5 tips die van jou een top-interviewer maken

Donderdag 24 november staat bij ons helemaal in teken van interviewen voor sociale media. Hier ontdek je onze tips om goed voorbereid te zijn voor het houden van een schitterend interview.

1. STEL JE ZELFZEKER OP

Alles begint bij jouw eigen lichaamstaal. Kom je gestresseerd over? Dan ben je je gesprekspartner binnen de minuut kwijt. Men kijkt niet graag naar iemand die eigenlijk niet goed weet wat zeggen, of iemand die geen boodschap weet over te brengen. Die zaken kan je vermijden door een goede voorbereiding. 

2. ZORG VOOR EEN PROFESSIONELE SETTING

Spreek af op een plek die enerzijds een professionele look heeft, en waar je jezelf anderzijds heel erg op je gemak bent. Dat je de (professionele) ruimte van binnen en van buiten kent, zorgt ervoor dat de gesprekspartner zich bijna automatisch ook op z'n gemak gaat voelen. Dat komt de kwaliteit van het gesprek enkel ten goede.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

3. LET OP HET GELUID

Vergeet ook niet extra te letten op de audiokwaliteit van jouw interview. Maak voor jezelf eerst de bedenking: wil ik iets met de opname van dit interview doen? Ga ik er een podcast rond bouwen, gebruik ik het enkel als tool om het interview uit te schrijven? Dat zijn vragen die je bij jezelf moet afvragen.

Wanneer je een podcast wil maken: let ook op dat wat je opneemt van een bepaalde kwaliteit is. Slechte audio is al minstens even storend als slecht opgenomen beeld. In sommige gevallen zelfs nog erger. Kan je goed geluid niet garanderen via jouw smartphone? Voorzie dan een externe microfoon.

4. MAAK HET JEZELF NIET TE MOEILIJK

Ik hoor het vaak, heel erg vaak: “Heb je geen peperdure microfoon nodig om te interviewen?”. Absoluut niet. Heb je een degelijke smartphone, en ben je hoorbaar zonder ruis via de microfoon van jouw gsm? Dan kan je dat budget makkelijk voor iets anders gebruiken.

5. WEES SELECTIEF IN WAT JE GEBRUIKT

Hoe langer je interviewt, hoe langer je erover doet om van dat gesprek een uitgeschreven stuk te maken. Kill your darlings. Behoud enkel de belangrijkste onderdelen van het interview. En zo is het totaalproduct ook veel minder lang. De kunst zit ‘m in het vasthouden van de lezer/luisteraar/kijker. En da’s lastig met interviews van meerdere pagina's.

Wil je meer tips? Donderdag 24 november van 11-12u00 neemt Elke van Parys je mee in haar expertsessie: 'Leer top-interviews afnemen voor sociale media'. Zo weet jij na de sessie exact hoe je een interview het best kan voorbereiden, welke vraagtechnieken goed werken, waar je specifiek op moet letten, hoe je met het nawerk van een interview omgaat, en veel meer. Schrijf je hier nog snel in.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer