De nieuwste cijfers van de sociale media kanalen in 2024

Het landschap van sociale media blijft evolueren in 2024. Recent onderzoek uit het 'Global Social Media Trends 2024 Report' van HubSpot werpt licht op enkele interessante verschuivingen die van invloed zijn op hoe merken met hun publiek communiceren.

YouTube steelt de show

In 2024 heeft YouTube een indrukwekkende sprong gemaakt en is nu het meest effectieve platform voor merken. Dit overstijgt zelfs de populariteit van Instagram en Facebook. De trend naar langere video's en doorlopende series lijkt een blijver, aangezien deze content vormen een duurzamere impact hebben op de groei van merken.

https://offers.hubspot.com/social-media-trends-report

Terwijl TikTok zijn plek verstevigt, heeft het nieuwe platform Threads moeite om voet aan de grond te krijgen. Het toont aan hoe dynamisch de wereld van sociale media kan zijn, waar nieuwe platforms kunnen strijden om aandacht te trekken.

Buiten de grote namen gebruikt ongeveer 20% van de sociale media marketeers Pinterest en Snapchat, terwijl 10% zich waagt aan Reddit en Threads. Dit onderstreept het belang voor merken om flexibel en adaptief te zijn in hun sociale media strategieën, vooral gezien de mogelijke politieke acties tegen platforms zoals TikTok in de VS.

 

sociale media en AI trends

Investering en rendement in Sociale Media

Merken zien dat investeringen in sociale media direct gekoppeld zijn aan engagement en verkoopresultaten. Platforms zoals YouTube, Instagram en Facebook blijven de toplijsten aanvoeren wat betreft gebruikersinteractie. Het personaliseren van content speelt een cruciale rol in het succesvol verbinden met diverse doelgroepen.

 

Top 5 sociale media marketing doelen in 2023 vs. 2024

De marketingdoelen hebben zich verplaatst van enkel engagement naar het vergroten van merkbekendheid, het bereiken van nieuwe doelgroepen en het verhogen van de omzet. 
Dit benadrukt een verschuiving naar een meer geïntegreerde benadering van sociale media marketing die zich richt op lange termijn doelstellingen.

2023
 1. Verhogen van de betrokkenheid
 2. Vergroten van merkbekendheid + nieuwe doelgroepen bereiken
 3. Uw gemeenschap of volgers op sociale media laten groeien
 4. Verkeer naar uw website stimuleren
 5. Verhogen van de totale omzet + verkoop
2024
 1. Vergroten van merkbekendheid + nieuwe doelgroepen bereiken
 2. Verkeer naar uw website leiden
 3. Verhogen van de totale omzet + verkoop
 4. Een beter begrip krijgen van uw klanten en hun behoeften
 5. Relaties met uw klanten bevorderen en merkloyaliteit vergroten
Elke videoles en expertsessie bij Someflex brengt je een stap dichter bij meesterschap in sociale media marketing.
Van basisbeginselen tot geavanceerde technieken, wij hebben het allemaal. Nieuwsgierig?
Begin je leeravontuur vandaag nog met een gratis dagpas!

 

Beste tijden om te posten op sociale media 

Optimale tijden voor het plaatsen op verschillende platforms variëren, met YouTube die het beste presteert tussen 6-9 PM, en Facebook en Instagram die pieken rond de middag en vroege avonduren. Dit benadrukt het belang van timing in de interactie met het publiek. 

De beste tijden om te posten op sociale media per kanaal zijn als volgt:

 • YouTube: 18:00 - 21:00
 • Facebook: 12:00 - 15:00
 • Instagram: 12:00 - 15:00 of 18:00 - 21:00
 • TikTok: 18:00 - 21:00
 • Twitter/X: 12:00 - 15:00
 • LinkedIn: 15:00 - 18:00
Deze tijden kunnen dienen als een leidraad voor het plannen van je posts om de zichtbaarheid en interactie te maximaliseren. Het is altijd goed om ook je eigen analytics in de gaten te houden, want de beste tijden kunnen variëren afhankelijk van je specifieke publiek. 

 

B2B versus B2C: diverse benaderingen

De aanpak tussen B2B- en B2C-marketeers toont subtiele verschillen in strategieën, vooral met betrekking tot betaalde advertenties en de platforms die de beste ROI bieden. 

Vorig jaar vond 78% van de B2B-marketeers dat sociale media marketing effectief was voor hun merk, vergeleken met 84% van de B2C-marketeers. Het sociale media platform met het beste rendement op investering (ROI) voor B2B-marketeers was Facebook, maar voor B2C-marketeers was dit YouTube. En B2B-marketeers gaven aan dat ze de meeste betrokkenheid zagen op Instagram, terwijl B2C-teams YouTube als het meest betrokken platform noemden.    

B2C-marketeers maken waarschijnlijker gebruik van betaalde advertenties op sociale media, met 72% die aangeeft dat hun merk investeert in sociale advertenties, tegenover 59% van de B2B-marketeers. 

Dit jaar suggereren de gegevens dat B2B-merken zich meer zullen laten inspireren door B2C-tactieken, wat de grenzen tussen professioneel en persoonlijk gebruik van sociale media vervaagt.


sociale media en AI trends

 

Budgetten en effectiviteit

Met meer dan 80% van de sociale media marketeers die hun inspanningen in 2023 als succesvol beschouwen, en de verwachting dat budgetten in 2024 stabiel blijven of toenemen, blijkt duidelijk dat sociale media een essentieel onderdeel van de marketingstrategie blijven. De allocatie van budgetten varieert van contentcreatie tot community management, wat het belang onderstreept van een holistische benadering van sociale media marketing.


Elke videoles en expertsessie bij Someflex brengt je een stap dichter bij meesterschap in sociale media marketing.
Van basisbeginselen tot geavanceerde technieken, wij hebben het allemaal. Nieuwsgierig?
Begin je leeravontuur vandaag nog met een gratis dagpas!

 

Conclusie: het speelveld verandert, de spelregels evolueren

 

Dit jaar belooft wederom een spannend jaar te worden in de wereld van sociale media.

Voor merken is het essentieel om deze trends en verschuivingen nauwgezet te volgen en hun strategieën dienovereenkomstig aan te passen om maximaal rendement te behalen uit hun sociale media inspanningen. 

Het digitale tijdperk draait op volle toeren en 2024 toont aan dat het sociale mediatoneel zich niet laat regisseren maar voortdurend in beweging is. De sleutel tot succes?
Flexibiliteit, aandacht voor detail en een luisterend oor naar de behoeften van je publiek. YouTube glanst als het podium voor merkbetrokkenheid en TikTok blijft de dans leiden in creativiteit, terwijl nieuwe spelers als Threads hun eerste passen zetten. Merken die diversiteit in hun sociale mediarepertoire omarmen, vinden zichzelf terug in een steeds veranderend landschap van mogelijkheden.

Met de doelstellingen van 2023 tot 2024 die evolueren van puur engagement naar het bouwen van merkbewustzijn en het verhogen van omzet, zien we een trend naar strategische diepgang. Het gaat niet alleen om het posten, maar ook om het posten met een doel, op de tijden dat je publiek het meest ontvankelijk is.

Als we kijken naar de klok van sociale media, merken we dat het niet alleen de inhoud is die koning is, maar ook het tijdstip. Het inplannen van posts tijdens die gouden uren van interactie kan het verschil betekenen tussen een gemiste kans en een verkoopsucces.

De dialoog tussen B2B- en B2C-merken en hun variërende benaderingen van betaalde advertenties laat zien dat ongeacht de markt, de noodzaak om betrokken te blijven en te innoveren nooit verdwijnt. En zoals de lijnen tussen werk en vrije tijd vervagen, zien we dat B2B-merken leerpunten oppikken van B2C-strategieën, wat wijst op een convergentie van methoden die zowel persoonlijk als professioneel verrijkend zijn.

In dit sociale medialandschap, waar effectiviteit en budgetten hand in hand gaan, is het duidelijk dat wat vandaag werkt, morgen misschien moet worden aangepast. Maar één ding blijft constant: de noodzaak om waarde te creëren, gemeenschappen te bouwen en authentieke relaties te onderhouden.

sociale media en AI trends

Deel dit bericht op

Lees meer