SOCIALE MEDIA UPDATE: TIKTOK

LEES AL HET NIEUWS OVER TIKTOK HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die TikTok aankondigt.

11 JUNI

Een nieuwe zoekfunctie in de TikTok Shop

Je ziet een tof product en je wil er meer over weten of iets soortgelijks kopen? TikTok maakt het nu mogelijk met een nieuwe functie. En ja, het daagt Google regelrecht uit. Want deze week heeft TikTok stilletjes de mogelijkheid uitgerold om met behulp van foto's naar producten te zoeken in de TikTok Shop.

Ben je bijvoorbeeld online aan het shoppen en zie je een coole trui die net iets te duur is? Upload gewoon de afbeelding naar de TikTok Shop en ‘bam’ je vindt goedkopere alternatieven.

Deze functie is ondertussen al beschikbaar voor TikTokkers in de VS en Zuidoost-Azië. Je herkent het aan het camera-icoontje in de zoekbalk van TikTok Shop. Voor ons in België is het nog even afwachten.

Met de introductie van zo’n ‘beeld’ zoekfunctie maakt TikTok zonder twijfel een grote stap in de wereld van e-commerce. Deze nieuwe functie biedt ons een innovatieve manier om producten te ontdekken en te kopen, rechtstreeks via de app.

Bron:

TechCrunch - TikTok comes for Google as it quietly rolls out image search capabilities in TikTok Shop

4 JUNI

TikTok past Amerikaans algoritme aan en test DM-streaks

Van een DM-streak tot een Amerikaanse versie van het TikTok algoritme. Jawel, er valt opnieuw heel wat te vertellen. Benieuwd? Lees dan zeker verder. 

DM-streaks voor meer betrokkenheid

TikTok test een nieuwe functie: DM-streaks. Dit betekent dat als je drie dagen na elkaar berichten uitwisselt met een vriend, je een ‘streak’ activeert. Dit maken ze duidelijk met een vuuremoji en een teller.

Deze functie moedigt je aan om vaker berichten te sturen. Net zoals bij Snapchat wil TikTok ervoor zorgen dat je dagelijks terugkomt en actief blijft. Sommige Snapchatters hebben al zes jaar lange streaks. Dit toont aan hoe verslavend dit kan zijn.

Amerikaanse versie van het algoritme

In een poging om aan Amerikaanse regelgeving te voldoen, onderzoekt TikTok de mogelijkheid van een aparte versie van het algoritme. Dit is een reactie op de druk van de Amerikaanse overheid. Zoals je misschien al weet, moeten ze de app verkopen aan een Amerikaanse eigenaar of riskeren ze een nationaal verbod.

TikTok werkt al een jaar aan dit alternatieve algoritme als onderdeel van het "Project Texas"initiatief. Maar het maken van zo’n apart algoritme is lastig vanwege de ingewikkelde technologie. Bovendien betekent dit dat TikTok in Amerika anders aanvoelt dan in de rest van de wereld. Dit roept vragen op over hoe goed en aantrekkelijk deze aanpak zal zijn.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok’s Testing DM Streaks to Prompt More Engagement

Social Media Today - TikTok Is Exploring a US Only Version of Its Feed Algorithm

28 MEI

TikTok lanceert nieuwe tools en features voor creators en adverteerders

Zin in enkele coole updates voor zowel creators als adverteerders? TikTok heeft er deze week enkele gelanceerd. Wat denk je van een ‘alles-in-één’-tool of AI-advertentietools? Benieuwd naar de details? Lees dan zeker verder.

TikTok heeft onlangs TikTok Studio gelanceerd. Deze toolset helpt jou als creator bij het beheren van je TikTok activiteiten vanuit één centraal dashboard. TikTok Studio vervangt het oude Creator Center. Met TikTok Studio kun je dus al je video's uploaden, bewerken en analyseren op één plek.

Heb je bijvoorbeeld net een leuke verticale video gemaakt? Dan kun je die voortaan makkelijk bewerken met functies zoals automatische ondertiteling en een foto-editor. Dit maakt het supereenvoudig om je video's professioneel te laten lijken, zelfs als je net begint. Daarnaast kun je met TikTok Studio ook geld verdienen en leer je nieuwe tips en tricks via de Creator Academy.

Tijdens het TikTok World 2024 evenement kondigde TikTok trouwens ook twee nieuwe tools aan: Symphony en TikTok One.

De "Symphony" AI-suite brengt bestaande AI-tools samen in één platform. Wat kun je ermee doen? Het helpt je scripts schrijven, video's produceren en ideeën bedenken. Deze integratie maakt het eenvoudiger voor adverteerders om TikTok's AI-gestuurde hulpmiddelen te gebruiken.

@tiktoknewsroom

Introducing TikTok Symphony: our new Creative AI suite that blends human imagination with AI-powered efficiency to help marketers scale content development, creativity, and productivity on TikTok.

♬ original sound - TikTok Newsroom

TikTok One is een centrale hub waar adverteerders alles kunnen vinden wat ze nodig hebben, van samenwerkingen met creators tot handige marketingtools. Hiermee kun je als adverteerder makkelijk samenwerken met creators en productiescholen om succesvolle campagnes te maken en op te schalen. Dus, stel dat je als merk wilt samenwerken met populaire TikTokkers? Dan kun je dit allemaal regelen via TikTok One.

Verder heeft TikTok ook nieuwe tools voor advertentieprestaties aangekondigd. Deze tools gebruiken slimme AI om te voorspellen welke advertenties het beste werken voor jouw publiek. De ‘Unified tool’ combineert bijvoorbeeld verschillende meetinstrumenten zodat je kunt zien hoe goed je advertenties het doen. Daarnaast zijn er nieuwe advertentieproducten zoals "Interactive Add-Ons for TopView" en "Duet with Branded Mission" die zorgen voor meer interactie met je publiek.

Tot slot heeft TikTok een nieuwe "Floating Player" voor desktops. Met deze functie kun je TikToks bekijken, terwijl je andere dingen doet op je computer. De speler zit in de hoek van je scherm en je kunt hem verplaatsen zoals jij wilt. Dit is superhandig als je bijvoorbeeld een video of TikTok reeks wilt volgen, terwijl je aan het werk bent of met collega’s chat.

Ziezo, TikTok blijft vernieuwen om het voor zowel creators als adverteerders makkelijker en beter te maken.

Bronnen

Social Media Today - TikTok Launches ‘TikTok Studio’ Management Platform for Creators

Social Media Today - TikTok Announces New Ad Tools at World Event

Social Media Today - TikTok Adds Floating Player on Desktop to Facilitate Expanded Viewing

21 MEI

Van juridische stappen tot nieuwe TikTok video-features en initiatieven

Jawel, ook TikTok verschijnt volop in ons nieuws deze week. Er gebeurt van alles, van juridische stappen tot spannende nieuwe functies. We vertellen je wat er allemaal speelt.

TikTokkers klagen Amerikaanse overheid aan

In de VS klagen TikTokkers de overheid aan. Waarom? Omdat de overheid een wet heeft goedgekeurd die TikTok wil verbieden. Acht TikTokkers hebben een klacht ingediend waarin ze zeggen dat deze wet hun recht op vrije meningsuiting schendt. Ze vinden dat de regering hen niet mag verbieden om hun favoriete app te gebruiken.

ByteDance, het bedrijf achter TikTok, steunt deze gebruikers volledig in hun strijd. TikTok heeft namelijk meer dan 150 miljoen gebruikers in de VS. Natuurlijk willen ze niet zomaar verdwijnen.

Lange video's op TikTok

Wil je een lange video op TikTok plaatsen? Nu kan het! TikTok test video's die tot 60 minuten lang zijn. Dit is een grote verandering, want eerst konden video's maar een paar minuten duren.

Dit betekent dat je voortaan bijvoorbeeld een lange kookles, een uitgebreide tutorial of zelfs een talkshow kunt maken. TikTok probeert hiermee meer contentcreators aan te trekken. Wat zou jij doen met zoveel tijd op TikTok?

Fan Spotlight: meer aandacht voor je favoriete artiesten

TikTok lanceert Fan Spotlight, een nieuwe manier voor artiesten om hun fans in de kijker te zetten. Artiesten kunnen nu hun favoriete fanvideo's bovenaan hun muziekpagina vastpinnen. Dit betekent dat jouw video als fan van een artiest zoals Billie Eilish misschien wel wordt uitgekozen!

TikTok wil artiesten helpen hun fans meer te betrekken. Door fanvideo's uit te lichten, kunnen artiesten hun waardering tonen en een sterke band met hun volgers opbouwen. Dit motiveert fans om meer video's te maken en te delen, in de hoop dat hun favoriete artiest hun werk ziet en beloont.

Billie Eilish is trouwens één van de eerste artiesten die deze functie gebruikt. Ze kan tot vijf fanvideo's tegelijk vastpinnen. Elke fan wiens video wordt gekozen, krijgt een melding en hun video blijft zeven dagen bovenaan de pagina staan.

Dit is niet alleen fantastisch voor fans, maar ook voor artiesten. Het helpt hen om meer betrokkenheid te creëren en hun muziek te promoten. TikTok speelt hiermee een belangrijke rol in muziekontdekking en biedt artiesten een krachtig hulpmiddel om hun muziek te promoten en een actieve community op te bouwen.

TikTok ‘Media Buying Certification’

Wil jij je kennis in TikTok advertenties vergroten? TikTok heeft een nieuw certificaat gelanceerd: de Media Buying Certification. 

Hiermee kun je laten zien dat je een expert bent in het adverteren op TikTok. Je leert alles, van creatieve basisprincipes tot het beheren van campagnes. Dit helpt je om nieuwe kansen te creëren in de marketingwereld. En als je slaagt voor het examen, krijg je een officieel certificaat dat twee jaar geldig is. Handig toch?

Positieve veranderingen met TikTok

TikTok lanceert het Change Makers Program. Dit programma ondersteunt creators die positieve veranderingen in hun community teweegbrengen. TikTok heeft 50 deelnemers geselecteerd die ze gaan helpen met tools, middelen en donaties. Bovendien doneert TikTok meer dan 1 miljoen dollar aan non-profitorganisaties die zich inzetten voor belangrijke doelen. Dit initiatief laat zien hoe TikTok een positieve invloed wil hebben.

@tiktok Introducing the TikTok Change Makers program, our first-ever global initiative empowering #TikTokForGood ♬ original sound  - TikTok

Je ziet, TikTok blijft innoveren en biedt ons als gebruikers steeds meer mogelijkheden. Ook al worden ze geconfronteerd met uitdagingen, ze blijven zich ontwikkelen.

Bronnen:

Techpulse - TikTokkers klagen Amerikaanse overheid aan wegens verbod

Dutch Cowboys - TikTok video's mogen nu een uur lang zijn

Social Media Today - TikTok Tests 60-Minute Video Uploads

Social Media Today - TikTok Launches Fan Spotlight To Boost Music Promotions

Social Media Today - TikTok Launches New Media Buying Certification

Social Media Today - TikTok Launches Program To Highlight Creators Making Positive Change

14 MEI

TikTok speelt met AI-genereerde zoekresultaten, labels en collabs

Een collab maken, zoeken met AI via TikTok of een AI-label toevoegen aan je post … Hier is wat je kunt verwachten van de nieuwste TikTok-updates.

TikTok wil duidelijk maken welke video's met AI zijn gemaakt. Daarom krijgen video's die zijn bewerkt met externe AI-tools voortaan een speciaal label. Dit label laat zien dat de video AI-gegeneerd is. TikTok werkt hiervoor samen met de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA). Dankzij deze labels kun je meteen zien of een video door AI is bewerkt. Dit helpt om misinformatie te voorkomen.

TikTok is trouwens ook het eerste sociale mediaplatform dat AI-gegeneerde content automatisch van een watermerk voorziet. Dit watermerk blijft zichtbaar, zelfs als je de video downloadt. Het is een belangrijke stap om te zorgen dat iedereen weet wanneer AI is gebruikt in video's. En dit toont hoe andere platformen het kunnen aanpakken om ons te waarschuwen voor AI-gebruik. 

TikTok test bovendien een collab-functie waarmee je andere creators kunt taggen in je posts. Met deze functie kun je tot vijf andere creators uitnodigen om samen te werken aan een post. Het lijkt sterk op de collabs van Instagram, waar je meerdere mensen aan een post kunt toevoegen. De post verschijnt op zowel jouw profiel als dat van de andere creators. Dit zorgt voor een groter bereik en betrekt verschillende doelgroepen. De functie is nog in de testfase, maar zal naar verwachting binnenkort beschikbaar zijn.TikTok en AI zoekresultaten

Tot slot test TikTok een functie waarbij zoekresultaten worden gegenereerd door AI, vergelijkbaar met ChatGPT. Bij sommige zoekopdrachten verschijnen AI-resultaten bovenaan de pagina. Deze leiden je naar een volledige antwoordpagina. Deze functie, genaamd "AI Smart Search", helpt gebruikers om snel en eenvoudig relevante informatie te vinden. Het is momenteel beperkt tot bepaalde zoekopdrachten, maar het is een interessante toevoeging die TikTokkers helpt om beter te navigeren en sneller de gewenste informatie te vinden. TikTok speelt hiermee in op het gedrag van jongere gebruikers, die de app steeds vaker als zoekmachine gebruiken in plaats van traditionele zoekmachines.

TikTok blijft zichzelf vernieuwen met features die ons zoekgedrag en creatieproces steeds verbeteren.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Will Now Label Content Created by External AI Toolsq

TechPulse - TikTok gaat als eerste AI-content watermerken

TechCrunch - TikTok will automatically label AI-generated content created on platforms like DALL·E 3

Social Media Today - TikTok Is Testing a Collaboration Feature for Posts

The Verge - TikTok is testing AI-generated search results

7 MEI

Een win-win voor TikTok en UMG. TikTok zet in op commerciële uitbreidingen

Ondanks de onzekerheden over de toekomst van TikTok in Amerika, blijft het platform ambitieus inzetten op nieuwe functies en samenwerkingen. Benieuwd? Lees dan snel verder. 

Commerciële groei op TikTok

Wist je dat meer dan de helft (61%) van alle TikTokkers nieuwe producten en merken ontdekt via het platform? Dat is aanzienlijk meer dan op andere sociale mediakanalen. Het slimme algoritme van TikTok laat je nieuwe dingen ontdekken die perfect bij je passen. Daarom werkt TikTok hard aan het uitbreiden van de in-app winkels, de zogenaamde TikTok Shops. Vooral in Azië is er een flinke groei, terwijl het in het Westen nog wat zoeken is. Met wereldwijd meer dan 15 miljoen verkopers, bouwt TikTok aan een winkelwereld waar ontdekken en verbinden centraal staan.

Daarnaast versterkt TikTok de advertentiemogelijkheden met de nieuwe Pulse-advertenties. Deze zorgen dat jouw favoriete merken naast superpopulaire content worden getoond. Dit verhoogt de relevantie en impact van de advertenties. Met partners zoals Paramount Global en de NHL, en speciale evenementen zoals de Paris Olympics en The Met Gala, biedt TikTok nu nog meer gerichte opties voor merken.

Een frisse start voor TikTok en Universal Music Group

Na een lange stilte heeft TikTok eindelijk een deal kunnen sluiten met Universal Music Group. Deze samenwerking gaat verder dan alleen muziek streamen. Samen zullen ze nieuwe promotiemogelijkheden verkennen, essentieel voor zowel muzikanten als hun volgers. Dit zou potentieel kunnen leiden tot innovaties zoals directe ticketverkoop via TikTok, waardoor fans makkelijker dan ooit aan live-events kunnen deelnemen.

TikTok en Universal zullen ook samenwerken aan innovatieve marketingstrategieën. Dit betekent meer boeiende en creatieve inhoud op TikTok, waardoor artiesten een groter en meer betrokken publiek kunnen bereiken. Verder zijn er plannen om exclusieve content aan te bieden, wat zowel voor nieuwe releases als voor speciale behind-the-scenes toegang kan zorgen.

Dankzij deze deal kunnen artiesten nu zelf actiever meewerken aan het maken en delen van hun muziek. Dit is een grote verandering in hoe we muziek promoten: direct contact met je volgers staat nu voorop.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Shares Insights into the Growth of Shops

Social Media Today - TikTok Shares Insights into the Growing Role it Plays in Product Discovery

Social Media Today - TikTok Announces Expanded Premium Ad Placement Options

Social Media Today - TikTok Establishes New Licensing Agreement With Universal Music

TechPulse - TikTok laat weer muziek van Universal-artiesten zoals Olivia Rodrigo en Drake horen

30 APRIL

Van TikTok AI-Moji's tot dé juridische strijd en gevolgen

Mis deze updates niet! Overal in het sociale medianieuws zie je TikTok verschijnen.  Ze komen op de proppen met leuke functies en zijn tegelijkertijd het onderwerp van een stevig debat. Van slimme avatars tot felle discussies over de toekomstige eigenaar van ByteDance – hier lees je alles wat je moet weten.

TikTok introduceert AI-Moji

Wil je reageren op een TikTok-video? Binnenkort kan dat met een cartoonversie van jezelf. TikTok rolt een nieuwe functie uit, genaamd "AI-Moji". Hiermee scan je jouw gezicht en maak je een leuke avatar die je gebruikt in chats en reacties binnen de app. Net als de avatars die je misschien kent van Facebook of Snapchat, maar dan slimmer, dankzij de kracht van AI.

Bron: Social Media Today

TikTok Lite schrapt reward programma

In Europa heeft TikTok Lite een stapje terug moeten doen. De 'reward-to-watch'-functie, waarbij gebruikers beloningen kregen voor het bekijken van video's, is verwijderd. Waarom? Omdat (zoals we vorige week vertelden) de EU vond dat deze functie te verslavend was, te risicovol voor jongeren. Dus TikTok reageert door het programma te schrappen.

Juridische strijd in de VS

Zoals we je vorige week lieten weten, wordt TikTok door de VS gedwongen om de app te verkopen aan een Amerikaanse eigenaar. Zo niet, dan dreigt een totaalverbod. ByteDance is echter niet van plan om te verkopen en vecht terug. Ze claimen dat hun app veilig is en niet beïnvloed wordt door buitenlandse overheden.

@tiktok

Response to TikTok Ban Bill

♬ original sound  - TikTok

 

En wat als ByteDance toch besluit te verkopen? Wie zouden dan in de rij staan om het te kopen? Grote namen zoals Oracle worden genoemd, maar Meta valt waarschijnlijk af door hun lopende antitrustproblemen. Het echte juweeltje in de deal, het algoritme van TikTok dat zo cruciaal is voor zijn succes, zou wel eens het heetste punt in de onderhandelingen kunnen zijn.

Moet je al beginnen uitkijken naar alternatieven? Platformen zoals Instagram Reels, YouTube Shorts, Snapchat en ja, zelfs LinkedIn, staan klaar om TikTokkers op te vangen als het platform verdwijnt. Elk heeft zijn eigen charme en community, hoewel geen van beiden de magische formule van het TikTok algoritme helemaal heeft gekraakt. 

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok Tests New AI-Moji Digital Avatars

TechPulse - TikTok Lite schrapt verslavende reward-to-watch

TechPulse - ByteDance gaat TikTok niet verkopen

TechPulse - TikTok ziet vertrek uit de VS als reële optie

Social Media Today - What Comes Next for TikTok Following Approval of US Sell-off Bill?

Tweakers - ByteDance: TikTok wordt niet verkocht, ook niet zonder algoritme

TechCrunch - Is TikTok getting banned? Not yet, but you should explore alternatives

 

23 APRIL

Verdwijnt TikTok in de VS en wat betekent dat voor ons? 

In de VS is er bijna niemand die TikTok niet op z’n smartphone heeft staan. En ook wij zijn er zelf druk mee bezig. Maar wist je dat er in de Verenigde Staten een groot debat gaande is over TikTok?

Het Amerikaans Congres heeft onlangs een wet goedgekeurd die TikTok kan verbieden als het moederbedrijf, ByteDance, zijn Amerikaanse activiteiten niet verkoopt. Maar wat betekent dit nu precies voor ons? En hoe kun jij als marketeer of contentcreator hier slim op inspelen?

Wat is er aan de hand?

Amerika maakt zich zorgen. Waarom? Wel, TikTok heeft volgens hen te nauwe banden met China. En dat is een groot risico, zowel voor de veiligheid als voor de bescherming van jouw persoonlijke data. Het ultimatum is duidelijk: ByteDance moet hun Amerikaanse deel van TikTok verkopen binnen een jaar, anders wordt de app in de VS verboden.

Waarom is dit belangrijk?

Ook al zitten we in Europa, de beslissingen van Amerika in de techindustrie hebben vaak wereldwijde gevolgen. Amerikaanse wetgeving kan de toon zetten en indirect ook invloed uitoefenen op hoe we digitale platformen gebruiken en beleven.

Dus, ben je sterk afhankelijk van TikTok voor je marketing of entertainment? Dan is het slim om nu al na te denken over alternatieven. We hebben onlangs op Someflex gesproken over het potentieel van YouTube Shorts en andere sociale mediakanalen. Ga gerust eens piepen op onze blogartikelen voor inspiratie:

Dit gaat je alvast helpen om jouw sociale mediastrategie te diversifiëren.

Wat nu?

Hoe dit allemaal gaat uitpakken, is nog onzeker. TikTok zelf heeft aangekondigd dat ze de wet zullen aanvechten in de rechtbank. Dit juridische gevecht kan nog alle kanten op. Maar één ding is zeker: de wereld van sociale media blijft veranderen en als gebruiker of marketeer moet je flexibel blijven.

Bronnen:

VRT NWS - TikTok-verbod in de VS alweer stapje dichterbij: wat is het probleem met die populaire app?

TechCrunch - Senate passes a bill that would ban TikTok if ByteDance doesn’t sell it

Social Media Today - US Senate Approves TikTok Sell-Off Proposal

Tweakers - Senaat VS stemt voor TikTok-verbod, ByteDance heeft jaar om TikTok te verkopen

HLN - Wordt TikTok binnenkort verbannen in Verenigde Staten? Bedrijf gaat nieuwe wet aanvechten bij rechter

Is TikTok Lite te verslavend? 

Gebruik jij al TikTok Lite? Deze nieuwe, compacte versie van TikTok wint snel aan populariteit in landen zoals Frankrijk en Spanje. Maar er hangt een schaduw boven deze app. De Europese Commissie heeft namelijk een onderzoek gestart omdat TikTok Lite hoogstwaarschijnlijk te verslavend is. Dit roept uiteraard vragen op over hoe veilig en verantwoord deze app nu eigenlijk echt is.

Maar wat maakt TikTok Lite anders? Deze app is speciaal ontworpen om minder data te verbruiken en optimaal te presteren op minder krachtige smartphones—ideaal dus voor gebieden waar je internetverbinding je af en toe in de steek laat. Maar de echte twist? De app heeft een 'Task and Reward Program' geïntroduceerd. Hiermee kun je beloningen verdienen door bepaalde video's te bekijken en vrienden uit te nodigen. Klinkt leuk, toch? Echter is het juist dit spelelement dat potentieel gevaarlijk kan zijn.

Nu, wat zegt de Europese Unie? Volgens de Digital Services Act (DSA) moeten platformen zoals TikTok stappen ondernemen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken. De EU beweert dat TikTok Lite geen grondige risicoanalyse heeft uitgevoerd voor de lancering—een must volgens de DSA. Makkelijke toegang en TikTok’s aantrekkelijke beloningssysteem kunnen jongeren bijzonder vatbaar maken voor overmatig gebruik, wat hun welzijn op termijn kan schaden.

Net daarom heeft de Europese Commissie een ultimatum gesteld: “Voer een degelijke risicoanalyse uit en toon aan hoe je de risico’s gaat beperken, of het beloningsprogramma wordt mogelijk opgeschort.” Dit zou een primeur zijn onder de nieuwe DSA-regelgeving.

Dus, ben jij een TikTok Lite gebruiker? Dan is het belangrijk dat jij je bewust bent van deze potentiële risico's. Het lopende EU-onderzoek kan namelijk een grote invloed hebben op hoe de app functioneert en welke functies er beschikbaar zijn.

Bron:

Techpulse - EU onderzoekt TikTok Lite: mogelijk (te) verslavend

16 APRIL

AI-Influencers en de nieuwe Foto-app ‘TikTok Notes’

Ondertussen ben je mee met de laatste TikTok updates, toch? De app blijft inzetten op AI en nieuwe functies. Of je nu een casual scroller bent of een contentcreator, deze updates zijn zeker het ontdekken waard. 

Heb je het al gehoord? Een paar weken terug teasde TikTok ons met de komst van een gloednieuwe foto-app en nu is het zover: maak kennis met 'TikTok Notes'! Deze app is helemaal gericht op fotoposts. Wat betekent dit voor jou? Wel, al je bestaande én toekomstige openbare fotoposts op TikTok zullen automatisch ook verschijnen op TikTok Notes. Dit geeft je de kans om je creativiteit te laten schitteren in een fris, visueel format.

Let wel op: standaard worden je foto's op beide kanalen getoond, dus als je dat niet wilt, moet je deze optie actief uitschakelen. Met deze slimme zet daagt TikTok direct Instagram uit, terwijl ze blijven innoveren met verschillende soorten media. Spannend, toch? Ga jij binnenkort deze nieuwe app uitproberen?

Verder zet TikTok grote stappen richting de toekomst met de introductie van AI-influencers. Jawel, je leest het goed! Merken kunnen nu virtuele karakters inschakelen die via video's en livestreams producten aanprijzen. Deze AI-gestuurde influencers gebruiken scripts die speciaal zijn aangepast aan de input van adverteerders, waardoor een geheel nieuwe vorm van marketing ontstaat. Hoewel de technologie veelbelovend is, suggereren eerste tests dat menselijke influencers nog steeds effectiever zijn in het beïnvloeden van kopers. Toch bieden deze AI-influencers een kans voor merken om kosten te besparen en bieden ze een constante, altijd beschikbare marketingkracht. Spannend hoe de toekomst van onlinemarketing zich ontvouwt, vind je niet?

Oh, en heb je al gehoord over Taylor Swift? TikTok heeft enkele van haar tracks teruggebracht, ondanks een voortdurende juridische strijd met Universal Music Group. Dit zal de Swifties zeker bekoren, maar het laat ook de ingewikkelde wereld van muziekrechten en licenties zien. Een dunne lijn tussen artiesten, labels en platforms over de rechten om muziek te gebruiken en te monetariseren.

En alsof dat nog niet genoeg is, wat dacht je ervan betaald te worden om TikTok-video's te kijken? Juist, in Frankrijk test TikTok een revolutionair concept waarbij kijkers munten verdienen door simpelweg video's te bekijken. Deze munten kunnen vervolgens worden omgezet in echt geld. Als dit experiment succesvol blijkt, zou het wel eens naar andere regio's kunnen uitbreiden. Het idee is fascinerend en biedt nieuwe manieren om interactie te bevorderen. Maar het roept ook vragen op over mogelijke verslavingsrisico's, niet? 

Hoe dan ook blijft TikTok zichzelf steeds opnieuw uitvinden en duwen ze de grenzen van sociale media steeds verder. Van AI-gedreven marketing tot het betalen voor engagement. Het platform nodigt ons uit om zowel de mogelijkheden als de ethische overwegingen van deze nieuwe technologieën te verkennen. Welke impact denk jij dat deze veranderingen zullen hebben op jouw ervaring?

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok May Enable Brands To Generate AI Bots to Pitch Products

TechPulse - TikTok maakt eigen influencers met AI om reclame te maken

Social Media Today - Some Taylor Swift Tracks Return to TikTok, Despite Ongoing Dispute With UMG

Social Media Today - TikTok’s Photo App Moves a Step Closer to Reality

TechPulse - TikTok Notes, Instagram-concurrent van Bytedance, komt dichterbij

DutchCowboys - TikTok lanceert straks een Instagram copycat TikTok Notes

DutchCowboys - TikTok betaalt mensen 38 cent per uur om TikTok te kijken

27 MAART

TikTok geeft live streamers meer power

Twee jaar geleden lanceerde TikTok een initiatief waarbij live streamers hun abonnees exclusieve voordelen konden aanbieden. Dit waren onder meer unieke badges, op maat gemaakte emoticons voor tijdens de live-uitzendingen, en een chatfunctie alleen voor abonnees. Nu, in een frisse golf van creativiteit, voegt TikTok een aantal spannende nieuwe functies toe die live streaming nog interactiever en beter maken.

Gelekte screenshots laten zien dat TikTok coole nieuwe extraatjes probeert uit te rollen. Denk hierbij aan het vragen om een optreden tijdens een live sessie, persoonlijke shout-outs, speciale Discord rollen, gamepartnerships, en snel antwoord krijgen op je reacties. Met deze nieuwe features kun je als live streamers volgers extra in de watten leggen en ook nog eens meer verdienen via de app.
Waarom deze updates? In China, op Douyin (dat eigenlijk TikTok is, maar dan voor China), is livestreamen een enorme hit. Daar zorgen vooral de commerciële streams voor enorme verkopen. Om je een idee te geven: in 2023 haalde Douyin meer dan 274 miljard dollar op met verkoop tijdens streams. Dat is een hoop geld, zeker als je het vergelijkt met de 'maar' 3,8 miljard dollar van TikTok. Dus je snapt wel waarom TikTok nu hard werkt om livestreamen wereldwijd net zo populair te maken.

Of je nu zelf content maakt of juist graag naar livestreams kijkt, deze updates zijn goed nieuws voor iedereen. Creators kunnen rekenen op meer interactie met hun volgers en mogelijkheden om inkomsten te genereren. En als je graag kijkt, dan word je ervaring rijker en persoonlijker.

Livestream shopping is misschien nog niet helemaal doorgebroken bij ons, maar TikTok is vastbesloten om dit te veranderen. Gezien de enorme verkoopsuccessen die het kan opleveren, is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat live shoppen ook hier populair wordt. En wie weet sta je binnenkort zelf wel aan de digitale kassa tijdens zo'n event!

Bron:

Social Media Today - TikTok Tests More Live Subscriber Perks to Incentivize Sign-Ups

 

19 MAART

TikTok lanceert 'Creator Search Insights’, stemclips en e-commerce opties

Ben je benieuwd hoe jij TikTok strategie nog effectiever maakt? Deze week onthult TikTok drie krachtige updates die de manier waarop we content creëren en promoten fundamenteel gaat veranderen. 

Ben jij serieus bezig met contentcreatie? Dan wil je de TikTok ‘Creator Search Insights’ niet missen! Deze tool is speciaal ontworpen voor iedereen die z’n content net dat tikkeltje meer wil geven. Altijd al willen weten wat je publiek écht boeit of op zoek naar die ene inspiratiebron die je content doet opvallen? Met een directe blik op wat trending is, biedt ‘Creator Search Insights’ je een schat aan informatie. Wil jij je content nauwkeuriger afstemmen op de voorkeuren van je volgers? Of, wil je de nieuwste trends volgen en ook voorblijven? Wel, deze tool is je nieuwe beste vriend. Verander je aanpak van simpelweg posten naar strategisch scoren door in te haken op thema's waar je publiek echt naar zoekt. 

Daarnaast heeft TikTok de "Sounds for Business" audio bibliotheek uitgebreid met stemclips van bekende TikTok influencers. Plots worden je advertentiecampagnes verrijkt met herkenbare stemmen – gratis en voor niets. Deze nieuwe audio samples, variërend van catchy zinnen tot grappige oneliners. Ze geven je de unieke kans om je boodschap kracht bij te zetten met stemmen die resoneren bij je doelgroep. Of het nu Anania, Matt Buechele of Very Gay Paint is, hun stemmen kunnen nu de jouwe versterken, je merk een gezicht geven en je campagnes onvergetelijk maken. Het gebruik van deze clips faciliteert op een zekere manier partnerschappen met influencers, zonder de noodzaak voor individuele deals. Een slimme zet die jouw promoties op TikTok ongetwijfeld een extra vonkje zal geven! 

Bron: TikTok 

TikTok zet ook sterk in op e-commerce met gebruiksvriendelijkere opties voor ‘Video Shopping Ads’. Met nieuwe aanpassingen kun je moeiteloos je productcatalogus transformeren in aantrekkelijke carrousels en producttegels die direct aanzetten tot kopen. Denk aan een "Shop Nu" CTA die niet te missen is, of producttegels die je video's niet onderbreken maar verrijken. En met de uitgebreide samenwerking met Shopify wordt het opzetten van je eerste ‘Video Shopping Ad’ campagne kinderspel. TikTok zet hiermee grote stappen naar een toekomst waarin verkopen via de app net zo normaal is als het plaatsen van een post.

Let op: TikTok rolt deze updates gefaseerd uit, dus het kan zijn dat sommige functies nog niet direct beschikbaar zijn in jouw regio. Hoe dan ook bewijst TikTok opnieuw dat het platform een broeinest is voor creativiteit en innovatie. Van het verfijnen van contentstrategieën met ‘Creator Search Insights’ tot het benutten van herkenbare stemmen in campagnes of het vereenvoudigen van e-commerce promoties. TikTok biedt de tools en mogelijkheden om je beste digitale zelf te zijn.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Adds Search Insights to Better Inform Content Strategies

Social Media Today - TikTok Adds New Influencer Audio Clips to Its Commercial Sounds Library

Social Media Today - TikTok Adds More Options To Simplify Commerce Promotions in the App

12 MAART

TikTok experimenteert met foto’s en werkt aan verdienmodellen voor creators

Deze week staat in het teken van TikTok's ambities. Van het uitdagen van Instagram tot het belonen voor langere videocontent. Ja, dit sociale mediaplatform heeft opnieuw heel wat in z’n mars. 

Raad eens? TikTok overweegt iets nieuws: 'TikTok Photos'. Ja, je leest het goed. Na het succes van foto's delen op TikTok zelf, denkt het platform: "Waarom stoppen we daar?" Dus, wat doen ze? Ze plannen een hele nieuwe app, speciaal voor foto's. Een directe uitdaging naar Instagram toe. 

Waarom deze stap? Wel, TikTok ziet kansen om nog meer te doen met e-commerce via foto's. Ze hebben zelfs in het verleden al iets soortgelijks geprobeerd met Lemon8, een app die eruitziet als Instagram maar dan met een duidelijke focus op shoppen. Dit laat zien dat TikTok serieus is over concurreren en innoveren.

Kortom, 'TikTok Photos' zou wel eens de nieuwe plek kunnen worden waar je foto's niet alleen gezien, maar ook geliefd worden. En wie weet wat voor shop en advertentie mogelijkheden er nog meer bij komen kijken.

Naast de spannende introductie van 'TikTok Photos', zet TikTok ook sterk in op videocontent, en dan vooral op langere video's. Het platform heeft namelijk gemerkt dat 'longform' video's steeds populairder wordt. 

Net daarom moedigt TikTok je als creator aan om je creativiteit de vrije loop te laten en wat langer in je creatieve proces te duiken. En weet je wat hier zo Interessant aan is? TikTok beloont je inspanningen nu ook financieel: langere video's leveren meer op. Dit is een slimme zet die niet alleen de diversiteit en kwaliteit van de content ten goede komt, maar ook meer ruimte biedt voor advertenties. Een win-winsituatie dus!

En er is nog meer goed nieuws: TikTok blijft creatieve geesten een duwtje in de rug geven met het ‘Effect Creator Rewards’-programma. Stel je voor: je maakt een supercool AR-effect dat iedereen op TikTok kan gebruiken. TikTok zegt dan eigenlijk: "Top gedaan! Hier heb je wat extra’s voor je moeite." Nu rollen ze dit programma uit in nog meer plekken over de hele wereld, zodat meer creatieve TikTokkers beloond kunnen worden. Dit is echt een mooie manier om te zeggen "bedankt" aan iedereen die TikTok nog leuker maakt met hun knappe effecten.

TikTok blijft de grenzen van digitale creativiteit verleggen. Scrol je graag door een galerij van prachtige foto's? Wil je jezelf uitdagen om langere, meeslepende video's te maken? Of, speel je het liefst met AR-effecten? Op TikTok is er altijd iets nieuws te ontdekken en te creëren.

Bronnen:

Social Media Today — TikTok’s Reportedly Testing a New Instagram-Like Photos App

TechPulse — TikTok lanceert mogelijks een foto-app, zoals Instagram

TechPulse — TikTok wil meer lange video’s en betaalt makers ervoor

TechCrunch — TikTok is now letting creators in more countries earn money for their effects

5 MAART

Meer controle, slim TikTok shoppen en nieuwe verdienmodellen voor creators

TikTok zet enkele grote stappen om enerzijds te voldoen aan nieuwe EU-regelgeving en anderzijds onze winkelervaring te verbeteren en creatievelingen meer manieren aan te bieden om te verdienen. 

Data op eigen voorwaarden

TikTok introduceert een gloednieuwe Data Portability API, helemaal in lijn met de nieuwe EU-vereisten. Deze tool maakt het voor jou als gebruiker supermakkelijk om je TikTok gegevens te downloaden en te hergebruiken zoals jij dat wilt. Wil je een kopie van je data overzetten? Geen probleem. TikTok maakt het mogelijk, met opties voor zowel eenmalige als terugkerende transfers, plus je kunt zelf kiezen welke categorieën data je wilt meenemen. Dat is pas echt controle over je eigen gegevens.

Winkelen tijdens het scrollen

En uiteraard doet TikTok meer dan alleen je data in goede banen leiden. Het platform test nu een optie waarmee elk object in elke video 'shoppable' wordt. Stel je voor: je ziet een geweldig product in een video en met slechts één klik kun je vergelijkbare items vinden en ze direct in de app kopen. Dit zet de deuren wagenwijd open voor een hele nieuwe winkelervaring, direct vanuit je feed.

Nieuwe manieren om geld te verdienen voor alle creators

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de nieuwste manier waarop TikTok zijn creatieve talenten beloont. TikTok breidt zijn abonnementsoptie uit naar álle creators, niet alleen degenen die live gaan. Dit betekent dat meer creators nu exclusieve content en voordelen kunnen aanbieden aan hun fans. En zo een extra inkomstenstroom kunnen creëren. Geen gedoe meer met het regelen van merkdeals of het organiseren van winkelstreams; TikTok maakt direct geld verdienen een stuk toegankelijker.

Daar blijft het niet bij. Met de introductie van het nieuwe Creator Rewards Program beloont TikTok nu ook langere, originele content. Dit programma moedigt het posten van clips aan die langer zijn dan een minuut, met een beloningssysteem dat kijkt naar originaliteit, speelduur, zoekwaarde en publieksbetrokkenheid. TikTok ziet dat gebruikers steeds meer lange content consumeren, en wil creators stimuleren om hierop in te spelen.

En om het allemaal af te ronden, geeft TikTok ook een boost aan zijn Creator Portal binnen de 'Creator Academy'. Dit platform biedt cursussen, artikelen, video's en inzichten om creators te helpen hun inspanningen in de app te maximaliseren. Met de updates die tijdens het 'Future Formats' creator summit in Los Angeles werden aangekondigd, laat TikTok zien dat het vastbesloten is om een platform te zijn waar creativiteit en innovatie een boost krijgen.

 

Dus of je nu geïnteresseerd bent in meer controle over je gegevens, uitkijkt naar een vernieuwde winkelervaring, of nieuwe manieren zoekt om als creator te verdienen. TikTok zet je met deze nieuwe features op weg. 

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Launches Data Portability API To Meet New EU Requirements

Social Media Today - TikTok Launches Live Test of Option to Automatically Identify Products in User Uploads

Social Media Today - TikTok Announces New Incentive Options for Creative Talent

27 FEB

TikTok vs. Universal Music: een conflict met grote gevolgen

Ben jij altijd online en hou je van de laatste trends op TikTok? Dan heb je vast al gemerkt dat er iets aan de hand is. Deze week staat TikTok weer in de kijker, maar helaas niet voor een nieuwe update of challenge. Nee, dit keer duiken we in het oplopende conflict tussen TikTok en Universal Music Group (UMG) en wat dit uiteindelijk betekent voor jouw favoriete muziek op het platform.

Wat is er aan de hand? Wel zoals je vast wel al weet uit ons vorige artikel, zitten TikTok en Universal elkaar behoorlijk in de haren over een nieuw contract voor muziekrechten. Universal wil dat hun muziek van TikTok wordt gehaald omdat ze geen nieuwe deal kunnen sluiten. Dat betekent dat je binnenkort tracks van jouw favoriete artiesten, denk aan Harry Styles of Adele, misschien niet meer gaat kunnen gebruiken. Stel je voor, je maakt een perfecte video, maar zonder trending geluid... saai, toch?

Als fan of creator kan dit best een domper zijn. Muziek is zeer belangrijk op TikTok. Het brengt mensen samen, laat trends ontstaan en helpt nieuwe artiesten ontdekken. Zonder die hits van Universal kan TikTok een stuk minder leuk worden. En erger nog, het platform kan volgers verliezen aan Instagram of YouTube Shorts, waar de muziek gewoon blijft spelen.

En nu? Beide kanten staan stevig in hun schoenen en een oplossing lijkt niet in zicht. Dit gevecht laat zien hoe belangrijk TikTok en Universal voor elkaar zijn, maar ook hoe ingewikkeld hun relatie is. Het gaat niet alleen over geld, maar ook over hoe we muziek ontdekken en delen in onze digitale wereld.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok’s Rights Stand-off With Universal Music Could See More Tracks Pulled

TechCrunch - TikTok loses even more songs over its dispute with Universal Music Group

20 FEB

Van zoekmachine tot verslaving: TikTok onder de Europese loep

Deze week steelt TikTok de show. We starten met een generatiekloof in ons zoekgedrag. En vervolgens vragen we ons af hoe we navigeren door deze nieuwe realiteit van informatie en desinformatie, veiligheid en verslaving?

TikTok vs. Google: een generatiekloof in zoekgedrag

Wist je dat TikTok nu de go-to zoekmachine is voor veel jongeren, en Google voorbijstreeft? Een stevige 40% van Gen Z zweert bij TikTok en Instagram boven Google, en dat zet onze hele manier van informatie zoeken op z'n kop.

TikTok doet iets bijzonders, iets wat velen van ons niet voor mogelijk hielden – het verandert de essentie van zoeken in een boeiende visuele ervaring. Saai scrollen door een eindeloze lijst met links? Dat is verleden tijd. Nu krijgen we flitsende video's die direct antwoord geven op onze vragen. Dit slaat enorm aan bij jongeren, die snakken naar snelle antwoorden en informatie die in een oogopslag te begrijpen is.

Maar en hier komt het, we moeten wel op onze hoede blijven! De zoeksuggesties van TikTok zijn vaak precies wat we nodig hebben, maar soms kunnen ze ons ook misleiden met compleet verkeerde informatie. Het is dus superbelangrijk dat we, vooral als jongeren, kritisch blijven kijken naar wat we voorgeschoteld krijgen, hoe betrouwbaar en aantrekkelijk TikTok ook mag lijken.

Dat dubbele gevoel, ken je dat? Aan de ene kant is TikTok ongelooflijk toegankelijk en intuïtief, maar aan de andere kant is het soms een echte uitdaging om het kaf van het koren te scheiden. Deze verschuiving naar TikTok als zoekmachine onderstreept het cruciale belang van contentverificatie. We moeten allemaal, jong of oud, kritisch zijn over de informatie die we aannemen als waarheid.

Verkiezingen, veiligheid en Verslavend

En als we het dan toch hebben over desinformatie … In een wereld waar informatie sneller stroomt dan ooit, staat TikTok deze week ook centraal in de aandacht als een veldslag tegen desinformatie, vooral met de verkiezingen in het vooruitzicht. Net daarom introduceert TikTok verkiezingscentrums, een initiatief dat lovenswaardig is in zijn poging om desinformatie een halt toe te roepen. Deze centra, aangepast aan je locatie, beloven een baken te zijn voor betrouwbare informatie, waardoor je feiten van fictie kunt onderscheiden. Echter, terwijl we ze een applausje geven voor deze stap, vragen we ons tegelijkertijd af: is dit voldoende om desinformatie uit te bannen?

En nu, de hamvraag: is TikTok te verslavend? Met ons, jongeren, die TikTok verkiezen boven giganten als Facebook, Instagram en WhatsApp, is het tijd om na te denken. Wat maakt TikTok zo aantrekkelijk? Is het de stroom van content die nooit stopt, of is er meer aan de hand?

De Europese Commissie duikt wat dieper in deze vragen, met een scherp oog op de veiligheid van minderjarigen en de transparantie rond advertenties. Ja, je voelt 'm al, er zijn zorgen over hoe verslavend TikTok kan zijn. De stappen die TikTok heeft ondernomen om te voldoen aan de Digital Services Act (DSA) zijn een begin, maar het onderzoek roept op tot een diepere reflectie over hoe sociale mediaplatformen kunnen zorgen voor een veilige omgeving voor jongeren.

 

Dus terwijl we even uitzoomen, is de boodschap eigenlijk helder. Het is tijd voor platformen, gebruikers en toezichthouders om samen te werken en een digitale toekomst te vormen die veilig, transparant en verrijkend is voor iedereen.

Bronnen: 

De Morgen - TikTok haalt Google in als populairste zoekmachine bij jongeren: welkom geruchten, sensatie en toxische diëten

TechPulse - TikTok krijgt verkiezingscentrums om desinformatie tegen te gaan

TechPulse - TikTok voorwerp van grootschalig Europees onderzoek

HLN - Is TikTok ‘te verslavend’? Jongeren gebruiken het meer dan Facebook, Instagram en WhatsApp samen

Social Media Today - EU Officials Launch Investigation Into TikTok Over Potential DSA Violations

13 FEB

TikTok gaat samenwerken met Adobe en introduceert Shortcuts en Sub Space

En jazeker ook op TikTok verschijnen er voortdurend nieuwe features. Van eenvoudig zoeken tot TikTok en Adobe die samenwerken. Ben je al op de hoogte van de nieuwste features? Lees snel verder om te ontdekken wat Shortcut, Sub Space en de samenwerking met Adobe voor jou kunnen betekenen!

Zoeken wordt nog eenvoudiger met de nieuwe TikTok-shortcut

TikTok wil dat we meer in de app gaan zoeken. Hiervoor introduceert het platform een nieuwe prompt die je aanmoedigt om een speciale "TikTok Search Shortcut" te downloaden. Deze shortcut voegt een handige knop toe aan je thuisscherm, waardoor je sneller en eenvoudiger content kunt vinden.

Ondertussen weten we allemaal dat TikTok voor jongeren dé nieuwe Google is. Het is dus geen verrassing dat de samenwerking tussen Google en TikTok resulteert in een shortcut om het zoeken nog makkelijker te maken. 

En deze functie is niet alleen handig, jet kan ook nieuwe mogelijkheden voor organisaties creëren. TikTok toont namelijk relevante product ‘matches’ in de zoekresultaten, wat uiteindelijk kan leiden tot meer in-app-aankopen.

Sub Space: exclusieve interactie voor betalende volgers

Als creator op TikTok kun je nu "Sub Space" gebruiken. Het is een nieuwe feature die een besloten livestream chatruimte creëert, voor betalende volgers. Hiermee kun je extra waarde bieden aan trouwe fans, door met hen te chatten, polls te organiseren en exclusieve updates te delen.

Wat is de meerwaarde? Wel, het kan een extra stimulans zijn voor TikTokkers om zich te abonneren op je kanaal. En voor jouw als creators kan het leiden tot een hechtere band met je volgers met daarbovenop een stabielere inkomstenstroom.

TikTok lanceert Creative Assistant in Adobe Express

Heb je soms moeite om inspiratie te vinden voor TikTok-content? Dan is er goed nieuws! TikTok's Creative Assistant is nu geïntegreerd met Adobe Express. Hiermee kun je direct vanuit Adobe Express browsen door trending hashtags, succesvolle advertenties en meer.

Deze integratie maakt het eenvoudiger om concepten te ontwikkelen die aansluiten bij de laatste trends op TikTok. Met de krachtige tools van Adobe Express kun je deze concepten vervolgens omzetten in pakkende TikTok video's.

Want jazeker, de samenwerking tussen TikTok en Adobe gaat zelfs nog verder dan enkel de integratie van Creative Assistant. Adobe Express biedt namelijk een speciale add-on waarmee je TikTok-content kunt maken, beheren en publiceren – allemaal vanuit één platform.

Deze add-on geeft je toegang tot alle tools die je nodig hebt om professionele TikTok-video's te maken, inclusief templates, video- en beeldelementen, en bewerkingstools.

 

Zo zie je maar, TikTok evolueert voortdurend. Door op de hoogte te blijven van deze laatste updates kun jij je contentstrategie optimaliseren. Heb je er al zin in? 

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Prompts Users To Download a New, Dedicated Search Shortcut

Social Media Today - Tiktok’s Testing a New Way To Facilitate Engagement Between Creators and Paying Subscribers

TechCrunch - TikTok is testing an exclusive ‘Sub Space’ where LIVE creators can interact with subscribers

Social Media Today - TikTok Announces Platform Trend Data Integration With Adobe Express

TikTok for Business - Adobe Express now includes TikTok’s Creative Assistant

31 JAN

Van trendsettende tieners tot Tiktok’s muzikale machtsstrijd

Ben je klaar om de nieuwste TikTok trends te ontdekken? Zet je schrap, want we hebben deze week heel wat nieuws voor je klaarliggen! 

Je wandelt door de winkelstraat en ziet overal tieners met hun smartphone. Wat doen ze? Wel, volgens een recent onderzoek van Qustodio, zitten ze meestal te scrollen op TikTok. Say what? Jawel, Qustodio werpt licht op het online gedrag van jongeren en toont aan dat TikTok meer is dan een plek voor entertainment. Wist je dat ze gemiddeld 112 minuten per dag op TikTok vertoeven? Het is duidelijk, TikTok is integraal een onderdeel van hun dagelijks leven. En niet alleen TikTok, maar ook Instagram en Pinterest spelen een grote rol in de digitale routine van jongeren. En dan is er nog Roblox. Daar duiken jongeren dagelijks in om hun creativiteit te uiten en interactieve avonturen te beleven.

Onze wereld van schermen, swipes en clicks is een bron van eindeloze verwondering. Ben jij net zo geboeid door de digitale evolutie als wij? Ontdek dan hier het volledig rapport.

En voor de creatievelingen onder ons, heeft TikTok iets bijzonders. Stel je voor: je zit in je kamer, maar met één swipe, ben je plotseling op het strand, of misschien in de ruimte! Dat is de magie van TikTok's 'Cutout'-functie. Met een eenvoudige klik en swipe, transformeer je voortaan jouw video in een meesterwerk, zonder beperkingen. Van het verbergen van je niet zo fotogenieke slaapkamer tot het teleporteren naar een tropisch strand, TikTok laat zien dat creativiteit echt geen grenzen kent.

TikTok gaat trouwens verder dan alleen dansjes en lachen. Heb je gehoord van "StreamVoice" van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok? "StreamVoice” is een technologisch hoogstandje dat iemands stem kan nabootsen met slechts een paar geluidsfragmenten. Hoewel het een indrukwekkend staaltje AI-innovatie is, brengt het ook een vloedgolf aan ethische vraagstukken met zich mee. Moeten we deze ontwikkelingen omarmen als de volgende stap in onze digitale evolutie, of moeten we de remmen aantrekken om de menselijke essentie in communicatie te bewaren?

Jazeker niet alle vernieuwingen worden met open armen ontvangen. De recente beslissing van Universal Music Group om hun tracks van TikTok terug te trekken, heeft de muziekindustrie op zijn grondvesten doen schudden. Deze stap, voortkomend uit discussies over eerlijke compensatie en AI's impact op creatieve rechten, heeft een leemte achtergelaten waar ooit de hits van Taylor Swift en The Weeknd klonken.

Uiteindelijk blijft TikTok zijn ambitieuze tocht voortzetten, nu richting e-commerce. Een nieuwe functie herkent producten in video's en koppelt deze aan TikTok Shop, waardoor de grens tussen entertainment en winkelen vervaagt. Is dit een briljante stap richting een geïntegreerde winkelervaring of een teken van ‘overcommerciële’ ambities?

In een wervelwind van innovatie, creativiteit en debat, blijft TikTok ons inspireren. Door op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en actief deel te nemen aan onze leercommunity, kunnen we samen navigeren en vorm geven aan de toekomst van sociale media.

Bronnen: 

Social Media Today - New Report Shows TikTok Usage Is Rising Among Teen Users, While Snapchat Remains a Key Connector

Social Media Today - TikTok Continues to Experiment With Generative AI Tools

Social Media Today - TikTok Adds New Cutout Option To Change the Background of Your Clips

De Morgen - Geen Taylor Swift en The Weeknd meer op TikTok: grootste platenfirma ter wereld trekt muziek terug

Variety - Universal Music Group Warns It Will Pull Songs From TikTok After Deal Expiration

TechPulse - TikTok gaat inzetten op horizontale video's

TechCrunch - TikTok tests a feature that would bring TikTok Shop links to more videos

23 JAN

Van AI-innovaties tot 30 minuut durende TikTok-video’s

Ben je klaar voor een rit door de nieuwste TikTok-updates? Zet je schrap, want deze features gaan je sociale mediawereld wat extra kleur geven. 

Oké dus je zit lekker relaxed in de zetel en plots kun je jouw eigen muziek maken met de TikTok-app. Hoe dan? Wel, de app maakt het ons mogelijk met hun gloednieuwe 'AI Song' optie door tekst om te zetten in muziek. Jazeker, je woorden veranderen als bij toverslag in melodieuze klanken. Gevoed door een indrukwekkende Bloom-dataset, tovert deze AI-tool moeiteloos muziek in wel 46 verschillende talen. Of je nu droomt van een zachte slow of popmuziek, de AI van TikTok componeert het voor je. Zalig niet? 

En dat is nog maar het begin. TikTok duikt dieper in de wereld van generatieve AI. Voorbij de muziek, verkent TikTok de potentie van AI in het navigeren door de eindeloze zee van content. Met generatieve AI-zoekfuncties kan TikTok dienen als je persoonlijke gids, die je vakkundig door de app leidt naar precies datgene wat je zoekt of ontdekt wilt hebben. Dit betekent een persoonlijke, intuïtieve ervaring waarbij AI je helpt om verborgen parels en trends te ontdekken, of zelfs antwoorden te vinden op je meest prangende vragen, allemaal binnen de dynamische wereld van TikTok.

TikTok denkt ook aan toegankelijkheid. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen kan meegenieten, met nieuwe opties om de tekstgrootte aan te passen. Zo blijft TikTok een plek waar iedereen zich thuis voelt en gemakkelijk door de eindeloze stroom van creativiteit navigeert.

En voor de liefhebbers van langere content, bereid je voor: 30-minuten durende uploads komen eraan! Deel je verhalen, je vlogs, je unieke inzichten, allemaal in uitgebreide, boeiende video's, rechtstreeks op TikTok. Een nieuwe dimensie van storytelling gaat voor je open. 

Maar de TikTok updates draaien niet alleen om fun, het platform neemt ook zijn verantwoordelijkheid serieus, vooral als het om belangrijke zaken gaat zoals verkiezingen. Met speciale verkiezingscentra vol betrouwbare info en ‘factchecking’ partnerships houdtTikTok ook de wacht over de integriteit van informatie, zodat jij met een gerust hart kunt scrollen en swipen. 

Ben je meer het zakelijke type en wil jij je advertenties op TikTok een boost geven? TikTok lanceert een nieuwe gids voor slim bieden op advertenties, boordevol strategieën en tips om jouw advertentiecampagnes naar een hoger niveau te tillen. Jouw merk in de spotlight zetten was nog nooit zo doeltreffend en creatief! 

Soms zijn er echter uitdagingen. TikTok-gebruikers wereldwijd ondervonden problemen met inloggen door de naamsverandering van Twitter naar 'X'. Maar geen nood, de TikTok-community is vindingrijk en zoekt momenteel actief naar oplossingen. 

En als laatste, voor een vleugje gemak, is er de auto-scroll functie. Scroll door video's met het grootste gemak, zonder ook maar een vinger te hoeven bewegen. Een ontspannen manier om van content te genieten, toch? 

Dat was 'm, een flinke dosis TikTok-updates! Van AI-gestuurde muziek tot uitgebreide ontdekkingstochten, van slimme advertentiestrategieën tot verbeteringen in toegankelijkheid, TikTok blijft ons verrassen en uitdagen. 

Bronnen: 

Social Media Today – "TikTok’s Testing an AI Song Generation Process"

Social Media Today – "TikTok Outlines Its Election Integrity Measures"

Social Media Today – "TikTok Publishes New Guide on Effective Ad Bidding Strategies"

Social Media Today – "TikTok’s Next Generative AI Push Could Be Facilitated Search In-Stream"

Social Media Today – "TikTok Rolls Out New Text Size Options To Improve Accessibility"

Social Media Today –  "TikTok’s Testing 30 Minute Uploads as it Looks to Expand its Content Options"

TechPulse – "TikTok-gebruikers kampen wereldwijd met inlogproblemen"

TechCrunch – "How to activate auto scroll on TikTok"

10 JAN

TikTok op je tv, een marketingkalender en online shoppen

In 2024 neemt TikTok een aantal gedurfde stappen om het platform nóg dynamischer en interactiever te maken. Van een revolutionaire marketingkalender tot baanbrekende initiatieven in e-commerce, TikTok is vastberaden om zowel jou als adverteerder, als gebruiker te ondersteunen.

Een nieuwe draai aan marketing en e-commerce

Ben je een marketeer die op zoek is naar die perfecte timing voor je volgende grote campagne? Met TikTok's nieuwe marketingkalender krijg je een schat aan data en strategische inzichten. Deze kalender is je geheime wapen om culturele evenementen of seizoensgebonden trends slim in te zetten voor maximale impact.

Maar wacht, er is meer! In de e-commerce arena, kondigt TikTok plannen aan om de uitgaven in de VS enorm te verhogen. Geïnspireerd door het succes van Douyin, introduceert TikTok live-shopping en in-stream aankoopmogelijkheden. Beeld je in: je bent aan het scrollen door je feed en kunt meteen producten kopen tijdens een livestream. Een winkelervaring die je niet wilt missen!

In de e-commerce arena, onthult TikTok plannen om de uitgaven in de VS aanzienlijk te verhogen. Geïnspireerd door het succes van hun Chinese tegenhanger Douyin, waar in-app verkoop nu de overhand heeft, probeert TikTok soortgelijke e-commerce mogelijkheden te verkennen en te integreren. Beeld je even in: je bent aan het scrollen door je feed en kunt meteen producten kopen tijdens een livestream. Een winkelervaring die je niet wilt missen!

Toch gaat niet elke verandering zonder moeite. In reactie op kritiek heeft TikTok de hashtag-zoekfunctie in zijn ‘Creative Center’ beperkt, een teken dat het platform bereid is zich aan te passen aan gebruikersfeedback en wereldwijde zorgen.

TikTok's technologische uitbreidingen

TikTok verlegt ook de grenzen in technologische integratie. Zo heeft het platform zijn meetmethoden voor marketing verfijnd. Door meetpartners te categoriseren in 'Cross-Channel' en 'Lift', biedt TikTok marketeers diepgaandere analyses voor hun campagnes. n een tijdperk waarin traditionele cookies steeds minder bruikbaar worden, biedt TikTok nieuwe manieren om de effectiviteit van advertenties te meten. 

En er is meer! Met de nieuwe Chromecast-integratie brengt TikTok de magie van korte video's naar het grote scherm. Inderdaad jouw favoriete TikToks zijn nu beschikbaar op je tv thuis. Deze uitbreiding biedt niet alleen een nieuwe manier om content te consumeren, maar opent ook deuren voor adverteerders om een breder publiek te bereiken.

 

Door voortdurend te innoveren in marketing, e-commerce en technologie, herdefinieert TikTok de manier waarop we interageren, winkelen en genieten van content. Het is een spannende tijd om deel uit te maken van de TikTok-revolutie!

Bronnen:

TechPulse - TikTok doet Creative Center dicht wegens kritiek

Social Media Today - TikTok lanceert 2024 Marketingkalender

Social Media Today - TikTok's Planning To Boost Its In-Stream Commerce Spend

Social Media Today - TikTok Implements New Restrictions on Hashtag Search

Social Media Today - TikTok Splits Marketing Measurement Partners

Social Media Today - TikTok Launches Chromecast Support

12 DEC

TikTok is de eerste niet-gamer app met $ 10 Miljard aan uitgaven

TikTok heeft geschiedenis geschreven door de eerste niet-gamer app te worden die 10 miljard dollar aan consumentenuitgaven bereikt in zowel de App Store als Google Play. Deze prestatie, vermeld door data.ai, laat zien hoe invloedrijk TikTok is.

In 2023 alleen al voegde TikTok 3.8 miljard dollar toe aan zijn inkomsten, wat een groei van 61% betekent. De uitgaven van gebruikers zijn voornamelijk afkomstig van in-app-aankopen, 'coins', die gebruikt worden om content creators te belonen.

Deze groei is niet alleen indrukwekkend, maar onderstreept ook de toenemende betrokkenheid en populariteit van TikTok. Met de voorspelling dat de inkomsten in 2024 verder zullen groeien, blijft TikTok een cruciale rol spelen in ons leven. 

Bron:

TechCrunch – TikTok becomes first non-game app to reach $10B in consumer spending

 

5 DEC

TikTok en ByteDance Zetten In op Muzikanten en AI

Van nieuwe 'Artist Accounts' tot geavanceerde AI-chatbot creatietools, zowel TikTok als ByteDance hebben enkele leuke updates voor ons in petto. 

TikTok's 'Artist Accounts': een podium voor muzikanten

Heb je muzikaal talent en wil je dit delen met de wereld? Dan is TikTok's 'Artist Accounts' zeker iets voor jou. Deze speciale accounts zijn ontworpen om muzikanten te ondersteunen in het promoten van hun werk. 

Met functies zoals een 'Artist' tag, een ‘muziek’ tabblad en de mogelijkheid om nieuwe tracks te markeren, biedt TikTok nu een krachtig platform voor muziekpromotie. Als artiest kun je jouw nieuwste nummers tot 14 dagen voor en 30 dagen na de release uitlichten. Er zijn bovendien ook extra functies zoals "Behind the Song" clips.

Jazeker, binnenkort ontdekken miljoenen TikTok-gebruikers jouw muziek!

ByteDance's AI Chatbots

ByteDance, het brein achter TikTok, stapt in de wereld van AI. Met hun nieuwe platform kunnen gebruikers aangepaste AI-chatbots maken. Deze chatbots kunnen in realtime reageren op klantvragen, wat superwaardevol kan zijn voor klantenservice. 

Denk aan een ChatGPT-achtig systeem, maar dan volledig aangepast aan jouw merk en producten. Dit kan de manier waarop we als merk communiceren met klanten revolutioneren.

ByteDance is bovendien ook bezig met het ontwikkelen van AI-beeldcreatie via in-app filters en test momenteel een in-stream chatbot in de Filipijnen.

 

Het is een tijd van grote kansen in de digitale wereld. Of je nu een artiest bent die je muziek wilt delen, of een merk dat op zoek is naar innovatieve manieren om met klanten te communiceren, TikTok en ByteDance openen nieuwe deuren.

Bronnen:

Social Media Today — TikTok’s New ‘Artist Accounts’ Help Promote Emerging Musicians

Social Media Today — TikTok Owner Bytedance Is Launching Custom AI Chatbot Creation Tools

28 NOV

Ontdek TikTok's laatste innovaties: van creatieve inspiratie tot krachtige advertenties

TikTok biedt opnieuw een reeks aan mogelijkheden die de manier waarop we denken over online interactie en promotie wel eens zou kunnen veranderen.

Er zijn zo van die dagen, je hebt geen inspiratie en moeite met het maken van frisse content voor sociale media. Geen zorgen, TikTok lanceerde iets nieuws: 'Creative Cards'. Deze digitale kaarten staan vol inspirerende ideeën en tips die perfect zijn om je creativiteit een boost te geven. Of jij nu een boeiende kookvideo wilt maken of jouw nieuwste modecollectie wilt tonen, deze kaarten helpen je om origineel en aantrekkelijk te blijven.

Dan is er nog iets groots: een interessante shift bij TikTok is de actieve promotie van langere video's. Hoewel je ondertussen al even langere content kunt posten, benadrukt TikTok het belang hiervan. Deze verschuiving is interessant omdat het aangeeft dat TikTok probeert zijn aanbod te diversifiëren en mogelijk nieuwe vormen van content en storytelling te stimuleren. In tegenstelling tot de korte, snelle clips waar TikTok bekend om staat, bieden langere video's de ruimte voor meer diepgaande content, wat nieuwe mogelijkheden biedt voor creators en organisaties.

En er is meer! TikTok zet ook hard in op augmented reality (AR). Heb je al gehoord van het 'Openhouse' evenement in december? Dit is een speciale online-bijeenkomst waar TikTok laat zien wat je allemaal kunt doen met AR. Dit is echt tof voor bijvoorbeeld winkels of modeontwerpers. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien hoe een jurk eruitziet in verschillende kleuren, zonder ze allemaal echt te hoeven maken.

Tot slot, als je overweegt om te adverteren op TikTok, is er goed nieuws. Want de advertentiemogelijkheden op TikTok worden steeds sterker. Recent onderzoek toont namelijk aan dat reclame op TikTok een aanzienlijke impact heeft, vooral in de Canadese markt. Ze helpen organisaties om meer te verkopen en zijn zelfs effectiever dan tv-reclames! Dus als jij je producten wilt promoten, is TikTok misschien toch een slimme keuze.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Launches New ‘Creative Cards’ To Provide Content Inspiration

Social Media Today - TikTok Says Users Spend Half Their Time in the App Watching Minute+ Long Clips

Social Media Today - TikTok Announces ‘Openhouse’ AR Showcase Event

Social Media Today - TikTok Shares Insights Into the Performance of Ads for CPG Brands

21 NOV

Maak je eigen AR-Effecten en chat met de TikTok-app

TikTok komt met twee interessante updates die onze TikTok-ervaring nog leuker gaan maken. Ben je klaar om je eigen AR-effecten te maken of met TikTok te chatten? Lees dan snel verder! 

We starten met iets cools: een effecteditor direct in de TikTok-app! Vanaf nu hoef je geen pro te zijn om te gekke AR-effecten te maken. Met de nieuwe in-app effecteditor van TikTok maak jij straks de leukste effecten, helemaal zelf! Of je nu houdt van glitter, grappige hoedjes of magische achtergronden, jij bent de baas.

Maar daar blijft het niet bij. Naast de effecten, is TikTok ook bezig met iets nieuws: een ‘Conversational User Interface’. Deze functie verandert de manier waarop we met de app omgaan, door het meer op een gesprek te laten lijken. Stel je voor, TikTok vraagt je: "Welk type video's vind je het leukst?" Je antwoordt, en TikTok past de getoonde inhoud aan op basis van jouw voorkeuren. Het is alsof je een gesprek hebt met de app, wat zorgt voor een meer gepersonaliseerde en boeiende TikTok-ervaring.

Met deze nieuwe features wordt TikTok nog leuker en persoonlijker. Het is opnieuw duidelijk dat sociale mediakanalen zich blijven aanpassen aan de behoeften en wensen van de gebruikers. 

Bronnen:

Social Media Today — TikTok Adds In-Stream AR Effects Creation Flow, Enabling All Users To

Social Media Today — TikTok Adds New Conversational UI to Help Guide its Algorithms on Your Preferences

15 NOV

TikTok's muziekintegratie, direct opslaan naar Spotify en Amazon Music

Bereid je voor op een muzikale revolutie, want TikTok heeft zojuist een megaleuke feature gelanceerd: 'Add to Music App'. Deze nieuwe functie maakt het mogelijk om direct vanuit je 'For You'-feed nummers op te slaan in Spotify, Apple Music of Amazon Music. Stel je voor, je scrollt door TikTok, hoort een zalig nummer en met één tik voeg je het toe aan je playlist. 

Momenteel rolt TikTok deze feature uit in de VS en het VK. En het biedt dus een naadloze integratie met de grootste muziekstreamingdiensten. De samenwerking met Spotify en Amazon Music is een mijlpaal voor TikTok. Want het versterkt de band tussen het ontdekken van muziek op TikTok en de luisterervaringen op streamingdiensten. Dit betekent trouwens ook veel voor artiesten, omdat het de kans vergroot dat hun muziek wordt opgemerkt en opgeslagen door een breder publiek.

Bij Amazon Music worden nummers toegevoegd aan een speciale 'TikTok Songs' playlist, beschikbaar voor Prime-leden en Amazon Music Unlimited klanten. Bij Spotify wordt het nummer direct toegevoegd aan je 'Liked Songs'-playlist, waardoor je snel een persoonlijke collectie van TikTok-vondsten kunt opbouwen.

Dus, wat vind jij van deze nieuwste TikTok-update? Gaat het jouw manier van muziek ontdekken en luisteren veranderen? 

Bronnen:

TechCrunch — TikTok’s newest feature lets you save favorite songs directly to Spotify or Amazon Music

Social Media Today — TikTok Launches New Integration with Music Streaming Platforms

24 OKT

TikTok kiest voor videocontent van 15 minuten

Van 15 seconden naar 60, van 3 minuten naar 10 en nu... 15 minuten? Ja, je leest het goed. TikTok is aan het experimenteren met video-uploads van maar liefst een kwartier. 

TikTok, ooit begonnen met korte, pittige video's van 15 seconden, heeft zijn horizon verbreed. Ze testen de wateren met een indrukwekkende 15 minuten. Dit biedt creators een zee van tijd om dieper in te gaan op onderwerpen, uitgebreide tutorials te geven of zelfs minidocumentaires te delen.

Waarom deze verandering?

De reden is simpel: meer tijd in de app en meer ruimte voor advertenties. Door gebruikers langer vast te houden met uitgebreidere content, kan TikTok meer advertentieruimte aanbieden. En laten we eerlijk zijn, voor creators is dit een droom die uitkomt. Meer tijd om te delen, te onderwijzen en te entertainen.

Concurrentie met YouTube

Met deze stap begint TikTok steeds meer op YouTube lijken. En terwijl TikTok zich richt op langere content, heeft YouTube het tegenovergestelde gedaan met de introductie van 'Shorts'. Het is een interessante wending in de voortdurende strijd om de aandacht van de kijker te trekken. Maar het is zeer duidelijk dat deze sociale mediakanalen elkaar als zware concurrenten beschouwen. 

Wat betekent dit nu voor jou?

Dit is de kans om dieper in te gaan op je content. Geef uitgebreide tutorials, deel momenten achter-de-schermen of vertel een verhaal dat eerder niet in een korter formaat paste. En als kijker? Bereid je voor op een rijkere, diepere TikTok-ervaring.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok's Experimenting with 15-Minute Uploads

TechCrunch - TikTok Testing 15-Minute Uploads

17 OKT

TikTok gaat helemaal los met nieuwe functies en partnerships

Griezelige Halloween-effecten of een magische samenwerking met Disney? TikTok kiest voor beiden en nog veel meer. Jawel, we hebben weer heel wat te vertellen over dit sociale mediaplatform. Zet je schrap en ontdek onze TikTok updates.

Ben je klaar om te griezelen? TikTok's nieuwe AR-effecten zijn perfect voor je Halloween-content. Transformeer jezelf in een weerwolf of zombie, gebruik creepy stemeffecten en deel die spookachtige vibes met je volgers. 

Maar vergeet vooral niet de juiste hashtags toe te voegen aan jouw teksten. Weet je niet welke? Dan delen we graag deze toplijst met je: #Halloween (179.1B-views) ; #TikTokHalloween (17.8B views) ; #HalloweenMakeup (11.6B-views) ; #HalloweenCostume (10.5B views) ; #PumpkinSeason (9.3B-views) ; #SpookyTreats (4.4B-views) ; #HalloweenDecor (3.6B-views) ; #BooBasket (215.6M-views) ; #HorrorBookTok (111.6M-views) ; #spookybooks (34.8M-views)

Wacht, er is meer! Als je denkt dat je het in je hebt om een origineel en angstaanjagend AR-effect te creëren, dan is de "Spooky Halloween" uitdaging misschien iets voor jou. Je kunt er maar liefst $ 2.500 mee winnen! 

Van griezelig naar magisch, laten we het hebben over Disney. TikTok en Disney vieren samen het 100-jarig bestaan van het magische koninkrijk. En hoe! Vier weken lang kun jij je onderdompelen in een interactieve Disney-ervaring. Maak video's met Disney-muziek, verzamel digitale Disney-personagekaarten en test je kennis met dagelijkse Disney-trivia. Een droom die uitkomt, toch?

En nu, over naar iets serieuzers maar net zo belangrijk: inclusiviteit. TikTok voert automatische ondertitels in als standaard voor alle video's. Goed voor je bereik en geweldig voor toegankelijkheid. Maar kun je ze uitschakelen? Nee, dat kan niet. Je kunt ze wel bewerken of verwijderen nadat je jouw video hebt geüpload. Dus de volgende keer dat je een tutorial of een productreview deelt, is het toegankelijk voor iedereen.

En dan nu, hou je vast, een mega-update: de "Out of Phone" advertentieoptie. Stel je voor, jouw TikTok-video op een billboard, in de bioscoop of zelfs in een winkel. Ja, dat lees je goed! Er zijn drie opties: ‘Billboard’, ‘Cinema’ en ‘Other Screens’, die locaties zoals bars en luchthavens omvatten. Het is een directe samenwerking met TikTok, dus je moet contact opnemen met hun advertentieteam om dit te regelen.

Kortom, TikTok blijft innoveren en biedt eindeloze mogelijkheden om te connecteren, creëren en delen.

Bronnen: 

Social Media Today - Tiktok announces themed ar effects top hashtags halloween

Social Media Today - TikTok adds new spooky voice-effects for halloween

Social Media Today - TikTok announces new partnership Disney includes range app activations

Social Media Today - TikTok announces all videos auto captions default

Social Media Today - TikTok launches out of phone ad option to expand your TikTok clips to new

10 OKT

TikTok's Halloween AR-effecten en ‘Direct Post’ voor contentcreators

TikTok wil meer dan alleen een platform voor korte video's zijn. Het is een dynamische community die constant evolueert. Net daarom introduceert TikTok dit najaar twee leuke updates die zowel de gebruikerservaring als de mogelijkheden voor contentcreatie verbeteren.

Halloween hype: AR-effecten en meer

TikTok is helemaal klaar voor Halloween en wil dat jij dat ook bent! Het platform heeft een reeks angstaanjagende AR-effecten en visuele tools gelanceerd om je te helpen deelnemen aan de festiviteiten. Van make-up geïnspireerde effecten tot freaky monsters uit horrorfilms, er is voor elk wat wils.

Bovendien heeft TikTok een "Spooky Halloween" uitdaging geïntroduceerd waarbij gebruikers tot $ 2500 kunnen winnen voor de beste, origineelste griezeleffecten. Trending hashtags zoals #Halloween, #TikTokHalloween en #HalloweenMakeup maken het gemakkelijk om je video's te categoriseren en te ontdekken.

Direct Post: een nieuwe manier om content te delen

Naast de seizoensgebonden updates heeft TikTok ook een technologische sprong gemaakt met de introductie van Direct Post. Deze functie stelt gebruikers in staat om video's direct te uploaden vanuit populaire bewerkingsapplicaties zoals Adobe's AI-aangedreven Premiere Pro, Adobe Express, Twitch en meer. 

Dit betekent dat je niet alleen je video's kunt bewerken met geavanceerde tools, maar ze ook direct kunt posten op TikTok, compleet met bijschriften, doelgroepinstellingen en meer.

Of je nu een casual gebruiker bent die van de Halloweensfeer wil genieten, of een serieuze content-creator die op zoek is naar efficiëntie, deze updates hebben voor iedereen iets te bieden.

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok Announces Themed AR Effects and Top Hashtags for Halloween

TechCrunch - TikTok Now Supports Direct Posting from AI-Powered Adobe Apps, CapCut, Twitch and More

5 OKT

Advertentievrije sociale media? Meta en TikTok zetten de stap

Weet je nog, zo’n maand geleden? Toen spraken over Meta's plannen om advertentievrije abonnementen te introduceren. Wel, het lijkt erop dat ze niet de enigen zijn die de advertentiewereld willen opschudden!

Meta zet door

Vorige maand gaven we je al een sneakpeek van Meta's plannen. Nu kunnen we dit bevestigen. Met een startprijs van slechts $ 6,99 per maand voor Europese gebruikers, biedt Meta een ademruimte van advertenties op Facebook en Instagram. Maar wat betekent dit voor de zichtbaarheid van jouw advertenties? En hoe beïnvloedt dit de ROI van je advertentiebudget?

Ook TikTok springt op de trein

En jazeker, TikTok wil niet achterblijven. Het platform overweegt een vergelijkbare stap. Amerikaanse gebruikers kunnen nu al voor $ 5  per maand genieten van een advertentievrije TikTok-ervaring. Dus, wie weet nog even geduld en dan kunnen EU-gebruikers er ook van genieten. 

Maar de hamvraag voor ons is vooral, hoe zorg je ervoor dat jouw advertenties nog steeds de gewenste doelgroep bereiken?

Wat nu? 

Een maand geleden vroegen we ons af of dit een win-win zou zijn. Nu, met meer details op tafel, blijft de vraag: zijn gebruikers bereid te betalen voor een advertentievrije ervaring, of blijven ze trouw aan de gratis versie met advertenties … 

En wat als je zelf adverteert? Als adverteerder is het cruciaal om flexibel te zijn en je strategieën aan te passen. Misschien is het tijd om te investeren in influencer partnerships, branded content of andere organische groeistrategieën?

 

Eén ding is zeker: deze sociale mediakanalen blijven evolueren, en als organisatie moet je altijd een stap voor blijven. Blijf op de hoogte, experimenteer en vind nieuwe manieren om je doelgroep te bereiken.

Bronnen:

Social Media Today - Meta proposes $14 per month charge for an ad-free Facebook

Techpulse - Advertentievrije Instagram op komst: dit moet je weten

Social Media Today - TikTok's experimenting ad-free subscription offering

Techpulse - TikTok betalende versie

Tweakers - TikTok test een betaald abonnement zonder advertenties

26 SEPT

TikTok en Google gaan samenwerken

Stel je voor: je scrollt op TikTok en je komt een superleuke lunchplek tegen. Je wilt meer weten, en bam! Google schiet meteen in actie, rechtstreeks in jouw TikTok-app. Klinkt super, toch? Wel, binnenkort wordt dit misschien werkelijkheid … 

TikTok is in gesprek met Google. Ja, die Google, de zoekmachine die je gebruikt voor zowat alles, van het vinden van een nieuwe baan tot het opzoeken van je favoriete recept. Ze zijn bezig met een samenwerking die de manier waarop we zoeken en ontdekken compleet op z’n kop zet.

Wat is het plan? Sommige TikTokkers krijgen al een sneakpeek. Ze zien een nieuwe knop in hun zoekresultaten die zegt: "Hey, wil je hier meer over weten? Check Google!" Geen advertentie, maar dus een echte samenwerking tussen deze twee giganten.

Waarom slaan ze de handen in elkaar? Simpel. Google wil relevant blijven. Zo’n 40% van de jongeren gebruiken TikTok of Instagram om bijvoorbeeld een lunchplek of leuke serie te vinden. Google wil niet het derde wiel aan de wagen zijn en hoopt met deze samenwerking weer helemaal 'in' te zijn bij de jongere generatie. En TikTok? Die krijgt er een krachtige partner bij. Stel je voor, je zoekt op TikTok naar 'duurzame mode'. Met Google aan hun zijde krijg je niet alleen TikTok-video's te zien, maar ook artikelen, blogs en winkels. Een win-win!

Maar let op, er zijn enkele katjes te geselen. Google ligt immers onder een vergrootglas vanwege zijn dominante positie in de zoekwereld. En TikTok is ook niet helemaal vrij van toezicht, vooral in Europa. Dus deze samenwerking kan nog wat juridische hobbels tegenkomen.

Wat betekent dit nu precies voor ons? Of jij nu TikTok gebruikt voor je organisatie, of gewoon voor de fun, dit is nieuws om in de gaten te houden. Het kan namelijk de manier waarop mensen jouw content ontdekken flink veranderen.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Is Exploring a Partnership With Google to Drive Search Traffic

The Verge - TikTok is testing Google results in its search pages

Sociale media in combinatie met AI, een nieuwe wereld van labels en bots

Door de AI-evolutie is de wereld van sociale media volop in beweging. Sociale mediakanalen zoals TikTok leggen de lat hoog om desinformatie te vermijden en onze veiligheid te garanderen.

Nieuw op TikTok: labels voor AI-gegenereerde content. Het idee? Duidelijkheid scheppen, desinformatie en misleiding voorkomen. Gebruik je AI voor je posts? Dan moet je dit nu labelen als 'synthetisch', 'fake', 'niet echt', of 'veranderd'. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat ze je content van het platform verwijderen.

We kunnen het niet vermijden, AI bots duiken overal op en dat is niet altijd goed nieuws. Ze kunnen namelijk ook voor spam en misleiding zorgen. TikTok en Meta zien al een toename van AI-gecreëerde spam, zoals tools die beweren kleding van foto's te kunnen verwijderen. yikes! Daarom zijn ook YouTube en Instagram druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe regels om dit soort misbruik tegen te gaan. 

Waar moet je op letten? Wees kritisch en let op labels als 'synthetisch' of 'fake'. Als creator moet je de nieuwe regels kennen en de juiste labels gebruiken.

Experimenteer je graag met AI? Of zoek je innovatieve manieren om je publiek te bereiken? Dan zijn deze updates een must. Ze bieden nieuwe kansen, maar benadrukken ook het belang van ethisch handelen in deze snel veranderende digitale wereld.

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok officially launches new stream labels AI-generated-content

Social Media Today - More AI bots infiltrate social platforms each developing new rules

12 SEPT

TikTok ontwikkelt nieuwe sociale functies en haalt de ‘AR Effect House’ uit béta

Zit TikTok ondertussen al in jouw sociale mediamix? Mooi zo, want het platform heeft een paar nieuwtjes die je echt moet checken. 

Eerst was het een leuke gimmick, nu is het een krachtig hulpmiddel. TikTok's AR Effect House is eindelijk uit de bèta en het is grootser dan ooit. We hebben het over 21 miljard video's en 8,6 biljoen views, mensen … Indrukwekkend toch? 

Zie je het al voor je, jouw virtuele paskamer met je nieuwste kledinglijn. Klanten kunnen nu vanuit hun woonkamer zien hoe die nieuwe jeans hen staan. Hoe tof is dat?

En daar blijft het niet bij. TikTok is namelijk ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe sociale functies, waaronder in-app berichtgeving en nieuwe deelfuncties. Het sociale mediaplatform wil dat je meer doet dan alleen maar scrollen; ze willen dat je praat, deelt, en ja, zelfs een beetje socialer wordt. 

Met de nieuwe in-app berichtgeving en deelfuncties wordt het makkelijker dan ooit om direct contact te maken met je volgers. Heb je een knaller van een aanbieding? Stuur het direct naar je trouwste fans, zonder TikTok te verlaten.

Deze features zijn niet alleen leuk, ze bieden ook nieuwe manieren om je doelgroep te bereiken en te engageren. Of je nu een start-up bent of een gevestigde naam, deze nieuwe functies kunnen je TikTok-strategie een woweffect geven.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Explores New In-App Messaging and Engagement Options

Social Media Today - TikTok’s AR Effect House Comes Out of Beta Mode

29 AUG

TikTok maakt nieuwe advertentiefunctie 'Search Ads Toggle’

TikTok lanceert een nieuwe functie genaamd "Search Ads Toggle". Waarom? Omdat TikTok ontdekte dat maar liefst 58% van de gebruikers nieuwe merken en producten ontdekken via hun platform. Dus, wat hebben ze gedaan? Ze hebben deze nieuwe toggle gelanceerd waarmee jouw gesponsorde content verschijnt in de zoekresultaten van gebruikers. 

Dus stel je voor, je hebt een in-feed advertentie over vegan snacks. Als iemand dan zoekt naar 'gezond eten' of 'vegan recepten', bam, daar is jouw advertentie … Maar hoe werkt dat dan precies? Simpel! Tijdens het opzetten van je advertentie zie je een nieuwe optie in de 'Placements'-sectie. Deze toggle staat standaard aan, dus als je het prima vindt om in gerelateerde zoekopdrachten te verschijnen, hoef je niets te doen. Wil je dat niet? Dan kun je de toggle gewoon uitzetten.

Waarom is dit een zo interessant? Omdat TikTok zegt dat deze functie je bereik vergroot naar mensen die echt op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Dat betekent meer engagement en, je raadt het al, meer kans op omzet!

En het mooiste? Je kunt deze functie op elk moment tijdens je campagne aan- of uitzetten. Dus als je merkt dat het werkt, kun je het lekker aan laten staan. Werkt het niet? Dan zet je het gewoon uit, zonder dat je de campagne opnieuw moet starten.

Oh, en voor de Instagram-fans onder ons: ja, Instagram heeft in maart al iets soortgelijks gelanceerd. Maar TikTok gaat nu dus ook mee in deze trend en geeft je de kans om het bereik van je campagnes flink uit te breiden.

Bronnen: 

Social Media Today - Tiktok new way to display ads in related search queries

MM - TikTok lanceert Search Ads Toggle

22 AUG

TikTok zet in op langspeel-podcasts

TikTok is niet alleen bezig met het introduceren van langere video's, maar nu ook met het toevoegen van podcasts. En het beste deel? Deze podcasts kun je zowel in audio- als videovorm uploaden of afspelen. Stel je voor dat jij je favoriete podcast kunt bekijken en beluisteren, allemaal binnen één sociale mediaplatform!

Hoe werkt het? Als je bent uitgenodigd om te podcasten op TikTok (ja, het zit nog in een testfase), kun je naar het uploadicoon gaan en de link naar je RSS-feed toevoegen. Je kunt zelfs een combinatie maken van beeld en geluid. Een clip op TikTok is dus niet zomaar een leuke snippet, maar een uitnodiging om de hele podcast te beluisteren. 

Nu vraag jij je vast af, waarom is dit interessant? Wel TikTok lijkt te bereiken waar X (Twitter) naar toe wil. 

Het worden van een ‘all-in-one’ app in de sociale mediawereld. Jongeren gebruiken TikTok net zoals wij ‘Googlen’. Jong volwassenen zoeken er producten, merken en informatie op. Het is een entertainment kanaal, een informatiebron, een plek waar je tekst, beeld, korte video's, lange video's, en nu ook podcasts terugvindt. 

Dus de vraag is nu: wat heeft TikTok nog niet? Het platform blijft namelijk innoveren en zichzelf opnieuw uitvinden.

Zie je jezelf luisteren naar podcasts op TikTok? Of eventueel je eigen podcast starten? Wij zijn benieuwd en kunnen niet wachten om deze nieuwe feature uit te testen. 

Bronnen: 

Dutch Cowboys - TikTok stapt in de wereld van podcasting met langspeel podcasts

 

14 AUG

TikTok schudt de boel op: nieuwe ontwikkelingen en functies

Hou je vast, want TikTok, het sociale mediaplatform dat ons verslaafd houdt met zijn verticale video's, heeft enkele spannende nieuwe functies in petto. Net zoals Instagram Threads een uitdaging vormt voor Twitter, is TikTok bezig zijn platform te transformeren om gebruikers een verbeterde ervaring te bieden. En net zoals Meta, zet TikTok ook in op veiligheid. 

Tekstposts à la Twitter 

TikTok gaat de strijd aan met Twitter! Hoewel TikTok bekend staat om zijn korte video's, biedt het nu ook de mogelijkheid om je gedachten en ideeën te delen via tekstposts. Ja, je leest het goed. TikTok zet in op tekstgebaseerde berichten. Je kunt voortaan je gedachten, verhalen, gedichten, of zelfs je boodschappenlijst delen in een volledig scherm met tekst. Voeg wat muziek toe, plak er wat stickers op, en voilà! Je hebt een compleet nieuwe manier om je creativiteit te uiten en je volgers te boeien. Met deze nieuwe functie kunnen gebruikers dus Twitter-achtige posts maken. Of TikTok met deze nieuwe functie echt kan concurreren met Twitter, is nog maar de vraag. Maar één ding is zeker:  Er is absoluut geen angst om te innoveren en nieuwe dingen uit te proberen.

Veiligheid voorop

Net zoals Meta zet ook TikTok stappen richting een verbeterde cybersecurity. Zo besloten ze onlangs zwaar in te zetten op het verbeteren van de veiligheid van het platform en het beschermen van onze gegevens. Hoe dan? Vooreerst, sluit TikTok zich aan bij The FIDO Alliance. Een internationale cybersecurity-partnerschip dat zich inzet voor het ontwikkelen en promoten van authenticatiestandaarden om de afhankelijkheid van wachtwoorden te verminderen. 

Vervolgens introduceert TikTok een gloednieuwe manier van inloggen voor iOS-gebruikers. Het heet 'passkeys', en het is zo eenvoudig als het klinkt. Geen gedoe meer met het onthouden van wachtwoorden of het resetten van je account omdat je het wachtwoord bent vergeten. En het beste van alles? Het is superveilig. Deze functie is momenteel wel alleen beschikbaar in bepaalde regio's, maar houd je ogen open, want het komt binnenkort ook naar jouw buurt.

Updates voor EU-gebruikers

Heb je het al gehoord? Recentelijk heeft TikTok enkele belangrijke wijzigingen aangekondigd, specifiek voor EU-gebruikers. Deze veranderingen zijn in lijn met de EU Digital Services Act, die nieuwe operationele voorwaarden oplegt aan digitale platforms om de privacy van gebruikers beter te beschermen.

Wat betekent dit voor jou? Wel, je krijgt nu meer zeggenschap over je eigen gegevens. Wil je niet dat TikTok alles personaliseert op basis van je activiteit? Geen probleem! Je kunt nu kiezen om die personalisatie gewoon uit te zetten. Dit zal vooral merkbaar zijn in je 'For You' en 'LIVE' aanbevelingen. En voor de jongeren onder ons: TikTok stopt met het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Plus, ze worden transparanter over hoe ze inhoud modereren.

Deze updates kunnen echt een verschil maken in hoe je TikTok ervaart. Probeer het uit en kijk zelf!

TikTok verplicht AI-label

En heb je al gehoord van deze nieuwste TikTok-update? Het platform wil dat we duidelijk kunnen zien welke filmpjes met een beetje hulp van AI zijn gemaakt. Daarom vraagt TikTok nu aan alle gebruikers, ja, ook aan jou, om een label toe te voegen aan video's waarbij AI een handje heeft geholpen. Dit doe je eenvoudig via 'meer opties' en vervolgens de sectie "AI-gegenereerde content". 

Let op: als je vergeet dit label toe te voegen, kunnen ze je video zomaar van TikTok verwijderen. TikTok is trouwens niet de enige; Instagram is ook bezig met soortgelijke labels. Dus, de volgende keer dat je een TikTok-video uploadt, denk eraan om even te checken of je die AI-label nodig hebt!

Daar heb je het, de nieuwste en coolste updates van TikTok. Of je nu een fervent TikTokker bent of nieuw bent op het platform, deze nieuwe functies zijn zeker de moeite waard om uit te proberen. 

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok enables passkey access

TechPulse - TikTok laat je nu inloggen zonder wachtwoord

Social Media Today - TikTok adds text based posts

TechPulse - TikTok tekst Twitter

Social Media Today - TikTok Announces New Changes to EU Users, Which Could Impact Usage

TechPulse - TikTok verplicht label voor filmpjes waar AI aan meewerkte

 

19 JULI

TikTok introduceert CapCut-plugin voor ChatGPT

Ben je er klaar voor om je video-contentcreatie nog cooler te maken? TikTok heeft zojuist een nieuwe CapCut-plugin voor ChatGPT uitgebracht waarmee je voortaan AI-gegenereerde verticale video's creëert voor al je sociale mediakanalen. 

Stel je voor: met slechts één zin maak je een complete video, van script tot eindproduct. Ja, je leest het goed! CapCut, een populaire video-editing app met miljoenen gebruikers wereldwijd, heeft de handen ineengeslagen met OpenAI. Het resultaat? Een revolutionaire tool die die het maken van video's nog leuker maakt.

Zit je in de videobewerkingsinterface van CapCut en zoek je naar die pakkende titel of beschrijving voor je video? Met de CapCut-plugin genereer je nu direct binnen de interface creatieve teksten. En dat is nog maar het begin. De plugin geeft je ook suggesties voor je video's. Of je nu de perfecte overgang zoekt, visuele effecten wilt toevoegen of je verhaal wilt verbeteren, de suggesties van de plugin helpen je om indrukwekkende video's te maken.

Wat betekent dit voor jou als content-creator?

Allereerst, het stroomlijnt je workflow. Geen gedoe meer met het schakelen tussen verschillende tools. Jij kunt je volledig concentreren op je storytelling en creativiteit zonder onderbrekingen.

Daarnaast, met AI-verbeterde tekstgeneratie maak je moeiteloos verhalen voor je verticale video's.

En als kers op de taart, de CapCut-plugin maakt het creëren van video's nog sneller door bepaalde taken te automatiseren. Zo heb je meer tijd om je creatieve ideeën te verfijnen en hoogwaardige video's te produceren.

Dus, of je nu een content-creator bent die zijn workflow wil stroomlijnen, of een AI-liefhebber die graag experimenteert met de nieuwste technologieën, de CapCut-plugin is zeker het proberen waard.

Duik erin, speel ermee en ontdek hoe deze nieuwe tool jouw contentcreatie optimaliseert.

Bronnen: 

Search Engine Journal - ByteDance Releases CapCut Plugin For ChatGPT

ChatGPT 4 - ByteDance releses CapCut Plugin for ChatGPT

28 JUNI

TikTok breidt toegang tot TikTok Shops e-commerce programma uit

TikTok opent binnenkort de deuren naar het nieuwe TikTok Shops e-commerce programma! Shoppen op TikTok wordt nog leuker en makkelijker, want je kunt nu rechtstreeks binnen de app producten bekijken en kopen. TikTok heeft het winkelen binnen de app vereenvoudigd, zodat je als ondernemer je volgers moeiteloos kunt laten kennismaken met je favoriete producten.

Maar dat is nog niet alles! TikTok heeft ook 'Trendy Beat' gelanceerd, een in-app product-showcase met speciaal door TikTok zelf gemaakte producten. Als content creator krijg je de kans om te concurreren met andere populaire online verkopers en je volgers te inspireren met trendy en unieke producten.

Met deze nieuwe e-commerce functies wil TikTok in-app winkelen naar een hoger niveau tillen en nieuwe kansen creëren voor jou en hun partners. Ben jij ook enthousiast om jouw content naar een hoger niveau te tillen en je volgers te verrassen met geweldige producten via TikTok Shops en Trendy Beat? Wij kunnen niet wachten!

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok Expands Access to New TikTok Shops eCommerce Program

 

16 MEI

TikTok lanceert nieuwe muziekhub voor trending artiesten

TikTok lanceert nieuwe muziekhub in de app om opkomende artiesten in de schijnwerpers te zetten. Ontdek de nieuwste muziek van populaire artiesten op TikTok's nieuwe #NewMusic hub. Deze speciale ruimte is gewijd aan wereldwijde artiesten en stelt fans in staat om hun favoriete nieuwe tracks te ontdekken. 

De hub biedt een plek waar zowel opkomende als gevestigde artiesten hun nieuwste releases kunnen laten zien. Met TikTok's #NewMusic hub kunnen fans de beste nieuwe muziek ontdekken voordat deze ergens anders te horen is. Het is een geweldige kans voor opkomende artiesten om hun fanbase te vergroten en voor fans om hun volgende favoriete nummer te vinden. 

TikTok werkte samen met artiesten zoals de Jonas Brothers en Miguel om deze functie te lanceren. Met de groeiende invloed en populariteit van TikTok, waarbij muziek een onmisbaar onderdeel is van de ervaring, biedt de app enorme waarde voor artiesten. 

TikTok heeft verschillende oplossingen ontwikkeld om de blootstelling van muzikanten in de app te maximaliseren, zoals het SoundOn-programma, de 'Stem Drop'-initiatieven en de Music Library. Bovendien experimenteert TikTok met een 'Work with Artists'-optie waarmee artiesten incentives kunnen bieden aan gebruikers om hun nummers aan hun video's toe te voegen. 

Door zich te richten op muziekgebruik versterkt TikTok zijn relevantie en bevestigt het zijn waarde in de muziekindustrie.

Bron: Social Media Today

TikTok Launches New In-App Music Hub to Highlight Trending Artists

22 MAART

Bepaal zelf je TikTok-algoritme

TikTok maakt werk van een historische functie. Binnenkort kan je als gebruiker jouw eigen algoritme gaan bepalen. Ik hoor je denken; "dat doe ik onbewust nu toch ook al?". Als je dat denkt, heb je geen ongelijk, en toch is het nu anders. Simpel uitgelegd werkt het zo. In de nieuwe versie van TikTok zal je als gebruiker 'opnieuw kunnen beginnen' op de app. 

Concreet krijgt TikTok een nieuwe functie om jouw feed te refreshen. Je reset alle vooraf aangegeven interesses en begint deze opnieuw in te stellen. Op basis daarvan maakt TikTok een nieuwe feed voor je aan en kan je dit algoritme weer verder ontdekken. Binnenkort zouden alle gebruikers deze functie moeten hebben.

8 MAART

Maak kennis met TikTok Sounds for Business

Wil jij muziek gebruiken onder jouw TikTok-video maar heb je geen inspiratie? TikTok gaat jou helpen. Met TikTok Sounds for Business hebben ze bij Bytedance een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om de juiste muziek onder jouw video te plaatsen. Zo wordt het makkelijker voor ondernemingen/steden & gemeenten/handelaars en zoveel meer om leuke video's te maken die een groot bereik opleveren.  Sounds for Business wordt binnenkort gelanceerd over de hele wereld. Wanneer dat gebeurt, lees je hier eerst.

20 FEBRUARI

TikTok lanceert mini-games tijdens Livestreams mét prijzen

TikTok werkt aan een nieuwe manier om gebruikers te entertainen binnen de app. Met TikTok Trivia gaan ze 5 dagen lang mini-games testen tijdens Livestreams. Binnen die mini-games zal je als gebruiker ook prijzen kunnen winnen. Als deze test goed verloopt bestaat de kans dat ze definitief uitgerold worden naar de functionaliteiten van de groep.

Het is voor TikTok een nieuwe manier om het engagement te vergroten binnen de app. In het ideale scenario had TikTok de Live Shopping-tool verder uitgerold, maar dat komt maar niet definitief van de grond. Daarom verleggen ze het vizier naar andere functionaliteiten voor de gebruiker. Of en wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

4 JANUARI

Algoritme wordt bijgeschaafd

Bij TikTok willen ze in de toekomst nog beter in staat zijn om expliciete content te weren uit de feed. De sociale mediagigant wil suggestieve content die niet geschikt is voor minderjarigen beter opsporen en heeft daarom het algoritme aangescherpt. 

Bij Bytedance willen ze een veilige plek op het internet worden voor alle doelgroepen. Daarom werken ze vanaf nu ook samen met de organisaties StopNCII, Meta en Bumble om de verspreiding van expliciet beeldmateriaal op het platform te stoppen.

19 DECEMBER

Komen horizontale video's naar TikTok?

TikTok gaat tegen de stroom in. Zo werken ze momenteel aan de integratie van horizontale video's in de app. Dat terwijl YouTube en Instagram vooral bezig zijn met de verdere integratie van verticale video. Lijkt TikTok daarmee af te stappen van hun huidige verticale feed? Dat zou natuurlijk een brug te ver zijn. Toch is het interessant om te zien dat ze bij ByteDance ook toekomst in horizontale video zien.

Als je erover nadenkt, is de eerdere update om video's van maximum 10 minuten te maken, ook al een stap in die richting.

19 OKTOBER

Binnenkort +18-Livestreams op TikTok

Bij TikTok gaan ze de regels veranderen voor gebruikers die willen livestreamen op het platform. Zo moet je binnenkort minstens 18 in plaats van 16 zijn om live te kunnen gaan op TikTok. Zo willen ze bij TikTok het wereldwijde brede publiek beter kunnen bedienen.

Bij Bytedance merken ze dat er tijdens livestreams foute moppen worden gemaakt die niet geschikt zijn voor kinderen. Het is overigens niet het plan om met deze aanpassing naaktbeelden toe te laten. Die voorwaarden blijven hetzelfde. Ze willen voornamelijk de kinderen op het platform beschermen. De komende weken wordt deze feature uitgerold.

11 OKTOBER

TikTok voegt Photo Mode toe

TikTok gaat Instagram achterna. Een zin die we vaker lezen. De sociale media kanalen verschillen dan wel per week, maar de copy cats blijven aanwezig binnen de online wereld. Zo is TikTok momenteel bezig met het uitrollen van een Photo Mode. Die nieuwe modus lijkt verdacht veel op de Instagram Carroussel. Daardoor zal je als gebruiker kunnen scrollen tussen stilstaande beelden.

Momenteel is er nog geen zekerheid over de lancering van deze nieuwe update. Bij TikTok willen ze deze tool eerst concreet uittesten in de Verenigde Staten om daarna verder uit te rollen over de rest van de wereld.

Video's bewerken in de app binnenkort mogelijk

Bij TikTok werken ze hard aan nieuwe manieren om content te creëren binnen de eigen app. Zo zijn ze volop bezig met het uitwerken van een eigen videobewerkingstool binnen TikTok. Als gebruiker kan je binnenkort video's, geluiden en afbeeldingen toevoegen binnen de bewerkingstool, zonder daarvoor de app te moeten verlaten. De basistools bestonden al, maar die willen ze nu uitbreiden.

Bij Bytedance merkten ze dat de gebruikers meer en meer video's gingen bewerken via andere tools dan de eigen app. Dat zorgt ervoor dat de TikTokkers minder tijd binnen de app spenderen. Daarnaast willen ze bij Bytedance ook de creatieve vrijheid van de creators bevorderen. De update zou al in verschillende landen beschikbaar zijn. Check jouw updates binnen de Appstore of Playstore om te zien of jij de laatste versie van TikTok al kan downloaden.

5 OKTOBER

Winkelen we binnenkort live op TikTok?

Bij TikTok zijn ze volop op zoek naar partners om live winkelen binnenkort mogelijk te maken. Vooralsnog zou dat enkel in de VS getest worden. Met de technologie die ze ondertussen al uitgedacht hebben, moet het voor de gebruiker mogelijk worden via het kanaal te shoppen bij het bekijken van (korte) video's. 

Live Shopping komt momenteel niet meteen van de grond in Noord-Amerika. Daarom kondigde Meta onlangs aan te stoppen met deze functie. Toch wil TikTok een nieuwe poging ondernemen. Zo hebben ze al een partner onder de arm genomen die een commissie pakt op elke aankoop via TikTok. Wanneer het gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

19 SEPTEMBER

Ook TikTok neemt BeReal-functie over

TikTok Now is de nieuwste uitvinding van het bedrijf achter de Chinese app. Nu ja, uitvinding. Daarvoor hebben ze voornamelijk gekeken naar de nieuwe hype 'BeReal'. Via 'Now' binnen TikTok krijg je op een random moment van de dag de melding dat je een foto of een video moet maken. Daarmee vuren ze echt wel met scherp naar BeReal de app die exact op dat principe gebaseerd is.

Naast TikTok is ook Instagram bezig met een vergelijkbare functie. BeReal werd onlangs erg populair bij de Nederlandse en Vlaamse jeugd. Maar net zo goed over de hele wereld. En dat hebben de andere sociale media kanalen nu ook begrepen. Het mooiste compliment voor een uitvinder? Gekopieerd worden. Benieuwd wat de reactie van BeReal zal zijn. Over een releasedatum van TikTok Now is nog niks bekend.

3 AUGUSTUS

TikTok komt met muziekstreamingdienst

Ergens in mei deed TikTok een eerste aanvraag om een patent te krijgen voor z'n eigen streamingdienst. Zo willen ze concurreren met Apple Music en Spotify. TikTok Music moet ervoor zorgen dat nummers niet meer gehyped worden op Spotify en Apple Music maar op het eigen platform. 

Daarnaast willen ze ook jonge en onbekende artiesten de kans geven en een platform geven om door te breken. Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is voorlopig nog onbekend. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier.

28 JULI

Gamen we straks op TikTok?

Net als op Facebook & Snapchat kan je binnenkort ook spelletjes spelen op TikTok. Dat heeft het bedrijf Bytedance laten weten. TikTok is een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaars: Voodoo, Nitro Games, FRVR, Aim Lab en Lotum. Zij moeten de juiste games ontwikkelen voor de app. 

Wat al zeker is, is dat deze spelletjes eraan zullen komen: Basketbal FRVR, Pride Run, Space Destroyer en Influencer Run. De games zullen gratis te spelen zijn voor alle gebruikers. Wanneer we ze mogen verwachten, is nog niet bekend.

8 JUNI

Avatars komen naar TikTok

TikTok gaat het mogelijk maken om avatars te integreren binnen de app. Dat doen ze om voortdurend de creatieve mogelijkheden voor de gebruikers uit te breiden. De avatar zal eruit zien als een soort filter waarbij je gebruikmaakt van jouw eigen gemaakte avatar, of een voorgeprogrammeerde die TikTok zelf heeft samengesteld. Daarnaast is het ook zo dat het je de mogelijkheid biedt om anoniem te blijven binnen de app. Je kan de filter namelijk gebruiken bij het opnemen van video's.

1 JUNI

ONTDEK TIKTOK CLEAR MODE HIER

TikTok werkt aan een manier om door de app te scrollen zonder dat de knoppen in beeld komen bij video's. Veel gebruikers hebben de voorbije maanden, en eigenlijk zelfs jaren, geklaagd over dit fenomeen. Soms is het door alle knoppen en info binnen de video onmogelijk om alle informatie te zien binnenin de TikTok.

De makers van de app, het bedrijf ByteDance, hebben ondertussen ook bevestigd dat er gewerkt wordt aan een versie van de app zonder alle knoppen in beeld. Wanneer de nieuwe update gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

24 MEI

TIKTOK LANCEERT ABONNEMENTEN

Het zat er al langer aan te komen, maar eindelijk is het zover. TikTok heeft een eigen abonnementensysteem. Zo zal je als gebruiker kunnen abonneren op de accounts van jouw favoriete creators. Momenteel zou het wel enkel kunnen bij accounts die voornamelijk livestreamen.

Als betalende abonnee zou je gebruik kunnen maken van extra features zoals bijvoorbeeld exclusieve chats waaraan enkel abonnees en de creator kunnen deelnemen. Abonnees krijgen ook een bepaalde badge mee in hun gebruikersnaam. 

23 MEI

SPEEL BINNENKORT SPELLETJES BINNEN DE APP

Volgens persagentschap Reuters wil TikTok binnenkort werk maken van spelletjes binnen de app. Op die manier wil het de app breder trekken en gebruikers langer vasthouden binnen TikTok. 

Naar alle waarschijnlijkheid gaat TikTok de games gebruiken vanuit moederbedrijf Bytedance. Het bedrijf heeft namelijk enkele dochterondernemingen zoals Pixmain en Nuverse, en die zijn al langer bezig met het ontwikkelen van spelletjes.

Wanneer deze update beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

9 MEI

TIKTOK TEST KNOP DIE 'DISCOVER-FUNCTIE' VERVANGT

TikTok is een functie aan het testen die de 'Discover-functie' op de app vervangt. Zo zou er een knop 'Vrienden' komen. Hier komt een verzameling van video's terecht van al jouw contacten. Dat in tegenstelling tot de video's van over de hele wereld die de Discover-functie wel bood. 

Deze functie zal binnenkort ook verder uitgerold worden bij alle gebruikers van TikTok. Het gaat overigens ook niet uitsluitend over de mensen die je zelf volgt. Wel over de personen die je volgt, maar net zo goed contacten uit jouw telefoon. Daarnaast krijg je in dit venster ook de vraag om te verbinden met jouw Facebook-vrienden om zo nog meer herkenbare content te zien.

Wanneer deze functie uitgerold wordt, is niet bekend.

VERDIEN SNELLER GELD ALS CREATOR OP TIKTOK

TikTok heeft een nieuw programma 'TikTok Pulse' aangekondigd. Dat programma zal het voor adverteerders mogelijk maken om hun advertenties naast populaire content te plaatsen. En tegelijkertijd krijgen creators ook de mogelijkheid om een inkomstenaandeel te implementeren.

Voor kleine creators kan het meer zichtbaarheid en dus meer inkomsten betekenen. TikTok hoopt daarnaast dat grote sterren op het platform meer gaan posten door het TikTok Pulse-programma. 

TikTok heeft meer en meer schrik gekregen dat creators naar YouTube trekken om daar geld te maken met content. De toekomst zal uitwijzen wat deze realisatie zal betekenen.

14 APRIL

TIKTOK WERKT AAN VIND-IK-NIET-LEUK-KNOP

De Chinese app werkt aan een vind-ik-niet-leuk-knop. Dat zal niet voor de video’s zijn, maar wel als individuele reacties op comments op een video. Wanneer een gebruiker die functie inzet, is het alleen zichtbaar voor TikTok en voor die persoon zelf. Niet voor de makers of andere gebruikers.

De knop zal gebruikt worden om te laten weten aan TikTok dat een reactie irrelevant of ongepast is. Wanneer deze tool beschikbaar is, is nog onbekend.

TIKTOK WERKT AAN METAVERSE

TikTok is volop bezig met het installeren van de metaverse binnen de app. Hier zal je als gebruiker tijd kunnen doorbrengen in de nieuwe digitale wereld die er ook aankomt op Facebook.

De exacte tool binnen TikTok zal luisteren naar de naam ‘Effect House’. Hier zal je als gebruiker en/of maker op TikTok niet alleen video’s kunnen creëren, maar ze zullen ook gebruik kunnen maken van de augmented reality-camera-effecten voor hun video's. Zo teleporteer je naar een nieuwe wereld.

Deze nieuwe wereld zal vrij beschikbaar zijn, maar je zal er niet zomaar alles kunnen doen. Zo mag je geen discriminatie in de hand werken. Vanaf er meer te vertellen is over deze update, lees je het hier eerst.

29 MAART

CHECK BINNENKORT JOUW KIJKGESCHIEDENIS OP TIKTOK

Ben jij het ook beu om te scrollen op TikTok een leuke video te zien, maar plots scrol je door en vind je die video nooit meer terug. Wel dat zou wel eens verleden tijd kunnen zijn. TikTok werkt namelijk aan een update waarin het de kijkgeschiedenis van de gebruikers gaat toevoegen.

Momenteel wordt de functie getest bij een beperkt aantal gebruikers. Het is nog niet volledig duidelijk of de functie binnenkort naar alle gebruikers over de hele wereld uitgerold wordt.

18 MAART

TIKTOK KOMT MET STORIES ZOALS SNAPCHAT

TikTok gaat heel wat andere sociale media kanalen achterna. Zo kondigden ze een aantal weken geleden aan dat ze werk maken van video’s die tot wel 10 minuten op het platform. En deze week doen ze daar de introductie van stories bij. Ze werken momenteel aan de integratie van stories binnen hun eigen app. Dat nieuws raakte eerder al bekend maar zou nu in een eindfase zitten.

Wanneer we deze update officieel mogen verwachten is nog niet bekend. Vanaf dat bekend is, hoor je het hier eerst.

15 MAART

TIKTOK LANCEERT MUZIEK DISTRIBUTIEPLATFORM

TikTok is bezig met de uitrol van ‘SoundOn’, hun muziekdistrinutieplatform waar onafhankelijke artiesten muziek rechtstreeks zullen kunnen publiceren.  Daarnaast zal ‘SoundOn’ ook korte video’s delen mogelijk maken. In het eerste jaar zullen de artiesten 100% van hun royalty’s ontvangen. Na het eerste jaar wordt dat verlaagd naar 90%.

Via SoundOn zal je jouw muziek als artiest ook kunnen publiceren op Spotify & Instagram. Daarnaast wil het ook gratis advies bieden om jouw fanbase op te bouwen. Vanaf ‘SoundOn’ officieel gelanceerd wordt, leest u het hier eerst.

1 MAART

MAAK BINNENKORT TIKTOKS VAN 10 MINUTEN

TikTok heeft officieel aangekondigd dat het de tijdslimiet gaat verhogen naar 10 minuten. Dat heeft 1 van de woordvoerders van de video-app bevestigd. Een aantal maanden geleden nog had TikTok de limiet nog opgetrokken tot 3 minuten. Dat deden ze om de gebruikers meer mogelijkheden te bieden in het creëeren van content.

En dat brengen ze nu naar een nieuw level. Op deze manier gaan ze de concurrentie met YouTube ook nog meer aan.  Zo woedt de strijd tussen TikTok en YouTube nog een beetje steviger. Zeker omdat YouTube vorig jaar ook de YouTube Shorts introduceerden.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

31 JANUARI

TIKTOK EXPERIMENTEERT MET NIEUWE AVATAR-TOOL

TikTok is volop bezig met het testen van een avatar-functie. Daarmee kunnen gebruikers in de toekomst een digitale versie maken op basis van een selfie. Die zal dan gezichtsuitdrukkingen hebben die overeenkomen met de werkelijkheid.

Het doet heel erg denken aan een ‘Memoji’ die we nog kennen van Apple. Die kun je gebruiken om te reageren op berichten van anderen.

Wanneer deze tool er zal komen, is nog niet bekend.

BINNENKORT LUISTER JE NAAR AUDIO LIVESTREAMS OP TIKTOK

TikTok lijkt te experimenteren met audio-only live-streams. Hier spelen ze een jaar na datum handig in op de Clubhouse-stijl audio-chats die -zeker in de beginfase- echt een hype waren.

De heisa en de hype rond audio is de laatste maanden misschien een beetje aan het minderen. Maar steeds vaker wordt er nu weer een Clubhouse-opname beluisterd. Voor TikTok was dat hét teken om er ook mee aan de slag te gaan.

Wanneer je deze tool zult kunnen gebruiken, is nog niet bekend.

25 JANUARI

TIKTOK GAAT FUNCTIE TERUGBRENGEN

TikTok werkt naar verluidt aan het terugbrengen van de optie om te zien wie je profiel in de app heeft bekeken in de afgelopen 30 dagen. Dat zou voor meer transparantie kunnen zorgen over de interesse van gebruikers. 

Het zou bijvoorbeeld voor influencers kunnen betekenen dat ze in contact kunnen komen met potentiële opdrachtgevers.

Er is nog geen officieel bericht van TikTok of deze optie ooit zal worden vrijgegeven in dit stadium.

24 JANUARI

TIKTOK TEST MET BETALENDE ABONNEMENTEN

Na Instagram gaat ook TikTok uitzoeken hoe ze betalende abonnementen kunnen integreren op hun platform. Gebruikers zullen dan een betalend abonnement kunnen afsluiten bij hun favoriete video-makers. Het is nog niet duidelijk hoe de functie op TikTok zou werken.

Het is niet duidelijk op welk scherm de betaalde video's zouden komen, en of dat eventueel een apart scherm wordt. De tests van TikTok en Instagram sluiten aan bij een nieuwe beweging, waarbij onlineplatforms populaire makers meer aan zich willen binden.

Wanneer dit realiteit wordt, is nog niet bekend.

Ontdek onze agenda

18 JANUARI

TIKTOK TEST STORY-INTEGRATIE OP FOR YOU-PAGINA

Sociaal medium TikTok test het integreren van Stories op de For You-pagina.

Dat het een Story is, zal zichtbaar zijn aan een blauw label boven de gebruikersnaam van de uploader. Het uploaden gebeurt nu via de +-knop, die uploaders ook gebruiken om reguliere video's te uploaden. Bij het uploaden heet de Stories-modus Quick. 

Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

10 JANUARI

TIKTOK TEST REPOST-KNOP

TikTok test momenteel een ‘repost’-knop. Dat doet het om het voor gebruikers mogelijk te maken om een TikTok-video die ze leuk vinden op hun eigen tijdlijn te zetten voor hun eigen volgers. Het werkt dus niet zoals bijvoorbeeld een duet, waarin je naast de video van een ander, je eigen video maakt. Dit gaat echt om het volledig posten van de video van een ander op jouw platform, maar uiteraard wel met de naamsvermelding en link naar de ander erbij.

Dit wordt een nieuwe manier van het delen van content. Zo zul je jouw eigen content gedeeld zien worden op andere pagina’s, en kan je zelf andere content delen op jouw eigen profiel.

Wanneer deze tool beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend. Momenteel begeeft deze functie zich dus nog in een testfase.

7 december

TIKTOK INTRODUCEERT NIEUW VERDIENMODEL VOOR CREATORS

TikTok introduceert een nieuw verdienmodel voor makers. Het werkt zo: kijkers sturen tijdens live video’s virtuele diamanten, die vervolgens door de videomakers kunnen worden ingewisseld voor geld.

Om de diamanten te kunnen sturen, moeten kijkers eerst virtuele munten kopen. TikTok zegt dat het aantal live-giften door kijkers wordt gebruikt om de populariteit van een maker te beoordelen. Voor video’s die niet live zijn, kunnen kijkers zogeheten ‘videogeschenken’ sturen. Het model hierachter is vergelijkbaar met dat van de live-giften.

Deze nieuwe functie sluit aan bij de trend om creators geld te laten verdienen via de verschillende sociale media apps. Wanneer de tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

17 november

TIKTOK DOET CREATORS PLEZIER

TikTok voegt een optie toe om meer partnerschappen tussen merken en makers te bewerkstelligen. Dat doen ze met de lancering van een nieuw 'Creative Exchange'-platform. Hiermee kunnen merken een campagne opzetten, waarop makers kunnen reageren en deals voor gesponsorde content kunnen sluiten.

Zoals je hier kunt zien, kun je kiezen uit een reeks campagnetypes die meer context zullen geven over wat je precies zoekt bij potentiële creatieve partners.

TikTok zegt dat de eerste fase van TikTok Creative Exchange nu beschikbaar is voor een beperkte groep adverteerders. Merken en makers kunnen hier meer informatie vinden en meedoen aan het pilot-programma.

3 november

GEEF BINNENKORT FOOI OP TIKTOK

TikTok werkt aan een functie om gebruikers fooi te laten geven aan creators van een bepaalde tiktok. Zo zullen fans hun waardering voor het werk op een andere manier kunnen uiten. Voor de creator in kwestie is het dan weer een mooie gelegenheid om geld te verdienen met het maken van tiktoks.

Maar niet iedereen zal de ‘tipfunctie’ -want zo heet ze- kunnen uitrollen met eigen tiktoks. Die eer is weggelegd voor slechts een aantal accounts. Jouw account moet bijvoorbeeld ‘in good standing’ zijn. Dat wil zeggen dat je nog nooit een klacht van TikTok hebt ontvangen. 

En, je moet als account ook minstens 100,000 volgers hebben. In elk ander geval zal er van donaties geen sprake zijn.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

TIKTOKS INPLANNEN VIA DE DESKTOPVERSIE VAN DE APP

TikTok komt met groot nieuws. Je kunt namelijk vanaf nu tiktoks inplannen via de desktopversie of de webapp van TikTok. Jawel, je leest het goed. Vanaf nu bestaat er een desktopversie én webapp van de razendpopulaire app. 

Je zal vanaf nu dus tiktoks kunnen inplannen, mààr dat zal voorlopig enkel kunnen als je in het bezit bent van een business-account van de app. Het is dus een nieuwe feature die speciaal wordt uitgerold voor iedereen die professioneel met TikTok aan de slag wil gaan.

Zo wordt de nog steeds heersende trend van TikTok wederom bevestigd. Het draait niet allemaal om dansjes, of gekke en lachwekkende video’s. Het is meer dan ooit interessant om in te zetten op TikTok als bedrijf, onderneming of publieke sector.

1 SEPTEMBER

SHOP NU RECHTSTREEKS BINNEN TIKTOK

TikTok gaat de samenwerking met ‘Shopify’ omtrent het shoppen binnen de eigen app verder uitbreiden. Zo zal je dankzij deze uitbreiding rechtstreeks vanuit TikTok naar de catologus van het product kunnen gaan om over te gaan tot de aankoop van het product. Iedereen met een TikTok Business-account zal hier binnenkort gebruik van kunnen maken, weet socialmediatoday.com.

Voorlopig is het nog wachten op de officiële lancering van deze functie. Verschillende accounts zijn nu in een testfase gekropen. Wanneer deze afgelopen is, mogen we snel nieuws voor Europa verwachten.

Deel dit bericht op

Lees meer