SOCIALE MEDIA UPDATE: ALGEMENE MEDIA

LEES AL HET NIEUWS OVER ALGEMENE MEDIA HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die in sociale media land wordt aangekondigd.

16 MEI

Pinterest vereenvoudigt het maken van pins en voegt links toe aan alle pins

Goed nieuws voor Pinterest-gebruikers! Pinterest maakt het nu nog gemakkelijker om pins te maken. Alle functies die vroeger alleen beschikbaar waren voor bepaalde ‘Pin-formaten’ of gebruikers met een zakelijk account, zijn nu samengevoegd in één handige stroom.

Wat betekent dit voor jou? Ongeacht het type pin dat je maakt, krijg je nu toegang tot handige functies zoals links toevoegen, bewerken na publicatie en flexibele beeldverhoudingen. Voordien moest je bijvoorbeeld ‘Idea Pins’ gebruiken om video's toe te voegen, maar nu zijn alle functies geïntegreerd in één stroom. Het is dus niet nodig om te weten welke functies bij welke elementen horen.

En dat is niet alles! Pinterest biedt ook verbeterde statistieken voor je pins, waaronder weergaven en kijktijd. Hierdoor kun je gemakkelijker de prestaties van je pins volgen en meten.

Maar het grootste nieuws is wel dat je nu links kunt toevoegen aan alle afbeeldingen en video's in de app. Dit betekent dat je direct verkeer kunt genereren vanuit elke pin. Je kunt nu gebruikers eenvoudig naar je website leiden en zelfs aankopen laten doen via de handige productfuncties van Pinterest. En alsof dat nog niet genoeg is, worden de betaalde samenwerkingsmogelijkheden en het taggen van producten met ‘affiliate’ links ook beschikbaar gesteld voor meer gebruikers.

Last but not least introduceert Pinterest emoji-reacties voor alle soorten pins.

Deze updates zorgen voor interessante verbeteringen, waardoor Pinterest nog functioneler wordt en je meer mogelijkheden hebt om je bedrijf te promoten en inkomsten te genereren via de app. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de nieuwe functies en zet Pinterest nog effectiever in voor jouw doelen.

Bron: Social Media Today
Pinterest Launches Simplified Pin Creation Flow, Adds Links in All Pins

3 MEI

Maak nu meerdere BeReals binnen de app

Grote veranderingen bij BeReal! De app -waarin je een melding krijgt om een foto te maken met je voor-en achtercamera op een willekeurig moment- heeft 2 gigantische aanpassingen aangekondigd. Een update waarmee het hele doel van de app verandert. Zo kan je vanaf nu meerdere BeReals per keer maken. En er komt ook een nieuwe feed aan waar je BeReal's van (semi-) bekende figuren zal kunnen bekijken. Eerder kondigde de app ook al de mogelijkheid om muziek toe te voegen aan jouw BeReal.

De aanpassing om meerdere BeReals te maken, komt er om de gebruiker langer binnen de app te houden. De makers van de app merken (te) weinig interactie binnen de app, en willen die nieuw leven inblazen. In de nieuwe feed zal je content van bekende figuren kunnen zien. Daar kan je op reageren met jouw eigengemaakte Realmoji's. De andere Realmoji's kan je echter niet zien. Daarnaast kan je vanaf nu ook muziek toevoegen aan jouw foto. Dat moet zorgen voor meer reacties, meer interactie tussen de gebruikers.

Tijd voor een Clubhouse Reboot

Clubhouse werkt aan grootschalige updates binnen de app. Zo worden meer dan de helft van de banen geschrapt. Het bedrijf wil namelijk sneller wijzigingen doorvoeren. Met het grote aantal werknemers bleek dat moeilijk te zijn. Sinds we de coronapandemie achter ons hebben gelaten, is het gebruik van de app zichtbaar verminderd. Clubhouse wil het aantal luisteraars en sprekers opnieuw fel verhogen en heeft daarvoor grote plannen. Die wil het echter nog niet publiekelijk delen. Wij houden het voor jou verder op de hoogte.

24 APRIL

Laat zien welke muziek je luistert

BeReal, de populaire app die veelvuldig gebruikt wordt binnen Gen Z is bezig met het uitrollen van een nieuwe functie. Zo hebben ze een extra button gelanceerd waar je kan toevoegen welke muziek/podcast je aan het luisteren bent bij het nemen van de BeReal. De app heeft namelijk een samenwerking afgesloten met Spotify om deze update mogelijk te maken. Een leuke toevoeging, tot nader order nog altijd zonder grote professionele meerwaarde. Zoals dat ook met de gehele app is.

22 MAART

Daar is OpenAi alweer met een nieuwe ChatGPT

AI blijft de wereld met verstomming slaan. Overal ter lande duiken er nieuwe tools op waarmee je teksten kunt maken, visuals kunt vragen en video's kunt bewerken. Alles begon bij de ontwikkeling van ChatGPT. Deze tool stelt jou in de mogelijkheid om aan de hand van vragen antwoorden, teksten en andere content te verkrijgen. Deze tool is momenteel al aan de vierde versie toe. Maar wat is er net veranderd binnen deze interessante AI-functie.

Eerst en vooral is het bij GPT-4 mogelijk om niet alleen teksten te versturen naar de chatbot, maar ook afbeeldingen. Ook hieruit kan de bot dan antwoorden verwerken. Daarnaast kan de 4e versie van de tool nu gemakkelijk 25.000 tekens zelf produceren waar dat er in de vorige versie slechts 3.000 waren. Denk eraan; deze versie is niet gratis. Om GPT-4 te kunnen gebruiken dien je een betalend Chat GPT Plus abonnement te nemen.

20 FEBRUARI

Betaalformule op Meta-apps

Komt Meta na Twitter ook met een betaalformule? Mark Zuckerberg & co zijn naar verluidt bezig met het uitwerken van een betalende variant van de Meta-apps Facebook & Instagram. Zo zal je voor een meerprijs van €11 per maand op desktop & €15 voor IOS-gebruikers je account kunnen laten verifiëren en gebruikmaken van een betere klantendienst. 

Een abonnement is 30% duurder op de smartphone omdat Apple en Google een commissie vragen voor elk abonnement dat op zo'n toestel verkocht wordt. Momenteel wordt de dienst uitgerold in Nieuw-Zeeland & Australië. Over de lancering in België is nog niks bekend.

15 FEBRUARI

Maak kennis met Artifact

De medeoprichters van Instagram: Kevin Systrom en Mike Krieger, hebben een een nieuwe onderneming gelanceerd. Daarmee zullen ze in de toekomst sociale media-apps ontwikkelen. Het eerste product: Artifact. Dat is een gepersonaliseerde nieuwslezer. De app zelf is momenteel nog niet in gebruik, maar daar komt snel verandering in. 

Artifact zal een samengestelde selectie van nieuwsverhalen voorstellen. Naar verloop van tijd zal dat afgestemd worden op de interesse van de gebruiker. Wanneer deze app geïntroduceerd wordt in Europa is nog niet duidelijk.

14 DECEMBER

ChatGPT is de nieuwe bom in de digitale media

Sinds enkele dagen zien we massaal berichten verschijnen op sociale media over een nieuwe generatieve AI-tool. ChatGPT is de naam, een AI chatbot, een virtuele assistent, die teksten schrijft. ​​Deze chatbot is in staat om op een natuurlijke manier te communiceren en te reageren op verschillende vragen en opmerkingen. De tool kan gebruikt worden in verschillende scenario's, zoals het genereren van content, het schrijven van nieuwsberichten, posts voor sociale media of het beantwoorden van vragen in een online forum. 

Ja, in deze feedback-periode is het gratis en we nodigen jou uit om het even te testen.  Er is geen app of software nodig voor ChatGPT, je bezoekt gewoon een website in je browser. Het werkt zowel op mobiele als op desktop sites. Om het uit te proberen, ga je naar chat.openai.com - je moet een account aanmaken met een mailadres en ze vragen ook jouw GSM nummer op te geven, dan krijg je een code die je nodig hebt om jouw account te activeren.

9 AUGUSTUS

Meta wil strijd aangaan met Twitch

Meta, het moederbedrijf van Facebook & Instagram, is bezig aan een eigen variant van het livestreamingplatform Twitch. Dat is een populair kanaal waar vooral gamers momenteel content leveren aan hun kijkers doormiddel van live-uitzendingen. Het Metaplatform luistert naar de naam 'Super'.

Meta meldt dat deze dienst geen onderdeel wordt van Facebook of Instagram. Het moet een volledig losstaande functie worden binnen de Meta-familie. Voorlopig toch. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer 'Super' officieel uitgerold wordt.

12 JULI

Facebook & Instagram weg in Europa

Een Ierse dataregulator heeft beslist dat Europa geen gegevens van gebruikers van de sociale media kanalen Facebook & Instagram meer mag versturen naar de VS. Het antwoord van Meta, het moederbedrijf van de 2 platforms, is duidelijk. Zo zou het kunnen zijn dat Meta de mogelijkheden van de apps in Europa gaat beperken. En misschien zelfs stopzetten. Bij experten heerst nu de vraag of het gaat om bluf, of een échte waarschuwing.

De kans is héél erg klein dat het zover gaat komen. De apps beperken in Europa zou voor Meta een verlies betekenen van enkele miljarden euro's. Iets waar ze ongetwijfeld niet voor staan te springen. Technisch lijkt er volgens kenners ook heel wat oplosbaar, waardoor het niet tot een opschorting zou moeten komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

26 APRIL

CONTENT CREATORS KRIJGEN NIEUWE REGELS OPGELEGD

Content Creators hebben nieuwe regels opgelegd gekregen in het delen van content op hun kanalen. Zo zullen ze concrete richtlijnen moeten volgen in het publiceren van posts die kunnen gezien worden als reclame. Wie regelmatig reclame maakt voor bedrijven is ook verplicht om zijn/haar/x ondernemingsnummer in hun bio te plaatsen als ze dat hebben. Ook het ondernemingsadres moet gedeeld worden.

Bij de FOD Economie, ofwel de Federale Overheidsdienst Economie zeggen ze akkoord te zijn met deze nieuwe regels. Bij de content creators is er dan weer veel kritiek. In principe gaat de regelgeving vanaf nu in.

22 FEBRUARI

TRUMP LANCEERT EIGEN SOCIALE MEDIA KANAAL

Het sociale medianetwerk ‘Truth Social’, de Twitter-variant van de hand van voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump, is officieel gelanceerd. De app is in Europa (nog) niet beschikbaar. Maar in de App Store in de Verenigde Staten kwam hij al snel in de toppositie van meest gedownloade app van het moment terecht.

De app lijkt heel erg op Twitter. Een bericht dat je als gebruiker kunt posten wordt de ‘truth’ genoemd. Iemand die een bericht retweet, ‘retruth’, dat via Truth Social. In een latere fase zal de app ook nieuws en podcasts krijgen.

Wanneer de app met alle functies naar Europa komt, is nog niet bekend.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer