SOCIALE MEDIA UPDATE: TIKTOK

LEES AL HET NIEUWS OVER TIKTOK HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die TikTok aankondigt.

12 SEPT

TikTok ontwikkelt nieuwe sociale functies en haalt de ‘AR Effect House’ uit béta

Zit TikTok ondertussen al in jouw sociale mediamix? Mooi zo, want het platform heeft een paar nieuwtjes die je echt moet checken. 

Eerst was het een leuke gimmick, nu is het een krachtig hulpmiddel. TikTok's AR Effect House is eindelijk uit de bèta en het is grootser dan ooit. We hebben het over 21 miljard video's en 8,6 biljoen views, mensen … Indrukwekkend toch? 

Zie je het al voor je, jouw virtuele paskamer met je nieuwste kledinglijn. Klanten kunnen nu vanuit hun woonkamer zien hoe die nieuwe jeans hen staan. Hoe tof is dat?

En daar blijft het niet bij. TikTok is namelijk ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe sociale functies, waaronder in-app berichtgeving en nieuwe deelfuncties. Het sociale mediaplatform wil dat je meer doet dan alleen maar scrollen; ze willen dat je praat, deelt, en ja, zelfs een beetje socialer wordt. 

Met de nieuwe in-app berichtgeving en deelfuncties wordt het makkelijker dan ooit om direct contact te maken met je volgers. Heb je een knaller van een aanbieding? Stuur het direct naar je trouwste fans, zonder TikTok te verlaten.

Deze features zijn niet alleen leuk, ze bieden ook nieuwe manieren om je doelgroep te bereiken en te engageren. Of je nu een start-up bent of een gevestigde naam, deze nieuwe functies kunnen je TikTok-strategie een woweffect geven.

Bronnen:

Social Media Today - TikTok Explores New In-App Messaging and Engagement Options

Social Media Today - TikTok’s AR Effect House Comes Out of Beta Mode

29 AUG

TikTok maakt nieuwe advertentiefunctie 'Search Ads Toggle’

TikTok lanceert een nieuwe functie genaamd "Search Ads Toggle". Waarom? Omdat TikTok ontdekte dat maar liefst 58% van de gebruikers nieuwe merken en producten ontdekken via hun platform. Dus, wat hebben ze gedaan? Ze hebben deze nieuwe toggle gelanceerd waarmee jouw gesponsorde content verschijnt in de zoekresultaten van gebruikers. 

Dus stel je voor, je hebt een in-feed advertentie over vegan snacks. Als iemand dan zoekt naar 'gezond eten' of 'vegan recepten', bam, daar is jouw advertentie … Maar hoe werkt dat dan precies? Simpel! Tijdens het opzetten van je advertentie zie je een nieuwe optie in de 'Placements'-sectie. Deze toggle staat standaard aan, dus als je het prima vindt om in gerelateerde zoekopdrachten te verschijnen, hoef je niets te doen. Wil je dat niet? Dan kun je de toggle gewoon uitzetten.

Waarom is dit een zo interessant? Omdat TikTok zegt dat deze functie je bereik vergroot naar mensen die echt op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Dat betekent meer engagement en, je raadt het al, meer kans op omzet!

En het mooiste? Je kunt deze functie op elk moment tijdens je campagne aan- of uitzetten. Dus als je merkt dat het werkt, kun je het lekker aan laten staan. Werkt het niet? Dan zet je het gewoon uit, zonder dat je de campagne opnieuw moet starten.

Oh, en voor de Instagram-fans onder ons: ja, Instagram heeft in maart al iets soortgelijks gelanceerd. Maar TikTok gaat nu dus ook mee in deze trend en geeft je de kans om het bereik van je campagnes flink uit te breiden.

Bronnen: 

Social Media Today - Tiktok new way to display ads in related search queries

MM - TikTok lanceert Search Ads Toggle

22 AUG

TikTok zet in op langspeel-podcasts

TikTok is niet alleen bezig met het introduceren van langere video's, maar nu ook met het toevoegen van podcasts. En het beste deel? Deze podcasts kun je zowel in audio- als videovorm uploaden of afspelen. Stel je voor dat jij je favoriete podcast kunt bekijken en beluisteren, allemaal binnen één sociale mediaplatform!

Hoe werkt het? Als je bent uitgenodigd om te podcasten op TikTok (ja, het zit nog in een testfase), kun je naar het uploadicoon gaan en de link naar je RSS-feed toevoegen. Je kunt zelfs een combinatie maken van beeld en geluid. Een clip op TikTok is dus niet zomaar een leuke snippet, maar een uitnodiging om de hele podcast te beluisteren. 

Nu vraag jij je vast af, waarom is dit interessant? Wel TikTok lijkt te bereiken waar X (Twitter) naar toe wil. 

Het worden van een ‘all-in-one’ app in de sociale mediawereld. Jongeren gebruiken TikTok net zoals wij ‘Googlen’. Jong volwassenen zoeken er producten, merken en informatie op. Het is een entertainment kanaal, een informatiebron, een plek waar je tekst, beeld, korte video's, lange video's, en nu ook podcasts terugvindt. 

Dus de vraag is nu: wat heeft TikTok nog niet? Het platform blijft namelijk innoveren en zichzelf opnieuw uitvinden.

Zie je jezelf luisteren naar podcasts op TikTok? Of eventueel je eigen podcast starten? Wij zijn benieuwd en kunnen niet wachten om deze nieuwe feature uit te testen. 

Bronnen: 

Dutch Cowboys - TikTok stapt in de wereld van podcasting met langspeel podcasts

 

14 AUG

TikTok schudt de boel op: nieuwe ontwikkelingen en functies

Hou je vast, want TikTok, het sociale mediaplatform dat ons verslaafd houdt met zijn verticale video's, heeft enkele spannende nieuwe functies in petto. Net zoals Instagram Threads een uitdaging vormt voor Twitter, is TikTok bezig zijn platform te transformeren om gebruikers een verbeterde ervaring te bieden. En net zoals Meta, zet TikTok ook in op veiligheid. 

Tekstposts à la Twitter 

TikTok gaat de strijd aan met Twitter! Hoewel TikTok bekend staat om zijn korte video's, biedt het nu ook de mogelijkheid om je gedachten en ideeën te delen via tekstposts. Ja, je leest het goed. TikTok zet in op tekstgebaseerde berichten. Je kunt voortaan je gedachten, verhalen, gedichten, of zelfs je boodschappenlijst delen in een volledig scherm met tekst. Voeg wat muziek toe, plak er wat stickers op, en voilà! Je hebt een compleet nieuwe manier om je creativiteit te uiten en je volgers te boeien. Met deze nieuwe functie kunnen gebruikers dus Twitter-achtige posts maken. Of TikTok met deze nieuwe functie echt kan concurreren met Twitter, is nog maar de vraag. Maar één ding is zeker:  Er is absoluut geen angst om te innoveren en nieuwe dingen uit te proberen.

Veiligheid voorop

Net zoals Meta zet ook TikTok stappen richting een verbeterde cybersecurity. Zo besloten ze onlangs zwaar in te zetten op het verbeteren van de veiligheid van het platform en het beschermen van onze gegevens. Hoe dan? Vooreerst, sluit TikTok zich aan bij The FIDO Alliance. Een internationale cybersecurity-partnerschip dat zich inzet voor het ontwikkelen en promoten van authenticatiestandaarden om de afhankelijkheid van wachtwoorden te verminderen. 

Vervolgens introduceert TikTok een gloednieuwe manier van inloggen voor iOS-gebruikers. Het heet 'passkeys', en het is zo eenvoudig als het klinkt. Geen gedoe meer met het onthouden van wachtwoorden of het resetten van je account omdat je het wachtwoord bent vergeten. En het beste van alles? Het is superveilig. Deze functie is momenteel wel alleen beschikbaar in bepaalde regio's, maar houd je ogen open, want het komt binnenkort ook naar jouw buurt.

Updates voor EU-gebruikers

Heb je het al gehoord? Recentelijk heeft TikTok enkele belangrijke wijzigingen aangekondigd, specifiek voor EU-gebruikers. Deze veranderingen zijn in lijn met de EU Digital Services Act, die nieuwe operationele voorwaarden oplegt aan digitale platforms om de privacy van gebruikers beter te beschermen.

Wat betekent dit voor jou? Wel, je krijgt nu meer zeggenschap over je eigen gegevens. Wil je niet dat TikTok alles personaliseert op basis van je activiteit? Geen probleem! Je kunt nu kiezen om die personalisatie gewoon uit te zetten. Dit zal vooral merkbaar zijn in je 'For You' en 'LIVE' aanbevelingen. En voor de jongeren onder ons: TikTok stopt met het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Plus, ze worden transparanter over hoe ze inhoud modereren.

Deze updates kunnen echt een verschil maken in hoe je TikTok ervaart. Probeer het uit en kijk zelf!

TikTok verplicht AI-label

En heb je al gehoord van deze nieuwste TikTok-update? Het platform wil dat we duidelijk kunnen zien welke filmpjes met een beetje hulp van AI zijn gemaakt. Daarom vraagt TikTok nu aan alle gebruikers, ja, ook aan jou, om een label toe te voegen aan video's waarbij AI een handje heeft geholpen. Dit doe je eenvoudig via 'meer opties' en vervolgens de sectie "AI-gegenereerde content". 

Let op: als je vergeet dit label toe te voegen, kunnen ze je video zomaar van TikTok verwijderen. TikTok is trouwens niet de enige; Instagram is ook bezig met soortgelijke labels. Dus, de volgende keer dat je een TikTok-video uploadt, denk eraan om even te checken of je die AI-label nodig hebt!

Daar heb je het, de nieuwste en coolste updates van TikTok. Of je nu een fervent TikTokker bent of nieuw bent op het platform, deze nieuwe functies zijn zeker de moeite waard om uit te proberen. 

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok enables passkey access

TechPulse - TikTok laat je nu inloggen zonder wachtwoord

Social Media Today - TikTok adds text based posts

TechPulse - TikTok tekst Twitter

Social Media Today - TikTok Announces New Changes to EU Users, Which Could Impact Usage

TechPulse - TikTok verplicht label voor filmpjes waar AI aan meewerkte

 

19 JULI

TikTok introduceert CapCut-plugin voor ChatGPT

Ben je er klaar voor om je video-contentcreatie nog cooler te maken? TikTok heeft zojuist een nieuwe CapCut-plugin voor ChatGPT uitgebracht waarmee je voortaan AI-gegenereerde verticale video's creëert voor al je sociale mediakanalen. 

Stel je voor: met slechts één zin maak je een complete video, van script tot eindproduct. Ja, je leest het goed! CapCut, een populaire video-editing app met miljoenen gebruikers wereldwijd, heeft de handen ineengeslagen met OpenAI. Het resultaat? Een revolutionaire tool die die het maken van video's nog leuker maakt.

Zit je in de videobewerkingsinterface van CapCut en zoek je naar die pakkende titel of beschrijving voor je video? Met de CapCut-plugin genereer je nu direct binnen de interface creatieve teksten. En dat is nog maar het begin. De plugin geeft je ook suggesties voor je video's. Of je nu de perfecte overgang zoekt, visuele effecten wilt toevoegen of je verhaal wilt verbeteren, de suggesties van de plugin helpen je om indrukwekkende video's te maken.

Wat betekent dit voor jou als content-creator?

Allereerst, het stroomlijnt je workflow. Geen gedoe meer met het schakelen tussen verschillende tools. Jij kunt je volledig concentreren op je storytelling en creativiteit zonder onderbrekingen.

Daarnaast, met AI-verbeterde tekstgeneratie maak je moeiteloos verhalen voor je verticale video's.

En als kers op de taart, de CapCut-plugin maakt het creëren van video's nog sneller door bepaalde taken te automatiseren. Zo heb je meer tijd om je creatieve ideeën te verfijnen en hoogwaardige video's te produceren.

Dus, of je nu een content-creator bent die zijn workflow wil stroomlijnen, of een AI-liefhebber die graag experimenteert met de nieuwste technologieën, de CapCut-plugin is zeker het proberen waard.

Duik erin, speel ermee en ontdek hoe deze nieuwe tool jouw contentcreatie optimaliseert.

Bronnen: 

Search Engine Journal - ByteDance Releases CapCut Plugin For ChatGPT

ChatGPT 4 - ByteDance releses CapCut Plugin for ChatGPT

28 JUNI

TikTok breidt toegang tot TikTok Shops e-commerce programma uit

TikTok opent binnenkort de deuren naar het nieuwe TikTok Shops e-commerce programma! Shoppen op TikTok wordt nog leuker en makkelijker, want je kunt nu rechtstreeks binnen de app producten bekijken en kopen. TikTok heeft het winkelen binnen de app vereenvoudigd, zodat je als ondernemer je volgers moeiteloos kunt laten kennismaken met je favoriete producten.

Maar dat is nog niet alles! TikTok heeft ook 'Trendy Beat' gelanceerd, een in-app product-showcase met speciaal door TikTok zelf gemaakte producten. Als content creator krijg je de kans om te concurreren met andere populaire online verkopers en je volgers te inspireren met trendy en unieke producten.

Met deze nieuwe e-commerce functies wil TikTok in-app winkelen naar een hoger niveau tillen en nieuwe kansen creëren voor jou en hun partners. Ben jij ook enthousiast om jouw content naar een hoger niveau te tillen en je volgers te verrassen met geweldige producten via TikTok Shops en Trendy Beat? Wij kunnen niet wachten!

Bronnen: 

Social Media Today - TikTok Expands Access to New TikTok Shops eCommerce Program

 

16 MEI

TikTok lanceert nieuwe muziekhub voor trending artiesten

TikTok lanceert nieuwe muziekhub in de app om opkomende artiesten in de schijnwerpers te zetten. Ontdek de nieuwste muziek van populaire artiesten op TikTok's nieuwe #NewMusic hub. Deze speciale ruimte is gewijd aan wereldwijde artiesten en stelt fans in staat om hun favoriete nieuwe tracks te ontdekken. 

De hub biedt een plek waar zowel opkomende als gevestigde artiesten hun nieuwste releases kunnen laten zien. Met TikTok's #NewMusic hub kunnen fans de beste nieuwe muziek ontdekken voordat deze ergens anders te horen is. Het is een geweldige kans voor opkomende artiesten om hun fanbase te vergroten en voor fans om hun volgende favoriete nummer te vinden. 

TikTok werkte samen met artiesten zoals de Jonas Brothers en Miguel om deze functie te lanceren. Met de groeiende invloed en populariteit van TikTok, waarbij muziek een onmisbaar onderdeel is van de ervaring, biedt de app enorme waarde voor artiesten. 

TikTok heeft verschillende oplossingen ontwikkeld om de blootstelling van muzikanten in de app te maximaliseren, zoals het SoundOn-programma, de 'Stem Drop'-initiatieven en de Music Library. Bovendien experimenteert TikTok met een 'Work with Artists'-optie waarmee artiesten incentives kunnen bieden aan gebruikers om hun nummers aan hun video's toe te voegen. 

Door zich te richten op muziekgebruik versterkt TikTok zijn relevantie en bevestigt het zijn waarde in de muziekindustrie.

Bron: Social Media Today

TikTok Launches New In-App Music Hub to Highlight Trending Artists

22 MAART

Bepaal zelf je TikTok-algoritme

TikTok maakt werk van een historische functie. Binnenkort kan je als gebruiker jouw eigen algoritme gaan bepalen. Ik hoor je denken; "dat doe ik onbewust nu toch ook al?". Als je dat denkt, heb je geen ongelijk, en toch is het nu anders. Simpel uitgelegd werkt het zo. In de nieuwe versie van TikTok zal je als gebruiker 'opnieuw kunnen beginnen' op de app. 

Concreet krijgt TikTok een nieuwe functie om jouw feed te refreshen. Je reset alle vooraf aangegeven interesses en begint deze opnieuw in te stellen. Op basis daarvan maakt TikTok een nieuwe feed voor je aan en kan je dit algoritme weer verder ontdekken. Binnenkort zouden alle gebruikers deze functie moeten hebben.

8 MAART

Maak kennis met TikTok Sounds for Business

Wil jij muziek gebruiken onder jouw TikTok-video maar heb je geen inspiratie? TikTok gaat jou helpen. Met TikTok Sounds for Business hebben ze bij Bytedance een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om de juiste muziek onder jouw video te plaatsen. Zo wordt het makkelijker voor ondernemingen/steden & gemeenten/handelaars en zoveel meer om leuke video's te maken die een groot bereik opleveren.  Sounds for Business wordt binnenkort gelanceerd over de hele wereld. Wanneer dat gebeurt, lees je hier eerst.

20 FEBRUARI

TikTok lanceert mini-games tijdens Livestreams mét prijzen

TikTok werkt aan een nieuwe manier om gebruikers te entertainen binnen de app. Met TikTok Trivia gaan ze 5 dagen lang mini-games testen tijdens Livestreams. Binnen die mini-games zal je als gebruiker ook prijzen kunnen winnen. Als deze test goed verloopt bestaat de kans dat ze definitief uitgerold worden naar de functionaliteiten van de groep.

Het is voor TikTok een nieuwe manier om het engagement te vergroten binnen de app. In het ideale scenario had TikTok de Live Shopping-tool verder uitgerold, maar dat komt maar niet definitief van de grond. Daarom verleggen ze het vizier naar andere functionaliteiten voor de gebruiker. Of en wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

4 JANUARI

Algoritme wordt bijgeschaafd

Bij TikTok willen ze in de toekomst nog beter in staat zijn om expliciete content te weren uit de feed. De sociale mediagigant wil suggestieve content die niet geschikt is voor minderjarigen beter opsporen en heeft daarom het algoritme aangescherpt. 

Bij Bytedance willen ze een veilige plek op het internet worden voor alle doelgroepen. Daarom werken ze vanaf nu ook samen met de organisaties StopNCII, Meta en Bumble om de verspreiding van expliciet beeldmateriaal op het platform te stoppen.

19 DECEMBER

Komen horizontale video's naar TikTok?

TikTok gaat tegen de stroom in. Zo werken ze momenteel aan de integratie van horizontale video's in de app. Dat terwijl YouTube en Instagram vooral bezig zijn met de verdere integratie van verticale video. Lijkt TikTok daarmee af te stappen van hun huidige verticale feed? Dat zou natuurlijk een brug te ver zijn. Toch is het interessant om te zien dat ze bij ByteDance ook toekomst in horizontale video zien.

Als je erover nadenkt, is de eerdere update om video's van maximum 10 minuten te maken, ook al een stap in die richting.

19 OKTOBER

Binnenkort +18-Livestreams op TikTok

Bij TikTok gaan ze de regels veranderen voor gebruikers die willen livestreamen op het platform. Zo moet je binnenkort minstens 18 in plaats van 16 zijn om live te kunnen gaan op TikTok. Zo willen ze bij TikTok het wereldwijde brede publiek beter kunnen bedienen.

Bij Bytedance merken ze dat er tijdens livestreams foute moppen worden gemaakt die niet geschikt zijn voor kinderen. Het is overigens niet het plan om met deze aanpassing naaktbeelden toe te laten. Die voorwaarden blijven hetzelfde. Ze willen voornamelijk de kinderen op het platform beschermen. De komende weken wordt deze feature uitgerold.

11 OKTOBER

TikTok voegt Photo Mode toe

TikTok gaat Instagram achterna. Een zin die we vaker lezen. De sociale media kanalen verschillen dan wel per week, maar de copy cats blijven aanwezig binnen de online wereld. Zo is TikTok momenteel bezig met het uitrollen van een Photo Mode. Die nieuwe modus lijkt verdacht veel op de Instagram Carroussel. Daardoor zal je als gebruiker kunnen scrollen tussen stilstaande beelden.

Momenteel is er nog geen zekerheid over de lancering van deze nieuwe update. Bij TikTok willen ze deze tool eerst concreet uittesten in de Verenigde Staten om daarna verder uit te rollen over de rest van de wereld.

Video's bewerken in de app binnenkort mogelijk

Bij TikTok werken ze hard aan nieuwe manieren om content te creëren binnen de eigen app. Zo zijn ze volop bezig met het uitwerken van een eigen videobewerkingstool binnen TikTok. Als gebruiker kan je binnenkort video's, geluiden en afbeeldingen toevoegen binnen de bewerkingstool, zonder daarvoor de app te moeten verlaten. De basistools bestonden al, maar die willen ze nu uitbreiden.

Bij Bytedance merkten ze dat de gebruikers meer en meer video's gingen bewerken via andere tools dan de eigen app. Dat zorgt ervoor dat de TikTokkers minder tijd binnen de app spenderen. Daarnaast willen ze bij Bytedance ook de creatieve vrijheid van de creators bevorderen. De update zou al in verschillende landen beschikbaar zijn. Check jouw updates binnen de Appstore of Playstore om te zien of jij de laatste versie van TikTok al kan downloaden.

5 OKTOBER

Winkelen we binnenkort live op TikTok?

Bij TikTok zijn ze volop op zoek naar partners om live winkelen binnenkort mogelijk te maken. Vooralsnog zou dat enkel in de VS getest worden. Met de technologie die ze ondertussen al uitgedacht hebben, moet het voor de gebruiker mogelijk worden via het kanaal te shoppen bij het bekijken van (korte) video's. 

Live Shopping komt momenteel niet meteen van de grond in Noord-Amerika. Daarom kondigde Meta onlangs aan te stoppen met deze functie. Toch wil TikTok een nieuwe poging ondernemen. Zo hebben ze al een partner onder de arm genomen die een commissie pakt op elke aankoop via TikTok. Wanneer het gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

19 SEPTEMBER

Ook TikTok neemt BeReal-functie over

TikTok Now is de nieuwste uitvinding van het bedrijf achter de Chinese app. Nu ja, uitvinding. Daarvoor hebben ze voornamelijk gekeken naar de nieuwe hype 'BeReal'. Via 'Now' binnen TikTok krijg je op een random moment van de dag de melding dat je een foto of een video moet maken. Daarmee vuren ze echt wel met scherp naar BeReal de app die exact op dat principe gebaseerd is.

Naast TikTok is ook Instagram bezig met een vergelijkbare functie. BeReal werd onlangs erg populair bij de Nederlandse en Vlaamse jeugd. Maar net zo goed over de hele wereld. En dat hebben de andere sociale media kanalen nu ook begrepen. Het mooiste compliment voor een uitvinder? Gekopieerd worden. Benieuwd wat de reactie van BeReal zal zijn. Over een releasedatum van TikTok Now is nog niks bekend.

3 AUGUSTUS

TikTok komt met muziekstreamingdienst

Ergens in mei deed TikTok een eerste aanvraag om een patent te krijgen voor z'n eigen streamingdienst. Zo willen ze concurreren met Apple Music en Spotify. TikTok Music moet ervoor zorgen dat nummers niet meer gehyped worden op Spotify en Apple Music maar op het eigen platform. 

Daarnaast willen ze ook jonge en onbekende artiesten de kans geven en een platform geven om door te breken. Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is voorlopig nog onbekend. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier.

28 JULI

Gamen we straks op TikTok?

Net als op Facebook & Snapchat kan je binnenkort ook spelletjes spelen op TikTok. Dat heeft het bedrijf Bytedance laten weten. TikTok is een samenwerking aangegaan met de ontwikkelaars: Voodoo, Nitro Games, FRVR, Aim Lab en Lotum. Zij moeten de juiste games ontwikkelen voor de app. 

Wat al zeker is, is dat deze spelletjes eraan zullen komen: Basketbal FRVR, Pride Run, Space Destroyer en Influencer Run. De games zullen gratis te spelen zijn voor alle gebruikers. Wanneer we ze mogen verwachten, is nog niet bekend.

8 JUNI

Avatars komen naar TikTok

TikTok gaat het mogelijk maken om avatars te integreren binnen de app. Dat doen ze om voortdurend de creatieve mogelijkheden voor de gebruikers uit te breiden. De avatar zal eruit zien als een soort filter waarbij je gebruikmaakt van jouw eigen gemaakte avatar, of een voorgeprogrammeerde die TikTok zelf heeft samengesteld. Daarnaast is het ook zo dat het je de mogelijkheid biedt om anoniem te blijven binnen de app. Je kan de filter namelijk gebruiken bij het opnemen van video's.

1 JUNI

ONTDEK TIKTOK CLEAR MODE HIER

TikTok werkt aan een manier om door de app te scrollen zonder dat de knoppen in beeld komen bij video's. Veel gebruikers hebben de voorbije maanden, en eigenlijk zelfs jaren, geklaagd over dit fenomeen. Soms is het door alle knoppen en info binnen de video onmogelijk om alle informatie te zien binnenin de TikTok.

De makers van de app, het bedrijf ByteDance, hebben ondertussen ook bevestigd dat er gewerkt wordt aan een versie van de app zonder alle knoppen in beeld. Wanneer de nieuwe update gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

24 MEI

TIKTOK LANCEERT ABONNEMENTEN

Het zat er al langer aan te komen, maar eindelijk is het zover. TikTok heeft een eigen abonnementensysteem. Zo zal je als gebruiker kunnen abonneren op de accounts van jouw favoriete creators. Momenteel zou het wel enkel kunnen bij accounts die voornamelijk livestreamen.

Als betalende abonnee zou je gebruik kunnen maken van extra features zoals bijvoorbeeld exclusieve chats waaraan enkel abonnees en de creator kunnen deelnemen. Abonnees krijgen ook een bepaalde badge mee in hun gebruikersnaam. 

23 MEI

SPEEL BINNENKORT SPELLETJES BINNEN DE APP

Volgens persagentschap Reuters wil TikTok binnenkort werk maken van spelletjes binnen de app. Op die manier wil het de app breder trekken en gebruikers langer vasthouden binnen TikTok. 

Naar alle waarschijnlijkheid gaat TikTok de games gebruiken vanuit moederbedrijf Bytedance. Het bedrijf heeft namelijk enkele dochterondernemingen zoals Pixmain en Nuverse, en die zijn al langer bezig met het ontwikkelen van spelletjes.

Wanneer deze update beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

9 MEI

TIKTOK TEST KNOP DIE 'DISCOVER-FUNCTIE' VERVANGT

TikTok is een functie aan het testen die de 'Discover-functie' op de app vervangt. Zo zou er een knop 'Vrienden' komen. Hier komt een verzameling van video's terecht van al jouw contacten. Dat in tegenstelling tot de video's van over de hele wereld die de Discover-functie wel bood. 

Deze functie zal binnenkort ook verder uitgerold worden bij alle gebruikers van TikTok. Het gaat overigens ook niet uitsluitend over de mensen die je zelf volgt. Wel over de personen die je volgt, maar net zo goed contacten uit jouw telefoon. Daarnaast krijg je in dit venster ook de vraag om te verbinden met jouw Facebook-vrienden om zo nog meer herkenbare content te zien.

Wanneer deze functie uitgerold wordt, is niet bekend.

VERDIEN SNELLER GELD ALS CREATOR OP TIKTOK

TikTok heeft een nieuw programma 'TikTok Pulse' aangekondigd. Dat programma zal het voor adverteerders mogelijk maken om hun advertenties naast populaire content te plaatsen. En tegelijkertijd krijgen creators ook de mogelijkheid om een inkomstenaandeel te implementeren.

Voor kleine creators kan het meer zichtbaarheid en dus meer inkomsten betekenen. TikTok hoopt daarnaast dat grote sterren op het platform meer gaan posten door het TikTok Pulse-programma. 

TikTok heeft meer en meer schrik gekregen dat creators naar YouTube trekken om daar geld te maken met content. De toekomst zal uitwijzen wat deze realisatie zal betekenen.

14 APRIL

TIKTOK WERKT AAN VIND-IK-NIET-LEUK-KNOP

De Chinese app werkt aan een vind-ik-niet-leuk-knop. Dat zal niet voor de video’s zijn, maar wel als individuele reacties op comments op een video. Wanneer een gebruiker die functie inzet, is het alleen zichtbaar voor TikTok en voor die persoon zelf. Niet voor de makers of andere gebruikers.

De knop zal gebruikt worden om te laten weten aan TikTok dat een reactie irrelevant of ongepast is. Wanneer deze tool beschikbaar is, is nog onbekend.

TIKTOK WERKT AAN METAVERSE

TikTok is volop bezig met het installeren van de metaverse binnen de app. Hier zal je als gebruiker tijd kunnen doorbrengen in de nieuwe digitale wereld die er ook aankomt op Facebook.

De exacte tool binnen TikTok zal luisteren naar de naam ‘Effect House’. Hier zal je als gebruiker en/of maker op TikTok niet alleen video’s kunnen creëren, maar ze zullen ook gebruik kunnen maken van de augmented reality-camera-effecten voor hun video's. Zo teleporteer je naar een nieuwe wereld.

Deze nieuwe wereld zal vrij beschikbaar zijn, maar je zal er niet zomaar alles kunnen doen. Zo mag je geen discriminatie in de hand werken. Vanaf er meer te vertellen is over deze update, lees je het hier eerst.

29 MAART

CHECK BINNENKORT JOUW KIJKGESCHIEDENIS OP TIKTOK

Ben jij het ook beu om te scrollen op TikTok een leuke video te zien, maar plots scrol je door en vind je die video nooit meer terug. Wel dat zou wel eens verleden tijd kunnen zijn. TikTok werkt namelijk aan een update waarin het de kijkgeschiedenis van de gebruikers gaat toevoegen.

Momenteel wordt de functie getest bij een beperkt aantal gebruikers. Het is nog niet volledig duidelijk of de functie binnenkort naar alle gebruikers over de hele wereld uitgerold wordt.

18 MAART

TIKTOK KOMT MET STORIES ZOALS SNAPCHAT

TikTok gaat heel wat andere sociale media kanalen achterna. Zo kondigden ze een aantal weken geleden aan dat ze werk maken van video’s die tot wel 10 minuten op het platform. En deze week doen ze daar de introductie van stories bij. Ze werken momenteel aan de integratie van stories binnen hun eigen app. Dat nieuws raakte eerder al bekend maar zou nu in een eindfase zitten.

Wanneer we deze update officieel mogen verwachten is nog niet bekend. Vanaf dat bekend is, hoor je het hier eerst.

15 MAART

TIKTOK LANCEERT MUZIEK DISTRIBUTIEPLATFORM

TikTok is bezig met de uitrol van ‘SoundOn’, hun muziekdistrinutieplatform waar onafhankelijke artiesten muziek rechtstreeks zullen kunnen publiceren.  Daarnaast zal ‘SoundOn’ ook korte video’s delen mogelijk maken. In het eerste jaar zullen de artiesten 100% van hun royalty’s ontvangen. Na het eerste jaar wordt dat verlaagd naar 90%.

Via SoundOn zal je jouw muziek als artiest ook kunnen publiceren op Spotify & Instagram. Daarnaast wil het ook gratis advies bieden om jouw fanbase op te bouwen. Vanaf ‘SoundOn’ officieel gelanceerd wordt, leest u het hier eerst.

1 MAART

MAAK BINNENKORT TIKTOKS VAN 10 MINUTEN

TikTok heeft officieel aangekondigd dat het de tijdslimiet gaat verhogen naar 10 minuten. Dat heeft 1 van de woordvoerders van de video-app bevestigd. Een aantal maanden geleden nog had TikTok de limiet nog opgetrokken tot 3 minuten. Dat deden ze om de gebruikers meer mogelijkheden te bieden in het creëeren van content.

En dat brengen ze nu naar een nieuw level. Op deze manier gaan ze de concurrentie met YouTube ook nog meer aan.  Zo woedt de strijd tussen TikTok en YouTube nog een beetje steviger. Zeker omdat YouTube vorig jaar ook de YouTube Shorts introduceerden.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

31 JANUARI

TIKTOK EXPERIMENTEERT MET NIEUWE AVATAR-TOOL

TikTok is volop bezig met het testen van een avatar-functie. Daarmee kunnen gebruikers in de toekomst een digitale versie maken op basis van een selfie. Die zal dan gezichtsuitdrukkingen hebben die overeenkomen met de werkelijkheid.

Het doet heel erg denken aan een ‘Memoji’ die we nog kennen van Apple. Die kun je gebruiken om te reageren op berichten van anderen.

Wanneer deze tool er zal komen, is nog niet bekend.

BINNENKORT LUISTER JE NAAR AUDIO LIVESTREAMS OP TIKTOK

TikTok lijkt te experimenteren met audio-only live-streams. Hier spelen ze een jaar na datum handig in op de Clubhouse-stijl audio-chats die -zeker in de beginfase- echt een hype waren.

De heisa en de hype rond audio is de laatste maanden misschien een beetje aan het minderen. Maar steeds vaker wordt er nu weer een Clubhouse-opname beluisterd. Voor TikTok was dat hét teken om er ook mee aan de slag te gaan.

Wanneer je deze tool zult kunnen gebruiken, is nog niet bekend.

25 JANUARI

TIKTOK GAAT FUNCTIE TERUGBRENGEN

TikTok werkt naar verluidt aan het terugbrengen van de optie om te zien wie je profiel in de app heeft bekeken in de afgelopen 30 dagen. Dat zou voor meer transparantie kunnen zorgen over de interesse van gebruikers. 

Het zou bijvoorbeeld voor influencers kunnen betekenen dat ze in contact kunnen komen met potentiële opdrachtgevers.

Er is nog geen officieel bericht van TikTok of deze optie ooit zal worden vrijgegeven in dit stadium.

24 JANUARI

TIKTOK TEST MET BETALENDE ABONNEMENTEN

Na Instagram gaat ook TikTok uitzoeken hoe ze betalende abonnementen kunnen integreren op hun platform. Gebruikers zullen dan een betalend abonnement kunnen afsluiten bij hun favoriete video-makers. Het is nog niet duidelijk hoe de functie op TikTok zou werken.

Het is niet duidelijk op welk scherm de betaalde video's zouden komen, en of dat eventueel een apart scherm wordt. De tests van TikTok en Instagram sluiten aan bij een nieuwe beweging, waarbij onlineplatforms populaire makers meer aan zich willen binden.

Wanneer dit realiteit wordt, is nog niet bekend.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

18 JANUARI

TIKTOK TEST STORY-INTEGRATIE OP FOR YOU-PAGINA

Sociaal medium TikTok test het integreren van Stories op de For You-pagina.

Dat het een Story is, zal zichtbaar zijn aan een blauw label boven de gebruikersnaam van de uploader. Het uploaden gebeurt nu via de +-knop, die uploaders ook gebruiken om reguliere video's te uploaden. Bij het uploaden heet de Stories-modus Quick. 

Wanneer deze tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

10 JANUARI

TIKTOK TEST REPOST-KNOP

TikTok test momenteel een ‘repost’-knop. Dat doet het om het voor gebruikers mogelijk te maken om een TikTok-video die ze leuk vinden op hun eigen tijdlijn te zetten voor hun eigen volgers. Het werkt dus niet zoals bijvoorbeeld een duet, waarin je naast de video van een ander, je eigen video maakt. Dit gaat echt om het volledig posten van de video van een ander op jouw platform, maar uiteraard wel met de naamsvermelding en link naar de ander erbij.

Dit wordt een nieuwe manier van het delen van content. Zo zul je jouw eigen content gedeeld zien worden op andere pagina’s, en kan je zelf andere content delen op jouw eigen profiel.

Wanneer deze tool beschikbaar zal zijn, is nog niet bekend. Momenteel begeeft deze functie zich dus nog in een testfase.

7 december

TIKTOK INTRODUCEERT NIEUW VERDIENMODEL VOOR CREATORS

TikTok introduceert een nieuw verdienmodel voor makers. Het werkt zo: kijkers sturen tijdens live video’s virtuele diamanten, die vervolgens door de videomakers kunnen worden ingewisseld voor geld.

Om de diamanten te kunnen sturen, moeten kijkers eerst virtuele munten kopen. TikTok zegt dat het aantal live-giften door kijkers wordt gebruikt om de populariteit van een maker te beoordelen. Voor video’s die niet live zijn, kunnen kijkers zogeheten ‘videogeschenken’ sturen. Het model hierachter is vergelijkbaar met dat van de live-giften.

Deze nieuwe functie sluit aan bij de trend om creators geld te laten verdienen via de verschillende sociale media apps. Wanneer de tool gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

17 november

TIKTOK DOET CREATORS PLEZIER

TikTok voegt een optie toe om meer partnerschappen tussen merken en makers te bewerkstelligen. Dat doen ze met de lancering van een nieuw 'Creative Exchange'-platform. Hiermee kunnen merken een campagne opzetten, waarop makers kunnen reageren en deals voor gesponsorde content kunnen sluiten.

Zoals je hier kunt zien, kun je kiezen uit een reeks campagnetypes die meer context zullen geven over wat je precies zoekt bij potentiële creatieve partners.

TikTok zegt dat de eerste fase van TikTok Creative Exchange nu beschikbaar is voor een beperkte groep adverteerders. Merken en makers kunnen hier meer informatie vinden en meedoen aan het pilot-programma.

3 november

GEEF BINNENKORT FOOI OP TIKTOK

TikTok werkt aan een functie om gebruikers fooi te laten geven aan creators van een bepaalde tiktok. Zo zullen fans hun waardering voor het werk op een andere manier kunnen uiten. Voor de creator in kwestie is het dan weer een mooie gelegenheid om geld te verdienen met het maken van tiktoks.

Maar niet iedereen zal de ‘tipfunctie’ -want zo heet ze- kunnen uitrollen met eigen tiktoks. Die eer is weggelegd voor slechts een aantal accounts. Jouw account moet bijvoorbeeld ‘in good standing’ zijn. Dat wil zeggen dat je nog nooit een klacht van TikTok hebt ontvangen. 

En, je moet als account ook minstens 100,000 volgers hebben. In elk ander geval zal er van donaties geen sprake zijn.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

TIKTOKS INPLANNEN VIA DE DESKTOPVERSIE VAN DE APP

TikTok komt met groot nieuws. Je kunt namelijk vanaf nu tiktoks inplannen via de desktopversie of de webapp van TikTok. Jawel, je leest het goed. Vanaf nu bestaat er een desktopversie én webapp van de razendpopulaire app. 

Je zal vanaf nu dus tiktoks kunnen inplannen, mààr dat zal voorlopig enkel kunnen als je in het bezit bent van een business-account van de app. Het is dus een nieuwe feature die speciaal wordt uitgerold voor iedereen die professioneel met TikTok aan de slag wil gaan.

Zo wordt de nog steeds heersende trend van TikTok wederom bevestigd. Het draait niet allemaal om dansjes, of gekke en lachwekkende video’s. Het is meer dan ooit interessant om in te zetten op TikTok als bedrijf, onderneming of publieke sector.

1 SEPTEMBER

SHOP NU RECHTSTREEKS BINNEN TIKTOK

TikTok gaat de samenwerking met ‘Shopify’ omtrent het shoppen binnen de eigen app verder uitbreiden. Zo zal je dankzij deze uitbreiding rechtstreeks vanuit TikTok naar de catologus van het product kunnen gaan om over te gaan tot de aankoop van het product. Iedereen met een TikTok Business-account zal hier binnenkort gebruik van kunnen maken, weet socialmediatoday.com.

Voorlopig is het nog wachten op de officiële lancering van deze functie. Verschillende accounts zijn nu in een testfase gekropen. Wanneer deze afgelopen is, mogen we snel nieuws voor Europa verwachten.

Deel dit bericht op

Lees meer