5 TIPS DIE VAN JOU EEN ERVAREN VLOGGER MAKEN

Dinsdag 10 augustus staat helemaal in teken van Internationale Vlog Dag. Ongeveer 11 jaar geleden werd de allereerste vlog gemaakt, en toch is na al die jaren nog niet iedereen op die trein gesprongen. Voor zij die al jaren twijfelen, doen! En hier lees je hoe.

1. STEL JE ZELFZEKER OP

Alles begint bij jouw eigen lichaamstaal. Kom je gestresseerd over? Dan ben je je publiek binnen de minuut kwijt. Men kijkt niet graag naar iemand die eigenlijk niet goed weet wat zeggen, of iemand die geen boodschap weet over te brengen. Die zaken kan je vermijden door een goede voorbereiding. Wie goed voorbereid is, weet exact wat ie gaat zeggen op welk punt in de video. En als je niet meer na hoeft te denken over wat je gaat zeggen, ga je meer bezig kunnen zijn met hoe je het gaat zeggen, en hoe je in beeld wilt komen. Sta daarom altijd in een stevige houding, nog het liefst van al gewoon rechtop. En voel je weer een kleine stress opkomen? Schud die dan even volledig uit je lijf.

2. VERZORG DE ACHTERGROND

Wat je op de achtergrond laat zien aan de kijker, geeft ook een bepaald beeld over jou als persoon. Je kan niet zeggen dat je een stadsmens bent, als je enkel video’s opneemt in de natuur bijvoorbeeld. Maar ook een niet-opgeruimde kamer, een rommelige bureau of een ruimte die niet echt aantrekt om lang naar te blijven kijken, kan iemand doen wegklikken. Verzorg de ruimte die je filmt daarom net zo goed als je jezelf verzorgt. Het is van groter belang dan je in eerste instantie zou denken.

Ontdek onze agenda

3. LET OP HET GELUID

Vergeet ook niet extra te letten op de audio van jouw video. Maak voor jezelf eerst de bedenking: wat wil ik dat de mensen die dit bekijken, horen? Film ik iets waar geen geluid voor nodig is? Wil ik een paar scènes opnemen waar ik achtergrondmuziek onder kan monteren? Of vind ik het belangrijk dat ik nu zelf goed te horen ben? Weeg dan goed af waar je gaat staan, en wat je filmt. Sta in beeld als je babbelt, tenzij voor een voice-over natuurlijk. En film specifieke beelden waarop je achtergrondmuziek kunt monteren. Maar het kan natuurlijk ook dat de achtergrond en het geluid ervan belangrijk is voor de video. Dan moet dat ook hoorbaar zijn. 

Let ook op dat wat je opneemt van een bepaalde kwaliteit is. Slechte audio is al minstens even storend als slecht opgenomen beeld. In sommige gevallen zelfs nog erger. Kan je goed geluid niet garanderen via jouw smartphone? Voorzie dan een externe microfoon.

4. MAAK HET JEZELF NIET TE MOEILIJK

Ik hoor het vaak, heel erg vaak: “Heb je geen peperdure camera nodig om te vloggen?”. Absoluut niet. Heb je een degelijke camera op jouw smartphone, en ben je hoorbaar zonder ruis via de microfoon van jouw gsm? Schaf dan zeker geen dure camera aan of een extra microfoon. Dan kan je dat budget makkelijk voor iets anders gebruiken.

5. WEES SELECTIEF IN WAT JE FILMT

Hoe meer je filmt, hoe langer je erover doet om van al die beelden één video te maken. Je zou inderdaad beelden van telkens twee minuten kunnen maken als je naar ergens wandelt, in de supermarkt bent, etc. Maar dat kan net zo goed in beelden van telkens pakweg 3-5 seconden. Daarin laat je hetzelfde zien, maar heb je niet telkens sequenties van 1-2 minuten. En zo is het totaalproduct ook veel minder lang. De kunst zit ‘m in het vasthouden van de kijker. En da’s lastig met video’s van 10 à 15 minuten. Vertel daarom lange verhalen in een zo kort mogelijke tijd.

Met deze vijf tips ben je klaar om als vlogger door het leven te gaan. Zelf helemaal overstag gegaan om te beginnen vloggen? Ontdek hoe Someflex jou verder helpt in het produceren en verspreiden van vlogs. Bekijk de videolessen, stel vragen als je niet zeker bent en laat je inspireren.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer