Sociale Media en AI in Vlaanderen (cijfers Digimeter)

In de steeds evoluerende wereld van technologie blijft Vlaanderen niet achter. De recente cijfers uit de IMEC Digimeter 2023 schetsen een fascinerend beeld van hoe Vlamingen navigeren door de digitale golven van sociale media en kunstmatige intelligentie (AI). Wij focussen in deze blog vooral op het sociale media gebruik in Vlaanderen en de acceptatie van de AI-golf die we sinds 2023 kennen. 

 

 

De aanhoudende dominantie van Meta 

In Vlaanderen houden Meta-platformen stevig de leiding in het sociale medialandschap. WhatsApp staat nog steeds aan de top met een indrukwekkende 85% van actieve gebruikers, hoewel er een kleine daling van 1% opgemerkt is. Facebook zelf blijft een hoofdspeler met een stabiel bereik van 69%. Ondanks dat Facebook Messenger een kleine daling zag van 1% naar 59%, blijft het een belangrijke speler. Instagram, aan de andere kant, viert een groei van 3%, wat het totaal naar 49% brengt. Dit suggereert een divers en dynamisch gebruikerslandschap, waarin nieuwe en bestaande platforms concurreren om de aandacht van de gebruikers.

Bron: IMEC Digimeter 2023. 

TikTok scoort vooral bij de 18-24 jarigen.

TikTok, met een consistent gebruikerspercentage van 16%, heeft een bijzondere plek veroverd in het hart van de Vlaamse jeugd. Het platform ziet een sterke groei in de leeftijdscategorie van 18-24 jaar met een stijging naar 63%.
Dit illustreert de resonantie van TikTok bij een jong, energiek publiek dat op zoek is naar vernieuwende uitingsvormen en community-opbouw.


Bron: IMEC Digimeter 2023. 

LinkedIn en Pinterest belangrijke stille krachten. 

LinkedIn en Pinterest blijven belangrijke spelers in de Vlaamse sociale media scene. Met respectievelijk 21% en 24% gebruikers, bedienen ze specifieke marktsegmenten die de waarde van professionele netwerken en visuele inspiratie erkennen.

De terugval van X (vroeger Twitter).

Twitter, nu 'X', ziet een afname in gebruik tot slechts 12%, wat een daling van 2% betekent. Dit benadrukt de verschuivende voorkeuren van de gebruikers en de behoefte aan innovatie binnen de sociale media-industrie.

Schermtijd: drie uur per dag

Wanneer we naar de dagelijkse gemiddelde schermtijd kijken, zien we dit op zo’n drie uur per dag per Vlaming stabiliseren (182 minuten, -3 minuten ten opzichte van vorig jaar). Een vierde van deze schermtijd gaat naar sociale media (26%, 47 minuten). Daarnaast gaat 15% naar chat apps (27 minuten) en 10% naar video apps (18 minuten).

AI in Vlaanderen: 2023 het jaar van de doorbraak!

2023 kan worden gemarkeerd als het jaar waarin kunstmatige intelligentie (AI) stevig zijn grip op Vlaanderen heeft versterkt, een ontwikkeling die wordt bevestigd door het IMEC Digimeter rapport.

De cijfers zijn onthullend: bijna de helft van de Vlamingen (46%) gebruikt maandelijks AI-diensten die tekst, beeld, muziek of spraak opstellen, waarbij 20% van de respondenten aangeeft dit zelden te doen, 16% kennis heeft, maar nooit gebruikt en 18% de technologie niet kent.

Chatbots hebben ook een aanzienlijke aanwezigheid met 41% van de mensen die bewust zijn van deze technologie, maar het nooit gebruikt hebben. De adoptie van spraakassistenten is nog duidelijker, waar 45% van de Vlamingen ze kent, maar ze nooit heeft gebruikt, en 28% ten minste maandelijks een spraakassistent inzet. Het rapport onthult echter meer dan alleen gebruikscijfers; het duikt ook in de houding van Vlamingen ten opzichte van AI. Een significante 61% is nieuwsgierig naar de mogelijkheden van AI, en 57% wil graag meer over de technologie leren.Bron: IMEC Digimeter 2023. 

Toch is er ook een duidelijke bezorgdheid, met 56% die zich zorgen maakt over de impact van AI op privacy en 64% die beducht is voor de negatieve impact die AI kan hebben. Een subtiele meerderheid (51%) is bezorgd dat ze het verschil tussen mens en AI-gestuurde chatbot niet zullen merken, en een opvallende 71% is bezorgd dat AI foutieve informatie kan verspreiden.

Deze gegevens onthullen een complexe relatie tussen Vlamingen en AI, gekenmerkt door een mix van interesse, efficiëntiezoeken, en bezorgdheid. Enerzijds omarmen ze AI voor de efficiëntie die het biedt in werk en amusement, anderzijds blijven ze waakzaam voor de mogelijke negatieve gevolgen. Dit suggereert een kritisch maar hoopvol pad naar de toekomst, waarbij AI steeds meer verweven raakt in het dagelijks leven van Vlamingen, terwijl men tegelijkertijd aandachtig blijft voor de ethische en sociale dimensies van deze ontluikende technologieën.

Belangrijkste conclusies van deze Digimeter

  • Meta blijft de kern van sociale media: WhatsApp (85%) en Facebook (69%) domineren nog steeds het sociale media-gebruik in Vlaanderen.
  • Instagram en TikTok groeien: Instagram ziet een stijging naar 49%, terwijl TikTok zijn gebruikersbasis onder jongeren versterkt.
  • X (Twitter) in neergang: Met slechts 12% gebruik ziet het vroegere Twitter een afname in populariteit.
  • AI doorbraak: Bijna de helft van de Vlamingen gebruikt maandelijks AI-diensten.
  • Privacyzorgen en AI: De gemeenschap blijft voorzichtig en bezorgd over de impact van AI op privacy en de verspreiding van onjuiste informatie.

In 2023 ondergaat het sociale media- en AI-landschap in Vlaanderen dus opmerkelijke veranderingen. Het sociale media-gebruik blijft evolueren met een neiging naar diversiteit en de doorbraak van AI in Vlaanderen.

Meer lezen? Check de IMEC Digimeter 2023. 


Deel dit bericht op

Lees meer