Wat is Influencer Marketing en hoe zet je erop in?

Wat als ik je zeg dat inzetten op influencers helemaal niet zo moeilijk is? En er een marketingstrategie rond bedenken echt niet zo ver van jouw bed ligt? We schakelen de hulp in van Klara Verzele, experte influencer marketing bij Influo. Zij gaat jou uitleggen hoe jij makkelijk en snel inzet op dit begrip.

Eerst en vooral is het belangrijk te weten wat influencer marketing in een notendop wil zeggen. Volgens Klara: “In een notendop kan je stellen dat influencer marketing draait om een community en het uitbouwen ervan. We zeggen altijd dat influencer marketing niet voorkomt uit iets nieuws, maar uit iets dat je als bedrijf al doet. Influencer marketing gaat dat enkel extra ondersteunen.”

Wees niet bang. Influencers zijn echt niet enkel die picture-perfect creators die inzetten op de juiste kleuren, de juiste outfits, de beste looks. Het zijn net zo goed de lokale helden, de lokale Jan met de pet die een verhaal over weten te brengen en toch ook bezig zijn met hoe je dat visueel kunt maken. Zolang je een beetje bezig bent met content creation, kan je al binnen het profiel passen.

“DE BEWUSTWORDING ROND INFLUENCER MARKETING IS GEBEURD, NU RICHTEN WE ONS OP DE VOLGENDE STAP”

Het kan best zijn dat je een aantal jaren geleden nog nooit gehoord had van de term influencer marketing. Laat staan dat je wist wat het betekende. Maar hoe langer hoe meer wordt het een echt begrip binnen verschillende bedrijven en allerlei sectoren. We zijn goed op weg, maar er is nog veel onbenut potentieel. Dat zegt Klara Verzele ook: “Het is absoluut zo dat sinds COVID de bekendheid rond het fenomeen in de lucht is geschoten. Zeggen dat het echt ontploft is, is ook zeker niet overdreven. Meer en meer wordt het onderdeel van de verdeling binnen het marketing team, en worden er ook grotere budgetten voor vrijgemaakt. Toch halen we er als bedrijven nog niet alles uit. De bewustwording, die is ondertussen gebeurd. Nu is het tijd voor de volgende stap, en die hopen we de komende maanden en jaren volop te zetten.”.

Wanneer we aan influencers denken, en we moeten dé geschikte doelgroep bepalen, dan is de eerste doelgroep altijd: de jongeren. En dat hoeft niet meteen zo te zijn. Jongeren zijn gevoelig aan influencer marketing, zeker en vast. Maar ook andere doelgroepen kunnen op de juiste manier bereikt worden door influencers. “Met Influo hebben we onlangs een campagne gehad met Tena waar we een iets oudere doelgroep wilden bereiken. En net omdat die andere gelijkaardige bedrijven minder aanwezig zijn op kanalen als TikTok, Instagram en Twitter, had dat toch een heel erg mooi effect en sprong die campagne er echt boven uit. Voor mij is dat één van dé bewijzen dat je influencers echt voor elke doelgroep kunt inschakelen”, aldus Klara.

BENIEUWD IN HOE JE MEER KUNT INZETTEN OP INFLUENCER MARKETING? ONTDEK ONS ONLINE LEERAANBOD IN SOMEFLEX EN TEST GRATIS OF HET IETS VOOR JOU KAN ZIJN!
Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

 

“DE GROOTSTE VALKUIL IS DAT BEDRIJVEN VIA INFLUENCERS VERWACHTEN DAT ZE MET ÉÉN POST HUN DOEL BEREIKT HEBBEN. MAAR ZO WERKT HET NIET.”

Het belang en het nut van influencers, dat is ondertussen duidelijk. Maar hoe bouw je een strategie uit? Die vraag stelden we aan experte Klara Verzele “Wanneer wij met een bedrijf een samenwerking aangaan, dan proberen we altijd meteen een aantal checks af te vinken van de lijst. Eerst en vooral zijn de bedrijven die ons contacteren meestal gericht op hun eigen community die ze uitgebouwd hebben. En die willen ze dan ondersteunen aan de hand van influencers. Bij het uitbouwen van een strategie, is het allerbelangrijkste echter altijd het bepalen van het doel in zijn geheel. Wie wil je bereiken en met welke content wil je dat doen? Vanaf die vragen een antwoord hebben gekregen, kunnen we echt gaan kijken naar welk type influencer geschikt is voor de job”, zo zegt Klara.

De drempel is zoals overal tijd. Tijd en resultaat. Bij influencer marketing bouw je een community op, ben je intensief bezig met het uitbouwen van een langetermijnsplan, en ben je constant aan het investeren in het resultaat van morgen. Volgens Klara is dat ook de voornaamste reden waarom mensen vroegtijdig afhaken: “De grootste valkuil is dat bedrijven via influencers verwachten dat ze met één post hun doel bereikt hebben. Maar zo werkt het niet. Je moet echt bouwen aan een plan op lange termijn, om een langdurige samenwerking aan te gaan die jouw doelgroep enkel ten goede komt. Maar het vertrouwen en het geloof in het langetermijnsplan wordt dan pas echt belangrijk. Als dat er is, dan sta je er met de juiste ingesteldheid in.”.

Maar wat mag je nu verwachten tijdens deze sessie van 04/05/2023 om 11u? Klara heeft een concreet stappenplan klaar voor jou: “In deze sessie leg ik hapklaar uit hoe influencer marketing er in 2023 aan toegaat. Wat kan wél, wat kan zeker niet? Je krijgt verschillende voorbeelden en ook praktische en hands-on tips.

Voor wie is deze sessie interessant? Voor iedereen! B2C, specifieke bedrijven binnen de B2B, toekomstige marketeers, het kan allemaal. Het vraagt één uurtje om overtuigd te raken en met influencer marketing aan de slag te gaan. En wij zijn ervan overtuigd dat Klara dé geschikte persoon is om jou bij de hand te nemen en volop in te zetten op influencer marketing. Schrijf je hier in.

INTERESSE IN MEER EXPERTSESSIES?
Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

Deel dit bericht op

Lees meer