Hoe meet je de impact van Sociale Media

Hoe meet je de impact van Sociale Media

Je investeert tijd, geld en energie op sociale media, maar wat brengt het nu precies op voor je organisatie of je onderneming? Hoe weet je of je goede resultaten behaalt of net niet op sociale media? Er is slechts één antwoord: door het te meten. 

Stel je voor dat iemand je vraagt: "Wat is de waarde van alles wat je ouders je hebben geleerd?" Dat is een lastige vraag, niet? Ze hebben je zoveel bijgebracht, van alledaagse vaardigheden tot levensveranderende inzichten. Deze lessen zijn niet altijd in cijfers uit te drukken, maar hun invloed is onmiskenbaar.

Wel, Gary Vaynerchuk, een expert in sociale media, zegt dat het meten van de impact van sociale media vergelijkbaar is. Het gaat niet alleen om de zichtbare resultaten, zoals likes en comments, maar ook om de minder grijpbare effecten, zoals naamsbekendheid en klantenbinding.

Het is niet altijd duidelijk welk kanaal de doorslag geeft voor een klant of volger. Misschien zie je een evenement op LinkedIn, krijg je een uitnodiging via e-mail én hoor je erover via een collega. Uiteindelijk schrijf je je in. Elk contactpunt heeft bijgedragen aan je beslissing. Zo werkt het ook met sociale media: elk element speelt een rol in het grotere geheel.

Statistieken gebruiken om je content te verbeteren

Op sociale media zijn er talloze statistieken die ons laten zien welke content goed presteert. Door deze gegevens te analyseren, ontdek je wat werkt en wat niet. Dit inzicht helpt jou om je strategie aan te passen en je aanwezigheid op sociale media te versterken.

Alleen al met een bedrijfsprofiel op sociale mediakanalen krijg je gratis toegang tot heel wat waardevolle data. Je kunt per bericht de interactie meten en zo bepalen welke content de meeste aandacht trekt.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Benieuwd? Hier zijn enkele interessante meetpunten 👇

Betrokkenheid - Dit meet alle interacties met je content. Een hoge betrokkenheid is een van de voornaamste doelen van sociale mediamarketing. Want dit betekent dat je posts aanslaan bij jouw publiek. 

Betrokkenheid omvat:

  • Likes: een snelle manier voor mensen om te tonen dat ze je post waarderen.
  • Reacties: belangrijk omdat ze meer inspanning vragen en discussie uitlokken.
  • Delen: geeft aan dat mensen je content waardevol genoeg vinden om te delen.
  • Opslaan: mensen bewaren je post om later terug te bekijken.
  • Klikken: telt hoe vaak mensen doorklikken naar meer informatie.

Voorbeeld: Je Instagrampost over een nieuw product krijgt 50 likes, 5 reacties, is 3 keer gedeeld, 20 keer opgeslagen en je #LinkInBio is 35 keer aangeklikt. Deze cijfers samen geven je een duidelijk beeld van hoe jouw publiek op je content reageert en hoe betrokken ze zijn.

Bereik - Deze parameter verwijst naar het aantal unieke personen dat je post zien. Het gaat om de verspreiding van je content en hoeveel individuele gebruikers ermee in aanraking komen. Het is een indicatie van hoe ver je boodschap reist buiten je directe volgers.

Voorbeeld: Als je LinkedIn-bericht een bereik heeft van 1.000, betekent dit dat duizend verschillende mensen je post zagen. Dit getal is vooral belangrijk om te weten hoeveel unieke ogen je content bekijken, wat essentieel is voor het vergroten van jouw naamsbekendheid.

 WeergavenImpressies of weergaven, geven aan hoe vaak je content is bekeken op sociale media, inclusief meerdere keren door dezelfde personen. Het is een maatstaf voor de 'totale zichtbaarheid' van je bericht.

Voorbeeld: Als je TikTok 2.000 weergaven heeft, betekent dit dat je post in totaal 2.000 keer is bekeken. Dit kan zijn door 1.000 mensen die het elk twee keer hebben gezien, of een andere combinatie van unieke kijkers en herhaalde weergaven. Weergaven helpen je te begrijpen hoe vaak je content onder de aandacht komt bij gebruikers.

Conversies op sociale media zijn acties die gebruikers ondernemen na het zien van je content, zoals het bezoeken van je website, inschrijven voor een gratis webinar, of een aankoop doen. Het meet hoe effectief je content gebruikers aanzet tot een specifieke actie.

Voorbeeld: Stel dat je een link naar je gratis inspiratiesessie plaatst in een Facebookadvertentie. Als 100 mensen op die link klikken en 50 daarvan schrijven zich in, dan heb je 50 conversies. Dit getal is cruciaal omdat het laat zien hoe je sociale media-inspanningen bijdragen aan je uiteindelijke doelen.

Profielbezoeken - Deze parameter gaat over het aantal keren dat mensen je profielpagina bezoeken. Dit geeft aan hoeveel interesse er is in jouw merk of organisatie na het zien van je content.

Voorbeeld: Als je Meta-statistieken aangeven dat je 300 profielbezoeken had tijdens de week na het plaatsen van een boeiende post, dan betekent dit dat 300 verschillende mensen de moeite hebben genomen om meer over je te ontdekken. Dit is een goede indicator van een groeiend merkbewustzijn en interesse.

Met deze meetpunten kun je de hartslag van je sociale media-activiteiten voelen. Maar onthoud, net als de sociale media zelf, staat ook de manier waarop we meten nooit stil.

Hoe meet je de impact van sociale media anno 2023

Het gebeurt razendsnel, alles blijft steeds veranderen in de wereld van sociale media. Nieuwe platformen poppen op als paddenstoelen en de oude vertrouwde apps blijven zichzelf opnieuw uitvinden. Het is een boeiende rit, en om mee te blijven, moet je scherp zijn en je constant aanpassen en bijsturen.

Met AI-tools die ons ondertussen helpen te begrijpen wat alle data en cijfers betekenen, moeten we ook slim zijn omgaan. Hoe gaan we de info gebruiken en erop inzetten? Want we willen tenslotte allemaal dat onze volgers ons vertrouwen, en dat betekent ook hun privacy serieus nemen.

Uiteindelijk draait het allemaal om verbinding maken. Die likes en shares? Ze zijn meer dan alleen statistische getallen. Ze vertellen ons hoe we echte banden smeden met de mensen die ons volgen. En als we slim zijn met de data die we verzamelen, kunnen we niet alleen onze volgende post beter maken, maar ook een stapje voor zijn op de volgende  trend.

Dus, heb je zin om echt goed te worden in dit spel? Om te leren hoe je al die meetpunten kunt gebruiken om jouw sociale mediavaardigheden naar een hoger niveau te tillen?

Zo meet je de impact van jouw sociale media

Delphine staat klaar om je alles te leren wat je moet weten anno 2023. Schrijf je in voor haar sessie 'ZO MEET JE DE IMPACT VAN SOCIALE MEDIA' en ontdek de nieuwste strategieën en tools. 

 

Deel dit bericht op

Lees meer