SOCIALE MEDIA UPDATE: ALGEMENE MEDIA

LEES AL HET NIEUWS OVER ALGEMENE MEDIA HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die in sociale media land wordt aangekondigd.

7 MEI

Telegram staat onder Belgisch toezicht

Telegram staat voortaan onder toezicht van België voor alle gebruikers in Europa. Deze chat-app is heel populair vanwege zijn sterke privacy. Maar zo’n grote aanpassing, wat houdt dat in?

Het Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie (BIPT) let vanaf nu op Telegram. Dit komt door nieuwe EU-regels, de Digital Services Act, die vereisen dat apps zoals Telegram een officiële vertegenwoordiger in de EU hebben. Waarom moet je dit weten? Telegram is niet alleen voor leuke chats en foto's. Soms worden er ook gevaarlijke dingen gedeeld, zoals drugsverkoop en zelfs terrorisme.

Telegram werkt al even tegen terrorisme, maar moet nu nog strenger zijn. Als Telegram zich niet aan de regels houdt, kan het BIPT boetes uitdelen. Dit is goed nieuws voor jou, want het betekent dat Telegram nog meer zijn best doet om alles veilig te houden.

Over veiligheid gesproken, wist je dat je zelf kunt kiezen om je Telegram-chats extra te beveiligen? Met end-to-end encryptie kan niemand je berichten lezen, zelfs Telegram niet. Maar, deze beveiliging moet je zelf aanzetten. Dit is anders dan bij WhatsApp, waar alle gesprekken standaard versleuteld zijn.

Dus, met deze nieuwe controle en de keuze voor extra beveiliging, toont Telegram dat ze serieus werken aan een veiliger en opener platform. Goed om te weten, toch?

Bron: 

TechPulse - Chatapp Telegram krijgt Belgisch toezicht voor hele EU

23 APRIL

Nieuw keurmerk voor influencers: meer duidelijkheid en vertrouwen

Jazeker, ook op het vlak van influencers nieuws houden we je graag op de hoogte. Let je even goed op? Want er is iets nieuws dat je echt niet wil missen. Gigamerken zoals Coca-Cola, Unilever en Heineken eisen voortaan een speciaal keurmerk van influencers. Dit moet zorgen voor meer transparantie en naleving van de reclameregels.

Maar wat houdt zo'n keurmerk precies in? Wel, het keurmerk, genaamd ‘Certified by Influencerregels.com’, is een initiatief van organisaties zoals de DDMA en de Stichting Reclame Code. Als influencer moet je voortaan een certificaat halen dat elk jaar vernieuwd moet worden. Dit toont aan dat ze bijvoorbeeld duidelijk kunnen communiceren over betaalde posts of gesponsorde producten. Geen certificaat? Dan wordt het lastig om met de grote spelers samen te werken.

Voordelen op een rijtje:

  • Voor marketeers - Je weet zeker dat je samenwerkt met influencers die betrouwbaar zijn en zich aan de regels houden.
  • Voor influencers Het is een must-have om bij te blijven in de snel veranderende wereld van influencer marketing.

Wat leer je in de e-learning?

In de bijbehorende e-learning module leren influencers belangrijke zaken zoals:

  • Het verbod op het kopen van nepvolgers en likes.
  • Eerlijk zijn over de herkomst van gratis producten.
  • De do's en don'ts bij het adverteren van producten zoals vapes of alcohol.
  • Het correct gebruik van hashtags voor maximale transparantie naar je volgers.

Kortom, dit nieuwe keurmerk maakt influencermarketing transparanter, veiliger en vooral duidelijker. En dat is precies wat we nodig hebben. Wil jij slimme keuzes maken in je volgende campagnes? Dan is dit keurmerk zeker iets om goed in de gaten te houden.

Bronnen:

NOS - Keurmerk influencers gelanceerd, grote merken stellen het verplicht

Adformatie - Keurmerk voor influencers gelanceerd, merken als Coca-Cola, Unilever en Heineken stellen het verplicht

De nieuwe hype is praten, ontdek Airchat!

Airchat, heb je er al over gelezen? Deze nieuwe app zet sociale media op zijn kop en zou wel eens de manier waarop we online communiceren volledig kunnen veranderen. Het concept is eenvoudig: waarom typen, als je gewoon kunt praten?

Ontwikkeld door Naval Ravikant, de oprichter van AngelList, en Brian Norgard, voormalig topman bij Tinder, combineert Airchat het beste van Twitter en Clubhouse. In plaats van een bericht te typen, spreek je het gewoon in. Dit voegt een persoonlijke toets toe aan je communicatie. En maak je een foutje? Geen paniek! Je kunt je bericht gewoon opnieuw opnemen voordat je het deelt.

Met een app zoals Airchat loop je doorheen een virtuele galerij van stemmen en gesprekken, waarbij je vrienden en influencers hoort spreken alsof ze naast je staan. Dit alles zonder de druk van live interacties, want Airchat werkt asynchroon. Je luistert en reageert wanneer het je uitkomt.

Het staaltje technologie achter Airchat is redelijk indrukwekkend. Want de app transcribeert gesproken woord niet alleen feilloos in het Engels, maar ook in talen zoals Spaans en Hindi. Heb je wel eens een Pikachu of Charizard bij naam genoemd? Wel, Airchat schrijft zelfs Pokémon namen juist! Dus, als je ergens bent waar je niet kunt luisteren, bijvoorbeeld in de trein zonder oordopjes, biedt de app een vlot leesbare transcriptie van alle audio.

Momenteel trekt Airchat vooral techies aan, waardoor het soms voelt alsof je in een hip café in Silicon Valley zit. Maar net zoals alle andere platformen, kan de gebruikersbasis snel diversifiëren naarmate meer mensen de app ontdekken en gebruiken.

Er zijn natuurlijk ook enkele uitdagingen. Bij Airchat ligt de focus op hoe ze de content willen modereren. Naval Ravikant benadrukt dat ze vooral de toon van gesprekken willen bewaken, niet de inhoud zelf. Dit is een nobel streven, maar kan het de app veilig en uitnodigend houden voor een breed publiek? Dit blijft een belangrijk aandachtspunt.

Hoe dan ook introduceert deze nieuwe app een nieuwe dimensie in de wereld van sociale media door de kracht van onze stem centraal te stellen. Het belooft een authentieke en persoonlijke manier van communiceren. Zal het de massa aanspreken? Dat valt nog te bezien, maar het potentieel voor een diepgaand en authentiek communicatieplatform is er zeker.

Bronnen:

TechCrunch - AirChat, the buzzy new social app, could be great — or, it could succumb to the same fate as Clubhouse

Bright - Dit nieuwe social medium gaat niet om tekst, maar om echt praten

 

27 MAART

Pinterest optimaliseert algoritme richting positieve interactie

Pinterest pakt het even anders aan en deelt inzichten over hoe ze hun algoritmen gaan finetunen voor positievere engagement. Ze hebben een plan bedacht om ervoor te zorgen dat jij meer van die ‘feel good’ momenten gaat beleven op hun platform. En nee, het draait niet allemaal om likes en reacties.

Wat gaan ze veranderen? Pinterest heeft gezien dat alleen kijken naar hoeveel een post geliket of becommentarieerd wordt, niet altijd de beste content oplevert. Waarom? Omdat blijkt dat puur focussen op deze expliciete signalen niet altijd het beste naar boven haalt. Denk aan clickbait of zelfs schadelijke content die de kwaliteit van jouw Pinterest ervaring vermindert.

Daarom introduceert Pinterest iets nieuws. Ze letten nu ook op de signalen die jij geeft zonder dat je het doorhebt. Dat klinkt misschien een beetje als magie, maar het betekent eigenlijk dat ze meer kijken naar wat je écht leuk vindt, niet alleen naar wat je aanklikt of waar je op reageert. Het doel is simpel: een Pinterest die jou blij maakt.

Pinterest CEO Bill Ready heeft het mooi verwoord: “Het is alsof je langs een auto-ongeluk rijdt. Je kijkt misschien wel, maar dat betekent niet dat je meer van dat soort dingen wilt zien.” Precies dat willen ze bij Pinterest vermijden.

Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Pinterest samen met slimme koppen van UC Berkeley en het Integrity Institute. Ze hebben zelfs een hele gids gemaakt, de "Field Guide to Non-Engagement Signals", die uitlegt hoe ze dit allemaal doen.

Je Pinterest-feed wordt binnenkort dus niet alleen leuker, maar ook persoonlijker. Als je bijvoorbeeld laat weten dat je meer diversiteit wilt zien of specifieke voorkeuren hebt, dan past Pinterest je feed aan zodat het beter bij jou past. En het mooie is, ze willen dit allemaal doen terwijl ze ervoor zorgen dat Pinterest een plek blijft waar iedereen zich goed voelt.

Het is best een uitdaging om deze nieuwe weg in te slaan, vooral omdat het even kan duren voordat je de vruchten ervan plukt. Maar Pinterest gelooft dat dit uiteindelijk zal zorgen voor een platform waar iedereen met plezier tijd op doorbrengt.

Bron: 

Social Media Today - Pinterest Shares Insights into How to Optimize Social Platform Algorithms for Positive Engagement

Canva daagt Adobe uit

Zit je vaak met je neus in designprojecten, maar voelt Adobe soms net iets te complex of prijzig? Canva, bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface, heeft een grote stap gezet door Affinity over te nemen. Met deze strategische zet wordt Canva's positie als Adobe's rivaal alleen maar sterker.

Canva heeft Affinity over gekocht. Interessant nieuws voor iedereen die in de wereld van design vertoeft. Affinity, hoewel misschien minder bekend dan Canva, blinkt namelijk uit in het maken van alles van flyers tot posters en biedt ook mogelijkheden voor foto- en pdf-bewerking.

Door Affinity over te nemen, wordt Canva nog veelzijdiger. Hou je van het makkelijke slepen en plaatsen in Canva? Beeld je dan in hoe tof het wordt als je dit kunt mixen met de extra mogelijkheden van Affinity. Dit is fantastisch nieuws voor iedereen die graag ontwerpt, of je nu een echte pro bent of gewoon voor de lol mooie dingen maakt.

Ook al zijn Canva en Affinity nu onderdeel van hetzelfde team, ze blijven hun eigen ding doen. Cameron Adams, medeoprichter van Canva, zegt dat ze van elkaar gaan leren en samen nog betere dingen gaan maken. En weet je wat echt super is? Ze beloven dat ze het betaalbaar houden en zelfs gratis blijven voor scholen en goede doelen.

Maar wat betekent dit uiteindelijk voor jou, de gebruiker? Wel kortom, meer mogelijkheden, meer creativiteit en hopelijk, meer plezier in het designproces. 

Bron: 

TechPulse - Canva profileert zich nog meer als concurrent Adobe met overname

12 MAART

Pinterest omarmt inclusiviteit met vernieuwende lichaamstype filters

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de roep om diversiteit en inclusiviteit luider klinkt. Net daarom beslist Pinterest om een stap voorwaarts te zetten met hun nieuwste update. Zo hebben ze iets bijzonders gelanceerd dat je zoektocht naar mode en trouwinspiratie volledig gaat veranderen. Welkom in de wereld van lichaamstype filters. 

Pinterest, ons favoriete sociale mediakanaal voor visuele inspiratie, heeft onlangs een grote sprong voorwaarts gemaakt met de introductie van lichaamstype filters. Voel jij je vaak overweldigd door de "one-size-fits-all" benadering? Dan zijn de lichaamstype filters van Pinterest precies wat je nodig hebt. Deze baanbrekende tool, nu beschikbaar in de VS voor vrouwenmode en trouwinspiratie, stelt je in staat om kleding te ontdekken die jouw unieke figuur omarmt. Of je nu petite, plus-size, of ergens daartussenin bent, Pinterest zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is.

Bron: Pinterest

Wat zet deze feature echt in de schijnwerpers? Het antwoord ligt in Pinterest's geavanceerde AI, die meer dan 3,5 miljard afbeeldingen analyseert om mode te vinden die jouw lichaamstype flatteert. Maar dat is niet alles. Naast deze nieuwe feature, heeft Pinterest al stappen gezet met filters voor huidskleur en haartype. En het stopt hier niet: de uitbreiding naar mannenmode en andere verticale markten staat ook op de planning.

Pinterest deelt ook cruciale inzichten voor marketeers om hun boodschap van inclusiviteit te versterken. Door je visuals te diversifiëren en inclusieve taal te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat iedereen zich gezien en gehoord voelt. Dit is niet alleen goed voor de gemeenschap, maar het verhoogt ook je engagement. Gebruikers die de lichaamstype filter gebruiken, laten namelijk een 66% hogere betrokkenheid per sessie zien.

Pinterest zet grote stappen naar een inclusievere toekomst, en nu kun jij daar deel van uitmaken. Of je nu op zoek bent naar dat ene perfecte item of gewoon wat dagelijkse inspiratie nodig hebt, de nieuwe filters en tips voor inclusiviteit zijn hier om jou te helpen. Verken de mogelijkheden, voel je geïnspireerd en laat je stem horen. Want in de wereld van Pinterest is er ruimte voor iedereen.

Bronnen: 

Social Media Today — Pinterest Expands Body Type Search to More Users and Verticals

TechCrunch — Pinterest rolls out its ‘body type ranges’ tool to the US

Social Media Today —  Pinterest Shares New Tips on How Marketers Can Maximize Inclusion in Their Messaging

Pinterest — A marketer’s guide to inclusive content

 

Je sociale media-updates direct in je Google Business profiel

Google introduceert een superinteressante update waardoor je bedrijfsprofiel op Google nu nog waardevoller wordt. Stel je voor, je recentste sociale mediaposts, tentoongesteld in je Google Business Listing. Dit is geen toekomstmuziek meer; het is realiteit.

Het is al even mogelijk om je Facebook, Instagram, YouTube, LinkedIn, Pinterest, TikTok en X profielen te koppelen aan je Google Business dashboard. De nieuwste update gaat echter een stap verder door je laatste posts direct weer te geven in je Google Business profiel, in een gloednieuwe subcategorie "Social Media Updates". Beeld je even in dat potentiële klanten jouw bedrijf opzoeken en direct worden begroet met jouw nieuwste updates. Dit opent nieuwe deuren naar engagement en verbinding met je doelgroep.

Hoe werkt het? Wel, Google werkt automatisch de previews van je sociale mediaposts bij, op basis van de accounts die je hebt gelinkt. We raden je aan om deze koppeling manueel te doen, voor de volledigheid en precisie, hoewel Google in bepaalde gevallen ook zelf links kan toevoegen aan gekwalificeerde Business Profielen.

Deze innovatie breit voort op de mogelijkheid om je sociale medialinks zichtbaar te maken in je Google Business profiel, een functie die vorig jaar werd gelanceerd. Het biedt een extra platform om je sociale aanwezigheid te benadrukken binnen Google Zoeken en Maps, wat je Google Business vermelding niet alleen meer context geeft, maar ook de interesse in je aanbod kan verhogen.

Bron:

Social Media Today — Google voegt sociale mediaposts toe aan bedrijfsvermeldingen

5 MAART

De Digimeter cijfers 2023: hoe sociale media en AI Vlaanderen veranderen

De nieuwste editie van de Digimeter staat online en uiteraard duiken we in de laatste trends van sociale media en AI in Vlaanderen. Dit jaar staat bol van veranderingen. Van TikTok die onze jongeren overneemt tot WhatsAppberichtjes die sneller verzonden worden dan het licht, en laten we AI niet vergeten die langzaamaan onze nieuwe beste vriend (of vijand?) wordt.

Wat betekent dit allemaal? Hoe navigeer je door deze nieuwe wereld vol kansen? Dat ontdek je hier. 

De opkomst van TikTok en Meta’s dominante positie

Een opmerkelijke trend is de groeiende populariteit van TikTok onder Vlaamse jongeren. Terwijl ze van de ene naar de andere video swipen, spenderen ze nu gemiddeld zo’n 80 minuten per dag op TikTok. Ja, je leest het goed. Dat is meer dan de tijd die ze vertoeven op alle Meta-apps samen!

TikTok is dus niet zomaar een app … Het is dé plek geworden, voor iedereen die jongeren wil bereiken. Of je nu de coolste sneakers verkoopt of een app lanceert die de wereld gaat veranderen, TikTok is waar je moet zijn. Het platform is een creatieve speeltuin waar jongeren niet alleen consumeren, maar ook creëren. En dit maakt het platform net een goudmijn voor merken die op zoek zijn naar authentieke engagement.

Wil dit zeggen dat we Meta-kanalen moeten negereen? Tuurlijk niet! Met WhatsApp, Facebook en Instagram, is Meta nog steeds een grootmacht om rekening mee te houden. 

WhatsApp, met een verbluffende 85% van ons aan de haak, is de ongekroonde koning van de berichtenapps. Terwijl Facebook en Instagram blijven regeren over sociale interacties en visuele verhalen. Voor merken en organisaties betekent dit dat een strategie zonder Meta een gemiste kans is. Deze sociale mediakanalen bieden namelijk nog steeds een enorm bereik. 

AI breekt door in Vlaanderen

En dan hebben we het nog niet gehad over Artificiële Intelligentie … Volgens de recentste Digimeter cijfers, flirt bijna de helft van ons maandelijks met AI-diensten en tools. Van slimme assistenten die ons 'goedemorgen' wensen tot apps die onze foto's omtoveren. AI is duidelijk niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. 

Maar we maken ons ook zorgen. Met de opmars van AI groeit de vraag naar ‘Hoe zit het met privacy?’ En wat met die soms lachwekkende, soms zorgwekkende foutjes waarbij AI de plank volledig misslaat met informatie? Ook dat verdient onze aandacht. 

De Digimeter gaat hier dieper op in. Zin in wat meer technische details? Lees dan zeker onze blog. 

Hoe Meta en X omgaan met Politiek

Op sociale media zie je tegenwoordig van alles over politiek en nieuws. Maar wist je dat niet alle platformen er hetzelfde over denken? Neem bijvoorbeeld Meta versus X (Twitter). Meta zegt: "Laten we het wat minder over politiek hebben." Ze proberen minder politieke berichten te laten zien, omdat jij als gebruiker aangaf ‘het is genoeg’. Dus, als je minder politiek op je Facebook of Instagram ziet, komt dat hierdoor.

Aan de andere kant zegt X: "Praat maar raak over politiek." Onder leiding van Elon Musk heeft X besloten dat politieke boodschappen en nieuws juist goed is. Dit betekent dat als je op X zit, je waarschijnlijk meer politieke discussies en nieuws zal gaan tegenkomen. 

Wat betekent dit nu precies? Wel, als je een merk hebt en je wilt mensen bereiken op sociale media, moet je hier slim over nadenken. Bij Meta is het misschien handiger om meer over alledaagse dingen te praten, terwijl je op X juist met jouw mening over het nieuws kunt aansluiten bij de discussie.

Engagement op sociale media

Heb jij je ooit afgevraagd hoeveel mensen echt reageren op wat merken posten op sociale media? Een rapport van Rival IQ heeft dit uitgezocht en wat blijkt? Niet zo veel mensen klikken, liken of reageren als je misschien zou denken. Vooral op TikTok zien merken dat minder mensen interactie met hun posts aangaan dan voorheen.

Dit is belangrijk om te weten, want het betekent dat we misschien nieuwe manieren moet gaan zoeken om te interageren met onze doelgroep.

 

Het sociale media- en AI-landschap blijft evolueren, met nieuwe platformen die opkomen en bestaande die hun strategieën aanpassen. Voor professionals in de sociale media en communicatie biedt dit zowel uitdagingen als kansen. Het begrijpen van deze trends en het effectief inzetten van deze inzichten zal cruciaal zijn. 

Bronnen:

Tweakers – Vlaamse jongeren gebruiken TikTok gemiddeld 80 minuten per dag

Someflex - Sociale Media en AI in Vlaanderen (cijfers Digimeter)

Social Media Today - Social Platforms’ Changing Approaches To Political and News Content Could Sway Upcoming Elections

Social Media Today - New Report Looks at Social Platform Performance Benchmarks for Brands

13 FEB

Influencers en reclame: schijn bedriegt?

Influencer marketing is een enorme trend, dat is geen nieuws. Heel wat organisaties investeren miljoenen om hun producten en diensten te promoten via influencers op sociale media. Maar hoe zit het met de transparantie? En wat zijn de gevolgen voor consumenten?

Twee recente onderzoeken werpen een verontrustend licht op de wereld van Belgische influencers. De studies, uitgevoerd door de Europese Commissie, de FOD Economie en de Economische Inspectie, onthullen dat maar liefst 90% van de Belgische influencers geen 'reclame' vermeldt wanneer ze gesponsorde content delen. Dit is eigenlijk in strijd met de wet, die voorschrijft dat alle commerciële boodschappen duidelijk herkenbaar moeten zijn als reclame.

Slechts 10% van onze influencers voldoet aan deze wettelijke voorschriften, wat aanzienlijk lager is dan het Europese gemiddelde van 20%. Dit gebrek aan transparantie kan consumenten misleiden en hen blootstellen aan ongeoorloofde praktijken.

Daarnaast vertoont 78% van de influencers kenmerken van een bedrijf, maar is slechts 36% officieel geregistreerd als zodanig. Dit kan leiden tot fiscale en juridische problemen. Bovendien missen de meeste influencers essentiële bedrijfsinformatie op hun profielen, waardoor consumenten hen moeilijk kunnen bereiken of klachten kunnen indienen.

En dat is niet alles, de gevolgen voor consumenten mogen ook niet worden onderschat! Consumenten kunnen worden misleid door onduidelijke of ontbrekende reclamelabels. Influencers die zich niet aan de regels houden, kunnen consumenten benadelen. En, consumenten hebben minder juridische bescherming wanneer ze te maken hebben met een influencer die niet officieel geregistreerd is.

Het is duidelijk dat er verandering nodig is. Bevoegde instanties zullen strenger optreden tegen influencers die de regels overtreden. Bovendien is er behoefte aan duidelijkere richtlijnen en betere educatie voor influencers.

Bronnen:

Gondola - 90% Belgische influencers vermeldt reclame niet

Het Laatste Nieuws - Nieuw onderzoek: influencers lappen massaal regels aan laars

6 FEB

Tools voor ouders op sociale media zijn niet populair

Sociale mediaplatformen moeten de online veiligheid van jongeren serieus nemen. Toch worden de tools voor ouderlijk toezicht niet vaak gebruikt. Waarom niet?

Uit cijfers van Snapchat's Family Center blijkt dat slechts een fractie van de ouders hun beveiligingsfeatures actief gebruiken. Say what?! Jazeker, slechts 4% van de jonge Snapchat-gebruikers (in de Verenigde Staten wel te verstaan) valt onder ouderlijk toezicht. Een cijfer dat vragen oproept over de zichtbaarheid en toegankelijkheid van dergelijke tools. 

Sociale mediagiganten vinden het lastig om deze belangrijke opties goed te laten zien en te gebruiken. Sommige platformen, zoals X, zijn zelfs nog bezig met het ontwikkelen ervan. Deze situatie laat zien dat ze meer moeten doen. Ze moeten ouders beter informeren, het makkelijker maken om dergelijke tools te gebruiken en ze vaker laten zien. Zo maken we de online wereld veiliger voor onze tieners.

Bron: 

TechPulse - Tools voor ouderlijk toezicht op sociale media zijn niet in trek

31 JAN

Online veiligheid, Linktree innovaties en sociale mediamarketing in 2024

Hou je van sociale media en ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen op dit gebied? Maak jij je weleens zorgen over de online activiteiten van je tieners? En ben je altijd op zoek naar nieuwe marketingtrucs? Dan weet je als geen ander hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van alles wat er speelt op sociale media. En wij helpen je daar graag bij! 

Online veiligheid voor jongeren is een prioriteit

In onze digitale wereld is niets belangrijker dan de veiligheid van onze jongeren. Onlangs kwamen CEO's van toonaangevende sociale mediaplatformen bijeen met een belangrijk doel: het creëren van een veilige online-omgeving voor tieners. 

Initiatieven zoals de Kids Online Safety Act (KOSA) proberen een balans te vinden. Ze willen jongeren beschermen tegen schadelijke content, maar ook hun vrijheid en privacy online waarborgen. Hoe? Sociale media worden strenger in het checken van leeftijden en geven ouders meer mogelijkheden om te zien wat hun kinderen online doen.

Linktree's nieuwe updates

Linktree blijft de harten van onze contentcreators veroveren met zijn vernieuwende functionaliteiten. Voortaan kun je niet alleen je links inplannen en bewaren, maar ook de nieuwste filmpjes van bijvoorbeeld YouTube of TikTok direct op je Linktree laten zien. Handig, toch? Met deze nieuwe functies kun jij, als maker of bedrijf, jouw online wereld nog beter regelen.

Sociale mediamarketing in 2024

De wereld van sociale mediamarketing staat nooit stil. En in 2024 zien we een focus op dynamische content en interactie. 

Facebook en Instagram zetten vol in op Reels en slimme AI-tools. X (je weet wel, vroeger Twitter) gaat voor premium abonnementen en promoot volop videocontent. TikTok blijft voorop lopen met verkopen tijdens livestreams – super voor merken die graag direct met klanten praten. En LinkedIn? Dat blijft de plek voor professionals, met nieuwe dingen zoals nieuwsbrieven en samen artikelen schrijven. Door deze nieuwe trends te blijven volgen, groeit je merk of bedrijf mee met de spannende wereld van sociale media.

 

Benieuwd hoe sociale media blijven veranderen? Neem dan zeker een kijkje bij het artikel van Social Media Today!

Bronnen: 

TechCrunch – CEOs from Meta, TikTok, Snap, X and Discord head to Congress for kids' online safety hearing

TechCrunch - Linktree launches features to schedule and archive links

Social Media Today - The Upshot for Marketers as Social Media Platforms Evolve in 2024

16 JAN

De digitale wereld nog groter, sneller en persoonlijker dan ooit!

Heb jij je ooit afgevraagd hoe de digitale wereld eruitziet in cijfers en trends? Wel, het ‘State of Mobile 2024’ rapport van ‘Data.ai’ heeft enkele interessante inzichten en wij hebben die even voor je op een rijtje gezet.

Ben jij ook zo gehecht aan je smartphone?

Kun je raden hoeveel tijd we gemiddeld per dag aan onze smartphone besteden? Ongeveer vijf uur! In 2023 waren we zelfs 6% meer aan ons scherm gekluisterd dan het jaar ervoor. Of het nu voor werk is, om te chatten met vrienden, of om te genieten van de nieuwste virale videotrends ... Oeps, die smartphone is echt onze nieuwe beste vriend geworden.

Deze toename is niet zomaar een cijfer; het laat zien hoe afhankelijk we worden van digitale verbindingen voor entertainment, interactie en dagelijkse activiteiten.

Sociale media - Een evolutie in onze manier van interactie

Terwijl we steeds meer tijd doorbrengen op sociale platformen, merken we dat onze manier van interactie verandert. Sociale media zijn niet langer alleen een plek om te delen wat we eten of waar we ons bevinden. Het delen van persoonlijke updates neemt af, terwijl directe berichten en activiteiten gericht op entertainment juist toenemen.

We zijn meer geïnteresseerd in het kijken naar wat anderen doen, meer geneigd om te lachen om grappige content, maar delen zelf minder over ons eigen leven. En laten we die stiekeme berichtjes die we versturen niet vergeten, want die tellen ook mee! Directe berichten zijn enorm populair geworden.

Deze verschuiving brengt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen met zich mee voor marketeers en content creators, die hun strategieën moeten aanpassen om relevant te blijven in deze veranderende dynamiek.

TikTok is meer dan slechts een voorbijgaande trend

TikTok heeft de spelregels volledig veranderd door als eerste app ooit $10 miljard aan consumentenuitgaven te bereiken. Het platform heeft op unieke wijze gebruikers weten te betrekken en te monetariseren. We kunnen geen genoeg krijgen van het kopen en uitgeven van munten, vooral tijdens live streams. Terwijl TikTok blijft groeien, blijven wij vol enthousiasme scrollen, kijken en kopen. Het is duidelijk dat TikTok een blijvende impact heeft en niet zomaar een trend is.

bron: Data.ai

Deze prestatie benadrukt de kracht van innovatie en aanpassingsvermogen in het digitale tijdperk.

AI, jouw nieuwe intelligente vriend

Het is een feit, we leven in een wereld waar een zoekmachine meer doet dan alleen zoeken; het begrijpt je, begeleidt je en inspireert je. Dit alles is mogelijk dankzij de verbluffende mogelijkheden van AI. Met tools zoals Bing en ChatGPT aan de leiding, ervaren we een buitengewone transformatie in de manier waarop we informatie zoeken en vinden. En dit is geen kleine verandering - we hebben het over een indrukwekkende stijging van 1500% in downloads!

Generatieve AI, zoals we zien in de samenwerking tussen Bing en ChatGPT, is meer dan slechts een tool; het is een revolutionaire sprong voorwaarts. Het gaat niet alleen om het vinden van informatie, maar ook om het begrijpen van de context, het oppikken van subtiliteiten en het bieden van antwoorden die echt resoneren met jouw persoonlijke vragen en uitdagingen.

En X (Twitter), wat nu?

X, voorheen bekend als Twitter, heeft de laatste tijd een turbulente periode doorstaan. Deze digitale achtbaanrit leert ons een belangrijke les: in de snelle wereld van sociale media is het niet alleen belangrijk, maar essentieel om af te stemmen op de wensen en behoeften van de gebruiker.

De recente daling in het gebruik van X is een waarschuwing voor iedereen. Het laat zien dat het succes van een platform niet alleen wordt bepaald door het aantal actieve gebruikers of tweets per dag. In deze tijd van voortdurende verandering is aanpassingsvermogen van cruciaal belang. Platformen die luisteren naar hun community, snel reageren op feedback en moeiteloos inspelen op de steeds veranderende wensen en trends, zijn de platformen die niet alleen overleven, maar ook gedijen.

X bevindt zich op een kruispunt, net als vele andere sociale mediakanalen. De toekomst zal worden bepaald door hoe goed het kan luisteren, leren en zich aanpassen.

Dus, wat betekent dit allemaal voor jou? Onze digitale wereld blijft groeien en het is aan ons om mee te groeien. Of je nu een TikTok-ster, een stille toeschouwer of een AI-enthousiasteling bent, één ding is zeker: de toekomst is mobiel en die toekomst is nu!

Wil je nog dieper duiken in dit rapport? Download het "State of Mobile 2024" rapport van data.ai hier. 

Bron: 

Social Media Today - New Report Looks at Key App Usage Trends, the Rise of AI, TikTok and More.

10 JAN

De impact van Augmented Reality brillen op sociale mediamarketing

2024 wordt superleuk voor wie van technologie houdt, vooral als je geïnteresseerd bent in Augmented Reality (AR) brillen. We zijn nog niet helemaal klaar voor een massale adoptie, maar we staan aan het begin van iets nieuws in sociale media en digitale marketing. Gigaspelers zoals Meta, Apple en Snapchat werken hard aan deze coole technologie.

Maar wat betekent dit uiteindelijk voor jou als ondernemer of marketeer op social media?

Kijk naar Apple. Ze trekken deze week de aandacht met hun nieuwste creatie: Vision Pro. Een luxe AR-bril met een stevig prijskaartje. Apple richt zich duidelijk op een nichepubliek, op mensen die uitkijken naar een exclusieve ervaring. Nog net iets te hoog gegrepen. Niet getreurd want er is meer! Meta springt ook op de AR-trein en zal in 2027 een AR-bril lanceren. Spannend, toch! Vooral omdat Meta zo belangrijk is op social media. En vergeet Snapchat niet! Zij zijn al lang bezig met AR en werken samen met andere organisaties om AR-brillen te maken. Snapchat legt de focus op de gebruikerservaring en dat maakt hen net een sterke speler in deze markt. 

Wat betekent dit voor jouw marketingstrategie?

AR-brillen openen deuren naar nieuwe marketingmogelijkheden. Stel je voor dat je een winkel passeert en een gepersonaliseerde advertentie ziet door je AR-bril. Of dat je als influencer livestreaming en interactieve content creëert, verrijkt met AR. Deze nieuwe technieken maken het contact met je klanten nog beter en zorgen voor unieke ervaringen met je merk of je producten.

Dus, maak je klaar voor de AR-revolutie! Er zijn al heel wat organisaties die je helpen om AR te begrijpen. Snapchat geeft bijvoorbeeld lessen over AR. En Meta en Apple voorzien tools zoals Spark AR en ARKit. Hiermee kun je zelf AR-ervaringen maken. Jazeker, deze kennis zal cruciaal zijn voor toekomstige marketingstrategieën. 

AR-brillen gaan de digitale marketing en sociale media echt veranderen. Er zijn nog wel wat uitdagingen, zoals de hoge kosten. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Bron:

Social Media Today - Next Stage of AR Is Coming as Functional Glasses Near Consumer Launch

12 DEC

Is de toekomst van sociale media open digitale ecosystemen? 

Er staat iets groots te gebeuren in de digitale wereld. Meta en Google, samen met andere techgiganten, bundelen hun krachten om 'open digitale ecosystemen' te creëren. Dit initiatief, onder de naam CODE, belooft de manier waarop we onze favoriete sociale media gebruiken, drastisch te veranderen.

Wat betekent dit voor ons, de gebruikers? Wel, stel je voor dat jouw Facebookberichten naadloos aansluiten op je Googleservices, of dat je Insta-foto's gemakkelijk gedeeld kunnen worden op andere platforms. CODE mikt op een toekomst waarin sociale mediaplatformen niet langer gesloten werelden zijn, maar onderdeel van een groter, interactief netwerk.

Deze stap naar interoperabiliteit komt voort uit de nieuwe Europese Digital Markets Act. Deze wetgeving moedigt grote bedrijven aan om hun systemen opener en toegankelijker te maken, wat kleinere bedrijven helpt om te concurreren met de grote spelers.

Het is een spannende tijd voor sociale media! We kijken alvast uit naar een toekomst waarin onze digitale ervaringen naadloos, geïntegreerd en nog interactiever zijn. 

Bron:

TechPulse – Meta en Google werken samen aan 'open digitale ecosystemen

5 DEC

​​Pinterest zet stap naar inclusiviteit met 'Body Type Ranges' tool

Met de nieuwe 'body type ranges' tool maakt Pinterest een grote sprong voorwaarts in het representatief en toegankelijk maken van mode en huwelijksideeën. Benieuwd hoe dit werkt?

Stel je voor: je zoekt naar mode-ideeën op Pinterest en bam, je filtert op verschillende lichaamstypes. Pinterest zet de stap naar inclusiviteit met een nieuwe tool. De ‘Body Type Ranges’ maakt gebruik van geavanceerde technologie om variëteit in lichaamsvormen te identificeren. Van huwelijksoutfits tot alledaagse mode, iedereen vindt nu inspiratie die past bij hun unieke vorm.

Deze stap gaat verder dan alleen mode. Het is onderdeel van Pinterest's missie om een meer inclusieve en positieve internetervaring te creëren. Met functies als huidskleur en haartype filters heeft Pinterest de diversiteit in zoekresultaten aanzienlijk verhoogd. En het werkt! Eerdere functies zoals de huidskleur filter zagen al een toename van 70% in het opslaan van Pins in verschillende huidtinten.

Pinterest gelooft dat deze nieuwe tool niet alleen de zoekresultaten diverser maakt, maar ook de betrokkenheid op het platform zal vergroten. Het is een stap naar een platform waar iedereen zich vertegenwoordigd en geïnspireerd voelt.

Bron: 

TechCrunch — Pinterest begins testing a 'body type ranges' tool to make searches more inclusive

10 OKT

Dalende verwijzingsverkeer op Facebook en X

Heb je het gevoel minder verkeer te krijgen via Facebook en X. Wel, dan ben je niet de enige. 

Een recente analyse van Similarweb en Axios onthult dat het verwijzingsverkeer van Facebook naar nieuwswebsites sinds september 2020 met ongeveer 80% is gedaald. Bij X is dit cijfer 60%. 

Maar waarom gebeurt dit?

Beide sociale mediakanalen zijn de focus aan het verleggen naar shortform video's en ‘Direct Messaging’ in de app. Dit betekent dat linkposts minder bereik krijgen dan voorheen. Facebook en X willen gebruikers immers langer op hun platform houden, en videocontent lijkt hier duidelijk de sleutel te zijn.

Wat kun je doen?

Als je merk sterk afhankelijk is van verwijzingsverkeer, is het tijd om je strategie toch wat aan te passen. Overweeg om meer visuele elementen zoals carrousels en video's te gebruiken om je laatste posts uit te leggen en de betrokkenheid te vergroten.

Wil je meer inzicht in deze trend? Klik dan hier voor het volledige verhaal!

Bron:

Social Media Today - Dalend Verwijzingsverkeer van Facebook en X

‘Google Mijn Bedrijf’ sociale media links

Google zet een nieuwe stap om bedrijven meer zichtbaarheid te geven. Je kunt nu je sociale mediakanalen toevoegen aan je ‘Google Mijn Bedrijf’profiel. Deze functie was eerder alleen beschikbaar voor geselecteerde merken, maar is nu toegankelijk voor de meeste organisaties.

Hoe werkt het?

Het proces is vrij eenvoudig. Log in op je Google Mijn Bedrijf-profiel, ga naar 'Profiel bewerken' en dan naar 'Bedrijfsinformatie'. Hier kun jij je sociale mediakanalen bijwerken in de 'Contact'rubriek.

Waarom is dit belangrijk?

Het toevoegen van deze links kan meer verkeer naar je sociale mediaprofielen genereren. Bovendien biedt het kijkers meer manieren om te verbinden op hun favoriete kanalen, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, TikTok, X en YouTube.

Benieuwd hoe je deze nieuwe functie kunt benutten? 

Vraag je gratis dagpas aan en ontdek onze stap-voor-staphandleiding

Bron: 

Social Media Today - Google Expands Access to Social Media Links in Business Listings

12 SEPT

Sociale Mediakanalen en E-commerce: binnenkort shoppen we allemaal in-app

Je bent aan het scrollen op Instagram en BAM! Daar zijn ze, die sneakers die je al een tijdje in de gaten hield. Geen getwijfel meer tijdens het doorlinken naar een andere website; je tikt op 'Koop nu', en voilà je bent klaar. Je Instagramaccount hoef je niet eens meer te verlaten.

Dit is geen toekomstmuziek, maar de realiteit waar Facebook, Instagram en TikTok momenteel hard aan werken. Voorheen waren deze apps vooral een reclamebord, een springplank op weg naar webshops als Amazon of bol.com. Maar nu? Nu, willen ze de hele winkel zijn, kassa en al.

Waarom deze strategie? Het antwoord is simpel: data en controle. Als ondernemers weten we hoe waardevol data is. En de sociale mediaplatformen willen die data gewoonweg niet meer met je delen. Ze willen alles weten over het koopgedrag van jouw klanten, en die informatie gebruiken om hun eigen advertentie-inkomsten te verhogen.

Dus, wat betekent dit concreet voor jou? Aan de ene kant kan het makkelijker zijn om een verkoop te sluiten als je volgers al in een koopstemming zijn op een sociaal platform. Maar aan de andere kant verlies je cruciale data en de mogelijkheid om de klantbeleving op je eigen site te controleren.

En de toekomst? Die ziet er rooskleurig uit voor de sociale mediagiganten. TikTok is immers al bezig met een eigen magazijn in het VK, en Meta is druk bezig met het upgraden van hun ‘Handelsbeheer’. Ze zijn uiteindelijk heel duidelijk van plan om een steeds groter stuk van de e-commerce taart te pakken.

Dus, de volgende keer dat je zo’n een 'Koop nu' knop ziet in je favoriete sociale media app, weet je dat je getuige bent van een revolutie in online winkelen. Je stapt in een nieuwe wereld van e-commerce, een wereld waarin je misschien niet alle touwtjes meer in handen hebt.

Bron: 

Emerce - Facebook, Instagram en TikTok willen alleen handel binnen hun eigen platformen

 

Clubhouse 2.0: De comeback met ‘Audiochats’

Betalen voor een exclusieve uitnodiging tot Clubhouse? Die hype is 100% voorbij. Echter bestaat Clubhouse nog steeds en zijn ze niet klaar om de handdoek in de ring te gooien. Ze komen opdagen met iets nieuws: "Audiochats". Stel je een WhatsApp-groep voor, maar dan zonder het getik. Gewoon praten, luisteren, en weer verder gaan met je dag.

Laten we eerlijk zijn, we wisten niet eens dat Clubhouse nog bestond. Van een bruisende community met 10 miljoen actieve gebruikers naar een plekje ergens op de 214ste plaats in de Appstore. Dus nee, dit is niet zomaar een update. Clubhouse wil opnieuw een dagelijkse gewoonte worden, geen eenmalige hype.

Maar is deze nieuwe functie genoeg om ons terug te lokken? Goede vraag! Je denkt misschien: "Heeft WhatsApp dit niet al?" Ja en nee. Clubhouse wil het gesprek gaande houden, letterlijk. Je kunt op elk moment binnenwandelen in een audiochat, je zegje doen, en weer vertrekken. Anderen kunnen reageren wanneer ze willen. Het is een doorlopend gesprek, geen snelle berichtenuitwisseling.

Bij Clubhouse's "Audio Chats" is het dus alsof je een kamer binnenloopt waar mensen al aan het praten zijn. Je kunt meedoen, luisteren, en weer gaan wanneer je wilt. Het is een plek voor langzamere, diepgaandere gesprekken, niet voor snelle updates.

Dus, wat denk je? Clubhouse probeert zichzelf opnieuw uit te vinden in een wereld die elke dag verandert. Of deze nieuwe "Audio Chats" genoeg zijn om ons terug te krijgen, is nog maar de grote vraag. Maar als het idee van een doorlopend, diepgaand gesprek je aanspreekt, is het misschien tijd om Clubhouse weer eens uit te proberen.

Bronnen: 

Sociale Media Today - Clubhouse adds new chats more like messaging app

TechPulse - Clubhouse wil een comeback maken met nieuwe update

 

Google zet emoji’s letterlijk op de kaart

Voortaan gebruik je emoji's om jouw opgeslagen locaties in Google Maps te markeren. Jazeker, in plaats van de standaard rode duimspijkers, kies je nu een emoji die meer informatie geeft over die plek.

Waarom is dit belangrijk voor jou als organisatie? Stel je voor dat je verschillende ondernemingen beheert. Je kunt nu emoji's gebruiken om ze te categoriseren: een koffiekopje voor je café, een boek voor je boekhandel, enzovoort. Het maakt het navigeren en het vinden van locaties een stuk intuïtiever.

Deze nieuwe functie is niet enkel een leuke gimmick, het verhoogt ook het gebruiksgemak van de app. Want in een wereld waar elke seconde telt, maakt zo’n kleine verandering zoals deze een groot verschil.

Bron:

TechPulse - Google Maps zet emoji's op de kaart

5 SEPT

Pinterest zet nieuwe stappen voor de veiligheid van jonge gebruikers

Pinterest rolt nieuwe veiligheidsfeatures uit, en als je doelgroep jongeren omvat, is dit een must-read.

Eerst en vooral, Pinterest laat gebruikers van 16 en ouder nu kiezen tussen een privé- of openbaar profiel. Voor degenen onder de 16 blijft een privéprofiel de standaard. Als je organisatie zich richt op tieners, let dan op! Hun profielen zijn standaard privé, wat de zichtbaarheid van je gedeelde content kan beïnvloeden.

Daarnaast gaat Pinterest alle volgers van gebruikers onder de 16 wissen. Ja, je leest het goed, wissen! Daarna moeten deze jongeren zelf hun volgers weer toevoegen. Dit zorgt er enerzijds voor dat tieners beter op de hoogte zijn van wie hun content ziet. Heb je echter een jonge fanbase? Dan kan dit je bereik en engagement zeker beïnvloeden. Tijd om die Pinterest-strategie eens onder de loep te nemen!

Tot slot zullen jongeren onder de 16 alleen nog berichten kunnen sturen en ontvangen van mensen die ze daadwerkelijk volgen. Gebruik je ‘Direct Messaging’ voor klantenservice of promoties? Dan is het tijd om je aanpak te herzien voor deze leeftijdsgroep.

Waarom deze veranderingen? Een recent rapport toonde aan dat sommige gebruikers de bestaande veiligheidsmaatregelen omzeilden om jonge gebruikers te benaderen. Pinterest neemt dit serieus en schakelt daarom een versnelling hoger in de bescherming van hun jongste gebruikers.

Deze nieuwe maatregelen zijn niet alleen relevant voor ouders en hun kinderen. Nee, dit is ook interessant nieuws voor organisaties op Pinterest. Dus, is jouw strategie al Pinterest-proof?

Bron: 

Social Media Today – Pinterest rolls out new safety tools protect younger users

22 AUG

Van algoritme-vrij tot een nieuw sociale mediakanaal

EU-gebruikers kunnen algoritmes op Sociale Mediakanalen uitschakelen

Meta schudt de boel op! Als EU-gebruiker kun je binnenkort zelf kiezen voor een algoritme-vrije ervaring. Dit is in lijn met de nieuwe EU Digital Services Act (DSA), die meer controle en transparantie biedt aan gebruikers. 

Meer controle, meer jij! Chronologische weergave van Stories en Reels? Check! Niet-gepersonaliseerde zoekresultaten? Dubbelcheck! En wat doen kanalen zoals TikTok en LinkedIn ? Wel eigenlijk volgens zij al even deze regels op. 

Ook Snapchat heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om te voldoen aan de DSA. Ze bieden nu de mogelijkheid om uit te stappen uit algoritmische personalisatie in hun Discover en Spotlight secties. Dus, als je wilt, kun je nu kiezen voor een minder gepersonaliseerde ervaring. Maar let op, je data wordt nog steeds bijgehouden.

Telegram Stories nu beschikbaar voor iedereen

Telegram, ken je deze sociale media-app? Ze hebben zojuist de Verhalen-functie gelanceerd! Maak foto's, voeg tekst en stickers toe, en deel ze 24 uur lang. En het beste? Je kunt foto's maken met zowel de voor- als achtercamera. 

Met een Premium-abonnement ga je nog een stapje verder en pas je zelfs de weergaveduur aan. 

BeFake: Een nieuwe AI-gebaseerde sociale media-app

Hold on, want hier komt iets totaal nieuws! Alias Technologies introduceert BeFake, een sociale media-app die je verbeelding tot leven brengt. Maar hoe dan? Met tekstprompts kun je jezelf omzetten in verbluffende, augmented visuals. Het is niet zomaar een filter; het is een compleet nieuwe manier om jezelf uit te drukken.

BeFake draait om de vraag: "Waarom echt zijn als je nep kunt zijn?" Het biedt een verfrissend alternatief voor de conventionele realiteit op bestaande sociale mediaplatformen. Je kunt je authenticiteit laten schitteren door fantasie, en de eindeloze mogelijkheden van je creativiteit verkennen zonder de beperkingen van onze fysieke wereld.

De AI-technologie van BeFake stimuleert je verbeelding en biedt een nieuwe manier om je identiteit te verkennen. Is dit nu een revolutie in hoe we omgaan met sociale media? Het zou zowaar kunnen … BeFake nodigt je uit om deel uit te maken van hun community, waar je authentiek jezelf kunt zijn door 'nep' te zijn.

Bronnen: 

Social Media Today - EU-Users will soon be able to opt out of algorithmic sorting on Meta

Reuters - Big Tech braces for EU Digital Services Act regulations

De Standaard - Gedaan met algoritmes: Facebook, Instagram en Tiktok buigen voor nieuwe Europese wet

Social Media Today - Snap Announces New Measures to Comply With EU Digital Services Act

TechPulse - Telegram Stories nu voor iedereen beschikbaar 

Venture Beat - Ex MZ CEO launches BeFake app on AI based social media app

 

20 JUNI

De impact van Sociale Media op nieuwsconsumptie

Scroll jij ook door je Facebook- of Instagram-feed om het nieuws te checken? Je bent niet alleen! Volgens het jaarlijkse Digital News Report gaan we allemaal steeds vaker op onze sociale media op zoek naar nieuwtjes, en laten we de ouderwetse nieuwssites links liggen. Vooral de jongeren onder ons zijn verknocht aan deze nieuwe manier van nieuwsconsumptie. Ze browsen liever door Facebook en Instagram dan de moeite nemen om de nieuwssites te bezoeken. 

Maar dat is nog niet alles. In Vlaanderen is er iets bijzonders aan de hand. De honger naar nieuws, vooral bij jongeren, daalt. Slechts 71% checkt dagelijks het nieuws, dat is een daling van 10% tegenover vorig jaar. Geloof het of niet, ongeveer een kwart van de jongeren geeft toe geen interesse te hebben in het nieuws. Gelukkig is er ook goed nieuws: @nws.nws.nws, een Instagramaccount speciaal voor tieners, ziet zijn populariteit stijgen. Maar liefst 29% van de 18- tot 24-jarigen haalt nu nieuws uit dit account, een flinke sprong voorwaarts in vergelijking met de 8% in 2021.

En hoe zit het met onze vertrouwde nieuwsbronnen? Wel, bijna de helft van ons Vlamingen vertrouwt nog steeds op online media. Voor de ouderen onder ons (je weet wel, 55-plussers) blijft de televisie de onbetwiste nieuwsbron. De jonge generatie daarentegen, zweert bij sociale media.

Er is nog meer te vertellen. Onze voorkeuren zijn aan het veranderen. Facebook en Instagram verliezen hun glans, terwijl TikTok en WhatsApp op de voorgrond treden. We delen ook minder en minder van onze eigen gedachten en meningen op sociale media. We voelen ons comfortabeler bij het posten in kleine, privégroepen.

Dus, wat betekent dit alles? Wel, onze manier van sociale media gebruik evolueert in sneltempo. En dat is belangrijk om rekening mee te houden, vooral als we ons publiek effectief willen bereiken via dergelijke kanalen. Bereid je dus voor op de toekomst, want het belooft boeiend te worden!

Bronnen: 

Social Media Today - New Report Looks at Social Media Posting and News Consumption Trends in 2023

VRT - Interesse in nieuws neemt af, bereidheid om te betalen voor online nieuws bereikt plafond

14 JUNI

Frankrijk legt Nieuwe Regels en Richtlijnen op voor Influencers en Content Creators

Frankrijk beslist om strenge regels op te leggen aan influencers en content creators. De oorzaak? Malafide influencers in de medische en financiële sector. 

Naast transparant zijn over reclameposts en grenzen stellen in de vrije meningsuiting zal een "Commerciële Influencer Brigade" de praktijken reguleren. Deze nieuwe richtlijnen zorgen voor een veiligere omgeving in ons sociale mediagemeenschap. 

Wat zijn enkele van deze nieuwe regels? 

1. Geen reclame voor bepaalde producten. Als influencers mag je geen reclame meer maken voor bepaalde goederen en diensten. Denk aan cosmetische chirurgie of producten met nicotine. De regel is eenvoudig: als het schadelijk is voor je gezondheid, mag je het niet promoten. 

2. Transparantie in reclameposts. ALs je een foto bewerkt voor reclamedoeleinden, moet je dit als content creator/influencer vermelden. Geen misleidende perfecte plaatjes meer - de realiteit wordt het nieuwe normaal.

3. Verzekering voor buitenlandse influencers. Influencers die buiten de EU werken, moeten nu een verzekering binnen de EU afsluiten. Dit is om ervoor te zorgen dat er een vangnet is voor eventuele problemen.

4. Sancties voor overtredingen. Denk twee keer na voordat je de regels overtreedt! Influencers die de regels overtreden, kunnen zware straffen verwachten, waaronder een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete tot 300.000 euro.

Tegelijk met deze nieuwe regels heeft de Franse regering een gids uitgebracht met de rechten en plichten van influencers. Deze gids dient als een kompas voor influencers. Het helpt content creators/ Influencers hun weg te vinden in de do's en don’ts.

In België hebben we onze eigen regels en richtlijnen voor sociale media. Toch is het interessant om te zien hoe onze buren deze kwesties aanpakken. Laten we blijven leren en ons aanpassen om van sociale media een veiligere en eerlijkere ruimte voor iedereen te maken.

Bron: 
Feweb - Deze nieuwe regels treden nu in werking in Frankrijk

16 MEI

Pinterest vereenvoudigt het maken van pins en voegt links toe aan alle pins

Goed nieuws voor Pinterest-gebruikers! Pinterest maakt het nu nog gemakkelijker om pins te maken. Alle functies die vroeger alleen beschikbaar waren voor bepaalde ‘Pin-formaten’ of gebruikers met een zakelijk account, zijn nu samengevoegd in één handige stroom.

Wat betekent dit voor jou? Ongeacht het type pin dat je maakt, krijg je nu toegang tot handige functies zoals links toevoegen, bewerken na publicatie en flexibele beeldverhoudingen. Voordien moest je bijvoorbeeld ‘Idea Pins’ gebruiken om video's toe te voegen, maar nu zijn alle functies geïntegreerd in één stroom. Het is dus niet nodig om te weten welke functies bij welke elementen horen.

En dat is niet alles! Pinterest biedt ook verbeterde statistieken voor je pins, waaronder weergaven en kijktijd. Hierdoor kun je gemakkelijker de prestaties van je pins volgen en meten.

Maar het grootste nieuws is wel dat je nu links kunt toevoegen aan alle afbeeldingen en video's in de app. Dit betekent dat je direct verkeer kunt genereren vanuit elke pin. Je kunt nu gebruikers eenvoudig naar je website leiden en zelfs aankopen laten doen via de handige productfuncties van Pinterest. En alsof dat nog niet genoeg is, worden de betaalde samenwerkingsmogelijkheden en het taggen van producten met ‘affiliate’ links ook beschikbaar gesteld voor meer gebruikers.

Last but not least introduceert Pinterest emoji-reacties voor alle soorten pins.

Deze updates zorgen voor interessante verbeteringen, waardoor Pinterest nog functioneler wordt en je meer mogelijkheden hebt om je bedrijf te promoten en inkomsten te genereren via de app. Dus waar wacht je nog op? Ontdek de nieuwe functies en zet Pinterest nog effectiever in voor jouw doelen.

Bron: Social Media Today
Pinterest Launches Simplified Pin Creation Flow, Adds Links in All Pins

3 MEI

Maak nu meerdere BeReals binnen de app

Grote veranderingen bij BeReal! De app -waarin je een melding krijgt om een foto te maken met je voor-en achtercamera op een willekeurig moment- heeft 2 gigantische aanpassingen aangekondigd. Een update waarmee het hele doel van de app verandert. Zo kan je vanaf nu meerdere BeReals per keer maken. En er komt ook een nieuwe feed aan waar je BeReal's van (semi-) bekende figuren zal kunnen bekijken. Eerder kondigde de app ook al de mogelijkheid om muziek toe te voegen aan jouw BeReal.

De aanpassing om meerdere BeReals te maken, komt er om de gebruiker langer binnen de app te houden. De makers van de app merken (te) weinig interactie binnen de app, en willen die nieuw leven inblazen. In de nieuwe feed zal je content van bekende figuren kunnen zien. Daar kan je op reageren met jouw eigengemaakte Realmoji's. De andere Realmoji's kan je echter niet zien. Daarnaast kan je vanaf nu ook muziek toevoegen aan jouw foto. Dat moet zorgen voor meer reacties, meer interactie tussen de gebruikers.

Tijd voor een Clubhouse Reboot

Clubhouse werkt aan grootschalige updates binnen de app. Zo worden meer dan de helft van de banen geschrapt. Het bedrijf wil namelijk sneller wijzigingen doorvoeren. Met het grote aantal werknemers bleek dat moeilijk te zijn. Sinds we de coronapandemie achter ons hebben gelaten, is het gebruik van de app zichtbaar verminderd. Clubhouse wil het aantal luisteraars en sprekers opnieuw fel verhogen en heeft daarvoor grote plannen. Die wil het echter nog niet publiekelijk delen. Wij houden het voor jou verder op de hoogte.

24 APRIL

Laat zien welke muziek je luistert

BeReal, de populaire app die veelvuldig gebruikt wordt binnen Gen Z is bezig met het uitrollen van een nieuwe functie. Zo hebben ze een extra button gelanceerd waar je kan toevoegen welke muziek/podcast je aan het luisteren bent bij het nemen van de BeReal. De app heeft namelijk een samenwerking afgesloten met Spotify om deze update mogelijk te maken. Een leuke toevoeging, tot nader order nog altijd zonder grote professionele meerwaarde. Zoals dat ook met de gehele app is.

22 MAART

Daar is OpenAi alweer met een nieuwe ChatGPT

AI blijft de wereld met verstomming slaan. Overal ter lande duiken er nieuwe tools op waarmee je teksten kunt maken, visuals kunt vragen en video's kunt bewerken. Alles begon bij de ontwikkeling van ChatGPT. Deze tool stelt jou in de mogelijkheid om aan de hand van vragen antwoorden, teksten en andere content te verkrijgen. Deze tool is momenteel al aan de vierde versie toe. Maar wat is er net veranderd binnen deze interessante AI-functie.

Eerst en vooral is het bij GPT-4 mogelijk om niet alleen teksten te versturen naar de chatbot, maar ook afbeeldingen. Ook hieruit kan de bot dan antwoorden verwerken. Daarnaast kan de 4e versie van de tool nu gemakkelijk 25.000 tekens zelf produceren waar dat er in de vorige versie slechts 3.000 waren. Denk eraan; deze versie is niet gratis. Om GPT-4 te kunnen gebruiken dien je een betalend Chat GPT Plus abonnement te nemen.

20 FEBRUARI

Betaalformule op Meta-apps

Komt Meta na Twitter ook met een betaalformule? Mark Zuckerberg & co zijn naar verluidt bezig met het uitwerken van een betalende variant van de Meta-apps Facebook & Instagram. Zo zal je voor een meerprijs van €11 per maand op desktop & €15 voor IOS-gebruikers je account kunnen laten verifiëren en gebruikmaken van een betere klantendienst. 

Een abonnement is 30% duurder op de smartphone omdat Apple en Google een commissie vragen voor elk abonnement dat op zo'n toestel verkocht wordt. Momenteel wordt de dienst uitgerold in Nieuw-Zeeland & Australië. Over de lancering in België is nog niks bekend.

15 FEBRUARI

Maak kennis met Artifact

De medeoprichters van Instagram: Kevin Systrom en Mike Krieger, hebben een een nieuwe onderneming gelanceerd. Daarmee zullen ze in de toekomst sociale media-apps ontwikkelen. Het eerste product: Artifact. Dat is een gepersonaliseerde nieuwslezer. De app zelf is momenteel nog niet in gebruik, maar daar komt snel verandering in. 

Artifact zal een samengestelde selectie van nieuwsverhalen voorstellen. Naar verloop van tijd zal dat afgestemd worden op de interesse van de gebruiker. Wanneer deze app geïntroduceerd wordt in Europa is nog niet duidelijk.

14 DECEMBER

ChatGPT is de nieuwe bom in de digitale media

Sinds enkele dagen zien we massaal berichten verschijnen op sociale media over een nieuwe generatieve AI-tool. ChatGPT is de naam, een AI chatbot, een virtuele assistent, die teksten schrijft. ​​Deze chatbot is in staat om op een natuurlijke manier te communiceren en te reageren op verschillende vragen en opmerkingen. De tool kan gebruikt worden in verschillende scenario's, zoals het genereren van content, het schrijven van nieuwsberichten, posts voor sociale media of het beantwoorden van vragen in een online forum. 

Ja, in deze feedback-periode is het gratis en we nodigen jou uit om het even te testen.  Er is geen app of software nodig voor ChatGPT, je bezoekt gewoon een website in je browser. Het werkt zowel op mobiele als op desktop sites. Om het uit te proberen, ga je naar chat.openai.com - je moet een account aanmaken met een mailadres en ze vragen ook jouw GSM nummer op te geven, dan krijg je een code die je nodig hebt om jouw account te activeren.

9 AUGUSTUS

Meta wil strijd aangaan met Twitch

Meta, het moederbedrijf van Facebook & Instagram, is bezig aan een eigen variant van het livestreamingplatform Twitch. Dat is een populair kanaal waar vooral gamers momenteel content leveren aan hun kijkers doormiddel van live-uitzendingen. Het Metaplatform luistert naar de naam 'Super'.

Meta meldt dat deze dienst geen onderdeel wordt van Facebook of Instagram. Het moet een volledig losstaande functie worden binnen de Meta-familie. Voorlopig toch. Het is voorlopig nog onduidelijk wanneer 'Super' officieel uitgerold wordt.

12 JULI

Facebook & Instagram weg in Europa

Een Ierse dataregulator heeft beslist dat Europa geen gegevens van gebruikers van de sociale media kanalen Facebook & Instagram meer mag versturen naar de VS. Het antwoord van Meta, het moederbedrijf van de 2 platforms, is duidelijk. Zo zou het kunnen zijn dat Meta de mogelijkheden van de apps in Europa gaat beperken. En misschien zelfs stopzetten. Bij experten heerst nu de vraag of het gaat om bluf, of een échte waarschuwing.

De kans is héél erg klein dat het zover gaat komen. De apps beperken in Europa zou voor Meta een verlies betekenen van enkele miljarden euro's. Iets waar ze ongetwijfeld niet voor staan te springen. Technisch lijkt er volgens kenners ook heel wat oplosbaar, waardoor het niet tot een opschorting zou moeten komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

26 APRIL

CONTENT CREATORS KRIJGEN NIEUWE REGELS OPGELEGD

Content Creators hebben nieuwe regels opgelegd gekregen in het delen van content op hun kanalen. Zo zullen ze concrete richtlijnen moeten volgen in het publiceren van posts die kunnen gezien worden als reclame. Wie regelmatig reclame maakt voor bedrijven is ook verplicht om zijn/haar/x ondernemingsnummer in hun bio te plaatsen als ze dat hebben. Ook het ondernemingsadres moet gedeeld worden.

Bij de FOD Economie, ofwel de Federale Overheidsdienst Economie zeggen ze akkoord te zijn met deze nieuwe regels. Bij de content creators is er dan weer veel kritiek. In principe gaat de regelgeving vanaf nu in.

22 FEBRUARI

TRUMP LANCEERT EIGEN SOCIALE MEDIA KANAAL

Het sociale medianetwerk ‘Truth Social’, de Twitter-variant van de hand van voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump, is officieel gelanceerd. De app is in Europa (nog) niet beschikbaar. Maar in de App Store in de Verenigde Staten kwam hij al snel in de toppositie van meest gedownloade app van het moment terecht.

De app lijkt heel erg op Twitter. Een bericht dat je als gebruiker kunt posten wordt de ‘truth’ genoemd. Iemand die een bericht retweet, ‘retruth’, dat via Truth Social. In een latere fase zal de app ook nieuws en podcasts krijgen.

Wanneer de app met alle functies naar Europa komt, is nog niet bekend.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer