SOCIALE MEDIA UPDATE: FACEBOOK

LEES AL HET NIEUWS OVER FACEBOOK HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die Facebook aankondigt.

 

26 SEPT

Meta wil jongeren bereiken met bots en breidt hun verificatieprogramma uit

Meta is druk bezig met innoveren. Ze willen niet alleen de jongere generatie aanspreken, maar ook de zakelijke wereld. Hoe dan? Met AI-chatbots en betaalde verificatieprogramma's.

AI-Chatbots voor jongeren

Eerst en vooral, de AI-chatbots. Meta wil jongeren aantrekken door chatbots met verschillende 'personages' te introduceren. Waarom? Ze willen jongeren langer op hun kanalen houden. Hoe? Door ze te boeien met chatbots die net zo divers zijn als hun vriendenkring. Stel je voor: je chat met een bot die net zo sarcastisch is als je beste vriend of net zo grappig als je favoriete komiek. Dat maakt het scrollen op Instagram of Facebook ineens een stuk interessanter, toch?

Wie zijn deze bots? Wel, Meta is momenteel een paar kleurrijke types aan het testen. Denk aan Bob, een sarcastische bot, en Alvin the Alien, een buitenaards wezen. Er was zelfs een bot, Gavin, die vrouwonvriendelijke opmerkingen maakte, maar laten we hopen dat die de testfase niet overleeft.

Is dit wel een goed idee? Nu komt het lastige deel. Chatbots kunnen tricky zijn, vooral als ze met gevoelige onderwerpen omgaan. Eerdere bots, zoals die van Snapchat, kwamen in de problemen omdat ze ongepaste gesprekken hadden met minderjarigen. Dus er is duidelijk nog werk aan de winkel.

Betaalde verificatie voor bedrijven

Vervolgens is er het uitgebreide betaalde verificatieprogramma. Bedrijven kunnen nu een blauw vinkje kopen voor $ 21,99 per maand. Waarom zou je hiervoor betalen? Het helpt je bedrijf om op te vallen en meer autoriteit uit te stralen. Bovendien zou je ook extra support mogen verwachten. 

Bronnen:

TechPulse - Meta AI-persona's voor kinderen

IT Daily - Meta wil jonger publiek aanspreken

Tweakers - Instagram en Facebook moederbedrijf Meta test bots

Social Media Today - Meta Expands Its Paid Verification Program

Creëer meerdere Facebook-profielen

Facebook zet een nieuwe stap in personalisatie: je kunt nu tot vier extra profielen aanmaken. Elk met een eigen gebruikersnaam en feed. Zo deel je jouw leven makkelijk op en kun je verschillende petjes dragen: eentje voor je foodie-avonturen, een ander voor je zakelijke connecties en nog eentje voor vrienden en familie. Handig, toch?

Deze update is geen toeval. Facebook merkte dat gebruikers minder actief posten. Met deze feature hoopt het sociale mediakanaal dat we ons meer op ons gemak voelen om te delen. Want met deze nieuwe profielen richt je jouw posts namelijk op specifieke groepen. 

Maar let op, er zit ook een addertje onder het gras. Zo zijn er zorgen over mogelijk misbruik, zoals trollen. En let op: 'Dating', 'Marketplace' en betalingen zijn nog niet beschikbaar voor deze extra profielen. Deze nieuwe mogelijkheid wordt de komende maanden wereldwijd uitgerold. 

Dus, wat denk je? Ga je de nieuwe functie uitproberen of blijf je bij je oude, vertrouwde profiel? 🤔

Bron:

Social Media Today - Facebook will now allow users to create multiple profiles

19 SEPT

Meta Lanceert Nieuwe Advertentietools voor de Feestdagen

Van variabele campagnebudgetten tot nieuwe manieren om aankopen te stimuleren, Meta heeft het allemaal. Jawel Meta introduceert een nieuwe reeks aan advertentietools.

Tijdgebaseerde budgetplanning

Stel je voor, het is Black Friday-weekend en je wilt alles uit de kast halen. Met Meta's nieuwe tijdgebaseerde budgetplanning voer jij je dagbudget op voor deze specifieke dagen. Geen gedoe meer met handmatige aanpassingen; het systeem doet het werk voor je. Na het weekend? Dan schakelt je budget automatisch terug naar het normale niveau. Makkelijk toch?

Promotie- en reminder ads

Promojagers opgelet! Meta rolt zijn 'Promotional Ads' uit naar meer landen. Deze functie is momenteel beschikbaar in de VS, het VK, Canada en Australië. Dergelijke advertenties laten je doelgroep niet alleen je producten zien, maar verleiden ze ook met kortingscodes en speciale aanbiedingen. Ideaal voor de feestdagen, toch?

En wat als je een speciale livestream of productlancering hebt? Met 'Reminder Ads' stel je doelgroep herinneringen in om belangrijke momenten en posts niet te missen. Ze krijgen een melding 15 minuten voor én op het moment zelf. Nooit meer een gemiste kans!

Shops Ads en integraties

Wil je dat je publiek met één klik op de advertentie meteen kan kopen? Meta test nu 'Shops Ads', waarmee het koopproces naadloos verloopt. Ze zijn zelfs bezig met het integreren van bekende e-commerce platformen zoals Adobe Commerce en Magento. Zo wordt shoppen via jouw advertenties een fluitje van een cent.

Of je nu je bereik wilt vergroten of je verkoop wilt boosten, Meta's nieuwe tools biedt ons meer flexibiliteit en mogelijkheden voor onze feestdagencampagnes. Dus waar wacht je nog op? Ga kijken of jij deze nieuwste functies kan activeren en maak van de komende feestdagen een doorslaand succes!

Bron: 

Social Media Today - Meta Announces New Ad Tools for the Holidays

12 SEPT

Facebook dumpt nieuwssectie

Facebook heeft aangekondigd dat het de nieuwssectie in de app zal verwijderen in landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De reden? Mensen komen niet naar Facebook voor het nieuws; ze komen om te socializen en video's te bekijken. Kortom, de nieuwssectie was een flop.

Wat is het plan van Meta? Ze willen meer inzetten op Reels. De nieuwssectie, die in mei 2021 werd gelanceerd, was niet echt een hit. Gebruikers klikten er zelden op. Meta wil nu meer investeren in wat mensen echt willen zien, zoals korte video's.

Als je een uitgever bent die afhankelijk was van dit sociale mediakanaal voor verkeer, is dit slecht nieuws. Meta had namelijk lucratieve overeenkomsten met nieuwsuitgevers, maar die gaan nu de prullenbak in. Voor ondernemers betekent dit trouwens dat de manier waarop volgers content consumeren op Facebook aan het veranderen is. Als nieuws minder dan 3% van de content uitmaakt, waar besteedt jouw doelgroep dan nu hun tijd aan? Juist, aan video's en interactieve content.

Facebook ondergaat een transformatie. Meta wil zich meer richten op entertainment en minder op nieuws. Of dit een goede zet is, zal de tijd leren. Maar één ding is zeker: de manier waarop we Facebook gebruiken, gaat veranderen.

Bronnen: 

Emerce - Nieuwstab Facebook app gaat sommige landen verdwijnen

Social Media Today - Meta another step away from news content removal Facebook new regions

5 SEPT

Meta-updates: Van Avatar benen tot advertentievrije abonnementen

Meta heeft enkele nieuwtjes die je écht niet wil missen. Van rondhuppelende avatars tot een advertentievrije sociale media-ervaring … Ontdek samen met ons de recentste updates. 

Je avatar in de Metaverse zweeft nu al even rond als een soort spook. Maar houd je vast, want die dagen zijn geteld! Meta is namelijk bezig met 'Avatar benen' in VR. Jazeker, voortaan woon je een virtueel concert bij waar je niet alleen headbangt, maar ook een dansje waagt. Zalig toch? 

Maar dat is niet alles. Naast deze leuke update maakt Meta ook een serieuze overweging. Zo denken ze eraan om advertentievrije abonnementen te lanceren voor Europese gebruikers. Dan is dit vast goed nieuws. Dit zou een grote stap zijn in het respecteren van gebruikersprivacy en kan een frisse, advertentievrije ervaring bieden.

Hoeveel gaat dat kosten? Uiteraard komt zo'n ad-vrije aanbod met een prijskaartje. Maar met een startprijs van slechts 6 dollar per maand, lijkt het een koopje voor je online gemoedsrust, toch?

Win-win, of toch niet? Deze mogelijke veranderingen betekent enerzijds meer controle en privacy. Anderzijds, voor adverteerders, is het een wake-up call om meer gerichte en zinvolle advertenties te gaan maken.

Daar heb je het dan, de nieuwste snufjes van Meta. Ze zijn duidelijk niet bang om de boel op te schudden en zich aan te passen.

Bronnen: 

Social Media Today - Meta’s Considering a New Subscription Offering Which Would Enable EU Users to Eliminate In-Stream Ads

Tweakers - Meta overweegt advertentievrije abos voor instagram en facebook in europa

 

29 AUG

Facebook stopt met ‘Messenger Lite app’

Facebook heeft aangekondigd dat Messenger Lite, de lichtgewicht versie van hun populaire berichten-app, na 18 september 2023 niet meer beschikbaar zal zijn in de Google Play Store. Dus als je deze app nog gebruikt, is het tijd om actie te ondernemen.

De exacte reden voor deze beslissing is niet bekendgemaakt door Meta. Het kan zijn dat de app simpelweg niet meer rendabel was of dat Meta zich wil concentreren op andere producten. Een theorie is dat de app zijn bestaansrecht verliest door de afname van Android Go-toestellen en de aanwezigheid van een 'Data saver'-optie in de reguliere Messenger-app.

Als je Messenger Lite nog gebruikt, kun je je gespreksgeschiedenis overzetten naar de ‘volledige’ Messenger-app. Open de Messenger Lite-app, tik op je profielfoto en volg de instructies om over te stappen.

Onthou vooral dat  na 18 september je dus geen gebruik meer kan maken van deze lightversie. 

Bron: 

DroidApp - Facebook stopt met Messenger Lite app

14 AUG

Meta's Mijlpalen: 3 miljard gebruikers en innovatieve video- en datafuncties

Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft wat frisse wind door de sociale media wereld laten waaien. Van het bereiken van 3 miljard maandelijkse actieve gebruikers tot het introduceren van geavanceerde video- en datafuncties, het bedrijf blijft innoveren en zich aanpassen aan de veranderende digitale landschap.

Jawel echt waar, Facebook tikt de 3 miljard maandelijkse gebruikers aan. Deze groei is voornamelijk te danken aan de Azië-Pacific regio, met name in opkomende markten zoals India en Indonesië. Hoewel Europa en de VS een beetje achterblijven, blijft Facebook dus de koning van sociale media.

Zeg bovendien maar ‘dag’ tegen de ‘Watch’ tab. Meta heeft namelijk aangekondigd dat het zijn video-ervaring op Facebook vernieuwt. De 'Watch' tab krijgt een make-over en heet vanaf nu ‘Video’. Wat mag je verwachten? Een mix van Reels, langdurige video’s en on-the-spot Live content, waardoor je dus een breder scala aan video-inhoud ontdekt. En voor de videoliefhebbers onder ons: je kunt voortaan HDR-video's uploaden naar Reels. Scherper en levendiger dan ooit!

En zoals je vast wel al weet, is dit het tijdperk waarin jouw data goud waard is. Net daarom staat gegevensprivacy bij Meta centraal. Zo droppen ze een rapport, met een snufje Deloitte-expertise, over het slim gebruik van first-party data. Het is een masterclass in hoe merken data kunnen benutten zonder je privacy te schenden. Meer inzicht, betere advertenties, zero gedoe.

Kortom, ook Meta is de boel flink aan het opschudden. Samen blijven we op de hoogte en loop je kilometers voorop in deze steeds veranderende wereld van sociale media. 

Bronnen: 

TechPulse - Facebook passeert 3 miljard actieve gebruikers

Social Media Today - Meta posts strong Q2 result

Social Media Today - Meta announces new video features Facebook

Social Media Today - Meta shares new report how make best use first party data insights

11 JULI

Meta's nieuwste inzichten: slimmere Feeds en een eigen Appwinkel

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, gebruikt artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke berichten prominent worden weergegeven in je feeds. Maar ze gaan nog een stap verder en willen ons meer inzicht en controle geven over wat we te zien krijgen. En alsof dat nog niet genoeg is, kondigen ze ook aan dat ze binnenkort hun eigen appwinkel lanceren. 

We duiken er samen even in. 

Slimmere Feeds en inzichten

Heb je je ooit afgevraagd waarom je altijd die grappige video's, schattige kattenfoto's en interessante berichten in je Facebook- en Instagram-feeds ziet? Meta's geavanceerde AI-systeem is verantwoordelijk voor deze selectie. Hoe meer interactie je hebt met bepaalde soorten content, hoe sneller vergelijkbare inhoud prominent in beeld zal komen. Maar nu wil Meta ons meer inzicht bieden.

Meta heeft een nieuwe functie geïntroduceerd in de vorm van 22 "system cards". Deze kaarten leggen gedetailleerd uit hoe Facebook en Instagram AI gebruiken om te bepalen welke berichten verschijnen en welke accounts worden aanbevolen om te volgen. Met de functie "Waarom zie ik dit bericht?" kun je bijvoorbeeld achterhalen waarom bepaalde inhoud aan je wordt getoond. Dit geeft ons een beter begrip van hoe het systeem werkt.

Meer Controle over je Feeds

Maar er is meer! In een toekomstige update van Facebook en Instagram krijgen we meer controle over de content die automatisch wordt weergegeven. Je kunt al aangeven dat je minder van een bepaald type content wilt zien, maar binnenkort kun je ook aangeven dat je juist meer berichten van dezelfde soort wilt zien. Dit geeft ons de mogelijkheid om onze feeds aan te passen aan onze persoonlijke voorkeuren. Het wordt nog persoonlijker en relevanter!

Jouw Eigen Appwinkel

En alsof dat nog niet genoeg is, komt Meta met iets spannends. Binnenkort kun je apps rechtstreeks downloaden vanuit Facebook. Ja, je hoort het goed, geen gedoe meer met externe appwinkels. Ze maken het proces snel en simpel, zodat wij nog sneller kunnen genieten van geweldige apps. Het is tijd om afscheid te nemen van omwegen zoals externe appwinkels en rechtstreeks apps te downloaden!

Dit betekent dat we binnenkort de geheimen van onze feeds kunnen ontrafelen en beter begrijpen waarom bepaalde posts altijd opduiken. Daarnaast kun je straks apps direct vanuit Facebook downloaden, zonder gedoe. Meta luistert duidelijk naar onze wensen en maakt het allemaal eenvoudiger en leuker.

Klaar voor de upgrade? Hou je feed in de gaten en geniet van de geweldige vernieuwingen die Meta voor jou in petto heeft!

Bronnen: 

DataNews Knack - Meta wordt transparanter in hoe het AI op FB en Insta gebruikt

TechPulse - Meta wil van Facebook een appwinkel maken

 

10 MEI

Meta heeft aangekondigd dat AR naar Reels Ads en Facebook Stories komt

Meta gaat de concurrentie aan met SnapChat. Ze besloten om augmented reality te integreren in Reels Ads en Facebook Stories. Jawel, binnenkort kan je als merk jouw producten op de markt brengen met AR-filters en meeslepende ervaringen. Dit is de ideale manier om bijvoorbeeld jongere Gen Z-gebruikers te bereiken. Verder rolt Meta ook andere verbeteringen betreft Reels ads uit. 

Vóór deze aankondiging bood Meta AR-advertenties aan in de Facebook Feed, Instagram Feed en via Instagram Stories. Volgens een studie bij Meta zorgen dergelijke advertenties in 87% van de gevallen voor een toenemende advertentie herinnering bij de groep 18- tot 24-jarigen. Conclusie? AR-advertenties presteren beter dan niet-AR-geactiveerde advertenties.

En net daarom investeert Meta in AR. Dus, nog even geduld en dan kan je binnenkort adverteren met AR via je Facebook- en Instagram Reels en via jouw Facebook Stories.

Bron: TechCrunch

8 APRIL

Facebook test AI-stories

Bij Meta werken ze dag in dag uit aan nieuwe manieren om de integratie van stories binnen Facebook & Instagram  uit te breiden. Zo denken ze aan manieren om AI-gestuurde stories te laten maken op basis van eerder gedeelde afbeeldingen. De Facebook Memories toonden eerder al aan dat content op basis van herinneringen voor veel betrokkenheid zorgt. Met AI-gestuurde stories willen ze dit nu verder testen. 

Uit de laatste gegevens van Meta blijkt dat gebruikers veel minder originele inhoud in de nieuwsfeed plaatsen. Toch consumeren gebruikers nog steeds content in de feed van Facebook. Daarom lijkt AI opnieuw de oplossing te zullen zijn voor Meta. Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

Reels inkomstenprogramma wordt uitgebreid

Het afgelopen jaar heeft Meta fors gewerkt aan de advertentiemogelijkheden bij de Facebook & Instagram Reels. Momenteel is het zo dat een select groepje de mogelijkheid heeft om effectief te adverteren binnen Reels. Maar dat willen ze bij Meta zowel op Facebook als Instagram uitbreiden. Dat doen ze om de duur van de gebruikers binnen de apps te verlengen.

Sinds september test Meta bij een select groepje creators de advertentiemogelijkheden binnen de reels. Short-form-video-content bewees eerder al dat het de toekomst is. Enkel geld verdienen blijkt tot de dag van vandaag erg moeilijk. Advertenties zouden een oplossing kunnen betekenen voor de businessmogelijkheden van de tool. Wanneer deze functie exact uitgebreid wordt, is nog niet bekend.

7 MAART

Meta breidt Facebook Reels verder uit

Meta kondigt een groot aantal nieuwe features aan binnen de Facebook Reels. De TikTok-variant van Meta die na Instagram nu ook op volle toeren draait op Facebook. Concreet werkt Meta aan de volgende nieuwe tools: langere video's, integraties van herinneringen (Memories), en trending Reels-sjablonen. 

Hierdoor wil Meta verder inzetten op de functionaliteiten voor Facebook creators. Tot op heden waren de opties voor Facebook zeer beperkt. Met deze integratie gaan ze verder in de mogelijkheden voor hun creators. Vanaf vandaag worden al deze functionaliteiten toegevoegd aan de app.

28 FEBRUARI

Meta gaat BeReal achterna

Verschillende onderzoekers merkten onlangs een nieuwe tool op binnen Facebook Messenger. Zo is Meta aan het testen met de functie 'Roll Call'. Dat is een tool waarmee je foto's van jouw volgers kan zien wanneer je zelf een foto geüpload hebt. Net zoals, jawel, BeReal. Als gebruiker maak je met Roll Call tegelijkertijd een foto van jouw voor-en achtercamera. 

Bij Roll Call krijg je 5 minuten om een foto te uploaden. Anders dan BeReal moet iemand in de groepschat beginnen met een Roll Call te posten. Daarna kan de rest van de groep reageren. Als gebruiker kan je ook een opdracht meegeven met de rest bijvoorbeeld: 'laat je lunch zien'. Wanneer Roll Call officieel gelanceerd wordt, is niet bekend.

15 FEBRUARI

Community Chats komen naar Facebook

Vanaf nu rolt Facebook de functie Community Chats uit in de Benelux. Zowel binnen Facebook als Messenger kunnen gebruikers van groepen dan makkelijker in besloten groepjes met elkaar chatten. Zo kan je als lid van een groep wel met bepaalde leden apart communiceren, zonder dat je daarom de groep hoeft te verlaten.

Vorig jaar in september werd deze functie al uitgerold in de Verenigde Staten. Nu is het dus ook beschikbaar in de Benelux. Het valt nog af te wachten hoe snel iedereen deze nieuwe tool zal kunnen gebruiken. Check of jij erbij bent door de app te updaten.

8 FEBRUARI

Facebook comments krijgen nieuwe moderatietool

Recent heeft Meta aangekondigd dat het meer tools en moderatiemogelijkheden gaat toevoegen aan Facebook. Dat moet het voor creators makkelijker maken om sociale mediagesprekken te controleren. Zo zullen makers binnenkort in staat zijn om commentaren te zoeken aan de hand van trefwoorden, emoji's, en data. 

Meta kondigt deze nieuwe tool niet toevallig aan op Safer Internet Day. Met deze extra moderatiemogelijkheden zullen gebruikers in staat zijn om verder te gaan met de comments die ze momenteel krijgen.

24 JANUARI

End-to-end-encryptie wordt uitgebreid

End-to-end-encryptie. Ook wel gekend als versleutelde online gesprekken die alleen jij als deelnemer van het gesprek kan lezen. Geen ogen van de makers van WhatsApp of een andere berichtendienst die meekijken. WhatsApp is de absolute early adopter van dit fenomeen. Zij zorgden er als eerste voor dat individuele chats en groepsgesprekken achter slot en grendel kwamen te zitten voor de makers van de app. Later sprongen Messenger en allerlei andere sociale media platforms mee op de trein. Bij Messenger gaan ze die end-to-end-encryptie nu verder uitbreiden.

Wie is er nu aan de beurt?

Bij Meta zeggen ze miljoenen extra mensen over de hele wereld te voorzien van deze tool. Wanneer je door Meta wordt over gezet naar de nieuwe versie van Messenger, krijg je een melding. Daarnaast voegen ze ook de mogelijkheid toe om achtergronden te selecteren in jouw Messenger Chat. Hopelijk ben jij snel aan de beurt.

27 SEPTEMBER

Wissel makkelijk tussen Facebook en Instagram-accounts

In de bureaus van Meta zijn ze momenteel bezig om de apps van het moederbedrijf gebruiksvriendelijker te maken. Zo introduceren ze binnenkort het Accounts Center. Daarmee moet het mogelijk worden voor de gebruikers om makkelijker te wisselen tussen de verschillende accounts. De functie zal zowel beschikbaar zijn voor Android, Apple en in de browser.

Als gebruiker kan je jouw accounts koppelen aan het Accounts Center. Heb je bijvoorbeeld een persoonlijk én een zakelijk account, dan kan je deze makkelijk tegelijkertijd beheren binnen deze nieuwe tool. Zo zie je als user zelfs niet enkel de verschillende Facebook-accounts, maar ook jouw Instagram-profiel zal er zichtbaar zijn. Wanneer deze tool beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend.

19 SEPTEMBER

Meta werkt aan Community-functie

Facebook Groepen krijgen een steeds prominentere rol binnen Facebook. Bij Meta willen ze dat nu zelfs doortrekken naar Messenger. Dat doen ze met een Community-functie binnen de berichtendienst van Facebook. Via deze functie zal je vanuit een chat een Facebook-groep kunnen starten en mensen kunnen uitnodigen. Het moet op die manier mogelijk worden voor gebruikers om Messenger en Facebook Groepen te vermengen met elkaar. 

En of ze bij Meta zeker zijn dat deze functie zal aanslaan. Ze geloven er namelijk sterk in dat de Community-functie voor meer betrokkenheid zal zorgen. Bijvoorbeeld, door meer in te spelen op de stijgende trend dat gebruikers meer delen op hun socials. 

5 AUGUSTUS

Gaming-app verdwijnt van Facebook

2 jaar na de introductie van het gaming platform 'Facebook Gaming' wordt het alweer afgevoerd. Eind oktober valt de app in geen enkele app store meer te downloaden. De spelletjes blijven wel beschikbaar op Facebook. Binnen Facebook Gaming kon je naar livestreams van andere gamers & content creators kijken. Zelf gamen was er nooit mogelijk omdat de Apple Appstore zo'n platform niet kon ondersteunen. 

De gaming app verdwijnt dus. Vermoedelijk komt dat omdat het bedrijf zich voornamelijk wil focussen op livestreaming. In die richting zetten ze bij Meta ook zichtbaar stappen. Zo hebben ze onlangs nog de live aankoopfunctie binnen livestreaming verwijderd. De Gaming App wordt dus vanaf 28 oktober volledig offline gehaald.

23 AUGUSTUS

Instagram Reels kan je nu rechtstreeks op Facebook posten

Bij Meta willen ze het voor hun gebruikers makkelijker maken om Reels-content te delen op Facebook. Rechtstreeks vanaf Instagram naar Facebook. Op die manier willen ze de creators de kans geven om hun publiek uit te breiden op de beide sociale media kanalen. Meta biedt nu de mogelijkheid via een extra knop om die Reels rechtstreeks op Facebook te plaatsen.

Zo gaat Meta nog duidelijker en feller in de aanval tegenover TikTok. De 2 bedrijven Meta & Bytedance vechten al langer om wie de populariteitspoll wint bij de jongeren. Meta hinkte lang achterop met de TikTok-kopie. Maar die achterstand zijn ze nu langzamerhand aan het inhalen.

18 AUGUSTUS

Verstuur versleutelde berichten op Messenger

De kans is groot dat alle berichten op Messenger binnenkort versleuteld zullen worden. Net zoals we dat kennen vanop WhatsApp. 'Versleutelde berichten' wil zeggen dat ze enkel door de zender en de ontvanger van het bericht gelezen kunnen worden. Zonder dat de app kan meelezen. Momenteel is het al zo dat de berichten van Messenger versleuteld kúnnen worden. Maar als gebruiker moet je dat zelf inschakelen.

Binnenkort is het dus zo dat alle berichten op Messenger end-to-endencryptie zullen krijgen. Bij iedereen, zonder dat je daarvoor nog een optie moet aanklikken in de app of de desktopversie. Momenteel loopt er een testfase in de Verenigde Staten. Wanneer die testfase wordt uitgebreid is nog niet bekend.

9 AUGUSTUS

Liveshopping voorbij op Facebook

Vanaf 1 oktober wordt het voor Facebook-gebruikers onmogelijk om nog aan liveshopping te doen binnen de app. Je zal als gebruiker nog altijd live-evenementen kunnen uitzenden. Maar de mogelijkheid om productafspeellijsten te maken of bepaalde producten te taggen zal verdwijnen. 

Consumenten kijken volgens de makers meer en meer naar korte video's. Het vizier verandert daardoor van schouder bij Facebook. Ze willen zich meer en meer richten op de Facebook Reels. Opvallend: eerder deze zomer meldde TikTok ook al te stoppen met liveshopping. 

28 JULI

Plan Facebook Reels binnenkort in

Wil jij binnenkort van jouw content strategie binnen Facebook een échte gestroomlijnde machine maken? Op alle fronten? Dat kan binnenkort met het inplannen van Facebook Reels. Hoe doe je dat? Via de Creator Studio op de desktop. 

De stappen zijn erg makkelijk. Je opent de Creator Studio en klikt op 'Create Reel'. Daar kan je een video uploaden en daarna ook jouw caption vormen. Wanneer je dat gedaan hebt, kan je de beeldgrootte van de video gaan aanpassen. En vanaf je klaar bent met het bewerken van jouw Reel, dan kan je ervoor kiezen om meteen te publiceren of gewoon te plannen. Wanneer we deze tool mogen verwachten, is nog niet bekend.

20 JUNI

Facebook gaat meer inzetten op video

Bij Meta zijn ze meer en meer aan het inzetten op video. Zo voorzien ze binnenkort een update waarbij je op jouw feed meer video te zien zult krijgen. Ook video's van profielen, accounts en mensen die je eigenlijk niet volgt en/of kent. Het gaat voornamelijk over Reels & Stories.

Die content wordt geselecteerd via algoritmes. Al de video's blijven dus wel binnen jouw interessegebied liggen. Het sociale mediaplatform wil op deze manier zorgen voor meer interessante content voor de gebruiker.

Zo gaat Meta nog maar eens wat meer lijken op TikTok.

20 JUNI

Messenger komt terug naar de app

Facebook komt met de opmerkelijke update dat ze Messenger opnieuw beschikbaar gaan stellen in de Facebook-app. Jaren geleden werd die nog verwijderd door de makers van de app om de functies van beide tools ten volle te kunnen benutten.

Een woordvoerder van Meta heeft het nieuws ondertussen bevestigd aan het mediabedrijf The Verge. Wanneer de mogelijkheid terugkomt in de app van Facebook is niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat Facebook Messenger als afzonderlijke app zal blijven bestaan.

6 JUNI

Messenger wordt overzichtelijker

Bij Meta gaan ze binnenkort inspelen op de stijgende populariteit van video-en audiogesprekken op Facebook Messenger. Sinds de coronapandemie zijn we allemaal massaal meer beginnen online bellen. Met en ook zonder videoverbinding. En dat laat Meta niet zomaar passeren. Zo willen ze er extra op inzetten.

Dat doen ze door een aparte knop 'Gesprekken' te voorzien. Hier komt een verzameling van alle gemiste, en afgewerkte gesprekken te staan. Zo kan je makkelijk die mensen terugbellen, of heb je een duidelijk overzicht over wie je wanneer gesproken hebt.

Wanneer deze functie voor iedereen beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

4 JUNI

Facebook & Instagram Reels worden uitgebreid

In de hoofdkantoren van Meta zitten ze duidelijk niet stil. Naast de toevoeging van de 'Gesprekken'-knop werken ze op het departement Reels ook aan nieuwe creatieve mogelijkheden voor de gebruikers. Zo willen ze in de nabije toekomst een aantal interessante tools uitrollen.

Ze werken bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om heel wat eigenschappen uit de Instagram Stories te integreren binnen de Reels-bewerkingsmodus. Facebook gaat dan weer een eigen variant van de TikTok For You-page lanceren binnen de Facebook Reels. Daarnaast wordt het mogelijk om zowel Instagram als Facebook Reels te bewerken binnen de desktopversies. En tot slot komt Instagram met sjablonen om het maken en bewerken van Reels makkelijker te maken.

Ben jij benieuwd naar deze tools? Ze komen er snel aan.

1 JUNI

META TEST NIEUWE STORY-REACTIES

Bij Meta werken ze, naast de mogelijkheid om te reageren op een Reel met een video, ook aan de optie om meer reactiemogelijkheden te bieden voor stories. Nu is het zo dat ze je standaard de optie geven om te reageren op zo'n story met een bericht, of de standaard-iconen die ze zelf voorstellen. Maar dat willen ze binnenkort uitbreiden.

Om verder te gaan in de VR-beleving op de app, gaan ze binnenkort avatar-reacties lanceren voor stories. Recent maakten ze bekend dat je een avatar kunt maken op de app, en nu gaan ze die dus integreren in de story-reacties. Wanneer deze gelanceerd zullen worden, is nog niet bevestigd.

3 MEI

PODCAST PLATFORM VERDWIJNT OP FACEBOOK

Meta heeft beslist dat podcasts een jaar na de lancering op het platform alweer zullen verdwijnen. Gebruikers zullen vanaf 3 juni geen toegang meer hebben tot het Podcast Platform op Facebook. Geen enkele podcast zal nog terug te vinden of te beluisteren zijn. 

Daarnaast zet Facebook ook de samenwerking met Soundbites en de audiohub stop. Die laatste vloeit verder in de Facebook Live Audiorooms in Facebook Live. 

Dit bevestigt opnieuw de focus die Meta de laatste weken en maanden aan het leggen is op Instagram en Instagram Reels.

8 MAART

META TEST EEN NIEUWE LAY-OUT VOOR FACEBOOK

Facebook test een nieuwe lay-out in de desktopversie van de app. Sommige gebruikers hebben onlangs dit nieuwe formaat op hun scherm losgelaten gekregen. Zo is de uitlijning voor de verschillende desktop-apps gewijzigd. Je zou het kunnen vergelijken met de manier hoe Twitter of Gmail deze apps weergeeft.

Op deze manier moeten de menu’s iets meer inklapbaar worden, zodat je niet alles op je scherm te zien krijgt. 

Wanneer deze nieuwe lay-out beschikbaar zal worden, is nog niet bekend. Vanaf er meer informatie is, lees je het hier eerst.

23 FEBRUARI

MAAK EN BEKIJK NU REELS OP FACEBOOK

Wat al lang voorspeld werd, is werkelijkheid geworden. Facebook-gebruikers kunnen vanaf nu Instagram Reels bekijken en zelfs maken. Reels, je weet wel, die korte filmpjes die Instagram gekopieerd heeft van TikTok.

Meta heeft ook al aangekondigd dat er in de toekomst meer updates aan zitten te komen om het gebruik van Reels op Facebook te promoten. Zo kwamen er onlangs al updates zoals de verlenging van 30 naar 60 seconden. Daarnaast werd er ook een remixfunctie toegevoegd. Zo kun je makkelijk een video delen op andere platforms.

14 FEBRUARI

META INTRODUCEERT ‘VANISH MODE’ VOOR MESSENGER EN INSTAGRAM

Neen. De ‘Vanish Mode’ heeft niks met het wasmiddel te maken. Wat is het dan wel? Het zorgt ervoor dat berichten die je verstuurt, verdwijnen wanneer de ontvanger ze heeft geopend. Of het nu gaat om een tekstbericht, een afbeelding, een video of een GIF.  En dat is een functie die we kennen van bij Snapchat. 

Waarom is die tool er nu bijgekomen? Dat hebben ze geïntroduceerd naar aanleiding van Safer Internet Day. Op die manier heb je meer mogelijkheid om jouw eigen chats te beveiligen. En dat zorgt er dan weer voor dat de gebruiker meer tools voor handen heeft om de eigen berichten in handen te nemen.

Wanneer deze tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

FACEBOOK MESSENGER LANCEERT EIGEN SPLITWISE

Ken je de app Splitwise? Dat gaat nu geïntroduceerd worden binnen Facebook Messenger. De tool zal ‘Split Payments’ gaan heten en zit er stilaan aan te komen. Met deze tool kan je betaalverzoeken sturen binnen een Facebook Messenger-gesprek. 

Je voegt je betaalgegevens makkelijk toe binnen Messenger en zo kan je rechtstreeks in de app betalen. Heb je betaalgegevens nog niet toegevoegd wanneer iemand jou een betaalverzoek stuurt? Dan kan je dat makkelijk op het moment zelf doen.

De tool is momenteel volop in ontwikkeling. Wanneer die officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

1 FEBRUARI

MAAK JE EEN SCREENSHOT IN MESSENGER? DAN GAAT DAT BINNENKORT NIET MEER ONOPGEMERKT

Berichtendiensten, ze zijn ab-so-luut van deze wereld. We kunnen niet meer zonder. Het grote voordeel is dat je, in tegenstelling tot vroeger, naar hartelust video’s, foto’s en andere media kan delen via die apps. Maar die worden niet altijd goed gebruikt, en het kan weleens mislopen. 

Jij stuurt vol vertrouwen een foto naar je crush, je vriend of vriendin en even later blijkt dat hij of zij die zonder jou weten heeft opgeslaan en heeft gedeeld met anderen. Je kan dat deels tegengaan door tijdelijke berichten of foto’s te sturen maar zelfs dan blijft een screenshot een optie.

Messenger zal voortaan een melding geven wanneer er in een conversatie een screenshot wordt gemaakt. Dat zal wel enkel gebeuren in conversaties die beschikken over end-to-end encryptie.

Binnenkort wordt deze functie officieel uitgerold.

31 JANUARI

META GAAT MESSENGER END-TO-END ENCRYPTEN

Meta voorziet dat je vanaf nu veiliger kunt chatten binnen Facebook Messenger. Dat doen ze door de end-to-end-encryptie toe te voegen aan het platform. Maar dat doen ze niet volledig. In tegenstelling tot iMessage en WhatsApp worden niet alle gesprekken in Messenger versleuteld. Zo is dit alleen maar het geval wanneer je handmatig ervoor kiest om een gesprek geheim te voeren. De optie kun je inschakelen via de Messenger app ▸ Ik ▸ Geheime gesprekken ▸ schakel de gelijknamige optie in.

Je kunt deze tool gebruiken bij het downloaden van de laatste versie.

18 JANUARI

DE METAWATCH WORDT DE SMARTWATCH VAN FACEBOOK

We wisten al een tijdje dat Facebook werkte aan een slim horloge, maar nu het moederbedrijf Meta heet en er een Metaverse is geïntroduceerd, plaatst dat die smartwatch wel in een heel ander daglicht.

Met de aankomende slimme horloge van Meta zal je een stappenteller in het horloge vinden waarmee je in de Metaverse een spel kunt ‘spelen’ waarin je een bepaald aantal stappen zal moeten zetten. Het hogere doel is in ieder geval dat je als gebruiker van de smartwatch meer gaat bewegen.

Wanneer we dit nieuwe gadget mogen verwachten, dat is onbekend. Er is lang 2022 gefluisterd, dus we hopen dat dat nog steeds klopt. Meta moet er nog een officiële aankondiging over lanceren, maar er wordt gedacht aan de zomer.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

5 JANUARI

FACEBOOK BUSINESS SUITE VOORZIET AANBEVOLEN UUR VAN GEPLANDE BERICHTEN

Facebook Business Suite, de tool waarmee je onder andere berichten voor Facebook en Instagram kan laten inplannen, heeft een nieuwe functie. Zo kan je vanaf nu de uren bekijken waarin jouw volgers massaal op Facebook & Instagram aan het scrollen zijn. Die uren worden dan ook door Meta verkocht als de aanbevolen uren om te posten op sociale media.

Hierdoor wil Meta jouw bereik, organisch dan nog wel, de hoogte in duwen. Een mooie extra tool dus om dit te bereiken. Laat ons zeker weten of het effect heeft op jouw bereik.

7 DECEMBER

MESSENGER KRIJGT TOOL OM CONTACTEN MAKKELIJK TERUG TE BETALEN

Als het van Facebook Meta afhangt, is het binnenkort gedaan met het terugbetalen via QR-codes. Meta, het bedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, werkt aan een ingebouwde applicatie in Facebook Messenger. 

De functie zal ‘Split Payments’ heten en daarmee zal je je vrienden kunnen vragen om je terug te betalen. 

Je kan die vrienden ook makkelijk zelf hun geld teruggeven. Op dit moment test het bedrijf de nieuwe applicatie uit op een groot testpubliek in de Verenigde Staten. Of en wanneer de applicatie naar België komt, is nog niet zeker.

Je zal er volledige rekeningen kunnen bijhouden, elkaar betaalverzoeken sturen, de app laten uitrekenen hoeveel iedereen je moet en je kan de bedragen per persoon zelf aanpassen. 

Je zult ook kunnen zien wie er al betaald heeft, en wie je nog geld moet. Een perfecte manier om je eigen boekhouding bij te houden dus. 

17 NOVEMBER

BINNENKORT ADVERTEER JE NIET MEER OP RAS OF RELIGIE

Meta, het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram, gaat bedrijven verbieden om nog langer gericht te adverteren op 'gevoelige' advertentiecategorieën, zoals ras, religie en politieke overtuiging. 

De wijzigingen gaan in vanaf 19 januari 2022. Dat heeft Meta bekendgemaakt.

De wijziging in Meta's advertentiebeleid komt nadat er al langer kritiek is op het bedrijf. Een groot aantal adverteerders zou hiervan misbruik maken en bepaalde kwetsbare groepen discrimineren of juist targeten.

Maar dat is binnenkort dus niet meer mogelijk.

10 NOVEMBER

META GAAT DOOR MET GEZICHTSHERKENNING

In de vorige update las je dan wel dat Facebook stopt met gezichtsherkenning. Maar het gloednieuwe moederbedrijf ‘Meta’ gaat er gewoon mee door. Meta denkt dat gezichtsherkenning waardevol is in de metaverse, de virtuele wereld waar het volop aan werkt.

Meta belooft wel dat, ondanks het behoud van de gezichtsherkenning, de privacy van de gebruikers centraal zal blijven staan. Er zal ook altijd duidelijk gecommuniceerd worden over het gebruik van de functie. Dat liet rtlnieuws.nl weten.

FACEBOOK KONDIGT HEEL WAT UPDATES VOOR ‘GROEPEN’ AAN

Facebook heeft een heleboel nieuwe groepstools aangekondigd. Hier is een overzicht van alle nieuwe opties die worden toegevoegd om het aanbod verder te stroomlijnen en te verbeteren. Om te beginnen voegt Facebook nieuwe aangepaste kleuren en achtergronden toe voor groepen, net zoals specifieke lettertypes die beschikbaar worden gesteld door beheerders.

Admins of beheerders kunnen nu ook de standaard emoji's selecteren waarmee gebruikers in hun groep reageren. Facebook voegt ook een geautomatiseerde begroetingsboodschap toe. Die stelt gebruikers in staat heel snel een automatisch bericht in de groep te plaatsen.

Facebook test ook een nieuwe subgroepen-optie binnen groepen waarmee beheerders elementen van groepsdiscussies kunnen scheiden in meer specifieke categorieën.

Een ander nieuw element binnen het engagement zijn de Community Chats, die zowel op Facebook als Messenger zullen verschijnen. Om meer dat community gevoel te vormen binnen de chats.

En tot slot denkt Facebook aan het monetizen. Dat willen ze doen door onder andere fondswervingen. Heel wat updates dus! Het valt nog af te wachten welke werkelijk zullen ontstaan.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

GEEN VIND-IK-LEUKS MEER OP FACEBOOK PAGINA’S

Er komen heel wat veranderingen op de Facebookpagina’s. De grootste aanpassing? De like-knop verdwijnt! Binnenkort zal je dus geen vind-ik-leuks meer kunnen bekijken van je Facebookpagina en zal je zelf geen andere pagina’s kunnen liken. Op dit moment heb je op je Facebookpagina vind-ik-leuks en volgers. Maar na de aanpassingen zullen dat dus enkel nog volgers zijn. Volgens Facebook komt deze aanpassing er omdat ze merken dat veel gebruikers niet meer weten dat ze een bepaalde pagina geliket hebben.

Onder de nieuwigheden zal er een uitgebreider en apart nieuwsoverzicht komen voor pagina’s. Hier zie je enkel posts verschijnen van andere pagina’s. Daarnaast komt er een Q&A-functie. Oftewel een vraag-en-antwoordsessie. Ook op gebied van beheer en rechten komen er meer mogelijkheden. Ook zal de gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en snelheid verbeteren voor Facebookpagina’s.

FACEBOOK LANCEERT REELS OP HET EIGEN PLATFORM

Het is geen toeval. Enkele dagen nadat TikTok bekend maakte dat het een miljard actieve gebruikers had bereikt, heeft Facebook vandaag Reels op Facebook gelanceerd voor alle gebruikers in de VS. Hierdoor hopen ze dat de TikTok-concurrent van Facebook genaamd Reels, nog meer mensen bereikt. En niet alleen dat, het moet de gebruikers ook op de verschillende platforms van Facebook houden.

Het lijkt er wel op dat de makers van Facebook enthousiaster zijn over de functie dan de eigen gebruikers. Wat volledig nieuw zal zijn, is het feit dat de Reels-video’s te bekijken zullen zijn via Facebook Groepen. En zo doen ze hun stinkende best om TikTok bij te benen.

De tool is zoals gezegd net verschenen in de Verenigde Staten. Wanneer die naar België komt, is nog niet bekend.

NIEUWE LAY-OUT OP FACEBOOK AL GEZIEN?

In een vorig blogbericht schreven we over de nieuwe lay-out in Facebook Messenger. Deze is inmiddels uitgerold. Facebook heeft een nieuwe lay-out update doorgevoerd.

Klik onderaan op de 3 lijntjes om naar dit nieuwe Facebook menu te gaan.

Hier worden alle functies die je vroeger had in de zijbalk op Facebook gegroepeerd.

Bij Vrienden vind je alle openstaande vriendschapsverzoeken. Facebook zal hier ook nieuwe vriendschapsverzoeken voorstellen.

Bij Groepen krijg je een overzicht van de activiteit die plaatsvindt in de groepen op Facebook waarin je zit.

Marketplace is het online veilingsplatform op Facebook (tweedehands) waarop je dingen kan kopen en verkopen.

Bij Video’s op Watch krijg je een overzicht van populaire video’s op Facebook.

Evenementen is een overzicht van evenementen die er aan zitten te komen. Hier kan je aangeven of je gaat of geïnteresseerd bent.

facebook.png

Bij Herinneringen krijg je een overzicht van jouw herinneringen. Dit zijn updates die je ooit op Facebook hebt geplaatst en waarvan Facebook denkt dat het leuk is om ze opnieuw te zien (en te delen). Onderaan krijg je herinneringen van vriendschapsverzoeken met vrienden op Facebook te zien.

Onder de tab Opgeslagen vind je Facebookberichten die je ooit bewaard hebt om bijvoorbeeld later opnieuw te lezen.

Bij Vrienden in de buurt zie je welke Facebook vrienden bij jou in de buurt zijn. Belangrijk is dat je hiervoor wel jouw locatie opzet.

Bij Games krijg je een overzicht van spelletjes op Facebook. Ook krijg je hier een overzicht van livestreams te zien.

Bij Vacatures krijg je een overzicht van vacatures die op Facebook zijn geplaatst of kan je zelf een nieuwe vacature plaatsen.

Klik op Advertentiebeheer om een overzicht te krijgen van jouw advertenties. Krijg inzicht in hoe jouw advertenties presteren of maak volledig nieuwe advertenties.

Crisisreactie is gelanceerd om in tijden van crisis - bijvoorbeeld de aanslagen in Brussel - vrienden te laten weten dat je veilig bent. Ook kan je hier geld doneren om mensen tijdens een crisissituatie te helpen.

Deel dit bericht op

Lees meer