SOCIALE MEDIA UPDATE: FACEBOOK

LEES AL HET NIEUWS OVER FACEBOOK HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die Facebook aankondigt.

11 JUNI

Alleen in de EU krijg je een opt-out. Meta's Nieuwe "Communities" functie op Messenger

Vorige week lieten we weten dat jij je kunt afmelden voor Meta’s AI-datagebruik. En jazeker, op ons leerplatform deelden we hoe je dat kunt doen. Maar hier is een klein gelukje: je kunt dit alleen doen als je in de Europese Unie woont. Ja, echt waar! Woon je buiten de EU, dan heb je dikke pech.

Plaats je een post op Instagram of Facebook waarin je zegt dat je niet wilt dat Meta jouw gegevens gebruikt voor AI-training? Helaas pindakaas. Meta gebruikt je openbare posts nog steeds om hun AI te trainen. Wanneer je namelijk als (niet-Europeaan) een profiel aanmaakt op Instagram of Facebook, stem je in met hun voorwaarden. Deze voorwaarden geven Meta het recht om jouw content te gebruiken. Dit betekent dat je foto's, video's en teksten die je openbaar deelt, worden gebruikt om hun AI-modellen te verbeteren.

Dus, we mogen best blij zijn met onze Europese regelgeving!

En nu voor het echte nieuws. Meta heeft in alle stilte een nieuwe functie op Messenger gelanceerd: "Communities." Deze functie is bedoeld om communicatie binnen organisaties, scholen en andere groepen te verbeteren. Het helpt je om op een georganiseerde manier met elkaar te communiceren. 

En jawel, het klinkt vast bekend in de oren. Misschien herinner jij je nog dat Meta in 2022 al ‘Community Chats’ introduceerde? Toen kon je binnen Facebookgroepen in realtime met elkaar communiceren. Het grote verschil met de nieuwe Communityfunctie is dat je er nu ééntje kunt aanmaken en beheren zonder dat je een groep nodig hebt.

Hoe werkt het? Wel, je kunt verschillende groepschats aanmaken voor verschillende onderwerpen, en tot wel 5000 mensen kunnen meedoen via deelbare uitnodigingen.

Vergelijk het met de Communities op WhatsApp, maar met één belangrijk verschil. Op Messenger kun je mensen uitnodigen via je Facebook-vriendenlijst, niet alleen via telefoonnummers. Dit maakt het makkelijker om nieuwe mensen aan jouw ‘Community’ toe te voegen.

Dus, wat betekent dit voor jou? Zorg ervoor dat je weet wat je deelt en met wie. Hou vooral die nieuwe opt-out mogelijkheden in de gaten. En, gebruik je Messenger? Probeer dan eens die nieuwe Communityfunctie uit. 

Bronnen:

Social Media Today - No, You Can’t Opt Out of Meta Using Your Posts for AI Training

TechCrunch - Meta quietly rolls out Communities on Messenger

4 JUNI

Facebook wil meer jongeren op hun kanaal en Meta breidt de Verified functie uit

Meta heeft opnieuw enkele superleuke updates voor ons klaarstaan. Zin om ze even te overlopen?

Zo breiden ze de Meta Verified functie uit. Ben je abonnee? Dan kun je nu je DM-verzoeken beperken tot andere geverifieerde gebruikers. Dit helpt om spam en ongewenste berichten te verminderen. Handig, niet? En er is meer. Je kunt Meta Verified 14 dagen lang uitproberen met een geld-terug-garantie. Dus twijfel je? Probeer het dan gewoon eens uit! Voor $14,99 per maand krijg je niet alleen een blauw vinkje, maar ook verbeterde accountsupport.

Meta werkt ook hard om ons veilig te houden door nepnieuws aan te pakken. In hun nieuwste "Adversarial Threat Report" staat dat ze nepaccounts uit landen als Bangladesh, China, Iran en Rusland hebben verwijderd. Deze accounts probeerden je te misleiden met valse informatie. Goed dat Meta daar iets tegen doet, toch?

Tot slot werkt Facebook aan een nieuwe strategie om jongeren aan te trekken. Want tja, andere sociale mediakanalen scoren hier toch veel beter in.

Hoe gaan ze dit aanpakken? Door functies te benadrukken die tieners aanspreken, zoals een marktplaats waar je koopjes kunt vinden, Reels om coole video's te kijken en groepen waar je nieuwe vrienden kunt maken. Bovendien wordt Facebook Dating steeds populairder onder jongeren in Noord-Amerika.

Dus, wat denk je? Ga je Meta Verified uitproberen? Hoe dan ook, Meta blijft ons inspireren met updates om hun platform leuker en veiliger te maken.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Verified Users Can Restrict DM Requests To Other Paying Users Only

Social Media Today - Meta Offers Money Back Guarantee for Verified Subscribers

Social Media Today - Meta Shares Update on Detected Foreign Influence Operations

Social Media Today - Facebook Renews Focus on Young Users

28 MEI

Meta gaat AI-systemen trainen op data van Europese gebruikers

Het is zover, vanaf 26 juni 2024 gaat Meta haar AI-systemen trainen met onze data. Dit betekent dat ze je posts, comments en andere zichtbare interacties op Instagram, WhatsApp en Facebook zullen gebruiken om hun AI-modellen te verbeteren.

Wat betekent dit nu precies?

Meta wil onze gegevens gebruiken om hun AI beter te maken. Denk hierbij aan foto's, likes en comments, maar niet aan je privéberichten. Dit roept vragen op over privacy, vooral omdat Meta eerder problemen had met hoe ze met gebruikersdata omgaan.

Hoe kun je bezwaar maken?

Je hebt het recht om ‘nee’ te zeggen. Dit kan door een formulier in te vullen, maar Meta maakt dit niet eenvoudig. Hoewel je bent ingelogd op Facebook, moet je toch nog je land en e-mailadres opgeven en uitleggen waarom je dit niet wilt. Ontdek hier hun privacybeleid.

Waarom doen ze dit?

Simpel, ze willen hun AI verbeteren om betere diensten te kunnen aanbieden. Denk aan slimmere chatbots of verbeterde zoekfuncties. Hoewel dit klinkt als een goede zaak, moet jij je afvragen of je je gegevens hiervoor wilt laten gebruiken.

Meta's plan om AI te trainen met jouw data biedt kansen voor betere diensten, maar roept ook serieuze privacyvragen op. Wees je er dus vooral bewust van.

Bronnen

Tweakers - Meta gaat AI vanaf eind juni ook op data van Europeanen trainen

ITdaily - Meta AI-systemen trainen data Europese gebruikers

DataNews - Opgelet: Facebook wil je profieldata voor hun AI gebruiken

21 MEI

Zou jij Meta's AI-oortjes kopen? Meta zet in op AI en ligt onder vuur over veiligheid voor jongeren!

Van een AI ‘projectje’ tot strengere regels voor de bescherming van jongeren. Ook deze week valt er heel wat te vertellen over Meta. Leun achterover en lees mee, want deze update wil je niet missen!

Meta werkt aan draadloze AI-oortjes

Zie je het al voor je? Draadloze oortjes met ingebouwde AI en een camera! Het klinkt een beetje vreemd, toch? Maar Meta is druk bezig om dit werkelijkheid te maken. Het project heet intern 'camerabuds'. En ja, tuurlijk, ze kampen met enkele interessante uitdagingen. Wat doen ze met de AI-componenten en hoe gaan ze om met lang haar die de camera mogelijks blokkeert?

Hoewel het nog onduidelijk is of deze oortjes ooit echt in de winkels zullen liggen, is het duidelijk dat Meta voorop loopt als het gaat om ‘wearables’. Wij zijn alvast nieuwsgierig hoe het eruit gaat zien en wat je ermee kan. Jij ook?

Meta onder de loep, bescherming van jongeren

De Europese Commissie heeft Meta onder de loep gelegd om te zien of ze genoeg doen om jongeren te beschermen op Facebook en Instagram. De algoritmes die content aanbevelen, kunnen verslavend werken voor onze jongeren. En er zijn ook zorgen dat jonge kinderen te makkelijk toegang krijgen tot de sociale mediakanalen.

Zoals je vast wel weet, heeft Meta al enkele maatregelen genomen. Bijvoorbeeld het verbergen van gevoelige content en het verbeteren van de chat-veiligheid. Maar de EU wil meer zekerheid. Dit onderzoek kan leiden tot flinke boetes als Meta niet aan de verwachtingen voldoet.

Meta sluit zich aan bij AI Safety Collective

Meta heeft zich aangesloten bij het Frontier Model Forum, een groep die zich inzet voor veilige AI-ontwikkeling. Samen met andere techgiganten zoals Google en Microsoft werkt Meta aan het opstellen van regels en normen om AI veilig en verantwoord te houden. 

Dit initiatief benadrukt Meta's inzet voor een transparante en veilige AI-toekomst. 

Video's in advertenties

Goed nieuws als je adverteert! Meta introduceert video's in hun geautomatiseerde ads catalogus. Dit betekent dus dat je voortaan videocontent kunt toevoegen aan je productcatalogus, waardoor je producten nog aantrekkelijker worden gepresenteerd. 

Deze video's kunnen worden getoond in Reels, Feeds, en Stories. Ze zijn dé ideale manier om je volgers te betrekken. Meta adviseert alvast om je video's kort en krachtig te houden, met een duidelijke oproep tot actie in de eerste paar seconden. 

 

Voilà, zo zie je dat ook deze week Meta niet stil zit! Door hun deelname aan AI-veiligheidsinitiatieven en nieuwe advertentiemogelijkheden blijft Meta een pionier in de techindustrie. 

Bronnen:

Techpulse - Meta werkt aan draadloze oortjes met AI en een camera

Techpulse – Europese Commissie onderzoekt of Meta minderjarigen voldoende beschermt

Social Media Today – EU Commission Launches Investigation Into Meta Over DSA Compliance

Social Media Today – Meta Joins AI Safety Collective To Ensure Responsible Development

Social Media Today – Meta Adds Video to its Automated Catalog Ads

14 MEI

Meta introduceert nieuwe AI-tools, abonnementsopties en integraties

Adverteer jij op Facebook of Instagram? Of ben je vooral benieuwd naar de nieuwste Meta-updates? Van nieuwe verificatiepakketten tot verbeterde AI-tools, we bespreken de nieuwste Meta features.

Verbeterde AI-tools voor advertenties

Wil jij je advertenties op Facebook en Instagram verbeteren? Met Meta’s AI-tools doe je dat nu nog makkelijker. Met hun nieuwste functies maak je verschillende variaties van je advertenties. Stel je voor: je promoot koffie met een foto van een kopje dampende koffie. Met AI transformeer je jouw visuals automatisch in kleurrijke scènes op een koffieplantage of een hippe koffiebar. Zo vind je de perfecte match voor je doelgroep en bam, AI fixt het voor je.

Bovendien kun je nu ook tekst genereren voor je advertenties. Meta gebruikt hiervoor het Llama 3-taalmodel, wat betekent dat de suggesties steeds beter worden door te leren uit data. Wil je pakkende koppen en snappy teksten? De AI-tools van Meta helpen je door koppen en tekstvariaties te genereren die zijn afgestemd op wat het beste werkt binnen Facebook en Instagram.

Nieuwe verificatiepakketten voor organisaties

Meta heeft ook zijn ‘Verification for Business’-abonnement uitgebreid naar nieuwe landen, zoals Argentinië, Mexico, Chili, Peru, Frankrijk en Italië. Daarnaast zijn er nu vier verschillende verificatiepakketten beschikbaar, elk met unieke voordelen.

Voor een startprijs van $ 499 per maand profiteer je van extra’s zoals betere zoekoptimalisatie, de mogelijkheid om meerdere links in je profiel te plaatsen en zelfs speciale kleurenpaletten voor je klanten DM’s. Dit kan vooral nuttig zijn voor grotere organisaties die hun Facebook- en Instagramprofielen optimaal willen benutten.

Sluiting van Workplace

Tot slot heeft Meta deze week aangekondigd dat ze hun zakelijke platform Workplace zullen sluiten. Hoewel het platform een aantal jaar geleden veelbelovend leek, heeft Meta besloten zich te focussen op AI en de metaverse. Gebruikers van Workplace hebben tot 2025 om over te stappen naar andere platformen, zoals Zoom’s Workvivo.

 

Meta blijft innoveren en uitbreiden met nieuwe functies en opties die onze ervaring op hun kanalen verbeteren. 

Bronnen

Social Media Today - Meta Adds Enhanced AI Creation Tools for Facebook and Instagram Ads

Social Media Today - Meta Adds More Elements to Its Verification for Business Subscription Package

Tweakers - Meta lijkt te werken aan eigen dm-functie voor Threads

Social Media Today - Meta is Shutting Down its ‘Workplace’ Enterprise Platform

7 MEI

Meta introduceert nieuwe AI-tools voor ads en werkt aan duidelijkere AI-labels

Tijdens NewFronts 2024 pakte Meta deze week uit met AI. Zoek je een frisse wind voor je advertenties? Wel, Meta introduceert handige tools die je sociale mediacampagnes slimmer en effectiever maken. Verder, zorgen ze er ook voor dat iedereen duidelijk ziet wanneer content door AI is gemaakt.

Slim adverteren met deze nieuwe AI-tools

Ben je op zoek naar dé perfecte influencer? Meta helpt je nu makkelijker de juiste creators te vinden op Instagram. Hoe? Door slim te filteren vind je snel wie het beste bij jouw doelgroep en onderwerp past. Zo bespaar je tijd en verbeter je de resultaten van jouw campagnes.

Daarnaast zet Meta stappen met nieuwe AI-tools die voorspellen welke organische content het beste zal presteren in betaalde campagnes. Dit betekent dat je jouw strategie kunt afstemmen om maximale impact te bereiken, zonder te gissen.

De ‘Image Expansion’ tool, al bekend bij gebruikers, is nu ook beschikbaar voor Reels. Hiermee pas je creatieve elementen naadloos aan verschillende formaten aan, zodat je advertenties altijd perfect zijn.

En Meta heeft ook iets nieuws voor een nog doelgerichtere benadering via Reels. Voortaan kun je productadvertenties maken die automatisch de beste producten aan de juiste kijkers laten zien. Swipe door een galerij van producten, helemaal afgestemd op wat jij leuk vindt. Handig, toch?

Tot slot heeft Meta de Reminder Ads geüpdatet. Je kunt nu externe links toevoegen aan deze advertenties, ideaal voor het promoten van specifieke producten of evenementen.

Transparantie met AI-labels

Meta neemt stappen om transparantie te verhogen rond AI-content. Een nieuw label, 'Gemaakt met AI', verschijnt binnenkort wanneer je een bericht maakt. Dit moet helpen om verwarring te voorkomen. Je weet nu meteen of een afbeelding echt is of niet. Dit is vooral belangrijk omdat er steeds meer neppe AI-afbeeldingen opduiken.

Social Media Today

Deze updates zijn niet alleen slimme snufjes. Ze maken echt een verschil door advertenties effectiever te maken en door iedereen eerlijk te informeren over wat ze online zien. Meta toont hiermee aan dat ze zowel innovatief als verantwoordelijk willen zijn.

 

Deze updates zijn meer dan gewoon slimme snufjes. Ze maken echt een verschil door advertenties effectiever te maken en door iedereen eerlijk te informeren over wat ze online zien. En zo toont Meta aan dat ze zowel innovatief als verantwoordelijk willen zijn.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Unveils AI-Powered Ad Tools at Newfronts

Social Media Today - Meta Implements New AI Disclosure Requirements

30 APRIL

Meta richt ogen op de Fediverse, een open model

Ken je de Fediverse al? Stel je een netwerk voor waar verschillende online communities vrij met elkaar communiceren. Denk aan een sociaal netwerk, maar dan eentje waar niet slechts één organisatie baas is. In de Fediverse kun je als gemeenschap je eigen regels bepalen, maar je praat wel allemaal dezelfde ‘digitale’ taal. En raad eens? Meta heeft grote interesse getoond in deze open wereld. Maar waarom? Is het een frisse strategie of een manier om aan nieuwe regels te voldoen?

Waarom is Meta geïnteresseerd in een open model?

Meta's fascinatie voor de Fediverse lijkt misschien vreemd, gezien hun geschiedenis met gesloten platformen. Maar recent hebben medewerkers in een podcast wat licht geworpen op hun plannen. Ze geloven dat de Fediverse contentcreators meer vrijheid geeft. Hier kunnen ze echt eigenaar zijn van hun volgers, een luxe die je op plekken als YouTube of TikTok niet hebt.

Meta wil ook zijn technologieën, zoals grote taalmodellen, open source maken. Dit betekent meer openheid en samenwerking met de community van ontwikkelaars wereldwijd.

Kijk bijvoorbeeld naar Mastodon, een grote naam in de Fediverse. Dit platform zit vol met gebruikers die genieten van een reclamevrije ruimte waar ze zelf controle hebben over hun gegevens. Meta’s interesse kan dus wijzen op plannen om iets soortgelijks te bieden. Of, misschien zelfs om samen te werken met bestaande netwerken …

Hoe dan ook, Meta’s stap naar de Fediverse gaat de manier waarop we over sociale media denken compleet veranderen. Door dit open en verbonden platform te omarmen, ontstaat er een wereld waar gebruikers meer zeggenschap hebben en diversiteit wordt omarmd. Of Meta succesvol zal zijn in deze nieuwe omgeving? Dat hangt af van hun bereidheid om echt samen te werken en open te staan voor zo’n community. 

Bron:

TechCrunch - Why Meta is looking to the fediverse as the future for social media

23 APRIL

Van ouderlijk toezicht tot juridische uitdagingen voor Meta in de EU

Deze week richten we  ons voor het Meta nieuws op nieuwe initiatieven en uitdagingen die impact hebben op ouders en gebruikers binnen de EU.

Zo heeft Meta recent de ‘Screen Smart’ reeks gelanceerd. Een workshopreeks speciaal bedoeld om ouders in de VS te helpen met het beheren van de schermtijd van hun kinderen. Deze serie bestaat uit persoonlijke workshops waar experts praktische tips en inzichten delen over hoe je het beste toezicht kunt houden op het online gedrag van tieners. Deze interactieve sessies zijn een waardevolle bron voor ouders die streven naar een gezonde digitale balans voor hun kinderen.

Tegelijkertijd staat Meta voor juridische uitdagingen in Europa. Dit betreft hun nieuwe advertentievrije abonnementsoptie. Zo’n abonnement biedt je als gebruiker de mogelijkheid om uit datatracking voor advertenties te stappen, in ruil voor een maandelijkse fee. De Europese Data Protection Board (EDPB) heeft echter kritiek geuit op deze aanpak. Ze zeggen dat het aanbieden van een betaalde service als enige alternatief voor standaard gedragsadvertenties niet volstaat. Ze adviseren dat er ook een gratis optie moet zijn die geen gedragsreclame gebruikt, wat een aanzienlijke verandering in Meta’s strategie zou vereisen.

Voilà, deze initiatieven en uitdagingen tonen Meta's voortdurende inspanningen om te innoveren. En dat terwijl ze ook navigeren door het complexe web van internationale wetgeving en gebruikersbehoeften. 

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Announces Screen Smart Series for Parents in the US

Social Media Today - Meta Faces Challenges in Europe Over Ad-Free Subscription Offering

TechPulse - Meta’s ‘Pay or okay’ model is niet oké volgens EDPB

Meta zet grote stappen richting A.I.

Wow, heb je Meta’s nieuwste A.I. app als zien passeren? Het bedrijf is ondertussen druk bezig met het uitrollen van superleuke updates die niet alleen de manier waarop we sociale media gebruiken zullen transformeren, maar ook nieuwe mogelijkheden voor interactie en contentcreatie bieden..

Wat valt er deze week op? De introductie van Meta AI, een geavanceerde chatbot die naadloos is geïntegreerd in de zoekbalken van hun belangrijkste sociale mediaplatforms zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en Messenger.

Deze tool, aangedreven door het Llama 3 taalmodel, belooft ons als gebruiker een revolutionaire interactie met AI direct in de app. Je kunt nu gesprekken voeren, informatie opzoeken en zelfs creatieve content genereren zonder ooit de app te verlaten.

Data: Meta AI

 

 

Naast de chatfunctionaliteit, heeft Meta ook hun Ray-Ban Smart Glasses een update gegeven. Deze brillen zijn nu uitgerust met geavanceerde multimodale AI-functies, waardoor gebruikers realtime-informatie kunnen verkrijgen over wat ze zien, inclusief vertalingen en de mogelijkheid om via WhatsApp live video-oproepen te maken. Stel je voor dat je tijdens het winkelen live advies kunt vragen of directe ervaringen kunt delen met vrienden en familie, rechtstreeks door jouw ogen.

Data: Meta RayBan

Deze technologische vooruitgang is ongetwijfeld spannend, maar brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals de nauwkeurigheid van AI-reacties en privacykwesties. Meta benadrukt echter hun toewijding aan veiligheid en gebruikersprivacy met strikte protocollen om de integriteit van gebruikersgegevens te beschermen.

Net daarom heeft Meta zich aangesloten bij het "Safety by Design" programma, dat is ontwikkeld door Thorn en All Tech is Human. Dit initiatief stelt richtlijnen op voor het verantwoord ontwikkelen van AI-technologieën om te voorkomen dat ze worden gebruikt voor de creatie en verspreiding van schadelijk materiaal, zoals beelden van seksueel misbruik van kinderen (CSAM). Meta's inzet voor dit programma onderstreept hun streven om AI-ontwikkeling te sturen in richtingen die veilig zijn en de maatschappij ten goede komen.

Het is duidelijk dat Meta grote plannen heeft met AI, die ons gebruik van sociale media en draagbare technologie zou kunnen revolutioneren. Terwijl we deze technologieën omarmen, blijft het belangrijk om kritisch en bewust te blijven over de implicaties en de impact die ze kunnen hebben.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Expands Its Tests of Generative AI Features

Social Media Today - Meta Brings Advanced AI Chatbot to All of its Apps

TechPulse - Meta AI krijgt stevige update

TechCrunch - Meta adds its AI chatbot, powered by Llama 3, to the search bar across its apps

Social Media Today - Meta Announces Updates for its Ray-Ban Smart Glasses, Including AI Elements

Social Media Today - Meta Signs Up to New AI Development Principles Designed to Combat CSAM Content

16 APRIL

Van geavanceerde Meta shopping campagnes tot innovatieve video- en AI-functies

Zet je schrap, want zelfs tijdens de paasvakantie heeft Meta flink doorgewerkt. Klaar om je te verdiepen in enkele interessante features? Van slimme advertentiecampagnes en video-updates tot de nieuwste AI-verbeteringen, wij brengen je volledig op de hoogte van wat er speelt bij Meta!

Nieuw bij Advantage+ Shopping Campagnes

Wil je meer halen uit de gegevens van websitebezoekers? Goed nieuws! Meta heeft de Advantage+ shopping campagnes versterkt met gloednieuwe inzichten en targetingopties. Nu kun je gericht personen aanspreken die interesse hebben getoond in je aanbod, maar nog geen aankoop deden.

Een bezoeker bekijkt een product op jouw site en vertrekt zonder aankoop? Vroeger een gemiste kans, maar nu kun je deze ‘bijna-klanten’ terughalen met op maat gemaakte advertenties die ze net dat duwtje geven dat nodig is. Zo verbreed je niet alleen je bereik, maar zet jij je advertentiebudget ook efficiënter in en verhoog je potentieel de ROI aanzienlijk.

Deze gerichte aanpak creëert een persoonlijkere winkelervaring, essentieel voor klanttevredenheid vandaag de dag.

Verticale videodisplay en Messenger vernieuwingen

En jawel, net als andere sociale mediaplatformen, volgt Facebook de populaire TikTok trend met een update in zijn videoweergave. Alle video's worden nu fullscreen en verticaal getoond, wat zorgt voor een naadloze kijkervaring en inspeelt op de voorkeur voor verticale video's.

Deze wijziging is een zegen voor merken en content creators die hun verhaal visueel willen vertellen zonder beperkingen. Daarnaast werden de aanbevelingen verfijnd om beter aan te sluiten bij de interesses van de kijker, wat de kans op hoger engagement en meer interactie verhoogt.

Ook in Messenger zijn er verbeteringen: het delen van media en documenten is nu nog eenvoudiger. Gebruikers kunnen foto's en video's in HD-kwaliteit versturen, evenals verschillende bestandstypes tot 100 MB, zoals PDF's, Excel-sheets, en zelfs zipbestanden.

AI-labels en de uitbreiding van AI-functies

Met een toenemend gebruik van AI voor contentcreatie, heeft Meta zijn AI-labelbeleid aangescherpt. Dit beleid helpt jou en je volgers te herkennen wanneer content door AI is gegenereerd. Scrol je door je nieuwsfeed en stuit je op een verbluffend realistische afbeelding of een artikel dat te goed lijkt om waar te zijn? Wel, met het nieuwe beleid van Meta zul je nu direct kunnen zien of deze content door AI is gemaakt. Dit bevordert niet alleen de transparantie, maar versterkt ook het vertrouwen. Een cruciale stap in een tijdperk waarin digitale media een grote invloed hebben op publieke opinies en dagelijkse beslissingen.

Meta is ook druk bezig met het testen van nieuwe AI-functies op kanalen zoals WhatsApp, Instagram, en Messenger. Deze tools ondersteunen alles van het genereren van beeldmateriaal tot het faciliteren van gesprekken, wat nieuwe mogelijkheden opent voor persoonlijke en professionele interacties.

Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarin je een klantenservice via Messenger beheert en snel moet reageren op veelgestelde vragen. Met AI-assistentie kun je realtime antwoorden genereren die niet alleen accuraat, maar ook gepersonaliseerd zijn, wat de klanttevredenheid verbetert. Of misschien gebruik je Instagram om je merk te promoten en wil je uniek beeldmateriaal creëren dat opvalt. AI-tools kunnen je helpen om visueel aantrekkelijke content te genereren die je publiek boeit en engageert.


Dus, ben je op zoek naar effectievere advertentiestrategieën, een verbeterde video-ervaring, of ben je geïnteresseerd in de nieuwste AI-mogelijkheden? De recente updates van Meta bieden talloze mogelijkheden om je sociale mediastrategie alvast te verrijken.

Bronnen:

Social Media Today - Meta Adds New Insight and Targeting Options for Advantage+ Shopping Campaigns

Social Media Today - Facebook Launches an Updated Vertical Video Display and Recommendations Algorithm

Facebook - Exploring videos on Facebook just got easier

TechPulse - Facebook gaat TikTok achterna met nieuwe videospeler

Social Media Today - Meta Updates AI Labeling Policy To Expose Generated Content in Its Apps

Social Media Today - Meta Expands Its Tests of Generative AI Features

TechPulse - Facebook Messenger laat je nu HD-foto’s en bestanden verzenden

27 MAART

Meta kiest voor minder politiek, meer entertainment

Meta's besluit staat vast! Voortaan moet je op Facebook, Instagram en Threads actief kiezen voor politieke inhoud in je feed. Maar wat betekent dit nu precies voor je dagelijkse scrollsessie?

Meta heeft sinds 2021 geleidelijk de hoeveelheid nieuws en politieke inhoud teruggeschroefd. De reden? Simpel, politieke discussies leveren meer hoofdpijn op dan ze waard zijn. Denk maar aan flinke boetes en kritiek over hoe het sociale mediaplatform wordt ingezet voor politieke beïnvloeding. CEO Mark Zuckerberg verwoordde het als volgt: “Gebruikers willen geen politieke discussies en conflicten die hun ervaring op onze kanalen overheersen.” 

En dit jaar is de stap voor Meta duidelijk, ze zijn even gaan piepen bij TikTok en dachten: “Hé dat kunnen wij ook!” Ben je aan het scrollen op de Metakanalen, op zoek naar leuke filmpjes? Dan heb je vast wel al gemerkt dat je meer van diezelfde soort video’s begint te zien. Hoe komt dat? Wel,dat is waar TikTok om de hoek komt kijken.

Meta heeft gezien hoe TikTok iedereen blij maakt met filmpjes die precies passen bij wat ze leuk vinden, dankzij AI.

Dus, wat deed Meta? Ze ‘copy-pasten’ en begonnen hetzelfde te doen op Facebook, Instagram en Threads. Voortaan gebruiken ze ook Artificiële Intelligentie om ons meer van die vrolijke en entertainende filmpjes en foto's te tonen. Het resultaat? Je ziet minder politieke posts. En het werkt! Mensen vinden het heerlijk en besteden meer tijd aan het kijken en lachen om content die ze echt leuk vinden.

Het is duidelijk dat Meta een nieuwe koers vaart. Ben je voorstander, dan is deze aanpassing waarschijnlijk ideaal. Maar kritische geluiden wijzen op de vage grenzen van wat Meta als 'politiek' beschouwt, en vrezen voor de impact op het verspreiden van essentiële informatie.

Hoe je het ook wendt of keert, Meta zet slim in op entertainment, met een schuin oog op de naderende Amerikaanse verkiezingen. Het platform streeft ernaar minder een arena voor politieke debatten te zijn, en meer een thuisbasis voor luchtige, vermakelijke content. Een interessante zet, zeker nu de sociale medialandschap blijft evolueren.

Bron: 

Social Media Today - Meta’s Move Away From Political Content Makes Sense

​​TechPulse - Politieke content dempen wordt mogelijk op Instagram en Threads

19 MAART

Van een vleugje nostalgie tot Meta’s blik op privacy met een nieuw prijsbeleid

In oktober 2023 rolde Meta advertentievrije abonnementen uit, met een prijskaartje dat sommigen onder ons deed fronsen. Want jazeker, advertentievrij scrollen op Facebook of Instagram dat zien we wel zitten. Maar betalen ervoor? Nee, dank u! 

Ondertussen zijn we enkele maanden verder en heeft Meta de boel wat opgeschud. Na een duwtje van Europese privacywaakhonden, komt Meta opdagen met een nieuwe strategie. Hun abonnementsprijs is nu verlaagd van 13 euro per maand naar slechts 5,99 euro per maand. Dit nieuwe aanbod lijkt een poging om tegemoet te komen aan de eisen van de Digital Markets Act (DMA) van de EU. Zodat je aan een laag tarief kunt genieten van je social media zonder advertenties en zonder je zorgen te maken over je privacy.

Maar (en ja, er is een maar), niet iedereen juicht. Privacyorganisaties en kritische stemmen wijzen erop dat deze beweging een beetje wringt met de GDPR-principes. Waarom zou je namelijk moeten betalen om je privacy te waarborgen? Dat zou een basisrecht moeten zijn, gratis en voor niets. Dus, hoewel Meta's verlaagde tarief een stap in de goede richting lijkt, roept het ook vragen op over hoeveel onze privacy ons waard is.

Gelukkig is er deze week ook wat luchtiger nieuws. Ten eerste, Threads is nu beschikbaar voor Windows. Geen browser meer nodig; direct chatten in een dedicated app. En, tromgeroffel... de Facebook 'poke' is terug! Deze nostalgische feature geeft je een simpele manier om te zeggen "Hey, ik denk aan je", of "Let's start a poke war". Ouderwets? Misschien. Maar zeker ook een leuke knipoog naar hoe we ooit begonnen op sociale media.

Privacy, gebruikerservaring, en zelfs een beetje nostalgie - Meta probeert het allemaal te balanceren. De kernvraag blijft: hoe navigeer jij door deze veranderingen? En, misschien nog belangrijker, hoe waardeer jij je online privacy en gemak?

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Offers to Halve the Price of its Ad-Free Subscription Package in EU

Techpulse - EU-regels dwingen Meta tot lagere prijs advertentievrije Facebook

Tweakers - Meta wil advertentievrije abo's goedkoper maken wegens zorgen EU-toezichthouders

Techpulse - Meta lanceert Threads-app voor Windows

Social Media Today - Pokes Are Back on Facebook (Sort of)

TechCrunch - Facebook is trying to make ‘poking’ cool again

12 MAART

Van slimme brillen tot verfijnde Meta advertenties

Van revolutionaire Ray-Ban Stories die als jouw persoonlijke AI-gids fungeren, tot geavanceerde advertentiemogelijkheden die je organisatie helpen groeien; Meta blijft de grenzen van technologie en sociale media verleggen. Elk van deze updates opent nieuwe deuren voor gebruikers en adverteerders om te verbinden, te verkennen en te innoveren.

Ray-Ban Stories: een kijkje in de toekomst met AI

Ken je de Ray-Ban Stories al? Ze zien eruit als gewone zonnebrillen, maar kunnen veel meer. Je loopt door de straten van Parijs en je bewondert de Eiffeltoren. Plots vraag jij je af wanneer deze iconische constructie eigenlijk gebouwd is? Met slechts een simpele vraag aan je Ray-Ban Stories, Meta's nieuwste slimme bril, krijg je meteen antwoord. 

Wat!? Jazeker, deze AR-bril word je persoonlijke tourgids in de wereld om je heen, aangedreven door AI. Dus, wandel je bijvoorbeeld langs het Colosseum in Rome? Vraag de bril om details, en je leert onmiddellijk over zijn rijke geschiedenis.

En er is nog meer goed nieuws: je kunt met de bril praten. Voortaan kun je handsfree foto's maken en delen met vrienden via WhatsApp, Messenger, of sms met eenvoudige stemcommando's. Hou je van podcasts luisteren? Wel, dan kun je zelf instellen hoe snel de bril moet praten. Superhandig, toch!

Advantage+ en Winkeladvertenties

Heb je al gehoord over de laatste snufjes van Meta voor jouw advertenties? Meta heeft zijn gereedschapskist uitgebreid met enkele krachtige nieuwe tools, speciaal ontworpen om jouw advertenties nog effectiever te maken. 

Videoadvertenties op maat - Meta's slimme systeem zorgt nu dat jouw video's automatisch aangepast worden voor het populaire Reels formaat. Of je nu een ambachtelijke bakker bent die zijn nieuwste creatie toont of een lokale kledingboetiek die de laatste mode presenteert, jouw video's vullen het scherm perfect en trekken meer aandacht dan ooit.

Catalogus met een twist - Vergeet saaie productfoto's. Meta laat je nu video's toevoegen aan je catalogusadvertenties. Dit betekent dat je klanten kunnen zien hoe dat horloge om de pols zit of hoe die blender in actie is. Het is alsof je een minidemo geeft, direct in hun feed.

Moeiteloze integraties - Met tools als Magento en Salesforce Commerce Cloud wordt het opzetten van jouw Shop-ads supermakkelijk. Deze integraties zorgen ervoor dat je advertenties naadloos en zonder hoofdpijn live gaan. 

Deze updates zijn ontworpen om je ads levendiger en effectiever te maken. Of je nu een start-up of een gevestigde ondernemer bent, Meta’s nieuwste tools helpen je om je verhaal te vertellen en je producten te verkopen.

Meta Verified: exclusiviteit en nieuwe mogelijkheden

Meta overweegt spannende extraatjes voor iedereen met een Meta Verified-abonnement. Stel je voor dat je binnenkort als abonnee de kracht krijgt om links toe te voegen aan je Reels? Handig, toch! 

En daar blijft het niet bij. Meta weet als geen ander dat we altijd uitkijken naar de nieuwste functies en verbeteringen. Daarom zijn ze continu bezig met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor Meta Verified. Hun missie? Het abonnement zo waardevol maken dat je meer dan genoeg redenen hebt om ervoor te kiezen. Ze willen dat jouw ervaring als betalende lid op Facebook en Instagram niet alleen rijker is, maar ook meer voldoening geeft.

Een AI-gedreven toekomst

Vraag jij je af hoe Facebook en Instagram beslissen welke video's of advertenties je te zien krijgt? Wel, Meta gebruikt slimme AI-algoritmen over al hun platformen heen om jouw online-ervaring te personaliseren. Dit betekent dat de video's die je op Facebook ziet of de productaanbevelingen op Instagram speciaal voor jou zijn uitgekozen.

Dankzij AI krijg je meer van wat je leuk vindt en minder van wat je niet boeit. Bijvoorbeeld, als je graag kookvideo's kijkt, zal Facebook je meer van dit soort content laten zien. En als je onlangs hebt gezocht naar hardloopschoenen, dan kan Instagram je advertenties tonen van sportwinkels.

Maar dat is niet alles. Meta werkt voortdurend aan het verbeteren van deze AI-systemen, zodat jouw tijd online nog waardevoller wordt. Het doel? Zorgen dat je geïnteresseerd blijft door content en advertenties te tonen die echt bij jou passen. Zo blijft je feed altijd fris, relevant en boeiend.

 

Dus, terwijl we vooruitkijken naar wat Meta nog meer in petto heeft, is één ding zeker: de toekomst van sociale media en technologie ziet er helder uit, met Meta op de voorgrond. 

Bronnen: 

Social Media Today — Meta Launches Expanded Testing of Landmark Insights in Ray-Ban Stories

TechPulse — Meta’s slimme bril werkt nu als tourgids

TechPulse — Facebook gebruikt AI om te bepalen welke video’s je ziet

Social Media Today — Meta Announces a Range of Updates to Advantage+ and Shopping Ads

Social Media Today — Meta Considers New Elements for its Meta Verified Subscription Package

5 MAART

Meta zet nieuwe stappen in creativiteit en digitale connectiviteit

Met een reeks aan updates staat ook Meta deze week in de belangstelling. Van onbegrensde kansen voor creators tot Meta’s visie op digitale connectiviteit. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Lees dan zeker verder. 

Wist je dat Meta zijn Creator Bonus programma heeft vernieuwd? Ze heffen de inkomstenlimiet voor creators op. Voorheen beperkt tot $ 30.000 per maand, is nu the sky the limit. Wat wil dit zeggen? Wel, ben je een creator met wat talent …   Dan kun je voortaan op sociale mediaplatformen zoals Instagram en Facebook onbeperkt verdienen. Dit opent nieuwe deuren voor content creators wereldwijd, inclusief uitbreidingen naar nieuwe landen zoals Italië, Frankrijk, Duitsland, en ja, ook Nederland en België. Reels, de korte videoformat van Meta, speelt hierin een grote rol door niet alleen meer engagement te genereren, maar ook nieuwe mogelijkheden voor monetisatie te bieden door de integratie van advertenties.

Ben jij een creator? Speel jij met de grenzen van contentcreatie op kanalen zoals Instagram en Facebook? Wel, dan hebben we leuk nieuws voor je. Vroeger werd de financiële waardering begrensd door een limiet van ongeveer $ 30.000 per maand. Maar Meta gooit het roer om – deze limiet werd namelijk opgeheven. Wat betekent dit? Simpel gezegd, als je content resoneert met je volgers, zijn er voortaan geen grenzen meer betreft het verdienmodel. Dit opent deuren naar ongekende mogelijkheden, niet alleen voor bestaande creators maar ook voor nieuw talent wereldwijd … Jawel, inclusief in Nederland en België. Reels, het korte videoformat van Meta, staat centraal in deze vernieuwing. Met zijn vermogen om engagement te stimuleren en nu ook door advertenties te integreren, biedt het een canvas voor creators om hun verhaal te vertellen en daar goed voor beloond te worden.

Terwijl Meta de spelregels verandert voor content creators, schetst het ook een toekomstbeeld. En tuurlijk ligt de focus daar op de Metaverse. Dit jaar wordt de metaverse, met ondersteuning van platforms zoals Meta Quest, niet alleen gezien als een speelveld voor gaming en entertainment, maar ook als een vruchtbare bodem voor fitness, wellness, en educatieve toepassingen.

Denk aan virtuele werelden waarin gaming, sociale interactie en zelfs professioneel gebruik samensmelten tot een nieuwe vorm van online bestaan. Meta ziet dit als de volgende grote stap in digitale connectiviteit, met VR, AR, en AI als de bouwstenen voor een wereld waarin de lijnen tussen fysiek en digitaal naadloos in elkaar overgaan.

Tot slot kondigt Meta ook een interessante verschuiving aan. Zo besluiten ze om de Nieuws-tab in Facebook volledig los te laten. In België was dat al het geval, maar nu doen ze het wereldwijd. Deze stap markeert een duidelijke verschuiving in focus: weg van nieuwsconsumptie naar het creëren van meer persoonlijke en boeiende ervaringen voor gebruikers. Het weerspiegelt een dieper begrip van waarom mensen naar sociale media komen – niet voor het nieuws, maar voor verbinding, ontdekking, en entertainment.

Deze recente aankondigingen onderstrepen een ambitieuze visie op de toekomst van sociale media en digitale connectiviteit. Van ongelimiteerde verdienmogelijkheden voor creators tot het verder bouwen van de Metaverse. Meta streeft ernaar de grenzen van onze digitale ervaringen te verleggen. 

Bronnen:

Social Media Today - Meta Updates Its Creator Bonus Program To Provide More Incentives for Top Talent

Social Media Today - Meta Provides Predictions for the Next Stage of Digital Connection

TechPulse - Meta gaat Nieuws-tab in Facebook-app helemaal uitfaseren

27 FEB

Meta zet in op AR-brillen

Heb je het al gehoord of gelezen? Meta's heeft een nieuwe gadget … Zet je schrap, want Meta gaat rechtstreeks de competitie aan met Apple en onthult binnenkort hun allernieuwste AR-bril, genaamd "Orion". Dit pareltje gaat gegarandeerd de show stelen op de 'Connect' conferentie. Jazeker, Augmented reality (AR) stapt dit jaar uit de schaduw en is niet langer slechts een buzzwoord. 

Wat is er nu zo speciaal aan Orion? Simpel, je kijkt door een bril en ineens komt je omgeving tot leven met digitale informatie. Dat is de magie die Meta's Orion belooft te brengen. Verpakt in een design dat zo stijlvol en slank is dat je vergeet dat je een technologisch hoogstandje op je neus hebt. Meta mikt op een look die meer weg heeft van een chic accessoire dan de logge headsets die we tot nu toe gewoon zijn. 

 

Mark Zuckerberg heeft trouwens de Apple's Vision Pro uitgetest en – hou je vast – natuurlijk is hij veel enthousiaster over Meta's eigen AR-bril. Het draait niet alleen om de kosten, maar ook om draagcomfort en functionaliteit. Dus, als je dacht dat je diep in de buidel moest tasten voor een virtueel moment met je vrienden, think again. Meta belooft ons namelijk een aangename verrassing wat betreft de prijs. Wij zijn alvast razend benieuwd wat dit techsnufje gaat kosten …

Hoewel Orion dit jaar nog niet in de schappen ligt, trakteert Meta ons op een sneakpeek tijdens de ‘Connect’ conferentie. Met ook Apple in de AR-arena, belooft het een spannende strijd te worden om de harten (en portemonnees) van techliefhebbers te veroveren.

Ben je een digitale marketeer op zoek naar frisse manieren om je doelgroep te boeien? Een contentcreator hunkerend naar inspiratie? Of gewoon een gadgetfreak? Deze AR-ontwikkelingen gaan hoe dan ook een impact hebben op hoe we werken, spelen en leren. En met Meta die de lat een stukje hoger legt, is dit hét moment om aan boord te springen van de AR-trein.

Houd dus je ogen open, want AR belooft in 2024 een kleurrijke toekomst.

Bron:

Social Media Today - Meta Plans to Showcase its Next-Gen AR Glasses Later This Year

 

Facebook wil crossposten en Threads blijft groeien

Een frisse wind waait doorheen  sociale mediakanalen, en jouw contentstrategie staat op het punt een stuk interessanter te worden. Facebook heeft namelijk een idee gelanceerd dat de regels van het spel gaat veranderen: naadloos je berichten crossposten naar Threads. 

Ja, je leest het goed! Één enkele post op meerdere platformen. Wat op het eerste gezicht een win-win lijkt, toch? Je boodschap krijgt meer bereik met minder inspanning. Maar er schuilt meer achter deze innovatie. Is dit het begin van een tijdperk waarin alle sociale media versmelten tot een uniform geheel? En nog belangrijker, zitten we echt te wachten op meerdere kanalen die hetzelfde aanbod presenteren?

Met die nieuwe EU-wetgeving die Meta onder druk zet en pleit voor meer openheid en interoperabiliteit tussen sociale mediakanalen, wordt de pot goed geroerd. Deze wetgeving lijkt het crossposting initiatief te versnellen, maar is dit echt de weg die we willen inslaan? Hoewel crossposten aantrekkelijk lijkt voor zijn tijdsefficiëntie, brengt het risico's met zich mee zoals dubbel werk en verwarring. Beeld je in dat je door Threads scrolt, een intrigerende post tegenkomt, om vervolgens te beseffen dat je dezelfde content al op Facebook hebt gezien. Dit kan frustrerend zijn en roept de vraag op: waarom moeite doen om op beide kanalen actief te zijn als de inhoud hetzelfde is?

En terwijl we nog peinzen over de zin en onzin van crossposting … Is in tussentijd Threads druk bezig met het veroveren van het sociale media-universum. Ze overtreffen zonder enige moeite de downloadcijfers van X (voorheen Twitter) op iOS en Google Play. Deze trend signaleert een duidelijke verschuiving in gebruikersvoorkeuren en vestigt Threads als de nieuwe go-to plek. Maar dit succes roept vragen op over de toenemende invloed van Meta op de distributie van nieuws en informatie, gezien hun besluit om geen nieuws of politieke inhoud op Threads te promoten.

En jazeker, ondanks de opkomst van Threads blijven er vragen bestaan over de haalbaarheid van decentrale alternatieven zoals Mastodon en Bluesky. Deze platformen bieden een frisse kijk op sociale media, gericht op decentralisatie en transparantie. Hoewel hun huidige marktaandeel bescheiden is, is er een duidelijk potentieel voor groei, vooral onder gebruikers die meer privacy en controle zoeken betreft de online interacties.

En dit is waar het spannend wordt. Met Threads op de voorgrond en de EU die aandringt op meer openheid, staan we op de drempel van een sociale media revolutie. Crossposten tussen Facebook en Threads kan de sleutel zijn tot een efficiëntere contentstrategie, maar het vereist een zorgvuldige balans tussen efficiëntie en authenticiteit. Door strategisch en proactief te handelen, kun jij deze ontwikkelingen benutten om je merk en boodschap effectief te promoten in een nieuwe, geïntegreerde digitale landschap.

Bronnen: 

Dutchcowboys.nl - Je kunt je facebookberichten straks doorposten op Threads

TechCrunch.com - Threads widens the gap with X, with triple the daily downloads on iOS

20 FEB

Meta en de strijd tegen Apple en politieke content

Deze week spotten we een boeiende ontwikkeling in de aanhoudende clash tussen Meta en Apple over kosten voor in-app-aankopen. Daarnaast zet Meta koers naar minder politieke content. Benieuwd hoe dit alles uitpakt? Duik met ons in de details.

De Apple tax 

Meta heeft een nieuwe stap gezet in haar strijd met Apple door aan te kondigen dat het de beruchte "Apple tax", een vergoeding van 30% op in-app-aankopen, zal doorberekenen aan adverteerders die posts willen promoten op Facebook en Instagram via iOS-apps. Stel je even voor: je bent een kleine ondernemer die zijn zichtbaarheid op Facebook en Instagram wil vergroten. Je besluit een post te boosten en opeens, bam, 30% extra kosten door de "Apple tax". 

Gelukkig, stelt Meta een slimme uitweg voor. Boost je content via desktop en omzeil die vervelende extra kosten. Slim, toch? Dit betekent meer controle over je budget en de zekerheid dat elke euro direct bijdraagt aan het bereiken van je publiek.

We zien hier een stevige strijd tussen giganten als Meta en Apple, waarbij het niet alleen gaat over de kosten die we betalen, maar ook over wie bepaalt wat we betalen en hoe. Voor kleine ondernemers en zelfstandige adverteerders voelt dit als een extra hindernisbaan in de toch al uitdagende marathon van digitale marketing. Het is dus essentieel om scherp te blijven, op de hoogte van de nieuwste wijzigingen en hoe deze jouw online aanwezigheid kunnen raken of juist versterken.

En dan komt Meta met een gouden tip: schakel over naar desktop voor het boosten van je posts. Ja, je leest het goed. In een tijdperk waarin je smartphones bijna vergroeid is met je hand, herinnert Meta ons eraan dat die goede oude desktop nog steeds zijn charmes heeft. Vooral als het gaat om het omzeilen van die extra kosten. Dit onderstreept niet alleen de waarde van desktopplatformen in onze 'mobile first' wereld, maar nodigt ons ook uit om flexibel te zijn in hoe en waar we onze digitale marketing voeren.

Politieke content verminderen

In een wereld die soms overspoeld lijkt te worden door politieke discussies, zet Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, een moedige stap naar vernieuwing. Hun doel? De hoeveelheid politieke content in onze feeds verminderen en ruimte maken voor lichtere, meer vermakelijke inhoud. 

Meta's aanpak is niet om politieke content volledig te bannen, maar om gebruikers meer controle te geven over wat ze zien. Zo introduceren ze mechanismen, zoals een opt-out knop op Instagram, waarmee gebruikers kunnen kiezen minder politieke posts in hun feed te zien krijgen. Het biedt ons wat ademruimte, een kans om even te ontsnappen aan de constante stroom van meningen en informatie.

 

Of je nu graag scrolt, content maakt of adverteert, met de nieuwste updates zetten we koers naar een sociale medialandschap waar balans centraal staat. Het zijn veranderingen die deuren openen, stem dus je marketingstrategieën slim af.

Bronnen:

Social Media Today - Meta Prompts Advertisers to Purchase Boosted Posts on Desktop To Avoid Apple Fees

TechCrunch - Meta says it will pass on the Apple tax to advertisers paying to boost posts on Facebook and Instagram

Social Media Today - Meta’s Looking To Reduce the Reach of Political Content - But What Does That Actually Mean?

13 FEB

Meta's zet grote stappen op vlak van AI en online veiligheid

Meta heeft deze week opnieuw laten zien dat ze blijven werken aan het vernieuwen van onze online-ervaring. Ze pakken niet alleen de creatieve kant aan met AI-tools, maar zetten ook cruciale stappen naar een veiliger omgeving voor jongeren.

We kennen het allemaal wel: dat moment dat je iets wilt posten op Facebook, maar je blijft staren naar een leeg tekstvak. Wat als ik je vertel dat Meta nu jouw persoonlijke muse in digitale vorm heeft gelanceerd? Met "Write with AI" tover je in een handomdraai pakkende, grappige, of diep emotionele posts tevoorschijn. Deze nieuwe functie is je geheime wapen voor posts die écht opvallen. Maar zoals altijd bij nieuwe snufjes, rijst de vraag: leidt dit tot meer ‘perfectie’ en minder authenticiteit op onze feeds?

En voor de marketeers onder ons heeft Meta ook iets in petto. Vergeet urenlang piekeren over de perfecte advertentie; Meta's AI-tools zoals tekstvariaties en beelduitbreidingen zetten de advertentiewereld op z'n kop. Twijfels? Recente inzichten laten zien dat deze AI-gadgets merken een voorsprong geven door ze te laten schitteren met unieke communicatie. Impact? Nu al zorgt AI voor 40% van de content die je op Instagram voorbij ziet komen, met 'click to message'-ads die snel populairder worden. Dit markeert een verschuiving naar op maat gemaakte en directe connecties, allemaal dankzij de kracht van AI.

Kortom, Meta stelt creativiteit centraal. Hun AI-gestuurde targeting maakt advertenties blijkbaar authentieker en impactvoller, waardoor merken betere resultaten zien. Wat betekent dit? Meer tijd voor jouw creativiteit en advertenties die niet alleen gezien, maar ook gevoeld worden.

Maar deze week draait niet alleen rond AI-tools. Meta neemt namelijk grote stappen om het internet een veiligere plek te maken, vooral voor jongeren. Samen met organisaties zoals het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) en Thorn, zet Meta zich in om sextortion een halt toe te roepen. Met het uitgebreide "Take It Down"-programma kunnen tieners wereldwijd actie ondernemen tegen de verspreiding van intieme afbeeldingen. En met hun nieuwe gidsen en hulpmiddelen wordt hopelijk de strijd tegen deze dreiging krachtiger dan ooit.

Dus, wat denk je? Ben je klaar om Meta's nieuwe AI-assistent te omarmen voor jouw volgende Facebook-post? Of, sta je sceptisch tegenover deze golf van automatisering? En hoe staat het met de online veiligheid – voel je de inspanningen van Meta in de strijd tegen digitale gevaren?

Bronnen: 

Social Media Today - Facebook Tests Generative AI Prompts for Better Post Captions

Social Media Today - Meta Shares Notes on the Development of Its AI-Based Ad Targeting Systems

Social Media Today - Meta Expands Its Programs To Protect Teen Users From Sextortion

About FB - Helping Teens Avoid Sextortion Scams

6 FEB

Facebook is 20 jaar en Meta groeit en blijft innoveren met betere inzichten

Onze digitale wereld groeit elke seconde, en Meta bouwt hierop verder. Of het nu gaat om het verfijnen van de toegang tot data of het introduceren van geavanceerde advertentietechnieken, Meta's recente updates tonen een ambitieus pad van groei en innovatie.

Kun je het geloven? Facebook is 20!

Vorige week blies Facebook zo’n 20 kaarsen uit. Dit platform blijft groeien met meer dan 3 miljard mensen die het gebruiken - bijna de helft van de wereldbevolking! En mensen doen meer dan alleen kijken; ze zijn actiever dan ooit, mede dankzij nieuwe, intelligente aanbevelingen.

De cijfers spreken boekdelen, Meta groeit en bloeit. Met een omzetstijging van 25% en een netto-inkomsten toename van 201% vergeleken met vorig jaar, blijft Meta zijn groeitraject voortzetten. Dagelijkse actieve gebruikers van Facebook zijn gestegen naar 2.11 miljard, een groei van 6%, vooral dan in Azië en andere wereldregio's. Dit illustreert hoe diep Meta's platformen wereldwijd resoneren.

Een grote verandering bij Facebookgroepen

Een verrassende wending in de wereld van Facebookgroepen! Meta heeft de spelregels veranderd door de toegang voor derde partijen te beperken. Ben je een appontwikkelaar of heb je een organisatie dat vertrouwde op deze data? Tja, dan moet je plots je aanpak veranderen en alternatieven gaan zoeken. 

Deze moedige stap van Meta zet privacy en gegevensbescherming vooraan en zorgt dat iedereen alert blijft in ons digitale tijdperk. Meta toont hiermee aan dat ze serieus zijn over het veilig houden van onze informatie. Dus, tijd voor innovatie en aanpassing!

Engaged-view: een nieuwe dimensie in advertentieanalyse

Ontmoet Engaged-view, Meta's nieuwste zet in de advertentiewereld! Dit is een tool die adverteerders een röntgenblik geeft op de impact van hun videoadvertenties. 

Engaged-view vangt de echo van een advertentie op. Het stelt je in staat om niet alleen directe acties zoals kliks te meten, maar ook het subtiele, soms vertraagde engagement van kijkers. Dit betekent dat je kunt zien wie geïnspireerd is door je video om later actie te ondernemen, zoals het bezoeken van je website of het doen van een aankoop. Het geeft een completer beeld van de klantreis en helpt je strategieën te verfijnen voor effectievere advertentiecampagnes. 

 

Met deze intelligente functies en het enorme bereik van hun apps, blijft Meta een pionier in de wereld van sociale media. 

Bronnen: 

TechCrunch - Meta Cuts Off Third-Party Access to Facebook Groups, Leaving Developers and Customers in Disarray

Social Media Today - Meta Launches Engaged View Attribution Option for Video Ads

Social Media Today - Meta Posts Solid Increases in Revenue and Usage for Q4 2023

Social Media Today - Facebook Continues to Add Users After 20 Years of Existence

Facebook Business - Engaged View – A New Way to Measure Video Ad Performance on Meta

31 JAN

Meta beschermt merken en biedt nieuwe kansen voor onderzoekers

Meta heeft onlangs enkele opmerkelijke stappen gezet op het gebied van innovatie. Het bedrijf richt zich nu op het waarborgen van de veiligheid van merken en het stimuleren van onderzoek.

Als merkeigenaar ben je trots op je unieke producten, waarin je hart en ziel zit. Maar het kan enorm frustrerend zijn als je ziet dat je ontwerpen zonder toestemming plots elders online verschijnen. Gelukkig heeft Meta hier een oplossing op gevonden. Met de nieuwste update van hun Brand Rights Protection Manager kunnen merken op efficiëntere wijze namaak opsporen. Dankzij geavanceerde AI-tools kan het systeem van Meta jouw originele producten vergelijken met wat er online circuleert. Stel je eens voor: je uploadt 200 foto's van jouw producten en het AI systeem van Meta scant, constant op zoek naar kopieën. Zodra er iets verdachts wordt gevonden, ontvang je direct een melding.

Maar daar blijft het niet bij. Meta introduceert ook het Intellectual Property Reporting Center, een centrale plek waar je snel en gemakkelijk inbreuk op intellectueel eigendom kunt rapporteren en beheren. Het is alsof je jouw eigen persoonlijke bewaker hebt die waakt over de rechten van jouw merk.

En er is meer. Meta slaat een brug naar de academische wereld. In samenwerking met het Center for Open Science bieden ze universitaire onderzoekers toegang tot waardevolle data van Facebook en Instagram. Uiteraard wordt jouw privacy hierbij strikt gewaarborgd. Deze onderzoekers duiken dieper in de invloed van sociale media op ons welzijn. Het is een unieke kans om een echt inzicht te krijgen in de kracht van sociale connecties.

Het is duidelijk dat Meta niet alleen gefocust is op sociale media. Ze bouwen aan een platform dat zowel veilig is voor merken als vruchtbaar voor wetenschappelijk onderzoek. In dit tijdperk waarin digitale voetafdrukken en intellectueel eigendom hand in hand gaan, is deze ontwikkeling zeer welkom.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta Adds New Brand Protection Tools, Including Improved Product Image Matching Processes

Social Media Today - Meta Announces New Program To Share Data With Academic Researchers

23 JAN

Meta zet stappen vooruit in privacy en creativiteit

Met de digitale wereld in constante beweging, kondigd Meta enkele updates aan. Zet je schrap en ontdek hoe deze veranderingen jou gaan beïnvloeden.

Privacy first: jouw gegevens, jouw keuze

De invoering van de Digital Markets Act (DMA) in Europa zet een nieuwe standaard voor databescherming. Meta speelt hierop in door ons meer macht te geven over onze data. Straks kun je zelf kiezen of je jouw Facebook-, Instagram- en Messenger-accounts aan elkaar koppelt. 

Dit betekent dat jouw informatie op het ene platform niet zomaar wordt gedeeld met het andere. Deze stap benadrukt de inzet van Meta om je als gebruikers de touwtjes in handen te geven over jouw digitale voetafdruk.

Advertenties met zekerheid: DoubleVerify en Meta

De recente samenwerking tussen Meta en DoubleVerify brengt een golf van verandering en zekerheid. Deze strategische samenwerking is meer dan alleen een nieuwtje; het is een krachtige zet die jou als adverteerder nieuwe mogelijkheden biedt om je campagnes veilig, effectief en in lijn met jouw merkwaarden te houden.

Wat betekent dit precies? Ten eerste, merkveiligheid. DoubleVerify's AI-gestuurde technologieën zorgen ervoor dat jouw advertenties niet geassocieerd worden met ongewenste content. Je merk blijft beschermd, waardoor je met een gerust hart kunt adverteren. Bovendien garandeert deze samenwerking ook dat je advertenties op de juiste plek verschijnen, in een omgeving die past bij de boodschap en het imago van jouw merk. DoubleVerify biedt transparantie en verantwoording, waardoor je precies weet waar, wanneer en hoe je advertenties worden weergegeven. Dit inzicht is cruciaal voor het optimaliseren van je campagnes en het maximaliseren van je ROI.

Creators centraal: nieuwe tools voor jou

Meta introduceert enkele nieuwe tools in de Business Suite, waarmee je als marketingbureau contentcreators over Meta's apps kunnen managen.

Toestemmingsbeheer: jij bepaalt wie wat doet met jouw content. Veiligheid en controle staan voorop.

Geavanceerde analytics: ontdek wat jouw publiek echt wil en pas je content strategisch aan.

Inkomstenkoppeling: verbind je content direct met inkomstenstromen zoals Video Ads Breaks en Facebook Reels.

Beheer van partnerschappen: werk soepel samen met agencies en merken, en haal het meeste uit elke samenwerking.

Deze tools zijn je nieuwe assistent in de wereld van social media. Ze helpen je om je talent te tonen, je publiek te begrijpen en je inkomsten te vergroten. 

AI en de Metaverse

Terwijl de digitale wereld blijft groeien, blijft ook Mark Zuckerberg visie voor de toekomst ambitieus. Met een sterke focus op de ontwikkeling van AI en de Metaverse, is Meta vastberaden om de grenzen van digitale interactie te verleggen. Deze toewijding aan innovatie belooft een toekomst waarin technologie en menselijke creativiteit samensmelten in een harmonieus geheel.

 

De vernieuwingen binnen Meta zijn een duidelijke indicatie van een organisatie dat niet alleen reageert op de veranderende tijdsgeest, maar deze ook vormgeeft. Van het versterken van gebruikersprivacy tot het ondersteunen van creatieve talenten, Meta zet stappen die resoneren met zowel individuele gebruikers als onze community.

Bronnen:

Social Media Today – "EU Users Will Soon Have the Option To Separate Their Facebook and IG Accounts"

Social Media Today – "DoubleVerify Expands Assurance Partnership With Meta"

Social Media Today – "Meta Launches Tools To Facilitate Links Between Talent and Talent Managers"

TechPulse- "Mark Zuckerberg wil AI bouwen en Metaverse opwaarderen" 

TechPulse – "Meta laat data-uitwisseling Facebook en Instagram uitschakelen"

TechPulse – "Betalende Facebook en Instagram liggen opnieuw bij de rechter"

16 JAN

Meta’s nieuwste advertentie-updates en een samenwerking met Mastodon

Meta schudt de sociale mediawereld op met opvallende updates op het gebied van advertenties en een revolutionaire samenwerking! Ben je benieuwd hoe ze adverteren veiliger en eerlijker maken? En wil je weten hoe de grenzen tussen sociale netwerken vervagen?

Meta neemt serieuze maatregelen om misleiding in politieke advertenties te voorkomen. Als adverteerder moet je nu extra opletten. Als je advertentie te maken heeft met sociale kwesties, verkiezingen of politiek, moet je voortaan aangeven of je gebruikmaakt van AI-tools in foto's, video's of audio. En dat is begrijpelijk, want tegenwoordig lijken deze digitale creaties ongelooflijk echt en zijn ze zeer moeilijk te onderscheiden. Met de Amerikaanse verkiezingen in zicht is dit een slimme zet van Meta. Maar wat betreft Europa, daar moeten we nog even op wachten!

Deze maatregelen komen op een kritiek moment, nu er een overvloed aan AI-generatieve advertenties wordt verwacht. En Meta is niet de enige. Ook YouTube en TikTok nemen stappen voor meer transparantie met betrekking tot AI-gegenereerde inhoud. En let op: vlak voor de Amerikaanse verkiezingen neemt Meta een pauze van politieke advertenties om ervoor te zorgen dat alle informatie duidelijk en eerlijk is voordat de burgers hun stem uitbrengen.

Maar er is meer! Meta zegt vaarwel tegen bepaalde gedetailleerde opties voor advertentiedoelen vanaf 15 januari 2024. Vooral de opties met betrekking tot gevoelige onderwerpen zoals gezondheid, ras en etniciteit worden aangepakt. Dit is een stap om ongemakkelijke of oneerlijke advertenties te voorkomen. Je hebt tot 18 maart 2024 de tijd om je campagnes aan te passen. En maak je geen zorgen, Meta staat klaar met alternatieve opties om je te helpen. Het is een grote aanpassing, dus let goed op je campagnes!

En tot slot, iets heel anders: Meta's Threads gaat samenwerken met Mastodon. Ja, je leest het goed! Tegen het einde van het jaar kun je mensen van beide platforms volgen en met elkaar praten. Deze samenwerking is onderdeel van Meta's inspanningen om verbinding te maken met een netwerk van onafhankelijke sociale media. Het gebeurt stap voor stap, met de focus op contentmoderatie en interoperabiliteit.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta's New Disclosure Requirements for Digitally Altered Ad Content

Social Media Today - Meta To Remove More Detailed Targeting Options for Ad Campaigns

TechCrunch - Threads will allow you to follow Mastodon users by year-end, according to Meta meeting details

10 JAN

Meta werkt aan veiliger sociale media voor tieners

Maak jij je wel eens zorgen over wat tieners allemaal zien op Instagram en Facebook? Wel, Meta – ja, het bedrijf achter deze apps – heeft iets cools gedaan. Ze maken namelijk de online wereld een stuk veiliger voor onze jongere generatie. 

Kijk, Meta neemt veiligheid serieus en gaat het type content dat jongeren zien op Instagram en Facebook flink beperken. Denk aan posts over lastige onderwerpen zoals zelfbeschadiging, eetstoornissen en heftig geweld. Dit is echt een megasprong vooruit! Eerder waren dit soort berichten al niet aanbevolen in delen van de app zoals Reels en Explore. Maar nu? Nu zullen ze zelfs helemaal niet meer te zien zijn in de Feed en Stories. En jazeker, dat geldt ook als die posts gedeeld zijn door iemand die ze volgen.

Stel je voor: je tiener zoekt op internet naar iets gevoeligs. In plaats van riskante content krijgen ze nu hulp en advies. Meta verbergt zoekresultaten over zelfmoord en zelfbeschadiging en breidt deze bescherming nu uit. Veiligheid voorop!

Bovendien krijgen alle tieneraccounts automatisch de strengste instellingen. Nieuw bij Meta? Dan had je dit al. Maar nu geldt het ook voor bestaande gebruikers. Dit maakt het lastiger om per ongeluk gevoelige content tegen te komen. Meta stuurt ook reminders om tieners te helpen hun accounts privé te houden. Vooral als ze contact hebben met onbekende accounts. Dat is pas slim!

Waarom deze grote stap? Wel, ze moeten 31 januari getuigen voor de Senaat over kinderveiligheid. En dat is niet alles. Meer dan 40 staten beschuldigen Meta ervan dat hun platformen slecht zijn voor de geestelijke gezondheid van jongeren …  Dat zet je aan het denken, toch?

Het is een duidelijk signaal en laat zien hoe belangrijk de veiligheid van jongeren is. Deze stappen van Meta kunnen een gezondere online wereld voor tieners creëren. En daar staan we allemaal achter.

Bron:

TechCrunch - Meta to restrict teen Instagram and Facebook accounts from seeing content about self-harm and eating disorders

Social Media Today - Instagram Implements New Protections for Teen Users

3 JAN

Het jaar waarin Meta inzet op AI en Reels

Meta vernieuwt de spelregels! Dit wordt een jaar vol baanbrekende ontwikkelingen. Van het inzetten van meer Reels tot de opkomst van AI in je Facebook groepsbeheer. Hoe zet jij Meta's nieuwste innovaties in? Dat kom je hier te weten.

Instagram Reels, ze zijn deze week het gesprek van de dag. Waarom? Omdat een studie van Emplifi bevestigde dat Reels niet alleen TikTok voorbijstreven in views, maar ook een nieuw tijdperk van contentcreatie inluiden. ‘Say what?’ Jawel, het blijkt dat langere Reels, variërend van 30 tot 90 seconden, aanzienlijk meer kijkers aantrekken. Dit is een duidelijke boodschap voor ons: gebruikers smachten naar rijkere, diepgaandere verhalen. Dus hier is je kans om met creatieve, boeiende Reels jouw merkverhaal te vertellen en een diepere verbinding met je publiek te creëren. 

Naast deze studie zijn er ook enkele leuke nieuwtjes te speuren op Facebook. Want AI doet zijn intrede in Facebook Groepen. Meta's zet de eerste stap en integreert AI-gebaseerde beheertools, zoals contentaanbevelingen en post prompts. Deze AI-tools, getraind op gigantische datasets van Facebook en Instagramposts, bieden een nieuw niveau van verfijning in hoe we communiceren en engageren in groepen. Stel je voor, je beheert een kookgroep en AI helpt je om de populairste recepten voor te stellen of discussies te starten over nieuwe kooktrends.

Maar let op, het is superbelangrijk dat we onszelf blijven in al onze berichten. Ook al gebruiken we deze slimme AI-tools, we moeten niet vergeten om echt en menselijk te blijven in wat we delen en zeggen online.

En tot slot is er nog De 'Link-geschiedenis functie'... Een nieuwe toevoeging die volgens ons superhandig is. Stel je voor: je hebt ooit een interessante link over tuinieren op Facebook gezien, maar je kunt hem niet meer vinden. Met deze functie klik je gewoon in je geschiedenisoverzicht en voilà, daar is die link weer! 

Bron: Social Media TodaySocial Media Today - New Link History

Maar er is meer. Deze feature is niet alleen een voorbeeld van gebruiksgemak, maar ook een slimme zet van Meta om gebruikersgegevens te benutten voor gepersonaliseerde advertenties. Want als jij veel ‘tuinierlinks’ bekijkt, zal Meta dit zien en beginnen met het tonen van meer advertenties over tuinieren en gerelateerde producten. Dit betekent dus dat de links waarop je klikt invloed hebben op de advertenties die je ziet. 

Dus, wat betekent dit voor jou als sociale media-expert? Simpel: blijf vooroplopen! Gebruik Reels voor boeiende verhalen, test de nieuwe AI-tools in je groepen, en maak handig gebruik van de ‘Link-geschiedenis functie’. Het is tijd om creatief te zijn met deze nieuwe technologieën en tegelijk echt en authentiek te blijven.

Bronnen:

Social Media Today — Report Finds Facebook and IG Reels Outperform TikTok Clips in Driving Views

Social Media Today —  Meta Prompts Group Admins to Sign Up for New Generative AI Tools

Social Media Today — Meta Confirms That Facebook’s 'Link History' Option Is Coming to All Users

12 DEC

Een nieuwe tijdperk waar Meta vernieuwt met end-to-end encryptie en AI-creativiteit

We staan aan de vooravond van een spannende digitale revolutie! Meta en Facebook Messenger hebben onlangs enkele indrukwekkende updates gelanceerd die niet alleen jouw online veiligheid versterken, maar ook je creativiteit een boost gaan geven.

We kijken even naar de eerste feature waar Meta mee komt opdagen. En dat  is de end-to-end versleuteling in Facebook Messenger. Het is net als een beveiligde kluis, waar alleen jij en de ontvanger de sleutel van hebben. Dus voortaan zijn jouw berichten volledig afgeschermd voor de buitenwereld. Een geruststellende gedachte, nietwaar?

Maar er is meer. Meta brengt ook een handige bewerkfunctie naar Messenger. Een typefoutje in je snelle communicatie? Geen paniek! Je kunt je berichten nu binnen 15 minuten corrigeren. En dat is niet alles: met verdwijnende berichten (binnen de 24u) en de optie voor leesbevestigingen krijg je nog meer grip op jouw privacy en interacties.

Duik nu in de wereld van AI-innovaties van Meta. Met 'Imagine', een tool die jouw prompts omzet in visuele meesterwerken, komen je wildste creaties echt tot leven. Ben je geen kunstenaar? Geen probleem, Imagine helpt je verder! En met 'Reimagine' pas je bestaande AI-afbeeldingen aan, voor nóg meer persoonlijke expressie. Let wel, deze features zijn momenteel alleen beschikbaar in de VS.

En als kers op de taart: Meta's AI-bots kunnen nu Reels voorstellen in je gesprekken. Ideaal als je een reis plant en inspiratie zoekt. De bots tonen relevante Reels van bestemmingen, waardoor je betere beslissingen kunt nemen.

Samengevat, deze vernieuwingen in Meta en Facebook Messenger duiden op een belangrijke vooruitgang in onze digitale communicatie. Veiliger, persoonlijker en creatiever – dat is de toekomst!

Bronnen:

TechPulse – Facebook Messenger introduceert eind-tot-eindversleuteling

Tweakers - Informatie over Meta's AI-tool Imagine en 'Reimagine'-functie

Social Media Today – Meta Adds More Generative AI Elements, Including Post Prompts and Image Creation In-Stream

DroidApp – Facebook Messenger komt met bewerkfunctie en end-to-end encryptie

5 DEC

Meta splitst Facebook Messenger en Instagram

Grote verandering bij Meta! Vanaf midden december 2023 zal de mogelijkheid om via Instagram te chatten met Facebook Messenger-gebruikers stoppen. Deze functie, die sinds 2019 bestaat, wordt uitgezet. Gesprekken die er al zijn, kun je vanaf dan alleen nog maar lezen.  Dit is een onverwachte wending, vooral gezien Meta's eerdere inspanningen om een universele inbox over zijn platformen heen te creëren.

Waarom Meta dit doet? Wel, dat is nog niet echt duidelijk. Maar we denken dat het te maken heeft met nieuwe Europese regels. Deze wetgeving vereist dat grote chatapps, zoals die van Meta, moeten kunnen samenwerken met andere diensten. Dit betekent dat Meta haar diensten moet aanpassen om compatibel te zijn met bijvoorbeeld iMessage of Telegram. Deze stap kan dus deel uitmaken van een grotere strategie om aan de nieuwe Europese regels te voldoen.

Meta's beslissing om de cross-platform functionaliteit tussen Facebook Messenger en Instagram te beëindigen is misschien verrassend, maar het biedt ook nieuwe kansen. Als content creator is dit een moment om je flexibiliteit en creativiteit te tonen. Dus, let vooral goed op en wees klaar om snel te reageren. Zo blijft je communicatie met je publiek effectief en impactvol. 

Bronnen: 

Techpulse — Facebook Messenger en Instagram gaan scheiden 

Tweakers — Meta ontkoppelt midden december chatfuncties Instagram en Messenger

21 NOV

Van Meta's AI-innovaties tot Facebook's profielupdate

Heb je al gehoord over de nieuwste updates van Meta? Of je nu een klein bedrijf runt, deel uitmaakt van een grote organisatie, of gewoon graag op de hoogte blijft over sociale media, deze veranderingen zijn zeker de moeite waard om te lezen.

Laten we beginnen met Meta's indrukwekkende stap in AI. Stel je voor dat je met enkele tekstregels een unieke video kunt creëren of een foto kunt bewerken tot een kunstwerk. 

Dit is nu mogelijk dankzij Meta's generatieve AI-projecten die gebaseerd zijn op het "Emu" onderzoeksproject​​. Deze technologie opent nieuwe deuren voor creativiteit en personalisatie, waardoor je content ongetwijfeld zal opvallen. Met deze tools zou je jouw visuals direct ‘in app’ kunnen bewerken en aanpassen aan je huisstijl.

Naast de innovaties van Meta, is er ook belangrijk nieuws over Facebook zelf. Vanaf 13 december zal Facebook de 'Hobbies' sectie uit gebruikersprofielen verwijderen. Deze verandering is bedoeld om de profielweergave te stroomlijnen en een betere ervaring te bieden​​. Hoewel sommigen misschien gehecht zijn aan het delen van hun hobby's, biedt deze wijziging de kans om je profiel te versimpelen en meer te focussen op wat echt telt.

Deze updates laten zien hoe snel de wereld van sociale media verandert. Ze weerspiegelen een voortdurende inspanning om technologie te integreren die zowel de creativiteit als de gebruikservaring verbetert.

Bronnen:

Social Media Today — Meta Previews New Generative AI Tools To Facilitate Video and Image

Social Media Today — Facebook’s Removing Its ‘Hobbies’ Section From User Profiles

15 NOV

Meta lanceert advertentievrij abonnement met een verrassing en gaat samenwerken met Amazon 

Van het introduceren van een advertentievrij abonnement tot het smeden van een baanbrekende samenwerking met Amazon, Meta maakt krachtige beslissingen om zijn plaats in een snel veranderende digitale wereld te herdefiniëren.

Het is zover: vorige week lanceerde Meta het langverwachte advertentievrij abonnement. Deze stap komt voort uit onzekerheid over de toekomst van gepersonaliseerde advertenties, gezien de nieuwe EU-regelgeving. Je staat nu voor een keuze: betalen om geen advertenties meer te zien of de advertenties aanvaarden.

Maar er is een verrassende wending! Kies je als organisatie voor deze advertentievrije optie? Dan kun je zelf geen advertenties meer plaatsen op Meta's kanalen. Bam! Jouw keuze heeft dus grote gevolgen voor de manier waarop je social media gebruikt voor marketingdoeleinden.

Tegelijkertijd gaat Meta samenwerken met Amazon. Deze samenwerking is bedoeld om Amazon's winkelervaringen te integreren in Facebook en Instagram. Als gebruiker kun je straks naadloos producten ontdekken en kopen, rechtstreeks vanuit je sociale media feed.

Let op: deze functie is nog niet beschikbaar in de EU. Toch laat het zien hoe social media en e-commerce steeds meer in elkaar overgaan, met de focus op de gebruiker.

En dat is nog niet alles. Meta zet ook nieuwe stappen op het gebied van privacy en controle. Ze testen een nieuwe functie voor leesbevestigingen in DM's. Met deze functie krijg je de keuze om wel of geen leesbevestigingen te sturen. Dit benadrukt het belang van autonomie en transparantie in digitale communicatie.

 

Deze recente updates laten zien dat Meta niet alleen reageert op druk van buitenaf, maar ook actief zoekt naar vernieuwende manieren om zijn diensten te verbeteren en de gebruikerservaring te verrijken.

Bronnen:

Social Media Today — Meta's New Ad-Free Subscription Package Also Restricts Your Capacity to Run Ads

Social Media Today — Meta Inks Deal with Amazon to Facilitate Shopping on Facebook and IG

TechCrunch — Meta and Amazon Team Up on New In-App Shopping Feature on Facebook, Instagram

Social Media Today — Meta Launches Initial Test Read Receipts Opt DMs

7 NOV

Meta's AI-evolutie en de onzekere toekomst van adverteren

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, staat voor een revolutionaire verandering. Met Europese regelgeving die mogelijk een einde maakt aan gepersonaliseerde advertenties, betreedt Meta het tijdperk van AI met volle overtuiging. Deze technologische sprong voorwaarts zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot de toekomst van digitale interactie. Maar wat betekent dit voor ons?

De Europese Unie overweegt strenge maatregelen tegen het gebruik van persoonlijke data voor advertenties. Dit zou een enorme verschuiving kunnen betekenen voor sociale mediakanalen en organisaties die leunen op deze data voor inkomsten.

Meta anticipeert hierop met een proactieve zet: het testen van abonnementen die een advertentievrije ervaring beloven. Dit zou een alternatieve inkomstenstroom kunnen zijn. Echter roept het ook vragen op … Met de dreiging van een nieuwe regelgeving die gepersonaliseerde advertenties aan banden legt, vraag jij je misschien af: "Is zo’n advertentievrij abonnement nog relevant?" “Als Meta geen gepersonaliseerde advertenties meer mag tonen, waar sta ik dan met mijn marketing?”

Nog heel even geduld, het verdict is nog niet duidelijk en over een dikke week komen we meer te weten.

Tegelijkertijd zet Meta vol in op AI, met nieuwe tools die gebruikers in staat stellen om unieke en gepersonaliseerde content te maken. Denk aan AI-gestuurde profielfoto's die zich aanpassen aan de gebruiker, of een AI-chatbot die je kunt trainen om de stem van je merk te spreken. Deze innovaties kunnen een nieuwe dimensie toevoegen aan hoe je als merk interactie hebt met jouw publiek.

En daar blijft het niet bij. Meta voegt nu ook een reeks nieuwe tools toe voor Reel-creators, waaronder A/B-testen en beloningen voor bereik. Deze tools zijn ontworpen om makers te helpen hun prestaties te optimaliseren en hun zichtbaarheid te vergroten. Met functies zoals het testen van verschillende versies van Reels en een nieuw 'Achievements hub' in het Professional Dashboard, moedigt Meta contentcreators aan om hun engagement te maximaliseren en nieuwe vormen van content te gaan verkennen.

De toekomst van adverteren bij Meta is onzeker, maar één ding is zeker: de noodzaak om te innoveren en aan te passen is groter dan ooit. Het is tijd om te experimenteren met nieuwe vormen van engagement en de kracht van creativiteit te omarmen.

Bronnen: 

Social Media Today - Facebook Experiments with Generative AI for Profile Pictures

Social Media Today - Meta Announces Removal of Rooms from Facebook Groups

Social Media Today - Meta Announces Ad-Free Subscription Program in EU

Social Media Today - Meta Adds API Elements to Provide Expanded Posting Capacity

Social Media Today - Meta Experiments with Custom AI Chatbot Creation

TechPulse - Meta lanceert advertentievrije Facebook en Instagram

TechPulse - Verbod dreigt voor gepersonaliseerde reclame op Facebook en Instagram

Tweakers - Verbod op tracking voor ads op Instagram: waarom is dat en hoe gaat het verder?

Social Media Today - Meta Adds New Tools for Reels Creators, Including A/B Testing, Reach-Based Incentives and More

24 OKT

Meta breidt Broadcast Channels uit en zet in op meer transparantie

Meta heeft opnieuw een frisse wind door hun platform laten waaien. Dus, zet je schrap, want we duiken erin. 

Uitzendkanalen op Facebook en Messenger

Direct chatten met je volgers? Dat kan! Je ziet de ene update na de andere verschijnen over Instagram Broadcast Channels en WhatsApp kanalen. Jazeker, Meta zet in op community's. En, na het daverende succes op Instagram, is het nu tijd voor Facebook en Messenger om kennis te maken met uitzendkanalen. 

Stel je voor: je hebt net een knallende aanbieding en je wilt dat iedereen het ‘NU’ weet. Met Meta's nieuwe uitzendkanalen stuur je directe berichtjes, foto's, video’s, spraakberichten of zelfs GIF's naar de inbox van je volgers op Facebook en Messenger. Geen zorgen meer dat je post verdwijnt in de drukte van de feed. Dit is direct, persoonlijk en oh-zo-effectief. Voor jou als organisatie betekent dit: meer zichtbaarheid en een direct lijntje met je volgers.

Transparantie

Verder heeft Meta deze week een nieuwe mini-site uitgerold. Het draait allemaal om hun vier grote pijlers van media-verantwoordelijkheid. Waarom? Ze willen jou laten zien waar ze voor staan. Vier duidelijke thema's – van veiligheid tot duurzaamheid – laten je precies zien wat Meta belangrijk vindt. Handig voor jou, want zo snap je beter hoe je jouw merk het beste kunt laten stralen op hun platform.

Voilà, dit zijn Meta's nieuwste updates. En ze veranderen onze sociale media spelregels! Door goed op te letten en mee te gaan met deze ontwikkelingen, zorg je dat je altijd een stapje voor hebt in de digitale wereld. Dus, blijf scherp en surf mee op deze nieuwe golf van mogelijkheden!

Bronnen: 

Social Media Today - Meta expands broadcast channels to Facebook and Messenger

Social Media Today - Meta outlines approach brand user safety new mini site

17 OKT

Meta’s Account Center updates

Je kent het Accounts Center misschien al als jouw persoonlijke dashboard voor het beheren van je Facebook, Instagram en Messenger accounts. Maar Meta heeft nu een update gelanceerd waarmee je al je persoonlijke data in één keer kunt downloaden. Geen gedoe meer met het handmatig verzamelen van je foto's, berichten of activiteitenlogboeken van elk platform afzonderlijk. Alles kan nu vanuit één centrale plek, wat een enorme tijdsbesparing is.

Waarom is dit belangrijk? In een tijd waarin privacy een hot topic is, geeft deze update je meer controle en transparantie over je eigen data. En het beste is dat je geen apart 'Meta-account' nodig hebt; je vindt het Accounts Center gewoon in de instellingen van je bestaande Facebook, Instagram of Messenger apps.

Dus, waar wacht je nog op? Duik in je instellingen, check het vernieuwde Accounts Center en neem de controle over je data terug. Want bij Meta is het motto duidelijk: jouw data, jouw keuze, jouw gemak!

Bron: 

Social Media Today - Meta adds more personal data control elements to its accounts center tool

11 OKT

Meta's nieuwe focus: Geverifieerde reacties en AI-gedreven advertenties

Meta zit nooit stil!Ben je benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Want Meta is nog steeds flink aan het experimenteren en innoveren. 

Eerst op de agenda: een splinternieuw reactiefilter dat geverifieerde gebruikers in de spotlight zet. Dit is niet zomaar een gimmick, het helpt je om waardevolle interacties te scheiden van de ruis van bots en spammers. Maar let op, deze functie heeft ook een keerzijde. Het creëert namelijk een soort VIP-club van betalende gebruikers, wat in opkomende markten zoals India kan leiden tot een digitale kloof tussen wie kan betalen en wie niet.

Heb je moeite met je advertenties? Meta schiet te hulp met een gloednieuwe gids voor AI-gedreven campagnes. Het is net alsof je een persoonlijke coach hebt die je door alle do's en don'ts loodst. Van het kiezen van de juiste AI-tools tot het boosten van je respons, deze gids is je nieuwe beste vriend.

Maar wacht, er is nog meer! Maak kennis met Meta's AI-gedreven advertentietools. Geen standaard tooltjes, neen, deze advertentietools zijn als een team van creatieve AI-kabouters die je helpen met alles, van tekst tot visuals. Het mooiste van alles? Je bespaart enorm veel tijd. Volgens de eerste simulaties kun je tot zo’n vijf uur per week besparen. Dat is een halve werkdag die je terugwint!

Kortom, Meta is bezig met te evolueren op verschillende fronten. Of je nu meer echte interacties wilt op je posts of je advertenties wilt verbeteren,  Meta heeft voor ieder wat wils. 

Bronnen:

Social Media Today – Meta Experiments With Comment Filter to Prioritize Verified Users

Social Media Today – Meta Publishes New Guide AI-Driven Advantage Ad Campaigns

Social Media Today – Meta Expands Roll Out of Generative AI Features for Ad Creation

5 OKT

Meta introduceert generatieve AI-beeldbewerking voor Instagram en Facebook

Zit ons nieuws van vorige week nog fris in je hoofd? Toen vertelden we over de AI-bots van Meta met hun unieke persoonlijkheden. Wel, het verhaal wordt nog boeiender! Tijdens de recente Connect Conference onthulde Meta innovaties die onze Instagram- en Facebookervaring compleet gaan omtoveren.

Eerst even een snelle update over die AI-bots: Meta beslist namelijk om samen te werken met sterren als Snoop Dogg, Paris Hilton en Tom Brady om deze bots te transformeren in levensechte AI-persoonlijkheden. Daarenboven heeft Meta niet alleen een samenwerking voor ogen met beroemdheden. Ze ontwikkelden ook bots met persoonlijkheden gebaseerd op historische figuren en fictieve karakters. Stel je voor, een discussie met Shakespeare of Sherlock Holmes in je chat! En ja, een potje Dungeons & Dragons met Snoop Dogg als Dungeon Master behoort ook tot de mogelijkheden.

Maar nu, tromgeroffel... het échte grote nieuws! Droom je van een foto in een herfstig park terwijl je origineel een zonnige dag laat zien? Geef simpelweg de opdracht "herfstpark met vallende bladeren", en als bij toverslag verandert je visual!

Deze magische AI-functies staan op het punt om jouw wereld op Instagram en Facebook te veranderen. Hier een korte duik in wat je mag verwachten:

Ontdek ‘Restyle’

Deze tool is als een magische toverstaf voor je foto's. Jouw foto's, jouw stijl. Wil je een strandfoto die eruitziet als een schilderij? Of een retro vibe uit de jaren 80? Vertel het binnenkort aan ‘Restyle’, en zie de magie gebeuren.

Backdrop

Altijd al voor de Eiffeltoren willen staan zonder een ticket naar Parijs te boeken? Met Backdrop plaats je jezelf waar je maar wilt. "Een zonsondergang bij de Eiffeltoren", en je bent er!

AI-gegenereerde stickers

Ga verder dan standaard stickers. Creëer unieke stickers die perfect passen bij je stemming of het gesprek van het moment. Gewoon een prompt ingeven en voilà, klaar is kees. 

 

Dus, voor alle visuele creatievelingen onder ons, deze nieuwe functies van Meta gaan je ervaring met sociale mediakanalen drastisch veranderen. Laat je vooral inspireren en ga zeker uit op ontdekking!

Bronnen:

The Verge - Generative AI image editing comes to Instagram and Facebook

Engadget - Generative AI image editing is coming to Instagram

Techpulse - Meta's AI-assistent: bots met persoonlijkheid

 

Advertentievrije sociale media? Meta en TikTok zetten de stap

Weet je nog, zo’n maand geleden? Toen spraken over Meta's plannen om advertentievrije abonnementen te introduceren. Wel, het lijkt erop dat ze niet de enigen zijn die de advertentiewereld willen opschudden!

Meta zet door

Vorige maand gaven we je al een sneakpeek van Meta's plannen. Nu kunnen we dit bevestigen. Met een startprijs van slechts $ 6,99 per maand voor Europese gebruikers, biedt Meta een ademruimte van advertenties op Facebook en Instagram. Maar wat betekent dit voor de zichtbaarheid van jouw advertenties? En hoe beïnvloedt dit de ROI van je advertentiebudget?

Ook TikTok springt op de trein

En jazeker, TikTok wil niet achterblijven. Het platform overweegt een vergelijkbare stap. Amerikaanse gebruikers kunnen nu al voor $ 5  per maand genieten van een advertentievrije TikTok-ervaring. Dus, wie weet nog even geduld en dan kunnen EU-gebruikers er ook van genieten. 

Maar de hamvraag voor ons is vooral, hoe zorg je ervoor dat jouw advertenties nog steeds de gewenste doelgroep bereiken?

Wat nu? 

Een maand geleden vroegen we ons af of dit een win-win zou zijn. Nu, met meer details op tafel, blijft de vraag: zijn gebruikers bereid te betalen voor een advertentievrije ervaring, of blijven ze trouw aan de gratis versie met advertenties … 

En wat als je zelf adverteert? Als adverteerder is het cruciaal om flexibel te zijn en je strategieën aan te passen. Misschien is het tijd om te investeren in influencer partnerships, branded content of andere organische groeistrategieën?

 

Eén ding is zeker: deze sociale mediakanalen blijven evolueren, en als organisatie moet je altijd een stap voor blijven. Blijf op de hoogte, experimenteer en vind nieuwe manieren om je doelgroep te bereiken.

Bronnen:

Social Media Today - Meta proposes $14 per month charge for an ad-free Facebook

Techpulse - Advertentievrije Instagram op komst: dit moet je weten

Social Media Today - TikTok's experimenting ad-free subscription offering

Techpulse - TikTok betalende versie

Tweakers - TikTok test een betaald abonnement zonder advertenties

26 SEPT

Meta wil jongeren bereiken met bots en breidt hun verificatieprogramma uit

Meta is druk bezig met innoveren. Ze willen niet alleen de jongere generatie aanspreken, maar ook de zakelijke wereld. Hoe dan? Met AI-chatbots en betaalde verificatieprogramma's.

AI-Chatbots voor jongeren

Eerst en vooral, de AI-chatbots. Meta wil jongeren aantrekken door chatbots met verschillende 'personages' te introduceren. Waarom? Ze willen jongeren langer op hun kanalen houden. Hoe? Door ze te boeien met chatbots die net zo divers zijn als hun vriendenkring. Stel je voor: je chat met een bot die net zo sarcastisch is als je beste vriend of net zo grappig als je favoriete komiek. Dat maakt het scrollen op Instagram of Facebook ineens een stuk interessanter, toch?

Wie zijn deze bots? Wel, Meta is momenteel een paar kleurrijke types aan het testen. Denk aan Bob, een sarcastische bot, en Alvin the Alien, een buitenaards wezen. Er was zelfs een bot, Gavin, die vrouwonvriendelijke opmerkingen maakte, maar laten we hopen dat die de testfase niet overleeft.

Is dit wel een goed idee? Nu komt het lastige deel. Chatbots kunnen tricky zijn, vooral als ze met gevoelige onderwerpen omgaan. Eerdere bots, zoals die van Snapchat, kwamen in de problemen omdat ze ongepaste gesprekken hadden met minderjarigen. Dus er is duidelijk nog werk aan de winkel.

Betaalde verificatie voor bedrijven

Vervolgens is er het uitgebreide betaalde verificatieprogramma. Bedrijven kunnen nu een blauw vinkje kopen voor $ 21,99 per maand. Waarom zou je hiervoor betalen? Het helpt je bedrijf om op te vallen en meer autoriteit uit te stralen. Bovendien zou je ook extra support mogen verwachten. 

Bronnen:

TechPulse - Meta AI-persona's voor kinderen

IT Daily - Meta wil jonger publiek aanspreken

Tweakers - Instagram en Facebook moederbedrijf Meta test bots

Social Media Today - Meta Expands Its Paid Verification Program

Creëer meerdere Facebook-profielen

Facebook zet een nieuwe stap in personalisatie: je kunt nu tot vier extra profielen aanmaken. Elk met een eigen gebruikersnaam en feed. Zo deel je jouw leven makkelijk op en kun je verschillende petjes dragen: eentje voor je foodie-avonturen, een ander voor je zakelijke connecties en nog eentje voor vrienden en familie. Handig, toch?

Deze update is geen toeval. Facebook merkte dat gebruikers minder actief posten. Met deze feature hoopt het sociale mediakanaal dat we ons meer op ons gemak voelen om te delen. Want met deze nieuwe profielen richt je jouw posts namelijk op specifieke groepen. 

Maar let op, er zit ook een addertje onder het gras. Zo zijn er zorgen over mogelijk misbruik, zoals trollen. En let op: 'Dating', 'Marketplace' en betalingen zijn nog niet beschikbaar voor deze extra profielen. Deze nieuwe mogelijkheid wordt de komende maanden wereldwijd uitgerold. 

Dus, wat denk je? Ga je de nieuwe functie uitproberen of blijf je bij je oude, vertrouwde profiel? 🤔

Bron:

Social Media Today - Facebook will now allow users to create multiple profiles

19 SEPT

Meta Lanceert Nieuwe Advertentietools voor de Feestdagen

Van variabele campagnebudgetten tot nieuwe manieren om aankopen te stimuleren, Meta heeft het allemaal. Jawel Meta introduceert een nieuwe reeks aan advertentietools.

Tijdgebaseerde budgetplanning

Stel je voor, het is Black Friday-weekend en je wilt alles uit de kast halen. Met Meta's nieuwe tijdgebaseerde budgetplanning voer jij je dagbudget op voor deze specifieke dagen. Geen gedoe meer met handmatige aanpassingen; het systeem doet het werk voor je. Na het weekend? Dan schakelt je budget automatisch terug naar het normale niveau. Makkelijk toch?

Promotie- en reminder ads

Promojagers opgelet! Meta rolt zijn 'Promotional Ads' uit naar meer landen. Deze functie is momenteel beschikbaar in de VS, het VK, Canada en Australië. Dergelijke advertenties laten je doelgroep niet alleen je producten zien, maar verleiden ze ook met kortingscodes en speciale aanbiedingen. Ideaal voor de feestdagen, toch?

En wat als je een speciale livestream of productlancering hebt? Met 'Reminder Ads' stel je doelgroep herinneringen in om belangrijke momenten en posts niet te missen. Ze krijgen een melding 15 minuten voor én op het moment zelf. Nooit meer een gemiste kans!

Shops Ads en integraties

Wil je dat je publiek met één klik op de advertentie meteen kan kopen? Meta test nu 'Shops Ads', waarmee het koopproces naadloos verloopt. Ze zijn zelfs bezig met het integreren van bekende e-commerce platformen zoals Adobe Commerce en Magento. Zo wordt shoppen via jouw advertenties een fluitje van een cent.

Of je nu je bereik wilt vergroten of je verkoop wilt boosten, Meta's nieuwe tools biedt ons meer flexibiliteit en mogelijkheden voor onze feestdagencampagnes. Dus waar wacht je nog op? Ga kijken of jij deze nieuwste functies kan activeren en maak van de komende feestdagen een doorslaand succes!

Bron: 

Social Media Today - Meta Announces New Ad Tools for the Holidays

12 SEPT

Facebook dumpt nieuwssectie

Facebook heeft aangekondigd dat het de nieuwssectie in de app zal verwijderen in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De reden? Mensen komen niet naar Facebook voor het nieuws; ze komen om te socializen en video's te bekijken. Kortom, de nieuwssectie was een flop.

Wat is het plan van Meta? Ze willen meer inzetten op Reels. De nieuwssectie, die in mei 2021 werd gelanceerd, was niet echt een hit. Gebruikers klikten er zelden op. Meta wil nu meer investeren in wat mensen echt willen zien, zoals korte video's.

Als je een uitgever bent die afhankelijk was van dit sociale mediakanaal voor verkeer, is dit slecht nieuws. Meta had namelijk lucratieve overeenkomsten met nieuwsuitgevers, maar die gaan nu de prullenbak in. Voor ondernemers betekent dit trouwens dat de manier waarop volgers content consumeren op Facebook aan het veranderen is. Als nieuws minder dan 3% van de content uitmaakt, waar besteedt jouw doelgroep dan nu hun tijd aan? Juist, aan video's en interactieve content.

Facebook ondergaat een transformatie. Meta wil zich meer richten op entertainment en minder op nieuws. Of dit een goede zet is, zal de tijd leren. Maar één ding is zeker: de manier waarop we Facebook gebruiken, gaat veranderen.

Bronnen: 

Emerce - Nieuwstab Facebook app gaat sommige landen verdwijnen

Social Media Today - Meta another step away from news content removal Facebook new regions

5 SEPT

Meta-updates: Van Avatar benen tot advertentievrije abonnementen

Meta heeft enkele nieuwtjes die je écht niet wil missen. Van rondhuppelende avatars tot een advertentievrije sociale media-ervaring … Ontdek samen met ons de recentste updates. 

Je avatar in de Metaverse zweeft nu al even rond als een soort spook. Maar houd je vast, want die dagen zijn geteld! Meta is namelijk bezig met 'Avatar benen' in VR. Jazeker, voortaan woon je een virtueel concert bij waar je niet alleen headbangt, maar ook een dansje waagt. Zalig toch? 

Maar dat is niet alles. Naast deze leuke update maakt Meta ook een serieuze overweging. Zo denken ze eraan om advertentievrije abonnementen te lanceren voor Europese gebruikers. Dan is dit vast goed nieuws. Dit zou een grote stap zijn in het respecteren van gebruikersprivacy en kan een frisse, advertentievrije ervaring bieden.

Hoeveel gaat dat kosten? Uiteraard komt zo'n ad-vrije aanbod met een prijskaartje. Maar met een startprijs van slechts 6 dollar per maand, lijkt het een koopje voor je online gemoedsrust, toch?

Win-win, of toch niet? Deze mogelijke veranderingen betekent enerzijds meer controle en privacy. Anderzijds, voor adverteerders, is het een wake-up call om meer gerichte en zinvolle advertenties te gaan maken.

Daar heb je het dan, de nieuwste snufjes van Meta. Ze zijn duidelijk niet bang om de boel op te schudden en zich aan te passen.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta’s Considering a New Subscription Offering Which Would Enable EU Users to Eliminate In-Stream Ads

Tweakers - Meta overweegt advertentievrije abos voor instagram en facebook in europa

 

29 AUG

Facebook stopt met ‘Messenger Lite app’

Facebook heeft aangekondigd dat Messenger Lite, de lichtgewicht versie van hun populaire berichten-app, na 18 september 2023 niet meer beschikbaar zal zijn in de Google Play Store. Dus als je deze app nog gebruikt, is het tijd om actie te ondernemen.

De exacte reden voor deze beslissing is niet bekendgemaakt door Meta. Het kan zijn dat de app simpelweg niet meer rendabel was of dat Meta zich wil concentreren op andere producten. Een theorie is dat de app zijn bestaansrecht verliest door de afname van Android Go-toestellen en de aanwezigheid van een 'Data saver'-optie in de reguliere Messenger-app.

Als je Messenger Lite nog gebruikt, kun je je gespreksgeschiedenis overzetten naar de ‘volledige’ Messenger-app. Open de Messenger Lite-app, tik op je profielfoto en volg de instructies om over te stappen.

Onthou vooral dat  na 18 september je dus geen gebruik meer kan maken van deze lightversie. 

Bron: 

DroidApp - Facebook stopt met Messenger Lite app

14 AUG

Meta's Mijlpalen: 3 miljard gebruikers en innovatieve video- en datafuncties

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft wat frisse wind door de sociale media wereld laten waaien. Van het bereiken van 3 miljard maandelijkse actieve gebruikers tot het introduceren van geavanceerde video- en datafuncties, het bedrijf blijft innoveren en zich aanpassen aan de veranderende digitale landschap.

Jawel echt waar, Facebook tikt de 3 miljard maandelijkse gebruikers aan. Deze groei is voornamelijk te danken aan de Azië-Pacific regio, met name in opkomende markten zoals India en Indonesië. Hoewel Europa en de VS een beetje achterblijven, blijft Facebook dus de koning van sociale media.

Zeg bovendien maar ‘dag’ tegen de ‘Watch’ tab. Meta heeft namelijk aangekondigd dat het zijn video-ervaring op Facebook vernieuwt. De 'Watch' tab krijgt een make-over en heet vanaf nu ‘Video’. Wat mag je verwachten? Een mix van Reels, langdurige video’s en on-the-spot Live content, waardoor je dus een breder scala aan video-inhoud ontdekt. En voor de videoliefhebbers onder ons: je kunt voortaan HDR-video's uploaden naar Reels. Scherper en levendiger dan ooit!

En zoals je vast wel al weet, is dit het tijdperk waarin jouw data goud waard is. Net daarom staat gegevensprivacy bij Meta centraal. Zo droppen ze een rapport, met een snufje Deloitte-expertise, over het slim gebruik van first-party data. Het is een masterclass in hoe merken data kunnen benutten zonder je privacy te schenden. Meer inzicht, betere advertenties, zero gedoe.

Kortom, ook Meta is de boel flink aan het opschudden. Samen blijven we op de hoogte en loop je kilometers voorop in deze steeds veranderende wereld van sociale media. 

Bronnen: 

TechPulse - Facebook passeert 3 miljard actieve gebruikers

Social Media Today - Meta posts strong Q2 result

Social Media Today - Meta announces new video features Facebook

Social Media Today - Meta shares new report how make best use first party data insights

11 JULI

Meta's nieuwste inzichten: slimmere Feeds en een eigen Appwinkel

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, gebruikt artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke berichten prominent worden weergegeven in je feeds. Maar ze gaan nog een stap verder en willen ons meer inzicht en controle geven over wat we te zien krijgen. En alsof dat nog niet genoeg is, kondigen ze ook aan dat ze binnenkort hun eigen appwinkel lanceren. 

We duiken er samen even in. 

Slimmere Feeds en inzichten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je altijd die grappige video's, schattige kattenfoto's en interessante berichten in je Facebook- en Instagram-feeds ziet? Meta's geavanceerde AI-systeem is verantwoordelijk voor deze selectie. Hoe meer interactie je hebt met bepaalde soorten content, hoe sneller vergelijkbare inhoud prominent in beeld zal komen. Maar nu wil Meta ons meer inzicht bieden.

Meta heeft een nieuwe functie geïntroduceerd in de vorm van 22 "system cards". Deze kaarten leggen gedetailleerd uit hoe Facebook en Instagram AI gebruiken om te bepalen welke berichten verschijnen en welke accounts worden aanbevolen om te volgen. Met de functie "Waarom zie ik dit bericht?" kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom bepaalde inhoud aan je wordt getoond. Dit geeft ons een beter begrip van hoe het systeem werkt.

Meer Controle over je Feeds

Maar er is meer! In een toekomstige update van Facebook en Instagram krijgen we meer controle over de content die automatisch wordt weergegeven. Je kunt al aangeven dat je minder van een bepaald type content wilt zien, maar binnenkort kun je ook aangeven dat je juist meer berichten van dezelfde soort wilt zien. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze feeds aan te passen aan onze persoonlijke voorkeuren. Het wordt nog persoonlijker en relevanter!

Jouw Eigen Appwinkel

En alsof dat nog niet genoeg is, komt Meta met iets spannends. Binnenkort kun je apps rechtstreeks downloaden vanuit Facebook. Ja, je hoort het goed, geen gedoe meer met externe appwinkels. Ze maken het proces snel en simpel, zodat wij nog sneller kunnen genieten van geweldige apps. Het is tijd om afscheid te nemen van omwegen zoals externe appwinkels en rechtstreeks apps te downloaden!

Dit betekent dat we binnenkort de geheimen van onze feeds kunnen ontrafelen en beter begrijpen waarom bepaalde posts altijd opduiken. Daarnaast kun je straks apps direct vanuit Facebook downloaden, zonder gedoe. Meta luistert duidelijk naar onze wensen en maakt het allemaal eenvoudiger en leuker.

Klaar voor de upgrade? Hou je feed in de gaten en geniet van de geweldige vernieuwingen die Meta voor jou in petto heeft!

Bronnen: 

DataNews Knack - Meta wordt transparanter in hoe het AI op FB en Insta gebruikt

TechPulse - Meta wil van Facebook een appwinkel maken

 

10 MEI

Meta heeft aangekondigd dat AR naar Reels Ads en Facebook Stories komt

Meta gaat de concurrentie aan met SnapChat. Ze besloten om augmented reality te integreren in Reels Ads en Facebook Stories. Jawel, binnenkort kan je als merk jouw producten op de markt brengen met AR-filters en meeslepende ervaringen. Dit is de ideale manier om bijvoorbeeld jongere Gen Z-gebruikers te bereiken. Verder rolt Meta ook andere verbeteringen betreft Reels ads uit. 

Vóór deze aankondiging bood Meta AR-advertenties aan in de Facebook Feed, Instagram Feed en via Instagram Stories. Volgens een studie bij Meta zorgen dergelijke advertenties in 87% van de gevallen voor een toenemende advertentie herinnering bij de groep 18- tot 24-jarigen. Conclusie? AR-advertenties presteren beter dan niet-AR-geactiveerde advertenties.

En net daarom investeert Meta in AR. Dus, nog even geduld en dan kan je binnenkort adverteren met AR via je Facebook- en Instagram Reels en via jouw Facebook Stories.

Bron: TechCrunch

8 APRIL

Facebook test AI-stories

Bij Meta werken ze dag in dag uit aan nieuwe manieren om de integratie van stories binnen Facebook & Instagram  uit te breiden. Zo denken ze aan manieren om AI-gestuurde stories te laten maken op basis van eerder gedeelde afbeeldingen. De Facebook Memories toonden eerder al aan dat content op basis van herinneringen voor veel betrokkenheid zorgt. Met AI-gestuurde stories willen ze dit nu verder testen. 

Uit de laatste gegevens van Meta blijkt dat gebruikers veel minder originele inhoud in de nieuwsfeed plaatsen. Toch consumeren gebruikers nog steeds content in de feed van Facebook. Daarom lijkt AI opnieuw de oplossing te zullen zijn voor Meta. Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

Reels inkomstenprogramma wordt uitgebreid

Het afgelopen jaar heeft Meta fors gewerkt aan de advertentiemogelijkheden bij de Facebook & Instagram Reels. Momenteel is het zo dat een select groepje de mogelijkheid heeft om effectief te adverteren binnen Reels. Maar dat willen ze bij Meta zowel op Facebook als Instagram uitbreiden. Dat doen ze om de duur van de gebruikers binnen de apps te verlengen.

Sinds september test Meta bij een select groepje creators de advertentiemogelijkheden binnen de reels. Short-form-video-content bewees eerder al dat het de toekomst is. Enkel geld verdienen blijkt tot de dag van vandaag erg moeilijk. Advertenties zouden een oplossing kunnen betekenen voor de businessmogelijkheden van de tool. Wanneer deze functie exact uitgebreid wordt, is nog niet bekend.

7 MAART

Meta breidt Facebook Reels verder uit

Meta kondigt een groot aantal nieuwe features aan binnen de Facebook Reels. De TikTok-variant van Meta die na Instagram nu ook op volle toeren draait op Facebook. Concreet werkt Meta aan de volgende nieuwe tools: langere video's, integraties van herinneringen (Memories), en trending Reels-sjablonen. 

Hierdoor wil Meta verder inzetten op de functionaliteiten voor Facebook creators. Tot op heden waren de opties voor Facebook zeer beperkt. Met deze integratie gaan ze verder in de mogelijkheden voor hun creators. Vanaf vandaag worden al deze functionaliteiten toegevoegd aan de app.

28 FEBRUARI

Meta gaat BeReal achterna

Verschillende onderzoekers merkten onlangs een nieuwe tool op binnen Facebook Messenger. Zo is Meta aan het testen met de functie 'Roll Call'. Dat is een tool waarmee je foto's van jouw volgers kan zien wanneer je zelf een foto geüpload hebt. Net zoals, jawel, BeReal. Als gebruiker maak je met Roll Call tegelijkertijd een foto van jouw voor-en achtercamera. 

Bij Roll Call krijg je 5 minuten om een foto te uploaden. Anders dan BeReal moet iemand in de groepschat beginnen met een Roll Call te posten. Daarna kan de rest van de groep reageren. Als gebruiker kan je ook een opdracht meegeven met de rest bijvoorbeeld: 'laat je lunch zien'. Wanneer Roll Call officieel gelanceerd wordt, is niet bekend.

15 FEBRUARI

Community Chats komen naar Facebook

Vanaf nu rolt Facebook de functie Community Chats uit in de Benelux. Zowel binnen Facebook als Messenger kunnen gebruikers van groepen dan makkelijker in besloten groepjes met elkaar chatten. Zo kan je als lid van een groep wel met bepaalde leden apart communiceren, zonder dat je daarom de groep hoeft te verlaten.

Vorig jaar in september werd deze functie al uitgerold in de Verenigde Staten. Nu is het dus ook beschikbaar in de Benelux. Het valt nog af te wachten hoe snel iedereen deze nieuwe tool zal kunnen gebruiken. Check of jij erbij bent door de app te updaten.

8 FEBRUARI

Facebook comments krijgen nieuwe moderatietool

Recent heeft Meta aangekondigd dat het meer tools en moderatiemogelijkheden gaat toevoegen aan Facebook. Dat moet het voor creators makkelijker maken om sociale mediagesprekken te controleren. Zo zullen makers binnenkort in staat zijn om commentaren te zoeken aan de hand van trefwoorden, emoji's, en data. 

Meta kondigt deze nieuwe tool niet toevallig aan op Safer Internet Day. Met deze extra moderatiemogelijkheden zullen gebruikers in staat zijn om verder te gaan met de comments die ze momenteel krijgen.

24 JANUARI

End-to-end-encryptie wordt uitgebreid

End-to-end-encryptie. Ook wel gekend als versleutelde online gesprekken die alleen jij als deelnemer van het gesprek kan lezen. Geen ogen van de makers van WhatsApp of een andere berichtendienst die meekijken. WhatsApp is de absolute early adopter van dit fenomeen. Zij zorgden er als eerste voor dat individuele chats en groepsgesprekken achter slot en grendel kwamen te zitten voor de makers van de app. Later sprongen Messenger en allerlei andere sociale media platforms mee op de trein. Bij Messenger gaan ze die end-to-end-encryptie nu verder uitbreiden.

Wie is er nu aan de beurt?

Bij Meta zeggen ze miljoenen extra mensen over de hele wereld te voorzien van deze tool. Wanneer je door Meta wordt over gezet naar de nieuwe versie van Messenger, krijg je een melding. Daarnaast voegen ze ook de mogelijkheid toe om achtergronden te selecteren in jouw Messenger Chat. Hopelijk ben jij snel aan de beurt.

27 SEPTEMBER

Wissel makkelijk tussen Facebook en Instagram-accounts

In de bureaus van Meta zijn ze momenteel bezig om de apps van het moederbedrijf gebruiksvriendelijker te maken. Zo introduceren ze binnenkort het Accounts Center. Daarmee moet het mogelijk worden voor de gebruikers om makkelijker te wisselen tussen de verschillende accounts. De functie zal zowel beschikbaar zijn voor Android, Apple en in de browser.

Als gebruiker kan je jouw accounts koppelen aan het Accounts Center. Heb je bijvoorbeeld een persoonlijk én een zakelijk account, dan kan je deze makkelijk tegelijkertijd beheren binnen deze nieuwe tool. Zo zie je als user zelfs niet enkel de verschillende Facebook-accounts, maar ook jouw Instagram-profiel zal er zichtbaar zijn. Wanneer deze tool beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

19 SEPTEMBER

Meta werkt aan Community-functie

Facebook Groepen krijgen een steeds prominentere rol binnen Facebook. Bij Meta willen ze dat nu zelfs doortrekken naar Messenger. Dat doen ze met een Community-functie binnen de berichtendienst van Facebook. Via deze functie zal je vanuit een chat een Facebook-groep kunnen starten en mensen kunnen uitnodigen. Het moet op die manier mogelijk worden voor gebruikers om Messenger en Facebook Groepen te vermengen met elkaar. 

En of ze bij Meta zeker zijn dat deze functie zal aanslaan. Ze geloven er namelijk sterk in dat de Community-functie voor meer betrokkenheid zal zorgen. Bijvoorbeeld, door meer in te spelen op de stijgende trend dat gebruikers meer delen op hun socials. 

5 AUGUSTUS

Gaming-app verdwijnt van Facebook

2 jaar na de introductie van het gaming platform 'Facebook Gaming' wordt het alweer afgevoerd. Eind oktober valt de app in geen enkele app store meer te downloaden. De spelletjes blijven wel beschikbaar op Facebook. Binnen Facebook Gaming kon je naar livestreams van andere gamers & content creators kijken. Zelf gamen was er nooit mogelijk omdat de Apple Appstore zo'n platform niet kon ondersteunen. 

De gaming app verdwijnt dus. Vermoedelijk komt dat omdat het bedrijf zich voornamelijk wil focussen op livestreaming. In die richting zetten ze bij Meta ook zichtbaar stappen. Zo hebben ze onlangs nog de live aankoopfunctie binnen livestreaming verwijderd. De Gaming App wordt dus vanaf 28 oktober volledig offline gehaald.

23 AUGUSTUS

Instagram Reels kan je nu rechtstreeks op Facebook posten

Bij Meta willen ze het voor hun gebruikers makkelijker maken om Reels-content te delen op Facebook. Rechtstreeks vanaf Instagram naar Facebook. Op die manier willen ze de creators de kans geven om hun publiek uit te breiden op de beide sociale media kanalen. Meta biedt nu de mogelijkheid via een extra knop om die Reels rechtstreeks op Facebook te plaatsen.

Zo gaat Meta nog duidelijker en feller in de aanval tegenover TikTok. De 2 bedrijven Meta & Bytedance vechten al langer om wie de populariteitspoll wint bij de jongeren. Meta hinkte lang achterop met de TikTok-kopie. Maar die achterstand zijn ze nu langzamerhand aan het inhalen.

18 AUGUSTUS

Verstuur versleutelde berichten op Messenger

De kans is groot dat alle berichten op Messenger binnenkort versleuteld zullen worden. Net zoals we dat kennen vanop WhatsApp. 'Versleutelde berichten' wil zeggen dat ze enkel door de zender en de ontvanger van het bericht gelezen kunnen worden. Zonder dat de app kan meelezen. Momenteel is het al zo dat de berichten van Messenger versleuteld kúnnen worden. Maar als gebruiker moet je dat zelf inschakelen.

Binnenkort is het dus zo dat alle berichten op Messenger end-to-endencryptie zullen krijgen. Bij iedereen, zonder dat je daarvoor nog een optie moet aanklikken in de app of de desktopversie. Momenteel loopt er een testfase in de Verenigde Staten. Wanneer die testfase wordt uitgebreid is nog niet bekend.

9 AUGUSTUS

Liveshopping voorbij op Facebook

Vanaf 1 oktober wordt het voor Facebook-gebruikers onmogelijk om nog aan liveshopping te doen binnen de app. Je zal als gebruiker nog altijd live-evenementen kunnen uitzenden. Maar de mogelijkheid om productafspeellijsten te maken of bepaalde producten te taggen zal verdwijnen. 

Consumenten kijken volgens de makers meer en meer naar korte video's. Het vizier verandert daardoor van schouder bij Facebook. Ze willen zich meer en meer richten op de Facebook Reels. Opvallend: eerder deze zomer meldde TikTok ook al te stoppen met liveshopping. 

28 JULI

Plan Facebook Reels binnenkort in

Wil jij binnenkort van jouw content strategie binnen Facebook een échte gestroomlijnde machine maken? Op alle fronten? Dat kan binnenkort met het inplannen van Facebook Reels. Hoe doe je dat? Via de Creator Studio op de desktop. 

De stappen zijn erg makkelijk. Je opent de Creator Studio en klikt op 'Create Reel'. Daar kan je een video uploaden en daarna ook jouw caption vormen. Wanneer je dat gedaan hebt, kan je de beeldgrootte van de video gaan aanpassen. En vanaf je klaar bent met het bewerken van jouw Reel, dan kan je ervoor kiezen om meteen te publiceren of gewoon te plannen. Wanneer we deze tool mogen verwachten, is nog niet bekend.

20 JUNI

Facebook gaat meer inzetten op video

Bij Meta zijn ze meer en meer aan het inzetten op video. Zo voorzien ze binnenkort een update waarbij je op jouw feed meer video te zien zult krijgen. Ook video's van profielen, accounts en mensen die je eigenlijk niet volgt en/of kent. Het gaat voornamelijk over Reels & Stories.

Die content wordt geselecteerd via algoritmes. Al de video's blijven dus wel binnen jouw interessegebied liggen. Het sociale mediaplatform wil op deze manier zorgen voor meer interessante content voor de gebruiker.

Zo gaat Meta nog maar eens wat meer lijken op TikTok.

20 JUNI

Messenger komt terug naar de app

Facebook komt met de opmerkelijke update dat ze Messenger opnieuw beschikbaar gaan stellen in de Facebook-app. Jaren geleden werd die nog verwijderd door de makers van de app om de functies van beide tools ten volle te kunnen benutten.

Een woordvoerder van Meta heeft het nieuws ondertussen bevestigd aan het mediabedrijf The Verge. Wanneer de mogelijkheid terugkomt in de app van Facebook is niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat Facebook Messenger als afzonderlijke app zal blijven bestaan.

6 JUNI

Messenger wordt overzichtelijker

Bij Meta gaan ze binnenkort inspelen op de stijgende populariteit van video-en audiogesprekken op Facebook Messenger. Sinds de coronapandemie zijn we allemaal massaal meer beginnen online bellen. Met en ook zonder videoverbinding. En dat laat Meta niet zomaar passeren. Zo willen ze er extra op inzetten.

Dat doen ze door een aparte knop 'Gesprekken' te voorzien. Hier komt een verzameling van alle gemiste, en afgewerkte gesprekken te staan. Zo kan je makkelijk die mensen terugbellen, of heb je een duidelijk overzicht over wie je wanneer gesproken hebt.

Wanneer deze functie voor iedereen beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

4 JUNI

Facebook & Instagram Reels worden uitgebreid

In de hoofdkantoren van Meta zitten ze duidelijk niet stil. Naast de toevoeging van de 'Gesprekken'-knop werken ze op het departement Reels ook aan nieuwe creatieve mogelijkheden voor de gebruikers. Zo willen ze in de nabije toekomst een aantal interessante tools uitrollen.

Ze werken bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om heel wat eigenschappen uit de Instagram Stories te integreren binnen de Reels-bewerkingsmodus. Facebook gaat dan weer een eigen variant van de TikTok For You-page lanceren binnen de Facebook Reels. Daarnaast wordt het mogelijk om zowel Instagram als Facebook Reels te bewerken binnen de desktopversies. En tot slot komt Instagram met sjablonen om het maken en bewerken van Reels makkelijker te maken.

Ben jij benieuwd naar deze tools? Ze komen er snel aan.

1 JUNI

META TEST NIEUWE STORY-REACTIES

Bij Meta werken ze, naast de mogelijkheid om te reageren op een Reel met een video, ook aan de optie om meer reactiemogelijkheden te bieden voor stories. Nu is het zo dat ze je standaard de optie geven om te reageren op zo'n story met een bericht, of de standaard-iconen die ze zelf voorstellen. Maar dat willen ze binnenkort uitbreiden.

Om verder te gaan in de VR-beleving op de app, gaan ze binnenkort avatar-reacties lanceren voor stories. Recent maakten ze bekend dat je een avatar kunt maken op de app, en nu gaan ze die dus integreren in de story-reacties. Wanneer deze gelanceerd zullen worden, is nog niet bevestigd.

3 MEI

PODCAST PLATFORM VERDWIJNT OP FACEBOOK

Meta heeft beslist dat podcasts een jaar na de lancering op het platform alweer zullen verdwijnen. Gebruikers zullen vanaf 3 juni geen toegang meer hebben tot het Podcast Platform op Facebook. Geen enkele podcast zal nog terug te vinden of te beluisteren zijn. 

Daarnaast zet Facebook ook de samenwerking met Soundbites en de audiohub stop. Die laatste vloeit verder in de Facebook Live Audiorooms in Facebook Live. 

Dit bevestigt opnieuw de focus die Meta de laatste weken en maanden aan het leggen is op Instagram en Instagram Reels.

8 MAART

META TEST EEN NIEUWE LAY-OUT VOOR FACEBOOK

Facebook test een nieuwe lay-out in de desktopversie van de app. Sommige gebruikers hebben onlangs dit nieuwe formaat op hun scherm losgelaten gekregen. Zo is de uitlijning voor de verschillende desktop-apps gewijzigd. Je zou het kunnen vergelijken met de manier hoe Twitter of Gmail deze apps weergeeft.

Op deze manier moeten de menu’s iets meer inklapbaar worden, zodat je niet alles op je scherm te zien krijgt. 

Wanneer deze nieuwe lay-out beschikbaar zal worden, is nog niet bekend. Vanaf er meer informatie is, lees je het hier eerst.

23 FEBRUARI

MAAK EN BEKIJK NU REELS OP FACEBOOK

Wat al lang voorspeld werd, is werkelijkheid geworden. Facebook-gebruikers kunnen vanaf nu Instagram Reels bekijken en zelfs maken. Reels, je weet wel, die korte filmpjes die Instagram gekopieerd heeft van TikTok.

Meta heeft ook al aangekondigd dat er in de toekomst meer updates aan zitten te komen om het gebruik van Reels op Facebook te promoten. Zo kwamen er onlangs al updates zoals de verlenging van 30 naar 60 seconden. Daarnaast werd er ook een remixfunctie toegevoegd. Zo kun je makkelijk een video delen op andere platforms.

14 FEBRUARI

META INTRODUCEERT ‘VANISH MODE’ VOOR MESSENGER EN INSTAGRAM

Neen. De ‘Vanish Mode’ heeft niks met het wasmiddel te maken. Wat is het dan wel? Het zorgt ervoor dat berichten die je verstuurt, verdwijnen wanneer de ontvanger ze heeft geopend. Of het nu gaat om een tekstbericht, een afbeelding, een video of een GIF.  En dat is een functie die we kennen van bij Snapchat. 

Waarom is die tool er nu bijgekomen? Dat hebben ze geïntroduceerd naar aanleiding van Safer Internet Day. Op die manier heb je meer mogelijkheid om jouw eigen chats te beveiligen. En dat zorgt er dan weer voor dat de gebruiker meer tools voor handen heeft om de eigen berichten in handen te nemen.

Wanneer deze tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

Ontdek onze agenda

FACEBOOK MESSENGER LANCEERT EIGEN SPLITWISE

Ken je de app Splitwise? Dat gaat nu geïntroduceerd worden binnen Facebook Messenger. De tool zal ‘Split Payments’ gaan heten en zit er stilaan aan te komen. Met deze tool kan je betaalverzoeken sturen binnen een Facebook Messenger-gesprek. 

Je voegt je betaalgegevens makkelijk toe binnen Messenger en zo kan je rechtstreeks in de app betalen. Heb je betaalgegevens nog niet toegevoegd wanneer iemand jou een betaalverzoek stuurt? Dan kan je dat makkelijk op het moment zelf doen.

De tool is momenteel volop in ontwikkeling. Wanneer die officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

1 FEBRUARI

MAAK JE EEN SCREENSHOT IN MESSENGER? DAN GAAT DAT BINNENKORT NIET MEER ONOPGEMERKT

Berichtendiensten, ze zijn ab-so-luut van deze wereld. We kunnen niet meer zonder. Het grote voordeel is dat je, in tegenstelling tot vroeger, naar hartelust video’s, foto’s en andere media kan delen via die apps. Maar die worden niet altijd goed gebruikt, en het kan weleens mislopen. 

Jij stuurt vol vertrouwen een foto naar je crush, je vriend of vriendin en even later blijkt dat hij of zij die zonder jou weten heeft opgeslaan en heeft gedeeld met anderen. Je kan dat deels tegengaan door tijdelijke berichten of foto’s te sturen maar zelfs dan blijft een screenshot een optie.

Messenger zal voortaan een melding geven wanneer er in een conversatie een screenshot wordt gemaakt. Dat zal wel enkel gebeuren in conversaties die beschikken over end-to-end encryptie.

Binnenkort wordt deze functie officieel uitgerold.

31 JANUARI

META GAAT MESSENGER END-TO-END ENCRYPTEN

Meta voorziet dat je vanaf nu veiliger kunt chatten binnen Facebook Messenger. Dat doen ze door de end-to-end-encryptie toe te voegen aan het platform. Maar dat doen ze niet volledig. In tegenstelling tot iMessage en WhatsApp worden niet alle gesprekken in Messenger versleuteld. Zo is dit alleen maar het geval wanneer je handmatig ervoor kiest om een gesprek geheim te voeren. De optie kun je inschakelen via de Messenger app ▸ Ik ▸ Geheime gesprekken ▸ schakel de gelijknamige optie in.

Je kunt deze tool gebruiken bij het downloaden van de laatste versie.

18 JANUARI

DE METAWATCH WORDT DE SMARTWATCH VAN FACEBOOK

We wisten al een tijdje dat Facebook werkte aan een slim horloge, maar nu het moederbedrijf Meta heet en er een Metaverse is geïntroduceerd, plaatst dat die smartwatch wel in een heel ander daglicht.

Met de aankomende slimme horloge van Meta zal je een stappenteller in het horloge vinden waarmee je in de Metaverse een spel kunt ‘spelen’ waarin je een bepaald aantal stappen zal moeten zetten. Het hogere doel is in ieder geval dat je als gebruiker van de smartwatch meer gaat bewegen.

Wanneer we dit nieuwe gadget mogen verwachten, dat is onbekend. Er is lang 2022 gefluisterd, dus we hopen dat dat nog steeds klopt. Meta moet er nog een officiële aankondiging over lanceren, maar er wordt gedacht aan de zomer.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

5 JANUARI

FACEBOOK BUSINESS SUITE VOORZIET AANBEVOLEN UUR VAN GEPLANDE BERICHTEN

Facebook Business Suite, de tool waarmee je onder andere berichten voor Facebook en Instagram kan laten inplannen, heeft een nieuwe functie. Zo kan je vanaf nu de uren bekijken waarin jouw volgers massaal op Facebook & Instagram aan het scrollen zijn. Die uren worden dan ook door Meta verkocht als de aanbevolen uren om te posten op sociale media.

Hierdoor wil Meta jouw bereik, organisch dan nog wel, de hoogte in duwen. Een mooie extra tool dus om dit te bereiken. Laat ons zeker weten of het effect heeft op jouw bereik.

7 DECEMBER

MESSENGER KRIJGT TOOL OM CONTACTEN MAKKELIJK TERUG TE BETALEN

Als het van Facebook Meta afhangt, is het binnenkort gedaan met het terugbetalen via QR-codes. Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, werkt aan een ingebouwde applicatie in Facebook Messenger. 

De functie zal ‘Split Payments’ heten en daarmee zal je je vrienden kunnen vragen om je terug te betalen. 

Je kan die vrienden ook makkelijk zelf hun geld teruggeven. Op dit moment test het bedrijf de nieuwe applicatie uit op een groot testpubliek in de Verenigde Staten. Of en wanneer de applicatie naar België komt, is nog niet zeker.

Je zal er volledige rekeningen kunnen bijhouden, elkaar betaalverzoeken sturen, de app laten uitrekenen hoeveel iedereen je moet en je kan de bedragen per persoon zelf aanpassen. 

Je zult ook kunnen zien wie er al betaald heeft, en wie je nog geld moet. Een perfecte manier om je eigen boekhouding bij te houden dus. 

17 NOVEMBER

BINNENKORT ADVERTEER JE NIET MEER OP RAS OF RELIGIE

Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, gaat bedrijven verbieden om nog langer gericht te adverteren op 'gevoelige' advertentiecategorieën, zoals ras, religie en politieke overtuiging. 

De wijzigingen gaan in vanaf 19 januari 2022. Dat heeft Meta bekendgemaakt.

De wijziging in Meta's advertentiebeleid komt nadat er al langer kritiek is op het bedrijf. Een groot aantal adverteerders zou hiervan misbruik maken en bepaalde kwetsbare groepen discrimineren of juist targeten.

Maar dat is binnenkort dus niet meer mogelijk.

10 NOVEMBER

META GAAT DOOR MET GEZICHTSHERKENNING

In de vorige update las je dan wel dat Facebook stopt met gezichtsherkenning. Maar het gloednieuwe moederbedrijf ‘Meta’ gaat er gewoon mee door. Meta denkt dat gezichtsherkenning waardevol is in de metaverse, de virtuele wereld waar het volop aan werkt.

Meta belooft wel dat, ondanks het behoud van de gezichtsherkenning, de privacy van de gebruikers centraal zal blijven staan. Er zal ook altijd duidelijk gecommuniceerd worden over het gebruik van de functie. Dat liet rtlnieuws.nl weten.

FACEBOOK KONDIGT HEEL WAT UPDATES VOOR ‘GROEPEN’ AAN

Facebook heeft een heleboel nieuwe groepstools aangekondigd. Hier is een overzicht van alle nieuwe opties die worden toegevoegd om het aanbod verder te stroomlijnen en te verbeteren. Om te beginnen voegt Facebook nieuwe aangepaste kleuren en achtergronden toe voor groepen, net zoals specifieke lettertypes die beschikbaar worden gesteld door beheerders.

Admins of beheerders kunnen nu ook de standaard emoji's selecteren waarmee gebruikers in hun groep reageren. Facebook voegt ook een geautomatiseerde begroetingsboodschap toe. Die stelt gebruikers in staat heel snel een automatisch bericht in de groep te plaatsen.

Facebook test ook een nieuwe subgroepen-optie binnen groepen waarmee beheerders elementen van groepsdiscussies kunnen scheiden in meer specifieke categorieën.

Een ander nieuw element binnen het engagement zijn de Community Chats, die zowel op Facebook als Messenger zullen verschijnen. Om meer dat community gevoel te vormen binnen de chats.

En tot slot denkt Facebook aan het monetizen. Dat willen ze doen door onder andere fondswervingen. Heel wat updates dus! Het valt nog af te wachten welke werkelijk zullen ontstaan.

Ontdek onze agenda

GEEN VIND-IK-LEUKS MEER OP FACEBOOK PAGINA’S

Er komen heel wat veranderingen op de Facebookpagina’s. De grootste aanpassing? De like-knop verdwijnt! Binnenkort zal je dus geen vind-ik-leuks meer kunnen bekijken van je Facebookpagina en zal je zelf geen andere pagina’s kunnen liken. Op dit moment heb je op je Facebookpagina vind-ik-leuks en volgers. Maar na de aanpassingen zullen dat dus enkel nog volgers zijn. Volgens Facebook komt deze aanpassing er omdat ze merken dat veel gebruikers niet meer weten dat ze een bepaalde pagina geliket hebben.

Onder de nieuwigheden zal er een uitgebreider en apart nieuwsoverzicht komen voor pagina’s. Hier zie je enkel posts verschijnen van andere pagina’s. Daarnaast komt er een Q&A-functie. Oftewel een vraag-en-antwoordsessie. Ook op gebied van beheer en rechten komen er meer mogelijkheden. Ook zal de gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en snelheid verbeteren voor Facebookpagina’s.

FACEBOOK LANCEERT REELS OP HET EIGEN PLATFORM

Het is geen toeval. Enkele dagen nadat TikTok bekend maakte dat het een miljard actieve gebruikers had bereikt, heeft Facebook vandaag Reels op Facebook gelanceerd voor alle gebruikers in de VS. Hierdoor hopen ze dat de TikTok-concurrent van Facebook genaamd Reels, nog meer mensen bereikt. En niet alleen dat, het moet de gebruikers ook op de verschillende platforms van Facebook houden.

Het lijkt er wel op dat de makers van Facebook enthousiaster zijn over de functie dan de eigen gebruikers. Wat volledig nieuw zal zijn, is het feit dat de Reels-video’s te bekijken zullen zijn via Facebook Groepen. En zo doen ze hun stinkende best om TikTok bij te benen.

De tool is zoals gezegd net verschenen in de Verenigde Staten. Wanneer die naar België komt, is nog niet bekend.

NIEUWE LAY-OUT OP FACEBOOK AL GEZIEN?

In een vorig blogbericht schreven we over de nieuwe lay-out in Facebook Messenger. Deze is inmiddels uitgerold. Facebook heeft een nieuwe lay-out update doorgevoerd.

Klik onderaan op de 3 lijntjes om naar dit nieuwe Facebook menu te gaan.

Hier worden alle functies die je vroeger had in de zijbalk op Facebook gegroepeerd.

Bij Vrienden vind je alle openstaande vriendschapsverzoeken. Facebook zal hier ook nieuwe vriendschapsverzoeken voorstellen.

Bij Groepen krijg je een overzicht van de activiteit die plaatsvindt in de groepen op Facebook waarin je zit.

Marketplace is het online veilingsplatform op Facebook (tweedehands) waarop je dingen kan kopen en verkopen.

Bij Video’s op Watch krijg je een overzicht van populaire video’s op Facebook.

Evenementen is een overzicht van evenementen die er aan zitten te komen. Hier kan je aangeven of je gaat of geïnteresseerd bent.

facebook.png

Bij Herinneringen krijg je een overzicht van jouw herinneringen. Dit zijn updates die je ooit op Facebook hebt geplaatst en waarvan Facebook denkt dat het leuk is om ze opnieuw te zien (en te delen). Onderaan krijg je herinneringen van vriendschapsverzoeken met vrienden op Facebook te zien.

Onder de tab Opgeslagen vind je Facebookberichten die je ooit bewaard hebt om bijvoorbeeld later opnieuw te lezen.

Bij Vrienden in de buurt zie je welke Facebook vrienden bij jou in de buurt zijn. Belangrijk is dat je hiervoor wel jouw locatie opzet.

Bij Games krijg je een overzicht van spelletjes op Facebook. Ook krijg je hier een overzicht van livestreams te zien.

Bij Vacatures krijg je een overzicht van vacatures die op Facebook zijn geplaatst of kan je zelf een nieuwe vacature plaatsen.

Klik op Advertentiebeheer om een overzicht te krijgen van jouw advertenties. Krijg inzicht in hoe jouw advertenties presteren of maak volledig nieuwe advertenties.

Crisisreactie is gelanceerd om in tijden van crisis - bijvoorbeeld de aanslagen in Brussel - vrienden te laten weten dat je veilig bent. Ook kan je hier geld doneren om mensen tijdens een crisissituatie te helpen.

Deel dit bericht op

Lees meer