VIDEO IS DE SOCIALE MEDIA TREND VAN HET MOMENT

Video is de trend van vandaag. Op alle sociale mediakanalen wordt steeds meer ingezet op video. Denk maar aan TikTok en Instagram Reels. Een video trekt ook sneller de aandacht dan een ander soort content. Tegenwoordig hoef je ook geen regisseur of camera professional te zijn om aantrekkelijke en kwaliteitsvolle video’s te maken. In dit blogbericht vertellen we je alles wat je moet weten over video’s op sociale media.

VIDEO TREKT DE AANDACHT

video+op+sociale+media_+cijfers
Bron: Socialmediatoday.com

Laten we starten met een test: Neem je smartphone erbij en scrol door je Facebook feed. Wat is het eerste dat jouw aandacht trekt? Hoogstwaarschijnlijk zal dit een video zijn. Op de meeste sociale media kanalen beginnen filmpjes ook automatisch te spelen, waardoor je onmiddellijk in de video wordt ‘gezogen’.

Uit deze cijfers van Socialmediatoday.com blijkt dat 78% wekelijks video’s kijkt en 72% liever bijleren over een product of dienst via video. 81% van de bedrijven gebruikt video in hun marketing strategie en 95% van de kijkers onthoudt een boodschap langer als ze het in een video hebben bekeken. Ook belangrijk: tegen 2022 zal 82% van al het internetverkeer door video’s komen. Voor meer cijfers specifiek per sociale mediakanaal: zie infographic.

ONTDEK ONS ONLINE LEERAANBOD IN
SOMEFLEX EN TEST GRATIS OF HET IETS VOOR JOU KAN ZIJN!

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

STEEDS MEER VIDEO OP SOCIALE MEDIA

Video is meer dan ooit trending op sociale media. Verschillende kanalen zetten dan ook extra hard in op het maken en publiceren van video. Zo heeft Instagram bijvoorbeeld IGTV en Reels. Twee verschillende formats waarmee je video’s kan opnemen. In het nieuwe design van Instagram hebben deze video features dan ook een zeer prominente plek gekregen. Wat aantoont dat Instagram hier zeer sterk wil op inzetten.

Een reden waarom video een plotse groeispurt kent, kan aan TikTok liggen. Dit sociale mediakanaal zet namelijk enkel in op video, je kan er geen andere soort content posten. Originele video’s maken en delen is op TikTok het allerbelangrijkste. Naast het maken van video, leerde TikTok ons ook de voordelen kennen van zeer korte en snelle content. Zo duren TikToks maximum 60 seconden. Door de steeds groeiende populariteit van het kanaal, kunnen we besluiten dat snackable video’s het zeer goed doen.

Ook Facebook zet enorm in op video. Denk maar aan Facebook Watch en de mogelijkheid om samen met je vrienden in een Messenger Room ‘Facebook Watch Parties’ te houden. Samen video’s kijken.. online. Daarnaast zorgt Facebook ook voor verschillende opties om je video’s online te organiseren. Zoals de mogelijkheid om afspeellijsten en series te maken. Ook live gaan wordt enorm gestimuleerd en zou zorgen voor meer organisch bereik.

ZELF AAN DE SLAG MET VIDEO

Om vandaag de dag een goede video te maken, heb je zeker geen dure camera of professionele monteer- en bewerkvaardigheden nodig. Met je smartphone kan je zeer goede video’s maken van voldoende kwaliteit om te posten op je sociale media. Ook bestaan er intussen al enorm veel goede, gratis apps om je video’s mee te bewerken. Neem dus zeker een kijkje bij de categorie ‘foto en video’ op de apple- of play store en experimenteer met enkele gratis apps en tools.

Enkele van onze favoriete -gratis- video apps zijn:

 • InShot
 • TikTok zelf!
 • Videoleap
 • Splice
 • Magisto
 • Pixaloop
 • Kinemaster
Weet je niet goed wat je nu eigenlijk kan filmen? Dan kan je gewoon even inspiratie opdoen op sociale media. Bekijk populaire pagina’s van bedrijven, politici, organisaties, kmo’s, gemeentes, lokale handelaars,... uit je eigen sector. Welke soort video’s posten zij? En met welke video’s halen zij veel bereik en engagement? Kan jij iets gelijkaardigs doen met een personal touch?

Een aantal ideetjes voor video’s kunnen zijn…

 • een blik achter de schermen
 • het voorstellen van collega’s
 • meedoen aan een trend (bv. de jerusalema challenge)
 • het tonen van een nieuw product
 • een event, nieuwe collega,… of ander nieuwtje aankondigen

HELP! IK HEB CAMERAVREES

Geïnspireerd en zin om aan de slag te gaan met video, maar schrik om voor de camera te staan? Het is zeker voor velen een drempel om voor een camera te verschijnen en jezelf op beeld te zien. Je wilt namelijk goed overkomen en ook zorgen voor een duidelijk en aantrekkelijk filmpje. Er zijn ongelofelijk veel zaken waar je op kan letten en over kan nadenken.

Toch hoef je je hier geen zorgen over te maken. Op donderdag 19 november, om 11 uur geeft Elke Van Parys een online expertsessie waarin ze jou goed leert spreken voor de camera. Ze leert je onder andere hoe je natuurlijk en krachtig overkomt op camera, welke setting en timing het meest ideaal zijn en hoe je vanop een scherm toch een connectie kan maken met je kijker.

INTERESSE IN ONZE EXPERTSESSIES?

Ontdek onze agenda

Deel dit bericht op

Lees meer