SOCIALE MEDIA UPDATE: ALGEMENE MEDIA

LEES AL HET NIEUWS OVER ALGEMENE MEDIA HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die in sociale media land wordt aangekondigd.

5 DEC

​​Pinterest zet stap naar inclusiviteit met 'Body Type Ranges' tool

Met de nieuwe 'body type ranges' tool maakt Pinterest een grote sprong voorwaarts in het representatief en toegankelijk maken van mode en huwelijksideeën. Benieuwd hoe dit werkt?

Stel je voor: je zoekt naar mode-ideeën op Pinterest en bam, je filtert op verschillende lichaamstypes. Pinterest zet de stap naar inclusiviteit met een nieuwe tool. De ‘Body Type Ranges’ maakt gebruik van geavanceerde technologie om variëteit in lichaamsvormen te identificeren. Van huwelijksoutfits tot alledaagse mode, iedereen vindt nu inspiratie die past bij hun unieke vorm.

Deze stap gaat verder dan alleen mode. Het is onderdeel van Pinterest's missie om een meer inclusieve en positieve internetervaring te creëren. Met functies als huidskleur en haartype filters heeft Pinterest de diversiteit in zoekresultaten aanzienlijk verhoogd. En het werkt! Eerdere functies zoals de huidskleur filter zagen al een toename van 70% in het opslaan van Pins in verschillende huidtinten.

Pinterest gelooft dat deze nieuwe tool niet alleen de zoekresultaten diverser maakt, maar ook de betrokkenheid op het platform zal vergroten. Het is een stap naar een platform waar iedereen zich vertegenwoordigd en geïnspireerd voelt.

Bron: 

TechCrunch — Pinterest begins testing a 'body type ranges' tool to make searches more inclusive

10 OKT

Dalende verwijzingsverkeer op Facebook en X

Heb je het gevoel minder verkeer te krijgen via Facebook en X. Wel, dan ben je niet de enige. 

Een recente analyse van Similarweb en Axios onthult dat het verwijzingsverkeer van Facebook naar nieuwswebsites sinds september 2020 met ongeveer 80% is gedaald. Bij X is dit cijfer 60%. 

Maar waarom gebeurt dit?

Beide sociale mediakanalen zijn de focus aan het verleggen naar shortform video's en ‘Direct Messaging’ in de app. Dit betekent dat linkposts minder bereik krijgen dan voorheen. Facebook en X willen gebruikers immers langer op hun platform houden, en videocontent lijkt hier duidelijk de sleutel te zijn.

Wat kun je doen?

Als je merk sterk afhankelijk is van verwijzingsverkeer, is het tijd om je strategie toch wat aan te passen. Overweeg om meer visuele elementen zoals carrousels en video's te gebruiken om je laatste posts uit te leggen en de betrokkenheid te vergroten.

Wil je meer inzicht in deze trend? Klik dan hier voor het volledige verhaal!

Bron:

Social Media Today - Dalend Verwijzingsverkeer van Facebook en X

‘Google Mijn Bedrijf’ sociale media links

Google zet een nieuwe stap om bedrijven meer zichtbaarheid te geven. Je kunt nu je sociale mediakanalen toevoegen aan je ‘Google Mijn Bedrijf’profiel. Deze functie was eerder alleen beschikbaar voor geselecteerde merken, maar is nu toegankelijk voor de meeste organisaties.

Hoe werkt het?

Het proces is vrij eenvoudig. Log in op je Google Mijn Bedrijf-profiel, ga naar 'Profiel bewerken' en dan naar 'Bedrijfsinformatie'. Hier kun jij je sociale mediakanalen bijwerken in de 'Contact'rubriek.

Waarom is dit belangrijk?

Het toevoegen van deze links kan meer verkeer naar je sociale mediaprofielen genereren. Bovendien biedt het kijkers meer manieren om te verbinden op hun favoriete kanalen, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok, X en YouTube.

Benieuwd hoe je deze nieuwe functie kunt benutten? 

Vraag je gratis dagpas aan en ontdek onze stap-voor-staphandleiding

Bron: 

Social Media Today - Google Expands Access to Social Media Links in Business Listings

12 SEPT

Sociale Mediakanalen en E-commerce: binnenkort shoppen we allemaal in-app

Je bent aan het scrollen op Instagram en BAM! Daar zijn ze, die sneakers die je al een tijdje in de gaten hield. Geen getwijfel meer tijdens het doorlinken naar een andere website; je tikt op 'Koop nu', en voilà je bent klaar. Je Instagramaccount hoef je niet eens meer te verlaten.

Dit is geen toekomstmuziek, maar de realiteit waar Facebook, Instagram en TikTok momenteel hard aan werken. Voorheen waren deze apps vooral een reclamebord, een springplank op weg naar webshops als Amazon of bol.com. Maar nu? Nu, willen ze de hele winkel zijn, kassa en al.

Waarom deze strategie? Het antwoord is simpel: data en controle. Als ondernemers weten we hoe waardevol data is. En de sociale mediaplatformen willen die data gewoonweg niet meer met je delen. Ze willen alles weten over het koopgedrag van jouw klanten, en die informatie gebruiken om hun eigen advertentie-inkomsten te verhogen.

Dus, wat betekent dit concreet voor jou? Aan de ene kant kan het makkelijker zijn om een verkoop te sluiten als je volgers al in een koopstemming zijn op een sociaal platform. Maar aan de andere kant verlies je cruciale data en de mogelijkheid om de klantbeleving op je eigen site te controleren.

En de toekomst? Die ziet er rooskleurig uit voor de sociale mediagiganten. TikTok is immers al bezig met een eigen magazijn in het VK, en Meta is druk bezig met het upgraden van hun ‘Handelsbeheer’. Ze zijn uiteindelijk heel duidelijk van plan om een steeds groter stuk van de e-commerce taart te pakken.

Dus, de volgende keer dat je zo’n een 'Koop nu' knop ziet in je favoriete sociale media app, weet je dat je getuige bent van een revolutie in online winkelen. Je stapt in een nieuwe wereld van e-commerce, een wereld waarin je misschien niet alle touwtjes meer in handen hebt.

Bron: 

Emerce - Facebook, Instagram en TikTok willen alleen handel binnen hun eigen platformen

 

Clubhouse 2.0: De comeback met ‘Audiochats’

Betalen voor een exclusieve uitnodiging tot Clubhouse? Die hype is 100% voorbij. Echter bestaat Clubhouse nog steeds en zijn ze niet klaar om de handdoek in de ring te gooien. Ze komen opdagen met iets nieuws: "Audiochats". Stel je een WhatsApp-groep voor, maar dan zonder het getik. Gewoon praten, luisteren, en weer verder gaan met je dag.

Laten we eerlijk zijn, we wisten niet eens dat Clubhouse nog bestond. Van een bruisende community met 10 miljoen actieve gebruikers naar een plekje ergens op de 214ste plaats in de Appstore. Dus nee, dit is niet zomaar een update. Clubhouse wil opnieuw een dagelijkse gewoonte worden, geen eenmalige hype.

Maar is deze nieuwe functie genoeg om ons terug te lokken? Goede vraag! Je denkt misschien: "Heeft WhatsApp dit niet al?" Ja en nee. Clubhouse wil het gesprek gaande houden, letterlijk. Je kunt op elk moment binnenwandelen in een audiochat, je zegje doen, en weer vertrekken. Anderen kunnen reageren wanneer ze willen. Het is een doorlopend gesprek, geen snelle berichtenuitwisseling.

Bij Clubhouse's "Audio Chats" is het dus alsof je een kamer binnenloopt waar mensen al aan het praten zijn. Je kunt meedoen, luisteren, en weer gaan wanneer je wilt. Het is een plek voor langzamere, diepgaandere gesprekken, niet voor snelle updates.

Dus, wat denk je? Clubhouse probeert zichzelf opnieuw uit te vinden in een wereld die elke dag verandert. Of deze nieuwe "Audio Chats" genoeg zijn om ons terug te krijgen, is nog maar de grote vraag. Maar als het idee van een doorlopend, diepgaand gesprek je aanspreekt, is het misschien tijd om Clubhouse weer eens uit te proberen.

Bronnen: 

Sociale Media Today - Clubhouse adds new chats more like messaging app

TechPulse - Clubhouse wil een comeback maken met nieuwe update

 

Google zet emoji’s letterlijk op de kaart

Voortaan gebruik je emoji's om jouw opgeslagen locaties in Google Maps te markeren. Jazeker, in plaats van de standaard rode duimspijkers, kies je nu een emoji die meer informatie geeft over die plek.

Waarom is dit belangrijk voor jou als organisatie? Stel je voor dat je verschillende ondernemingen beheert. Je kunt nu emoji's gebruiken om ze te categoriseren: een koffiekopje voor je café, een boek voor je boekhandel, enzovoort. Het maakt het navigeren en het vinden van locaties een stuk intuïtiever.

Deze nieuwe functie is niet enkel een leuke gimmick, het verhoogt ook het gebruiksgemak van de app. Want in een wereld waar elke seconde telt, maakt zo’n kleine verandering zoals deze een groot verschil.

Bron:

TechPulse - Google Maps zet emoji's op de kaart

5 SEPT

Pinterest zet nieuwe stappen voor de veiligheid van jonge gebruikers

Pinterest rolt nieuwe veiligheidsfeatures uit, en als je doelgroep jongeren omvat, is dit een must-read.

Eerst en vooral, Pinterest laat gebruikers van 16 en ouder nu kiezen tussen een privé- of openbaar profiel. Voor degenen onder de 16 blijft een privéprofiel de standaard. Als je organisatie zich richt op tieners, let dan op! Hun profielen zijn standaard privé, wat de zichtbaarheid van je gedeelde content kan beïnvloeden.

Daarnaast gaat Pinterest alle volgers van gebruikers onder de 16 wissen. Ja, je leest het goed, wissen! Daarna moeten deze jongeren zelf hun volgers weer toevoegen. Dit zorgt er enerzijds voor dat tieners beter op de hoogte zijn van wie hun content ziet. Heb je echter een jonge fanbase? Dan kan dit je bereik en engagement zeker beïnvloeden. Tijd om die Pinterest-strategie eens onder de loep te nemen!

Tot slot zullen jongeren onder de 16 alleen nog berichten kunnen sturen en ontvangen van mensen die ze daadwerkelijk volgen. Gebruik je ‘Direct Messaging’ voor klantenservice of promoties? Dan is het tijd om je aanpak te herzien voor deze leeftijdsgroep.

Waarom deze veranderingen? Een recent rapport toonde aan dat sommige gebruikers de bestaande veiligheidsmaatregelen omzeilden om jonge gebruikers te benaderen. Pinterest neemt dit serieus en schakelt daarom een versnelling hoger in de bescherming van hun jongste gebruikers.

Deze nieuwe maatregelen zijn niet alleen relevant voor ouders en hun kinderen. Nee, dit is ook interessant nieuws voor organisaties op Pinterest. Dus, is jouw strategie al Pinterest-proof?

Bron: 

Social Media Today – Pinterest rolls out new safety tools protect younger users

22 AUG

Van algoritme-vrij tot een nieuw sociale mediakanaal

EU-gebruikers kunnen algoritmes op Sociale Mediakanalen uitschakelen

Meta schudt de boel op! Als EU-gebruiker kun je binnenkort zelf kiezen voor een algoritme-vrije ervaring. Dit is in lijn met de nieuwe EU Digital Services Act (DSA), die meer controle en transparantie biedt aan gebruikers. 

Meer controle, meer jij! Chronologische weergave van Stories en Reels? Check! Niet-gepersonaliseerde zoekresultaten? Dubbelcheck! En wat doen kanalen zoals TikTok en LinkedIn ? Wel eigenlijk volgens zij al even deze regels op. 

Ook Snapchat heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om te voldoen aan de DSA. Ze bieden nu de mogelijkheid om uit te stappen uit algoritmische personalisatie in hun Discover en Spotlight secties. Dus, als je wilt, kun je nu kiezen voor een minder gepersonaliseerde ervaring. Maar let op, je data wordt nog steeds bijgehouden.

Telegram Stories nu beschikbaar voor iedereen

Telegram, ken je deze sociale media-app? Ze hebben zojuist de Verhalen-functie gelanceerd! Maak foto's, voeg tekst en stickers toe, en deel ze 24 uur lang. En het beste? Je kunt foto's maken met zowel de voor- als achtercamera. 

Met een Premium-abonnement ga je nog een stapje verder en pas je zelfs de weergaveduur aan. 

BeFake: Een nieuwe AI-gebaseerde sociale media-app

Hold on, want hier komt iets totaal nieuws! Alias Technologies introduceert BeFake, een sociale media-app die je verbeelding tot leven brengt. Maar hoe dan? Met tekstprompts kun je jezelf omzetten in verbluffende, augmented visuals. Het is niet zomaar een filter; het is een compleet nieuwe manier om jezelf uit te drukken.

BeFake draait om de vraag: "Waarom echt zijn als je nep kunt zijn?" Het biedt een verfrissend alternatief voor de conventionele realiteit op bestaande sociale mediaplatformen. Je kunt je authenticiteit laten schitteren door fantasie, en de eindeloze mogelijkheden van je creativiteit verkennen zonder de beperkingen van onze fysieke wereld.

De AI-technologie van BeFake stimuleert je verbeelding en biedt een nieuwe manier om je identiteit te verkennen. Is dit nu een revolutie in hoe we omgaan met sociale media? Het zou zowaar kunnen … BeFake nodigt je uit om deel uit te maken van hun community, waar je authentiek jezelf kunt zijn door 'nep' te zijn.

Bronnen: 

Social Media Today - EU-Users will soon be able to opt out of algorithmic sorting on Meta

Reuters - Big Tech braces for EU Digital Services Act regulations

De Standaard - Gedaan met algoritmes: Facebook, Instagram en Tiktok buigen voor nieuwe Europese wet

Social Media Today - Snap Announces New Measures to Comply With EU Digital Services Act

TechPulse - Telegram Stories nu voor iedereen beschikbaar 

Venture Beat - Ex MZ CEO launches BeFake app on AI based social media app

 

20 JUNI

De impact van Sociale Media op nieuwsconsumptie

Scroll jij ook door je Facebook- of Instagram-feed om het nieuws te checken? Je bent niet alleen! Volgens het jaarlijkse Digital News Report gaan we allemaal steeds vaker op onze sociale media op zoek naar nieuwtjes, en laten we de ouderwetse nieuwssites links liggen. Vooral de jongeren onder ons zijn verknocht aan deze nieuwe manier van nieuwsconsumptie. Ze browsen liever door Facebook en Instagram dan de moeite nemen om de nieuwssites te bezoeken. 

Maar dat is nog niet alles. In Vlaanderen is er iets bijzonders aan de hand. De honger naar nieuws, vooral bij jongeren, daalt. Slechts 71% checkt dagelijks het nieuws, dat is een daling van 10% tegenover vorig jaar. Geloof het of niet, ongeveer een kwart van de jongeren geeft toe geen interesse te hebben in het nieuws. Gelukkig is er ook goed nieuws: @nws.nws.nws, een Instagramaccount speciaal voor tieners, ziet zijn populariteit stijgen. Maar liefst 29% van de 18- tot 24-jarigen haalt nu nieuws uit dit account, een flinke sprong voorwaarts in vergelijking met de 8% in 2021.

En hoe zit het met onze vertrouwde nieuwsbronnen? Wel, bijna de helft van ons Vlamingen vertrouwt nog steeds op online media. Voor de ouderen onder ons (je weet wel, 55-plussers) blijft de televisie de onbetwiste nieuwsbron. De jonge generatie daarentegen, zweert bij sociale media.

Er is nog meer te vertellen. Onze voorkeuren zijn aan het veranderen. Facebook en Instagram verliezen hun glans, terwijl TikTok en WhatsApp op de voorgrond treden. We delen ook minder en minder van onze eigen gedachten en meningen op sociale media. We voelen ons comfortabeler bij het posten in kleine, privégroepen.

Dus, wat betekent dit alles? Wel, onze manier van sociale media gebruik evolueert in sneltempo. En dat is belangrijk om rekening mee te houden, vooral als we ons publiek effectief willen bereiken via dergelijke kanalen. Bereid je dus voor op de toekomst, want het belooft boeiend te worden!

Bronnen: 

Social Media Today - New Report Looks at Social Media Posting and News Consumption Trends in 2023

VRT - Interesse in nieuws neemt af, bereidheid om te betalen voor online nieuws bereikt plafond

14 JUNI

Frankrijk legt Nieuwe Regels en Richtlijnen op voor Influencers en Content Creators

Frankrijk beslist om strenge regels op te leggen aan influencers en content creators. De oorzaak? Malafide influencers in de medische en financiële sector. 

Naast transparant zijn over reclameposts en grenzen stellen in de vrije meningsuiting zal een "Commerciële Influencer Brigade" de praktijken reguleren. Deze nieuwe richtlijnen zorgen voor een veiligere omgeving in ons sociale mediagemeenschap. 

Wat zijn enkele van deze nieuwe regels? 

1. Geen reclame voor bepaalde producten. Als influencers mag je geen reclame meer maken voor bepaalde goederen en diensten. Denk aan cosmetische chirurgie of producten met nicotine. De regel is eenvoudig: als het schadelijk is voor je gezondheid, mag je het niet promoten. 

2. Transparantie in reclameposts. ALs je een foto bewerkt voor reclamedoeleinden, moet je dit als content creator/influencer vermelden. Geen misleidende perfecte plaatjes meer - de realiteit wordt het nieuwe normaal.

3. Verzekering voor buitenlandse influencers. Influencers die buiten de EU werken, moeten nu een verzekering binnen de EU afsluiten. Dit is om ervoor te zorgen dat er een vangnet is voor eventuele problemen.

4. Sancties voor overtredingen. Denk twee keer na voordat je de regels overtreedt! Influencers die de regels overtreden, kunnen zware straffen verwachten, waaronder een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete tot 300.000 euro.

Tegelijk met deze nieuwe regels heeft de Franse regering een gids uitgebracht met de rechten en plichten van influencers. Deze gids dient als een kompas voor influencers. Het helpt content creators/ Influencers hun weg te vinden in de do's en don’ts.

In België hebben we onze eigen regels en richtlijnen voor sociale media. Toch is het interessant om te zien hoe onze buren deze kwesties aanpakken. Laten we blijven leren en ons aanpassen om van sociale media een veiligere en eerlijkere ruimte voor iedereen te maken.

Bron: 
Feweb - Deze nieuwe regels treden nu in werking in Frankrijk

16 MEI

Pinterest vereenvoudigt het maken van pins en voegt links toe aan alle pins

Goed nieuws voor Pinterest-gebruikers! Pinterest maakt het nu nog gemakkelijker om pins te maken. Alle functies die vroeger alleen beschikbaar waren voor bepaalde ‘Pin-formaten’ of gebruikers met een zakelijk account, zijn nu samengevoegd in één handige stroom.

Wat betekent dit voor jou? Ongeacht het type pin dat je maakt, krijg je nu toegang tot handige functies zoals links toevoegen, bewerken na publicatie en flexibele beeldverhoudingen. Voordien moest je bijvoorbeeld ‘Idea Pins’ gebruiken om video's toe te voegen, maar nu zijn alle functies geïntegreerd in één stroom. Het is dus niet nodig om te weten welke functies bij welke elementen horen.

En dat is niet alles! Pinterest biedt ook verbeterde statistieken voor je pins, waaronder weergaven en kijktijd. Hierdoor kun je gemakkelijker de prestaties van je pins volgen en meten.

Maar het grootste nieuws is wel dat je nu links kunt toevoegen aan alle afbeeldingen en video's in de app. Dit betekent dat je direct verkeer kunt genereren vanuit elke pin. Je kunt nu gebruikers eenvoudig naar je website leiden en zelfs aankopen laten doen via de handige productfuncties van Pinterest. En alsof dat nog niet genoeg is, worden de betaalde samenwerkingsmogelijkheden en het taggen van producten met ‘affiliate’ links ook beschikbaar gesteld voor meer gebruikers.

Last but not least introduceert Pinterest emoji-reacties voor alle soorten pins.

Deze updates zorgen voor interessante verbeteringen, waardoor Pinterest nog functioneler wordt en je meer mogelijkheden hebt om je bedrijf te promoten en inkomsten te genereren via de app. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de nieuwe functies en zet Pinterest nog effectiever in voor jouw doelen.

Bron: Social Media Today
Pinterest Launches Simplified Pin Creation Flow, Adds Links in All Pins

3 MEI

Maak nu meerdere BeReals binnen de app

Grote veranderingen bij BeReal! De app -waarin je een melding krijgt om een foto te maken met je voor-en achtercamera op een willekeurig moment- heeft 2 gigantische aanpassingen aangekondigd. Een update waarmee het hele doel van de app verandert. Zo kan je vanaf nu meerdere BeReals per keer maken. En er komt ook een nieuwe feed aan waar je BeReal's van (semi-) bekende figuren zal kunnen bekijken. Eerder kondigde de app ook al de mogelijkheid om muziek toe te voegen aan jouw BeReal.

De aanpassing om meerdere BeReals te maken, komt er om de gebruiker langer binnen de app te houden. De makers van de app merken (te) weinig interactie binnen de app, en willen die nieuw leven inblazen. In de nieuwe feed zal je content van bekende figuren kunnen zien. Daar kan je op reageren met jouw eigengemaakte Realmoji's. De andere Realmoji's kan je echter niet zien. Daarnaast kan je vanaf nu ook muziek toevoegen aan jouw foto. Dat moet zorgen voor meer reacties, meer interactie tussen de gebruikers.

Tijd voor een Clubhouse Reboot

Clubhouse werkt aan grootschalige updates binnen de app. Zo worden meer dan de helft van de banen geschrapt. Het bedrijf wil namelijk sneller wijzigingen doorvoeren. Met het grote aantal werknemers bleek dat moeilijk te zijn. Sinds we de coronapandemie achter ons hebben gelaten, is het gebruik van de app zichtbaar verminderd. Clubhouse wil het aantal luisteraars en sprekers opnieuw fel verhogen en heeft daarvoor grote plannen. Die wil het echter nog niet publiekelijk delen. Wij houden het voor jou verder op de hoogte.

24 APRIL

Laat zien welke muziek je luistert

BeReal, de populaire app die veelvuldig gebruikt wordt binnen Gen Z is bezig met het uitrollen van een nieuwe functie. Zo hebben ze een extra button gelanceerd waar je kan toevoegen welke muziek/podcast je aan het luisteren bent bij het nemen van de BeReal. De app heeft namelijk een samenwerking afgesloten met Spotify om deze update mogelijk te maken. Een leuke toevoeging, tot nader order nog altijd zonder grote professionele meerwaarde. Zoals dat ook met de gehele app is.

22 MAART

Daar is OpenAi alweer met een nieuwe ChatGPT

AI blijft de wereld met verstomming slaan. Overal ter lande duiken er nieuwe tools op waarmee je teksten kunt maken, visuals kunt vragen en video's kunt bewerken. Alles begon bij de ontwikkeling van ChatGPT. Deze tool stelt jou in de mogelijkheid om aan de hand van vragen antwoorden, teksten en andere content te verkrijgen. Deze tool is momenteel al aan de vierde versie toe. Maar wat is er net veranderd binnen deze interessante AI-functie.

Eerst en vooral is het bij GPT-4 mogelijk om niet alleen teksten te versturen naar de chatbot, maar ook afbeeldingen. Ook hieruit kan de bot dan antwoorden verwerken. Daarnaast kan de 4e versie van de tool nu gemakkelijk 25.000 tekens zelf produceren waar dat er in de vorige versie slechts 3.000 waren. Denk eraan; deze versie is niet gratis. Om GPT-4 te kunnen gebruiken dien je een betalend Chat GPT Plus abonnement te nemen.

20 FEBRUARI

Betaalformule op Meta-apps

Komt Meta na Twitter ook met een betaalformule? Mark Zuckerberg & co zijn naar verluidt bezig met het uitwerken van een betalende variant van de Meta-apps Facebook & Instagram. Zo zal je voor een meerprijs van €11 per maand op desktop & €15 voor IOS-gebruikers je account kunnen laten verifiëren en gebruikmaken van een betere klantendienst. 

Een abonnement is 30% duurder op de smartphone omdat Apple en Google een commissie vragen voor elk abonnement dat op zo'n toestel verkocht wordt. Momenteel wordt de dienst uitgerold in Nieuw-Zeeland & Australië. Over de lancering in België is nog niks bekend.

15 FEBRUARI

Maak kennis met Artifact

De medeoprichters van Instagram: Kevin Systrom en Mike Krieger, hebben een een nieuwe onderneming gelanceerd. Daarmee zullen ze in de toekomst sociale media-apps ontwikkelen. Het eerste product: Artifact. Dat is een gepersonaliseerde nieuwslezer. De app zelf is momenteel nog niet in gebruik, maar daar komt snel verandering in. 

Artifact zal een samengestelde selectie van nieuwsverhalen voorstellen. Naar verloop van tijd zal dat afgestemd worden op de interesse van de gebruiker. Wanneer deze app geïntroduceerd wordt in Europa is nog niet duidelijk.

14 DECEMBER

ChatGPT is de nieuwe bom in de digitale media

Sinds enkele dagen zien we massaal berichten verschijnen op sociale media over een nieuwe generatieve AI-tool. ChatGPT is de naam, een AI chatbot, een virtuele assistent, die teksten schrijft. ​​Deze chatbot is in staat om op een natuurlijke manier te communiceren en te reageren op verschillende vragen en opmerkingen. De tool kan gebruikt worden in verschillende scenario's, zoals het genereren van content, het schrijven van nieuwsberichten, posts voor sociale media of het beantwoorden van vragen in een online forum. 

Ja, in deze feedback-periode is het gratis en we nodigen jou uit om het even te testen.  Er is geen app of software nodig voor ChatGPT, je bezoekt gewoon een website in je browser. Het werkt zowel op mobiele als op desktop sites. Om het uit te proberen, ga je naar chat.openai.com - je moet een account aanmaken met een mailadres en ze vragen ook jouw GSM nummer op te geven, dan krijg je een code die je nodig hebt om jouw account te activeren.

9 AUGUSTUS

Meta wil strijd aangaan met Twitch

Meta, het moederbedrijf van Facebook & Instagram, is bezig aan een eigen variant van het livestreamingplatform Twitch. Dat is een populair kanaal waar vooral gamers momenteel content leveren aan hun kijkers doormiddel van live-uitzendingen. Het Metaplatform luistert naar de naam 'Super'.

Meta meldt dat deze dienst geen onderdeel wordt van Facebook of Instagram. Het moet een volledig losstaande functie worden binnen de Meta-familie. Voorlopig toch. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer 'Super' officieel uitgerold wordt.

12 JULI

Facebook & Instagram weg in Europa

Een Ierse dataregulator heeft beslist dat Europa geen gegevens van gebruikers van de sociale media kanalen Facebook & Instagram meer mag versturen naar de VS. Het antwoord van Meta, het moederbedrijf van de 2 platforms, is duidelijk. Zo zou het kunnen zijn dat Meta de mogelijkheden van de apps in Europa gaat beperken. En misschien zelfs stopzetten. Bij experten heerst nu de vraag of het gaat om bluf, of een échte waarschuwing.

De kans is héél erg klein dat het zover gaat komen. De apps beperken in Europa zou voor Meta een verlies betekenen van enkele miljarden euro's. Iets waar ze ongetwijfeld niet voor staan te springen. Technisch lijkt er volgens kenners ook heel wat oplosbaar, waardoor het niet tot een opschorting zou moeten komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

26 APRIL

CONTENT CREATORS KRIJGEN NIEUWE REGELS OPGELEGD

Content Creators hebben nieuwe regels opgelegd gekregen in het delen van content op hun kanalen. Zo zullen ze concrete richtlijnen moeten volgen in het publiceren van posts die kunnen gezien worden als reclame. Wie regelmatig reclame maakt voor bedrijven is ook verplicht om zijn/haar/x ondernemingsnummer in hun bio te plaatsen als ze dat hebben. Ook het ondernemingsadres moet gedeeld worden.

Bij de FOD Economie, ofwel de Federale Overheidsdienst Economie zeggen ze akkoord te zijn met deze nieuwe regels. Bij de content creators is er dan weer veel kritiek. In principe gaat de regelgeving vanaf nu in.

22 FEBRUARI

TRUMP LANCEERT EIGEN SOCIALE MEDIA KANAAL

Het sociale medianetwerk ‘Truth Social’, de Twitter-variant van de hand van voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump, is officieel gelanceerd. De app is in Europa (nog) niet beschikbaar. Maar in de App Store in de Verenigde Staten kwam hij al snel in de toppositie van meest gedownloade app van het moment terecht.

De app lijkt heel erg op Twitter. Een bericht dat je als gebruiker kunt posten wordt de ‘truth’ genoemd. Iemand die een bericht retweet, ‘retruth’, dat via Truth Social. In een latere fase zal de app ook nieuws en podcasts krijgen.

Wanneer de app met alle functies naar Europa komt, is nog niet bekend.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer