Het juiste meten op sociale media.

Het juiste meten op sociale media. 

Je investeert tijd, geld en energie op sociale media, maar wat brengt het dan op voor je organisatie of je onderneming? Hoe weet je nu of je goede resultaten behaalt of niet op sociale media? Door het juiste te meten. 

Gary Vaynerchuck is een bekende Amerikaanse expert in de wereld van sociale media. Enkele jaren geleden vroeg een marketing manager aan Gary; “hoe weet ik welke winst ik haal uit mijn socialmedia-activiteiten?” Waarop Gary antwoordde, “wel, het is even moeilijk om exact te kunnen meten wat je moeder je heeft bijgebracht tijdens gans je kindertijd dan het is om te zeggen wat sociale media nu exact oplevert voor je bedrijf”. Daarmee wil hij zeggen dat je content op sociale media heel veel kan betekenen voor je doelgroep maar we kunnen de volledige impact ervan  niet exact meten. 

We weten niet 100% zeker wanneer de consument of de volger zijn inspiratie of motivatie haalt om toch over te stappen tot conversie. Stel, je ziet een aankondiging passeren op LinkedIn over een netwerkevent en je geeft het een vind-ik-leuk, iets nadien krijg je een email over hetzelfde netwerkevent met de vraag om je in te schrijven, en later die dag kom je een collega tegen die aan je vraagt of je niet meegaat naar dat netwerkevent. Iets later ga je dus naar de website en schrijf je jezelf in. Welk kanaal is verantwoordelijk voor die inschrijving? Allemaal! LinkedIn, de email, mond-aan-mondreclame en de website. 

Statistieken gebruiken om je content beter te maken

Er zijn veel statistieken op alle sociale media platformen die we kunnen meten om ons inzicht te geven over welke content de beste resultaten oplevert. Als je goed kijkt wat er gebeurt met je content, kan je na een tijdje gaan bijhouden wat er werkt en wat er niet werkt. 

Als mensen eenmaal je content hebben gezien en erop gereageerd hebben, is het aan jou om de cijfers naast je doelen te leggen. Om zo te weten te komen wat je de volgende keer gaat doen. Daardoor zul je dus verder groeien op je sociale media en er ook resultaten uithalen voor je bedrijf of organisatie. 

Op elk socialemediaplatform kun je met een bedrijfsprofiel veel gegevens en statistieken gratis raadplegen. Hier kan je per bericht gaan kijken naar de meest voorkomende meetpunten, wel een metrics, genoemd om te evalueren welke content beter scoort. 

LEER 1 dag GRATIS over sociale media in SOMEFLEX

Hieronder enkele van de belangrijkste meetpunten:

Betrokkenheid: dit kijkt naar alle interacties met je content en toont aan hoe hard je content resoneert met je doelgroep. Een hoge betrokkenheid is een van de voornaamste doelen van sociale media marketing. Dat kun je meten door te kijken naar wat mensen doen met je content,  de som van vind-ik-leuks of andere reacties (denk aan hartjes of duimpjes), het aantal opmerkingen, het aantal keren gedeeld en aantal keren opgeslagen. 

Bereik: dit toont hoeveel unieke mensen je post gezien hebben. Hoeveel mensen heb jij met je content kunnen bereiken? Wanneer 1 persoon 4 keer naar hetzelfde bericht van jou kijkt, telt dit nog steeds als 1 bereik. 

Weergaven: laat zien aan hoe vaak je content gezien werd, misschien zelfs meerdere keren door dezelfde persoon. Zo kan je een bereik van 1.000 hebben (je hebt 1.000 individuele mensen bereikt met je post) maar je weergaven 2.000 (zo heeft elke persoon gemiddeld twee keer je post gezien). Een andere term voor weergaven is impressies. 

Conversie: toont aan in hoeverre je content aanzet tot verdere actie buiten het sociale media platform. Het meet hoeveel keer er op een URL werd geklikt die jij vermeld hebt in een bericht, op je profiel of in je bio (bv. Je website of eender welke URL je hebt gedeeld). Volgers die converteren zijn hot leads, dit betekent dat ze laten zien dat er hoge interesse is voor je product of dienst. 

Profielbezoeken: op sommige sociale media platformen, zoals Instagram bijvoorbeeld, kan je bekijken hoeveel mensen je profiel bezocht hebben na het zien van je content. Dit kan interessant zijn wanneer je vooral niet-volgers wil bereiken en omzetten tot volgers. Hou dus goed in het oog met welke content je profielbezoeken hoger liggen!

Meer lezen over dit onderwerp? Dat kan op SomeFlex!

Hier alvast twee Somesnacks: “hoe bereik je meer met je sociale media statistieken” en “Facebook voor zakelijk gebruik”. Nog geen lid van Someflex? Start met een gratis dagpas en ervaar of het iets voor jou kan zijn. 

Check onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

Deel dit bericht op

Lees meer