10 sociale media trends 2024

Sta je klaar om de golven van verandering binnen sociale media marketing te surfen? Verandering is niet alleen onvermijdelijk, het is de motor van innovatie die de digitale dialoog vormgeeft. In 2024 naderen we een kantelpunt waarop baanbrekende technologieën en verschuivende gebruikersgewoonten de interactie tussen merken en hun publiek radicaal transformeren.

Van geavanceerde AI-gedreven contentcreatie tot de evolutie van shopping via sociale media, de top tien trends van het Social Media Trends Report 2024 van HubSpot bieden essentiële inzichten die je nodig hebt om je strategieën te verfijnen en je concurrenten een stap voor te blijven. Dit rapport, gebaseerd op een enquête onder meer dan 1.500 social media marketeers uit landen zoals Australië, Canada, en Nederland, biedt een diepgaand overzicht van hoe professionals zich aanpassen aan de constante stroom van veranderingen.

Of je nu je merk wilt versterken, je bereik wilt vergroten, of simpelweg wilt overleven in het snel evoluerende landschap van sociale media, begrijpen waar de wereld heen gaat is geen luxe meer - het is een noodzaak. Duik met ons mee in de inzichten van dit uitgebreide onderzoek en ontdek hoe je niet alleen kunt meekomen, maar ook kunt schitteren in de dynamische wereld van sociale media marketing.SOCIALE TREND #1: Grote creatieve stappen nemen

Merken die gedurfd en creatief zijn, zien een aanzienlijk rendement, met evenementen zoals de Super Bowl die dienen als een belangrijk platform voor marketinginnovatie. Marketeers gebruiken dit soort gelegenheden om met langere video's en podcasts doorlopende loyaliteit te bouwen.

 • 95% van de marketeers beoordeelt lange video's als gemiddeld of hoog qua ROI.
 • 96% van de marketeers beoordeelt interviews, podcasts en expertgesprekken als gemiddeld of hoog qua ROI.
 • 96% van de marketeers beoordeelt vluchtige, tijdelijke content zoals Instagram-verhalen en polls als gemiddeld of hoog qua ROI.
 • 96% van de marketeers beoordeelt content met virtual reality (VR) en augmented reality (AR) als gemiddeld of hoog qua ROI.

Tips om te winnen met grote creatieve campagnes:

 1. Identificeer duidelijk niet alleen je doelgroep, maar ook hoe zij online betrokken zijn en waar zij om geven.
 2. Bouw een proces voor de uitvoering van creatieve ideeën (binnen de merkrichtlijnen) — en doe dit SNEL.
 3. Stel de juiste doelen voor merkcampagnes en meet het succes dienovereenkomstig. 
 
sociale media en AI trends
 
 

SOCIALE TREND #2: Gebruik van AI-tools

AI-tools helpen sociale media marketeers om effectiever te zijn, met 71% die aangeeft AI te gebruiken voor betere contentprestaties. Het gebruik van AI is cruciaal geworden voor het succes van sociale media strategieën in 2024.

Sociale media marketeers benutten AI-tools om effectievere content te creëren. AI-tools zijn snel enkele van de favoriete hulpmiddelen van marketeers geworden, die hen helpen slimmer te werken en meer tijd voor creativiteit te vinden. Marketeers die zeggen dat hun sociale media strategie effectief was in 2023, zijn 185% meer geneigd om generatieve AI-tools te gebruiken om sociale media content te maken.

Belangrijke statistieken:

 • 71% van de sociale media marketeers gebruikt AI-tools.
 • 71% van de marketeers die generatieve AI gebruiken om content te creëren, zei dat het beter presteerde dan content gemaakt zonder AI.
 • 87% van de sociale media marketeers zegt dat het gebruik van AI-tools cruciaal zal zijn voor een succesvolle sociale media strategie in 2024.
 • 64% van de marketeers maakt zich zorgen dat het creëren van content met generatieve AI de reputatie van hun merk kan schaden.

Actiegerichte tips: De populairste manieren waarop sociale media marketeers generatieve AI gebruiken, zijn:

 1. Het krijgen van ideeën en inspiratie: AI helpt bij het genereren van nieuwe contentideeën die passen bij de trends en de behoeften van het publiek.
 2. Het schrijven van content: AI wordt gebruikt om teksten te schrijven die zowel creatief als effectief zijn, en die resoneren met het beoogde publiek.
 3. Het hergebruiken van content: AI helpt bij het aanpassen van bestaande content aan verschillende doelgroepen, formaten en tonen, wat efficiëntie bevordert.

Bij specifieke soorten content wordt AI het meest gebruikt om sociale media marketeers te helpen bij het creëren van afbeeldingen, het bouwen van korte en lange video's, en het automatisch toevoegen van ondertitels aan video's. Brand marketing en verkoopteams kunnen zien hoe AI-tools het gemakkelijker maken voor individuen om hun gedachten en perspectieven om te zetten in content die ze gemakkelijk met hun publiek kunnen delen. Het ontwikkelen van makers binnen een merk kan veel effectiever zijn dan alleen posten vanaf de merkpagina. Empower je team binnen goedgekeurde merkrichtlijnen en volg een AI-beleid om je merkreputatie te beschermen en kwaliteitsservice en marketing te handhaven.

 

Leer alles van AI-gestuurde contentcreatie tot effectieve strategieën met Someflex!  Start vandaag nog met je gratis dagpas!

 

SOCIALE TREND #3: Sociale media shopping

Sociale media shopping heeft een enorme groei doorgemaakt, met een jaar-op-jaar stijging van bijna 40%. Platforms zoals TikTok plannen om hun shoppingmogelijkheden uit te breiden, wat aantoont dat consumenten steeds vaker producten direct via sociale media kopen.

 • 1 op de 4 sociale media gebruikers heeft in de afgelopen 3 maanden een product direct binnen sociale media apps gekocht.
 • 84% van de sociale media marketeers voorspelt dat consumenten in 2024 producten vaker direct van merken zullen kopen binnen sociale media apps dan van websites van derden of van de websites van de merken zelf.
 • 52% van de sociale media marketeers gebruikt sociale media om producten direct binnen de apps te verkopen.
 • 7 op de 10 sociale media marketeers zeggen dat ze een werknemer hebben die verantwoordelijk is voor het beheren van social commerce.

SOCIALE TREND #4: Search via sociale media en video

Een op de vier consumenten geeft de voorkeur aan het zoeken naar merken op sociale media boven zoekmachines, wat de verschuiving in consumentengedrag benadrukt naar meer interactieve en visuele contentvormen.

 • 87% van de sociale media marketeers zegt dat consumenten in 2024 merken vaker zullen zoeken via sociale media dan via zoekmachines.
 • 86% van de sociale media marketeers geeft aan dat zoeken via sociale media belangrijk is voor hun algehele sociale media marketingstrategie.
 • 17% van de consumenten gebruikt AI-chatbots om online antwoorden te zoeken.
 • 21% van de consumenten geeft de voorkeur aan het gebruik van sociale media om antwoorden te vinden op wat ze zoeken.

Zorg ervoor dat je weet wat je publiek zoekt, je digitale winkelervaring naadloos is voor potentiële klanten, en je merkreputatie voor zichzelf spreekt.

sociale media en AI trends

 

SOCIALE TREND #5: Actieve merkcommunity's op sociale media

Het opbouwen van actieve online gemeenschappen wordt steeds belangrijker voor het succes van sociale media strategieën. Consumenten verwachten meer betrokkenheid en ondersteuning via sociale media.

 • 86% van de sociale media marketeers zegt dat het opbouwen van een actieve online gemeenschap cruciaal is voor een succesvolle sociale media strategie in 2024.
 • 27% van de sociale media gebruikers neemt actief deel aan een online gemeenschap, dit percentage stijgt naar 40% onder Generatie Z/Millennials.
 • 60% van de sociale media marketeers zegt dat hun bedrijf investeert in het opbouwen van gemeenschappen en een toegewijde community manager heeft.
 • 63% van de sociale media marketeers die sociale media gemeenschappen opbouwen, zullen hun investeringen in 2024 verhogen, terwijl 33% deze gelijk zal houden.

 

SOCIALE TREND #6: Hoogste ROI op populaire platforms

Doelgroepen die online specifieke producten of tips zoeken, hebben een zeer sterke koopintentie. Ze staan bijna klaar om een beslissing te nemen en willen enkele van de belangrijkste opties leren kennen voordat ze zich aanmelden. Social media marketeers ontdekken dat de populairste platforms ook het hoogste rendement op investering bieden, en ze zien dat dit jaar YouTube, Instagram, Facebook en TikTok de beste waarde bieden voor de bestede tijd en geld.

 

SOCIALE TREND #7: Korte video's

Korte video's blijven een hoge ROI en engagement genereren. Ze lenen zich goed voor het benutten van trends en richten zich op betrokkenheid in plaats van directe verkoop.

 • 36% van de sociale media marketeers zegt dat korte video's de hoogste ROI bieden, de hoogste van alle formaten.
 • Een derde van de sociale media marketeers is van plan dit jaar meer te investeren in korte video's dan in enig ander contentformaat.
 • Korte video's zijn het populairste contentformaat onder Generatie Z, Millennials en Generatie X.
 • 43% van de sociale media marketeers is van plan om in 2024 voor het eerst korte video's te proberen.

In 2024 zal het niet werken om een korte of lange video te maken en deze op Instagram, YouTube, Facebook en Instagram te plaatsen zonder deze aan te passen. Sociale media gebruikers kunnen onauthentieke content die niet past bij het kanaal snel herkennen, en zullen er snel voorbij scrollen.

Onderstaande grafiek toont welke verschillende soorten videocontent op sociale media te gebruiken op welk kanaal.

 

SOCIALE TREND #8: Authentieke en herkenbare content

63% van de consumenten vindt de content van merken authentiek of herkenbaar.
Merken die authentieke, aan hun waarden gerelateerde content creëren, zien een betere connectie met hun doelgroep.

Als merken de daad bij het woord willen voegen, moeten ze consequent zijn. Invloedrijke consumenten zullen de eerste zijn om merken aan te spreken als ze bijvoorbeeld over Internationale Vrouwendag posten, maar geen beleid voor zwangerschapsverlof hebben. Dit soort tegenstrijdigheden worden niet geaccepteerd door het hedendaagse publiek, en ze zullen niet alleen individueel negatief reageren, maar ook hun gevoelens delen met hun hele netwerk. Om te groeien als een geliefd merk, open een dialoog met je publiek en stel duidelijke, maar flexibele richtlijnen op voor je sociale team om de persoonlijkheid van je merk te tonen terwijl je je betrouwbare reputatie behoudt.

 

Duik dieper in sociale media marketing met de uitgebreide videolessen en expertsessies van Someflex.
Leer alles van AI-gestuurde contentcreatie tot effectieve strategieën.
Start vandaag nog met je gratis dagpas!

 

SOCIALE TREND #9: Memes en humoristische content

Memes en humoristische content presteren goed op platforms die voornamelijk voor entertainment worden gebruikt. Humor blijkt een effectief middel om betrokkenheid en een positieve reactie van het publiek te stimuleren.

 • 24% van de marketeers zegt dat grappige inhoud dit jaar de grootste ROI heeft opgeleverd.
 • 94% van de marketeers beoordeelt memes als een gemiddelde of hoge ROI.
 • 92% van de marketeers is van plan om hun investering in memes in 2024 te continueren of te verhogen.
 • 97% van de marketeers is van plan om hun investering in grappige inhoud in 2024 te continueren of te verhogen.

Als merk is de beste manier om verbindingen met je publiek te versterken met behulp van humor door sociale luistertechnieken te gebruiken om bij te houden waar je publiek om lacht, observaties te maken en vaak te experimenteren. Geef je sociale team ook de middelen die ze nodig hebben om snel te kunnen handelen en gedurfde keuzes te maken wanneer dat gepast is.

 

SOCIALE TREND #10: Sterke merkidentiteit en individuele stemmen promoten

Het versterken van de merkidentiteit en het verhogen van de zichtbaarheid door samenwerking met creators en influencers is een topdoel voor marketeers in 2024.
Dit benadrukt het belang van authentieke vertegenwoordiging en samenwerkingen die de merkwaarden weerspiegelen.

Wat zijn de primaire doelen van het werken met influencers (top 6)?

 • Merkbekendheid vergroten/nieuwe doelgroepen bereiken: 33%
 • Merkreputatie verbeteren: 30%
 • Omzet/verkoop verhogen: 27%
 • Je gemeenschap/volgers op social media laten groeien: 26%
 • Betrokkenheid verhogen: 25%
 • Producten/diensten adverteren: 25%

 

sociale media en AI trends

 

Conclusie: veelbelovende toekomst

De toekomst van sociale media marketing ziet er veelbelovend uit, met technologische vooruitgang en verschuivende consumentengedragingen die nieuwe kansen creëren voor merken om op authentieke en impactvolle manieren met hun publiek te connecteren.

Door de tien besproken trends te omarmen, kun je ervoor zorgen dat jouw sociale media strategieën niet alleen actueel zijn, maar ook resoneren met de wensen en behoeften van je doelgroep.
Of het nu gaat om het integreren van AI in je contentcreatieproces, het ontwikkelen van een sterke merkgemeenschap, of het investeren in korte video's, elk aspect biedt een kans om je publiek te boeien en je merkloyaliteit te versterken.
Laat deze trends je gids zijn in een wereld waarin authenticiteit en innovatie de sleutels zijn tot succes. Sta klaar om je strategieën aan te passen, je content te verrijken en een diepere, meer betekenisvolle verbinding met je klanten te cultiveren. Met deze kennis in je arsenaal, ben je goed uitgerust om te leiden en te schitteren in het sociale media tijdperk.

Hier zijn de tien belangrijkste manieren waarop sociale media professionals geloven dat hun strategie dit jaar zal veranderen, inclusief tips om een voorsprong te nemen:

 1. AI-tools integreren: Het gebruik van AI in social media marketing wordt steeds belangrijker. Om voorop te blijven, investeer in AI-beleid, training en tools.
 2. Data-gestuurde strategieën: Het belang van data in marketingstrategieën groeit. Ontwikkel overzichtelijke dashboards en rapporten die je team helpen om snel resultaten te behalen en beslissingen te nemen.
 3. Voorbereiden op grote gebeurtenissen: Marketeers moeten voorbereid zijn om hun strategieën aan te passen in reactie op wereldgebeurtenissen. Zorg voor een actieplan dat de standpunten van je merk weergeeft, zoals tijdens verkiezingen.
 4. Content afstemmen op publiek: Het afstemmen van content op de interesses en behoeften van je publiek wordt crucialer. Creëer AI-workflows om content efficiënt te hergebruiken voor verschillende publiekssegmenten.
 5. Waarden weerspiegelende content: Het is belangrijker dat content de merkwaarden uitdraagt. Ontwikkel een merkgids voor samenwerkingen met influencers die je merkmissie, visie en waarden benadrukt.
 6. Publiek beter begrijpen: Een dieper begrip van je doelgroep is essentieel. Verzamel data, voer focusgroepen uit, en analyseer feedback om je marketing, verkoop en service te aligneren.
 7. Content aanpassen per platform: Pas content aan voor de unieke stem van elk platform. Stel AI-richtlijnen in voor het vernieuwen van content of kies voor samenwerkingen met verschillende creators per kanaal.
 8. Samenwerken met micro-influencers: Kleine influencers kunnen een betere investering zijn dan grotere influencers. Identificeer en begin de samenwerking met micro-influencers die passen bij je merk.
 9. Authentieke en herkenbare content: Prioriteit geven aan authentieke en herkenbare content is cruciaal. Verwijder verouderde strategieën en experimenteer vrij met nieuwe contenttypen.
 10. Direct verkopen via social apps: Zorg dat je producten direct kunt verkopen via social media apps. Richt een winkel in op actieve platforms en wijs teamleden aan voor optimalisatie en klantenservice.

Deze inzichten en tips helpen je niet alleen om bij te blijven met de huidige trends, maar geven je ook de mogelijkheid om innovatief en responsief te zijn in een snel veranderende digitale wereld.


sociale media en AI trends


Meer details en de bron checken: Social Media Trends Report 2024 Hubspot

Deel dit bericht op

Lees meer