SOCIALE MEDIA UPDATE: WHATSAPP

AL HET WHATSAPP-NIEUWS LEES JE HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die WhatsApp aankondigt. 

14 MAART

Daar is de bewerkmodus van WhatsApp

WhatsApp werkt al langer aan het grootste manco van de eigen app, namelijk: het bewerken van een verstuurd bericht. In oktober werd de eerste steen gelegd naar de bouw van deze functie. En nu wordt deze ook officieel uitgerold naar alle gebruikers. De volgorde van de landen waar de update als eerste wordt geïntroduceerd bij de gebruikers is nog niet duidelijk. Houd vooral jouw App Store of Play Store in de gaten om WhatsApp op jouw smartphone te updaten.

Groepschats krijgen een houdbaarheidsdatum

WhatsApp is bezig met het uitrollen van een nieuwe functie waar groepschats een houdbaarheidsdatum kunnen krijgen. Klinkt als een gekke functie. Maar eigenlijk is ze best handig. We leggen het graag uit: je zit ongetwijfeld in verschillende groepschats. In de ene wordt er al meer gesproken dan de andere. En in bepaalde groepschats heb je meer te zoeken dan in andere. Met de nieuwe functie krijg je als beheerder van de groep de optie om de chat een houdbaarheidsdatum te geven of niet.

Anders dan je zou denken wordt de groep niet automatisch verwijderd als je aangeeft dat de chat een houdbaarheidsdatum moet krijgen. Op de vooraf ingestelde datum krijgt de beheerder een herinnering om de groep definitief te verwijderen of verder te laten bestaan. Ook de leden van de groep krijgen op die dag de vraag of ze lid willen blijven of de groep willen verlaten. Wanneer deze update eraan komt, is nog onbekend.

6 MAART

Spraakberichten worden binnenkort uitgeschreven

Wil jij geen spraakberichten meer beluisteren? Communiceer dan vooral via WhatsApp. De berichtendienst gaat er binnenkort voor zorgen dat spraakmemo's volledig uitgeschreven kunnen worden. De tektstversie zou ook de mogelijkheid hebben waarbij er meerdere talen verwerkt worden door de transcriptie. Handig dus om de berichten van die ene vriend die altijd Engelse termen in zijn uitspraken gooit, toch uit te kunnen schrijven. 

Momenteel bevindt deze nieuwe toevoeging zich nog in een testfase. Dat wil zeggen dat een groep van bètatesters momenteel bezig is de pro's en de con's af te wegen. Het is nog onduidelijk wanneer deze tool officieel uitgerold wordt.

Splitscreen komt naar tablets

De splitscreen-modus van WhatsApp is al bekend bij de web-gebruikers van de berichtendienst. Met die functie kan je in het linkerscherm de lijst aan gesprekken zien, terwijl je rechts een gesprek opent. Die combinatie wordt nu verder uitgebreid door Meta.

Los van deze nieuwe update is het gebruik van WhatsApp op de tablet een erg handige toevoeging omdat je door de connectie met jouw tablet, de smartphone bij wijze van spreke aan de andere kant van de wereld kan leggen en nog steeds verbonden zal zijn. De splitscreenfunctie is dan weer interessant voor het overzicht van de app. Wanneer deze update uitgerold wordt, is nog niet bekend.

28 FEBRUARI

Nieuwsbrieven komen naar WhatsApp

In een nieuwe bètaversie hebben testers een nieuwe functie ontdekt binnen WhatsApp. Zo testen ze bij Meta de integratie van nieuwsbrieven binnen WhatsApp. Als gebruiker kan je je inschrijven voor de nieuwsbrieven van accounts die jij interessant vindt. Zet jij als bedrijf, onderneming of publieke sector in op WhatsApp? Denk dan zeker aan het lanceren van een nieuwsbrief voor jouw contactpersonen. 

De nieuwsbriefsectie kan je vinden binnen het Status-tabblad. Vergelijkbaar met het chatoverzicht vind je de verschillende nieuwsbrieven in chronologische volgorde. Voorlopig is er geen sprake van suggesties die WhatsApp aan jou als gebruiker geeft. 

20 FEBRUARI

WhatsApp lanceert picture-in-picture videogesprekken

Alle IOS-gebruikers kunnen binnenkort een update downloaden van WhatsApp waarmee picture-in-picture videogesprekken mogelijk worden. Met deze update kan je andere apps openen zonder je het beeld van jouw gesprekspartner verliest. Er kunnen ook onderwerpen en beschrijvingen toegevoegd worden aan zo'n videogesprek.

Naast deze handige nieuwe feature binnen de app zijn ze bezig met verschillende toevoegingen binnen de app. Zo kan je binnenkort spraakberichten van dertig seconden toevoegen aan jouw status. Maar ook met emoji's reageren op een statusupdate wordt binnenkort mogelijk. Je ontdekt alle updates hier.

Stuur vanaf nu maximaal 100 foto's tegelijkertijd op WhatsApp

Gebruik jij chatdiensten om foto's en of video's te versturen naar familie, vrienden of collega's? Dan ken je ongetwijfeld de frustratie van die vervelende limiet op het aantal bestanden dat je kan doorsturen. Om die frustratie aan te pakken werkt WhatsApp aan een handige update waarmee je vanaf nu maximum 100 foto's kan doorsturen naar één contact of in een groepsgesprek.

Voor minder dan 4 foto's en video's blijft de werkwijze dezelfde. Je selecteert de beelden die je wil versturen. Vanaf het er 4 of meer zijn worden ze voorgesteld in een album zodat jouw chat niet ontploft. Wanneer deze diensten gelanceerd worden, is nog niet bekend.

14 FEBRUARI

Laat je spraakberichten uittypen binnen WhatsApp

Spraakberichten zijn al langer een item binnen WhatsApp. Het is een handige tool om  verhalen te versturen naar jouw vrienden, familie of collega's. Het probleem was daarbij dat de ontvanger dit bericht moet beluisteren, en dus niet kan lezen. Dat heeft WhatsApp nu aangepakt. Zo lanceert de app binnenkort een functie waarmee spraakberichten uitgetikt worden.

Momenteel is het nog onduidelijk of enkel Engelstalige berichten uitgetikt kunnen worden of ook berichten in het Frans, Spaans, Portugees, Nederlands, en zo voort. Ook wanneer de nieuwe tool gelanceerd wordt, is nog onbekend.

WhatsApp introduceert spraakstatus in België

Alle Belgische WhatsApp-gebruikers kunnen vanaf nu een spraakbericht aan hun status toevoegen binnen de app. Bij die statusupdate kan de gebruiker ook aangeven wie de status kan en mag zien. De spraakstatus werd al sinds afgelopen zomer getest door de bèta-gebruikers van WhatsApp. Nu heeft de chatapp de functie uitgerold naar alle gebruikers. 

Een spraakstatus maak je door in het statustabblad op het potlood-icoontje te klikken. Daar houd je vervolgens de microfoonknop ingedrukt. Daarna kan je de status versturen en er ook nog een geschreven tekst aan toevoegen. Update de app en jij kan een statusupdate opnemen en toevoegen.

1 FEBRUARI

WhatsApp breidt tekstbewerker uit

Vandaag de dag is het zo dat wanneer je een foto deelt op WhatsApp, je daar zelf een tekst op kunt plaatsen voor je op verzenden klikt. Vanuit de app krijg je 4 verschillende opties aan lettertypes waarin je de tekst kunt schrijven, en ook de kleur kan je nog aanpassen. Verschillende bronnen weten nu echter dat er een verbeterde tekstbewerker aan zit te komen bij WhatsApp. 

De functie is momenteel enkel beschikbaar voor bètagebruikers. Toch krijgen we nu al een juist beeld over wat we mogen verwachten. Op Instagram kennen we nu al een gelijkaardige functie waar de opties op tekstbewerking iets uitgebreider zijn. De uitbreiding van de tekstbewerker zou binnenkort moeten uitrollen naar de rest van de WhatsApp-gebruikers.

24 JANUARI

Foto's verstuur je straks aan optimale kwaliteit

Bij WhatsApp werken ze aan de mogelijkheid om beelden in originele kwaliteit te versturen. Zonder dat je foto aan scherpte moet inboeten. Binnen de chatfunctie zal er een nieuw icoontje verschijnen, namelijk het 'tandwiel'. Dankzij die optie kan je kiezen voor een foto zonder kwaliteitsverlies.

Deze update zorgt ervoor dat content creators met een gerust hart content kunnen delen met zichzelf, opdrachtgevers of vrienden. De gebruikers vroegen al zeer lang om deze tool en eindelijk is het zover. Wanneer deze update doorgevoerd wordt, is nog niet bekend.

22 DECEMBER

WhatsApp voegt een nieuwe knop toe

Bij Meta blijven ze werken aan de verschillende apps. Zo wil ook WhatsApp verder  evolueren. Dat doen ze met een nieuwe knop waarmee je verwijderde berichten nog snel terug kan halen. Berichten verwijderen kan al een tijdje. Je kan berichten verwijderen voor iedereen, of alleen voor jezelf.

De nieuwe feature om het verwijderen van berichten ongedaan te maken, wordt al sinds augustus getest door bèta-gebruikers. Meta heeft nu beslist de functie uit te rollen over heel de wereld. Wanneer het de beurt zal zijn aan de Benelux is nog niet bekend.

19 DECEMBER

Picture-in-Picture bij WhatsApp Videocalls

Je kent het wel. Je bent aan het videobellen met één van jouw contacten, en tegelijkertijd wil je ook naar een andere app om iets op te zoeken of te doen. Het probleem is voorlopig nog dat je daarmee het beeld van jouw videocall 'kwijt' bent. Daar brengen ze binnenkort verandering in bij WhatsApp. Zo komen ze met een picture-in-picturemodus. 

Momenteel wordt deze feature getest in een bètaversie van de app. Het is nog niet duidelijk wanneer de picture-in-picturemodus officieel uitgerold wordt.

13 DECEMBER

Eenmalige berichten komen naar WhatsApp

Berichten die zichzelf verwijderen. Je kent het vanop Instagram en Snapchat, wanneer je een foto hebt verstuurd. Die zijn slechts 1 keer zichtbaar, en daarna verdwijnen ze voor altijd. Ook WhatsApp is bezig met de ontwikkeling van dezelfde feature. Zo worden dergelijke berichten voor één keer beschikbaar gesteld, kunnen ontvangers geen screenshot nemen, en daarna zijn ze verdwenen.

De functie is nog verder aan het uitbouwen met berichten die voor 24u of 90 dagen beschikbaar worden gesteld en daarna pas verdwijnen. Momenteel is de functie nog in opbouw en wordt het nog niet getest. Bèta-gebruikers hebben wel al een melding met informatie gekregen. Later meer.

12 DECEMBER

Maak 3D-avatars binnen de app

Ben jij het beu een profielfoto te kiezen voor WhatsApp? Binnenkort kan je een 3D-avatar maken binnen de app én gebruiken als profielfoto. De avatar kennen we al langer in Facebook en ook Samsung-gebruikers hebben al langer ervaring met de avatars. WhatsApp gaat je de tools geven om een avatar te maken die zoveel mogelijk op jou lijkt. Niet alleen kan het dienen als profielfoto, je kan het ook gebruiken als bericht naar jouw vrienden of familie om te tonen hoe je je voelt.

WhatsApp is momenteel bezig met het uitrollen van de functie. Update de WhatsApp-app, en ga op zoek naar de avatars. Veel plezier!

22 NOVEMBER

WhatsApp werkt aan wachtwoord

Bij Meta werken ze aan een functie om wachtwoorden toe te voegen aan berichtendienst WhatsApp. Concreet gaat het om een nieuwe functie bij de desktopversie van de app. Bij IOS en Android was dit namelijk al langer mogelijk. De tool lijkt vooral bedoeld voor gebruikers die hun account op meerdere schermen gebruiken. 

Het gaat om een beveiliging die volledig los staat van de reguliere beveiliging. De Desktop-app zal het wachtwoord lokaal opslaan, wat maakt dat het kan verschillen het wachtwoord op de smartphone. Wanneer het officieel uitgerold wordt, is nog niet bekend.

21 NOVEMBER

Klanteninteractie wordt verder uitgebreid

Wil je persoonlijke interactie met jouw klanten? Dan is WhatsApp jouw tool. De makers van de app werken momenteel aan een verdere uitbreiding van de mogelijkheden. Zo zorgen ze binnenkort voor de integratie van CRM-tool Hubspot. Zo zal je jouw professioneel WhatsApp-account kunnen toevoegen aan Hubspot om vanuit de tool jouw klantencontact te beheren.

Als ondernemer/zaakvoerder/communicatieverantwoordelijke krijg je de mogelijkheid om meer inzichten te verwerven binnen jouw klantenbestand. De tevredenheid bij jouw klanten kan je binnenkort makkelijker onderhouden en aftoetsen. Wanneer deze integratie werkelijkheid wordt, is nog niet duidelijk.

Extra video-opties binnen WhatsApp

Video's maken in WhatsApp was altijd al mogelijk. Echter waren de opties altijd beperkt en daarom niet populair binnen de eigen app. Zo moet je de shutterknop altijd ingedrukt houden bij het filmen van een video. Ook switchen tussen de selfiecamera, en de andere zijde was niet mogelijk. Dat behoort binnenkort tot het verleden. Bij WhatsApp werken ze aan nieuwe functies binnen de video-opties. 

Eerst en vooral maken ze het binnenkort mogelijk om te filmen zonder de shutterknop blijvend in te drukken. Dat maakt het makkelijker video's op te nemen. Daarnaast kan je in de toekomst ook snel en makkelijk switchen tussen de verschillende zijdes van jouw camera. Van selfiemodus naar de andere kant. Wanneer deze update beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

15 NOVEMBER

Gebruik WhatsApp op meerdere smartphones

Bij WhatsApp werken ze aan een update waarin je de berichtendienst kunt gebruiken op meerdere smartphones tegelijkertijd. Momenteel is deze nieuwigheid enkel beschikbaar voor Android-gebruikers. De nieuwe functie gaat door het leven als 'Companion Mode'. Eerder werd het al mogelijk om WhatsApp te gaan gebruiken op verschillende tablets.

Voorlopig is het nog niet duidelijk of deze nieuwe mogelijkheid snel naar Apple zal komen voor de IPhone-gebruikers. Wat wel al zeker is: de app blijft end-to-endencrypted. Niemand zal je berichten dus zomaar kunnen meelezen.

8 NOVEMBER

Stuur binnenkort WhatsApp-berichten naar jezelf

Even snel iets naar jezelf sturen. Het komt maar al te vaak voor dat je een bepaalde boodschap nodig hebt op een ander kanaal, of je wil een bericht testen. Voorlopig is het nog zo dat je als WhatsApp-gebruiker geen berichten naar jezelf kan sturen. Maar, dat wil WhatsApp nu veranderen. 

Als gebruiker zal je binnenkort bij het opmaken van een nieuw bericht jezelf kunnen aanklikken in de lijst. Om het extra duidelijk te maken, zet WhatsApp ook 'Jezelf' achter jouw eigen naam. Deze update zal nog even op zich laten wachten, maar komt er weldra aan. Je leest het hier eerst.

7 NOVEMBER

Groepsbeleid met Community-functies komt naar WhatsApp

Bij WhatsApp werken ze aan extra Community-functies binnen de groepsgesprekken. Zo willen ze de berichtendienst gebruiksvriendelijker maken voor scholen, organisaties en andere private groepen. Zo maken ze het mogelijk subgroepen te maken, en ook aankondigingen te doen. In zo'n groep kan je met maximum 1,024 mensen in gesprek, videobellen, reageren met emoji's, en het delen van grote bestanden tot maximum 2GB.

Bij Facebook en WhatsApp vinden ze het belangrijk in te blijven zetten op groepen en communities. Hier willen ze de huidige groepsleden de mogelijkheid bieden te communiceren en interageren met gelijkgezinden, collega's, vrienden of familie.

24 OKTOBER

3D-Avatars komen naar WhatsApp

Bij WhatsApp gaan ze Snapchat kopiëren. Daar hebben ze onlangs de Bitmoji-avatars gelanceerd, en dat heeft Meta op ideeën gebracht. De digitale versie van jezelf moet voor meer persoonlijkheid zorgen binnen de chatdienst. 

Momenteel wordt deze functie getest binnen een beperkt publiek van gebruikers. Het is nog onduidelijk wie deze functie in de toekomst zal kunnen gebruiken. Of het dus enkel voor Android-gebruikers mogelijk zal blijven, of nog doorschuift naar Apple, is niet bekend.

12 OKTOBER

Krijgen we WhatsApp-Groepen met +1,000 leden?

In de laatste bèta-versie van WhatsApp hebben sommige gebruikers ontdekt dat de makers van de app de groepslimiet hebben opgetrokken. Waar die voorheen nog op 512 stond, hebben ze die nu verdubbeld tot 1,024. In vergelijking met de concurrerende berichtendienst Telegram is dat nog altijd peanuts. Daar kan je een groepsgesprek opstarten met maximum 200,000 groepsleden.

Momenteel is deze tool enkel beschikbaar voor gebruikers met de laatste bètaversie van de app. Wanneer deze wordt uitgerold naar alle WhatsApp-gebruikers is nog onbekend.

11 OKTOBER

Weg met screenshots van tijdelijke foto's

Een jaar na de lancering van tijdelijke foto's en video's breiden ze deze functie bij WhatsApp binnenkort uit. Daarbij deden ze inspiratie op bij Snapchat. Zo zullen gebruikers binnenkort geen screenshots meer kunnen nemen van tijdelijke foto's of video's. 

Op deze manier beantwoordt WhatsApp de privacyregels weer net iets meer. Voorlopig zit deze functie bij een bepaalde testgroep. Wanneer de officiële lancering van deze update plaatsvindt, is nog niet bekend.

3 OKTOBER

Call Links komen naar WhatsApp

Videobellen wordt binnenkort nog makkelijker op WhatsApp. Niet alleen breiden ze het aantal deelnemers van 8 naar 32 uit. Nu testen ze ook een functie waarin de gebruiker een link kan versturen om snel en makkelijk deel te nemen aan een videocall. Niet alleen kan je de WhatsApp-link versturen via de berichtendienst zelf, maar ook op andere manieren. 

De komende weken wordt de functie stelselmatig uitgerold over de alle WhatsApp-gebruikers over de hele wereld. Er wordt een apart tabblad 'Oproepen' voorzien. Bovenaan zal je dan een linkje kunnen aanmaken.

27 SEPTEMBER

Videochat met maximum 32 mensen in WhatsApp

Videochatten, we doen het allemaal. Zij het professioneel, meer in de privé-sfeer, of gewoon tijdens het wandelen over straat om snel iets te bespreken. Nu is het nog zo dat dat mogelijk is met maximum 8 mensen maar dat wordt binnenkort uitgebreid naar maar liefst 32 deelnemers. Het is de CEO Mark Zuckerberg die dat nieuws zelf heeft aangekondigd. 

Momenteel nog niet veel. De testfase is nog maar net opgestart en gaat gepaard met een nieuw design. Zo zullen er geluidsgolven te zien zijn bij wie er op dat moment aan het woord is. Daarnaast wordt het ook op alle Facebook-apps mogelijk om een video-of audiolink te delen via de chat zodat mensen makkelijk en snel kunnen deelnemen aan een gesprek. Wanneer deze functie voor iedereen beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

26 SEPTEMBER

Bewerk binnenkort WhatsApp-berichten

Via het 'WhatsApp bètaprogramma' heeft de app haar nieuwste versie gelanceerd. Daarmee zal het als gebruiker mogelijk zijn om berichten te bewerken als ze al verstuurd zijn. Een functie die al langer wordt aangevraagd door zowat alle users van de berichtendienst. Gedaan met typo's, gedaan met impulsieve berichten. Bewerken maar!

Momenteel wordt deze functie binnen een beperkte groep gebruikers getest. Het is niet duidelijk of dat over een groep over de hele wereld gaat. Ik zou zeggen: houd je App Store goed in de gaten. Als jij de app kan updaten, dan ben jij één van de gelukkigen die deze functie nu al kan testen. In elk ander geval zal je nog even geduld moeten hebben.

30 AUGUSTUS

WhatsApp wordt een echt shoppingplatform

Van een banaan tot een kleedje. Van een laptop tot bestek. Binnenkort zal je het allemaal kunnen kopen via WhatsApp. Althans, dat wordt nu in India getest. Daar heeft Meta een bètaversie uitgerold waarin het samenwerkt met één grote partner en er 50,000 verschillende items te koop aanbiedt.

Als gebruiker zal je via een koppeling producten kunnen toevoegen aan je winkelmandje binnen WhatsApp. Je stuurt een berichtje naar JioMart. Een grote online winkel die in de toekomst op WhatsApp beschikbaar zal worden. Vanaf dan kan je in gesprek gaan over wat je zoekt, of zelf op zoek gaan in de catalogus. Ook betalen wordt volledig mogelijk binnen WhatsApp. Zonder de app te verlaten. Wanneer dit mogelijk zal zijn, is nog onbekend.

24 AUGUSTUS

Communities komen naar WhatsApp

Eind april gaf WhatsApp voor de eerste keer aan dat de app sterker wil inzetten op Communities. Eerder lanceerden ze al de emoji-reacties en nu rollen ze de Communities in bètaversie uit. Maar wat is het juist? Ze lijken erg goed op Groepen maar toch weer anders. De gebruikers hebben er meer rechten dan in een groepsgesprek. En de beheerder kan binnen de Community nog aparte groepen opzetten. 

Bij WhatsApp denken ze voornamelijk aan bedrijven die deze functie kunnen gebruiken. Directeurs kunnen een community opbouwen met hun werknemers, of toch een deel van de werknemers. Maar ook sportclubs kunnen hier voordeel uit halen. Wanneer de bètaversie officieel uitgerold wordt, is nog niet bekend. Wij volgen het voor jou op.

23 AUGUSTUS

Status-functie wordt belangrijker op WhatsApp

De status-functie op WhatsApp kennen we op andere apps als stories. Bij de berichtendienst wilden ze lang concurreren met de andere apps en korte verhalen laten leven op de app. Maar dat kwam nooit van de grond en dus wilde ze bij WhatsApp de functie bijna afvoeren. Toch willen ze de Status-functie nog een laatste kans geven om opnieuw op te leven.

Bij WhatsApp willen ze voor meer interactie en gebruik van de tool zorgen door de Status-functie zichtbaar te maken in het chatoverzicht. Zo willen ze de status meer en meer visibiliteit geven om het gebruik ervan te laten herleven. Wanneer deze functie gelanceerd wordt, is nog onbekend.

9 AUGUSTUS

Schakel 'nu online' vanaf deze maand uit

Als je WhatsApp opent, kunnen jouw contacten zien dat je online bent. Soms is dat niet handig, soms is dat niet de bedoeling, of soms mag het zelfs niet bekend zijn dat je online bent op dat moment. Je zou op een slecht moment een vraag kunnen krijgen, een berichtje van je baas,... Daar hebben de makers van de berichtendienst een definitieve oplossing voor gevonden. Het verbergen van 'laatst gezien...' was al mogelijk, maar nu komt daar ook de optie bij om uit te schakelen dat je online bent.

Je zal als gebruiker kunnen kiezen voor wie je die functie exact uitschakelt. Heb je bijvoorbeeld een baas die je 's avonds laat nog berichten stuurt als die ziet dat je online bent? Dan is dat probleem binnenkort van de baan. De opties zal je gewoon zien verschijnen bij de instellingen. Deze maand nog moet dat officieel gelanceerd worden.

28 JULI

Groepsbeheerders kunnen vanaf nu berichten verwijderen

Groepsbeheerders binnen WhatsApp kunnen vanaf nu berichten verwijderen in een groepschat. De applicatie is al langer bezig met de uitbreiding van de mogelijkheden voor groepsbeheerders. Op deze manier voldoen ze aan een belangrijke en veelgestelde vraag binnen de WhatsApp-community.

Tot voor kort konden enkel auteurs van berichten bepalen of ze een antwoord verwijderen. Maar nu kunnen groepsbeheerders dat ook. Vaak gaat het om haatdragende of ongepaste berichten die beheerders willen verwijderen. Voorlopig kunnen ze dat nog niet, maar daar komt binnenkort verandering in.

19 JULI

Voeg spraakberichten toe aan jouw WhatsApp-status

In de nieuwste bètaversie van WhatsApp zijn ze hard aan het werk met het toevoegen van spraakberichten aan jouw WhatsApp-status. De knop om zo'n spraakje op te nemen zal verschijnen boven de huidige tekstknop. Op die manier kan je snel een verhaal delen met jouw vrienden zonder dat helemaal neer te moeten schrijven. Statusupdates kun je verspreiden over al jouw contacten of over een select groepje aan vrienden dat je zelf hebt gekozen.

Het is nog niet duidelijk wanneer WhatsApp deze toevoeging zal uitrollen of wanneer deze in België beschikbaar worden gesteld. Daarnaast zijn ze ook bezig met de integratie van linkvoorbeelden in de app. Maar daar is nog maar bitter weinig over bekend. Je lees het hoe dan ook hier eerst.

12 JULI

Koppel een 2e smartphone aan WhatsApp

Het is jou ongetwijfeld ook al opgevallen. Of je dacht op z'n minst al eens "tiens, WhatsApp voorziet nu wel heel veel nieuwigheden.". Wel, dat klopt. En ook deze week hebben ze weer knallend nieuws mee. Sinds vorige zomer kan je een ander toestel aan jouw WhatsApp-account koppelen. Maar binnenkort doen ze daar alweer een nieuwe update bij. Zo maken ze het mogelijk een 2e smartphone te koppelen aan jouw account.

De mosterd haalde WhatsApp bij grote concurrent Telegram. Zij hebben deze tool al langer beschikbaar gesteld. En dus kan de Meta-app niet achterblijven. De chatgeschiedenis wordt ook handig vanop de ene naar de andere smartphone gekopieerd. Momenteel is deze functie nog niet beschikbaar, maar daar zou snel verandering in komen.

4 JULI

Online zijn op Whatsapp binnenkort niet meer zichtbaar

Momenteel is WhatsApp bezig met een nieuwe en belangrijke privacy-update. Zo willen ze de gebruikers de mogelijkheid geven om af te schermen of ze al dan niet online zijn. Concreet komt het erop neer dat je als gebruiker kunt kiezen of je die optie in-of uitschakelt. Dat doen ze omdat de WhatsApp-users klaagden over de weinige opties wat betreft privacy.

De functie zit op dit moment nog in een bèta testversie maar komt snel naar IOS, Android MacOS en Windows. Wanneer dat exact zal zijn, is nog niet bekend.

Avatars komen naar WhatsApp videogesprekken

Bij Meta zijn ze er al langer van overtuigd dat avatars de toekomst zijn. Dat bewijzen ze ook met de integratie van avatars bij videogesprekken via WhatsApp. Bij de berichtendienst hadden ze de voorbije weken en maanden een serieuze achterstand opgebouwd tegenover concurrerende apps zoals Telegram. Zeker wat betreft emoji's en avatars binnen hun app. Zo werden de emoji-reacties onlangs ook aangekondigd. En nu zijn ze dus bezig aan de uitwerking van avatars. Jouw WhatsApp-avatar zal je kunnen personaliseren om die dan ook te gebruiken in videocalls.

Experts gaan ervan uit dat de avatars zullen lijken op de Bitmoji's die we al kennen. WhatsApp is deze functie momenteel nog aan het uittesten. Vanaf de WhatsApp-Avatars gelanceerd worden, lees je het hier eerst.

27 JUNI

Nieuwe emoji wordt gebruikt binnen de app

Momenteel werkt WhatsApp aan een extra grote hart-emoji. Groter en geanimeerd. De update wordt momenteel ontwikkeld en zal mogelijk zijn te versturen in verschillende kleuren. Concreet gaat het om de volgende 6 kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. Ook een witte en een zwarte variant worden voorzien.

Het is nog niet bekend wanneer deze tool officieel uitgerold wordt naar alle gebruikers. Momenteel wordt de tool volop getest. Later volgt de lancering.

22 JUNI

Pauzeer en hervat opnames van spraakmemo's

Heb je het soms ook dat je tijdens het opnemen van een spraakbericht plots wordt gestoord waardoor je iets anders moet doen? Tot vandaag moet je dan nog altijd de opname opnieuw beginnen en misschien jouw hele verhaal een 2e keer vertellen. Maar dat is buiten WhatsApp gerekend. Zij zorgen er namelijk voor dat dat irritante aspect aan de tool verleden tijd is.

Zo wordt het mogelijk om een spraakmemo te pauzeren, en daarna simpel te hervatten. Ook wanneer je de app volledig afsluit? Ja hoor, ook wanneer je de app volledig afsluit. Een belangrijke update binnen WhatsApp. En nog meer goed nieuws, de optie zou al uitgerold worden. Haast je naar de app store om WhatsApp te updaten.

20 JUNI

Opties voor groepsbeheer worden uitgebreid

WhatsApp doet er alles aan om beheerders van groepen meer tools aan te bieden groepsgesprekken beter en meer te kunnen personaliseren. Zo hebben ze weer tools voorzien die het mogelijk maken te beheren wie er de groep kan en mag betreden. 

Nu is het zo dat een uitnodigingslink voldoende is om een groep te betreden. Maar binnenkort komt daar de knop 'goedkeuring voor groepslidmaatschap' bij. Die moet ervoor zorgen dat mensen niet zomaar een groep kunnen betreden. Beheerders kunnen niet enkel goed-of afkeuren, ze krijgen ook meer informatie over wie de groep wil betreden. Als beheerder kan je de optie aanzetten of uit laten staan.

Wanneer deze functie beschikbaar wordt, is nog niet bekend.

20 JUNI

Zet WhatsApp-chats nu ook om van IPhone naar Samsung

Een tool waarvan je dacht dat ie er al was. Maar niks is minder waar. Vroeger was het zo dat je chats enkel kon overzetten van Samsung naar IPhone. Maar daar hebben ze bij WhatsApp verandering in gebracht.

Zo kan je vanaf nu chats overzetten van IPhone naar Samsung. Een lang aangevraagde tool, en eentje waar de gebruikers zéér blij mee zijn.

20 JUNI

Reageer met alle emoji's op WhatsApp-berichten

Dat de Messenger-tool ook al te gebruiken was binnen WhatsApp, dat wisten we al. Maar op WhatsApp was je al snel beperkt tot slechts een aantal emoji's. Dat gaan ze nu veranderen. Zo wordt het mogelijk voor WhatsApp-gebruikers om net zoals bij Messenger op de plus-knop te drukken en uit alle emoji's te kiezen.

Momenteel zit deze update nog in de testfase. Wanneer die uitgerold wordt naar alle gebruikers is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier eerst.

13 JUNI

Chat nu met groepen van maximum 512 deelnemers

Het aantal leden van een WhatsApp-groepschat wordt binnenkort opgetrokken naar 512 personen. Deze testfase is al een aantal weken in uitrol in een vernieuwde bètaversie. Maar nog niet elke gebruiker heeft momenteel de mogelijkheid om die nieuwe versie te downloaden. 

Op de vraag "waarom WhatsApp deze update doorvoert?" is het antwoord niet moeilijk te vinden: Telegram heeft onlangs de hoeveelheid gebruikers in een groepschat opgetrokken tot maar liefst 100,000 deelnemers. Bij die andere concurrent Signal ligt het maximum aantal op 1,000. 

Wanneer deze update voor iedereen uitgerold wordt, is nog niet bekend.

5 JUNI

Breng verwijderde berichten terug in WhatsApp

Sinds een tijdje is het mogelijk om WhatsApp-berichten te verwijderen. Toch roept deze functie ook enkele problemen op. Zo verwijder je als gebruiker af en toe een bericht dat je achteraf gezien toch gewoon wilde laten staan. Maar dat wil en gaat WhatsApp in de toekomst aanpakken.

Nu is het zo dat je je bericht kunt verwijderen voor jezelf of voor iedereen in de chat. Daar komt binnenkort een knop bij waar je ervoor kunt kiezen om het -voor jezelf (!)- pas verwijderde bericht terug te halen. De pop-up voor die actie blijft slechts enkele seconden in beeld dus je zult wel snel moeten zijn. Naast deze functie werken ze ook aan een bewerk-knop.

Vanaf de updates gelanceerd zijn, lees je het hier eerst.

1 JUNI

WHATSAPP LANCEERT OMSLAGFOTO

De omslagfoto, we kennen hem van Facebook, LinkedIn, YouTube & Twitter. Maar nu gaat ook WhatsApp erop inzetten. Ze maken het binnenkort mogelijk voor alle gebruikers om een omslagfoto toe te voegen aan hun profiel.

Op die manier kan je als bedrijfsaccount de waarden van jouw bedrijf, onderneming, organisatie nog sterker uitdragen op sociale media. Het geeft je de mogelijkheid om jouw DNA -los van het logo- als profielfoto over te dragen op jouw volgers, of in dit geval contacten.

Het gaat voorlopig nog altijd om een testfase. Wanneer de officiële versie online verschijnt, is nog niet bekend.

BEWERK BINNENKORT WHATSAPP-BERICHTEN

Hoe handig zou het zijn als WhatsApp het mogelijk maakt een bericht te kunnen aanpassen nadat je het hebt verstuurd. Goed nieuws! De app is momenteel bezig met het testen van deze tool. Volgens WABetainfo komt er geen aanpas-geschiedenis, maar wel een extra knop waarmee je een bericht kunt aanpassen. 

Het is ook nog onduidelijk hoe lang je krijgt om zo'n bericht aan te passen. Of het 1 minuut, 1 uur, of voor altijd mogelijk is, weten we voorlopig nog niet. 5 jaar geleden had WhatsApp al een keer de intentie deze optie toe te voegen, maar dat werd tot nu altijd uitgesteld.

23 MEI

META LANCEERT BETAALKNOP VOOR WHATSAPP

Op jouw WhatsApp-contactkaart voeg je binnenkort een betaalkaart toe waar je binnenkort binnen de app kunt betalen. Zo zal je in de app zelf aankopen/betalingen kunnen doen, maar ook geld ontvangen. Het moet voor de gebruikers makkelijker worden om op die manier betalingen door te voeren of te krijgen.

Zo zegt WhatsApp zelf dat het hard blijft werken aan de betaalmethoden voor de WhatsApp-gebruikers. Voorlopig is deze tool enkel beschikbaar in Brazilië en India. Wanneer deze update beschikbaar zal worden in Europa, is nog niet bekend.

18 MEI

WHATSAPP WERKT AAN PREMIUM-ABONNEMENT VOOR BEDRIJVEN

WhatsApp maakt werk van een nieuwe tool genaamd 'WhatsApp Premium'. Hiermee kan jij in de toekomst een betalend abonnement afsluiten op de berichtendienst. Zo krijg je als bedrijf bijvoorbeeld een persoonlijke URL die verwijst naar jouw WhatsApp-accounts.

Gebruikers, beter gezegd, bedrijven met een Premium-abonnement krijgen ook de mogelijkheid om tot 10 extra apparaten aan hun account toe te voegen. Momenteel is nog niet bekend wanneer de betalende abonnementen gelanceerd zullen worden. Daarnaast is ook de prijs van zo'n abonnement nog onbekend.

17 MEI

VERLAAT EEN GROEPSGESPREK ZONDER MELDING

Ken je dat gevoel? Je verwijdert jezelf uit een groepsgesprek en achteraf krijg je berichten van de groepsleden over waarom je uit dat groepsgesprek bent gestapt. Dat kan je er soms van weerhouden om uit een groepsgesprek te stappen. Terwijl je dat eigenlijk wel wil.

Daar heeft WhatsApp een oplossing voor bedacht. Zo kan je binnenkort jezelf verwijderen uit een groepsgesprek zonder dat er een melding verschijnt in een gesprek. Gedaan met gedoe achteraf. Weg met de privéberichten.

16 MEI

REAGEER MET EEN EMOJI OP EEN WHATSAPPJE

Sociale media kanalen die elkaars functies overnemen, kopiëren, stelen; het gebeurt bijna wekelijks. Ook deze keer hebben we een nieuwe overname opgemerkt. Zo kan je vanaf nu emoji-reacties plaatsen op het antwoord van jouw gesprekspartner. Zowel in individuele gesprekken, als in groepsgesprekken.

De roddel hing al langer in de lucht. Uiteindelijk ging deze update naar een testfase om dan nu te eindigen met de werkelijke release van de tool. Sneller dan verwacht, maar wij zijn eens te blij dat het nu kan.

WHATSAPP MAAKT LINKVOORBEELDEN MOGELIJK

Het was lang een frustratie bij vele WhatsApp-gebruikers. Wanneer je een link doorstuurt, moét jouw gesprekspartner de link aanklikken om te weten waar het over gaat. Daar brengen de makers van de app nu verandering in. Zo wordt het mogelijk om linkvoorbeelden te bekijken van de url die je doorstuurt in het bericht. -Dat wil zeggen-, jouw gesprekspartner krijgt in het verstuurde bericht een afbeelding van de homepagina te zien.

Deze functie werd al langer aangevraagd door de gebruikers. En binnenkort zal je het als actief WhatsApper ook effectief kunnen toepassen. Wanneer deze tool beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws bekend is, lees je het hier eerst.

9 MEI

WHATSAPP TEST GROTE EMOJI-UPDATE

De berichtendienst is bezig met de uitrol van emoji-reacties. Een belangrijke en te verwachten update. Het hing al een tijdje in de lucht. En nu is het eindelijk zover. Dit is dan ook een functionaliteit die de applicatie voor de gebruikers sterk zal kunnen veranderen. Dankzij deze update is het voor de gebruiker mogelijk om op een andere manier te reageren op berichten.
 
Deze functie is al langer mogelijk bij andere apps zoals Telegram, Messenger en Slack. WhatsApp liet al weten dat het zal beginnen met de uitrol van enkele standaardemoji's om daar later meer mogelijkheden aan toe te voegen.
 

3 MEI

BINNENKORT GEBRUIK JE WHATSAPP OP VERSCHILLENDE TELEFOONS TEGELIJKERTIJD

WhatsApp is bezig met het uitwerken van een nieuwe functie waarmee gebruikers de app zullen kunnen gebruiken op een 2e smartphone of tablet. Dat heeft WABetaInfo ontdekt in een testversie van de Android-variant van de app.

Momenteel is het zo dat je als gebruiker WhatsApp enkel kunt gebruiken op 1 smartphone tegelijkertijd. Maar via deze update zal je een tweede smartphone kunnen aansluiten met een geheime code. 

Vorig jaar bracht WhatsApp al een functie uit waarmee het mogelijk wordt voor gebruikers om de app te gebruiken op meerdere laptops tegelijkertijd. 

Het is nog niet duidelijk wanneer deze functie uitgerold wordt voor alle gebruikers.

22 APRIL

WhatsApp werkt aan abonnement met extra functies

Het speelt al jaren maar het nieuws wordt steeds concreter. Er komen naar alle waarschijnlijkheid abonnementen op WhatsApp. Die zullen het voor gebruikers mogelijk maken om te profiteren van extra functies. De focus ligt nu op WhatsApp Business om betalende functies te voorzien binnen het abonnement. Zo werken ze aan een multi-device-functie van maximum 5 in plaats van 4 schermen. 

En dat is nog maar het begin volgens de app. Wat de kosten zullen zijn voor de gebruikers die zo'n abonnement willen, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws is, leest u het hier eerst.

20 APRIL

ZO ZIEN POLLS IN WHATSAPP ERUIT

WhatsApp heeft getoond hoe de polls, dat is een nieuwe tool binnen de app, eruit zullen zien. Zo kunnen gebruikers binnenkort een soort van enquêtes houden met de leden van hun groepsgesprek. De screenshot komt uit de bètaversie. Dat wil zeggen dat de mogelijkheid tot polls nog niet actief is. Maar zo ziet het eruit.

Wanneer deze update realiteit wordt, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier eerst.WhatsApp Polls

29 MAART

VERSTUREN WE BINNENKORT BESTANDEN VAN 2GB IN WHATSAPP

WhatsApp werkt aan een nieuwe versie van de app waar het mogelijk wordt om bestanden te sturen van maximum 2GB. Dat schrijven Wabetainfo en Tweakers. Nu is het nog zo dat die limiet ligt op 100MB voor het versturen van bestanden.

Dit gebeurt voornamelijk omdat de concurrerende app Telegram het in 2020 al mogelijk maakte aan haar gebruikers om bestanden van 2GB te versturen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze versie van WhatsApp naar Europa komt. Momenteel wordt ze enkel getest in de Verenigde Staten.

15 MAART

WHATSAPP VIA DESKTOP ZONDER KOPPELING MET SMARTPHONE

Het is niet meer nodig om jouw smartphone te koppelen aan jouw WhatsApp-account op de desktop. Dat is de nieuwste update binnen WhatsApp. 1 die er al langer aan zat te komen, en nu ook werkelijk mogelijk is bij het downloaden van de laatste WhatsApp-update.

Wanneer je de laatste update hebt gedownload, wordt je automatisch uitgelogd binnen WhatsApp. Daarna zal je nog 1 keer via de QR-code moeten inloggen, een bericht verzenden, en vanaf dan heb je de smartphone niet langer nodig. De gesprekken zullen zichtbaar blijven via back-ups. Het wordt wel aangeraden om jouw gesprekken daarom vaak op te slaan.

8 MAART

WHATSAPP TEST POLL-FUNCTIE DIE END-TO-END ENCRYPTED IS

WhatsApp is momenteel bezig met het testen van een poll-functie die end-to-end encrypted is. Dat doen ze in een bètaversie voor IOS-gebruikers. De testers zullen in groepsgesprekken een soort van enquête kunnen maken waar de leden van de groep hun antwoord via de chatdienst kunnen insturen.

De werkelijke mogelijkheden van deze tool zijn nog niet duidelijk omdat er momenteel volop getest wordt. Vermoedelijk komt er later ook een bètaversie voor Android-gebruikers. Wanneer deze functie voor iedereen beschikbaar zal worden, is nog niet bekend.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

3 MAART

BETAALFUNCTIE VOOR WHATSAPP BUSINESS IN AANTOCHT

E-commerce is meer en meer aan terrein aan het winnen op sociale media. Dat heeft ook WhatsApp Business begrepen. Zo komt er een betaalfunctie voor WhatsApp Business aan. Zo zal je naast het aanklikken van de catalogus binnen WhatsApp Business ook meteen kunnen afrekenen via de tool.

Het team dat daaraan werkt, Conversation 24, werkt aan de integratie, maar niet enkel voor WhatsApp Business. Ook voor onder andere Webchat zal het in de toekomst mogelijk zijn.

De eerste demo van deze tool wordt momenteel uitgerold. Wanneer de testfase afgerond is, is nog niet duidelijk. Vanaf dat wel het geval is, lees je het hier eerst.

28 FEBRUARI

WHATSAPP ZOEKFUNCTIE KRIJGT NIEUW DESIGN

Binnenkort mag je een nieuwe update binnen WhatsApp verwachten. De zoekfunctie zal er anders gaan uitzien. De vergrootglaspictogram is reeds aanwezig binnen de chat maar op de informatiepagina zal die er anders gaan uitzien. Op die manier kan je makkelijker op zoek naar concrete inhoud.

Wanneer deze tool gelanceerd zal worden, is nog niet bekend.

22 FEBRUARI

AUDIOBERICHTEN ZIJN NU OOK TE BELUISTEREN BUITEN DE CHAT

iPhone-gebruikers kunnen vanaf nu gebruikmaken van een handige tool op WhatsApp. De berichtendienst maakt het namelijk mogelijk om audioberichten vanaf nu te beluisteren zonder dat je nog actief bent in die chat of zelfs de app op zich. Hiervoor moet je enkel de nieuwste WhatsApp-update downloaden.

Momenteel is de feature enkel te gebruiken voor Apple-gebruikers. Het is nog onduidelijk wanneer deze tool ook zal uitrollen bij Android-gebruikers.

DOWNLOAD AFBEELDINGEN IN HOOGSTE KWALITEIT

WhatsApp maakt het mogelijk om in de toekomst afbeeldingen in de hoogst mogelijke kwaliteit te downloaden. De nieuwste update zorgt ervoor dat wanneer je afbeeldingen gaat versturen als document, WhatsApp die nu niet meer automatisch gaat comprimeren. Dat zorgde in het verleden voor kwaliteitsverlies.

Afbeeldingen als document versturen had altijd een groot nadeel. En dat was dat je geen voorbeeldweergave te zien kreeg. Maar ook dat hebben ze bij WhatsApp aangepakt.

Momenteel zit de functie nog in bèta. Wanneer dit naar alle gebruikers uitgerold wordt, is nog niet bekend.

14 FEBRUARI

WHATSAPP LANCEERT NIEUW DESIGN BIJ GROEPSBELLEN

WhatsApp maakt werk van een nieuw design bij groepsbellen binnen de app. Zo krijgt het een totale make-over. Een deel van de gebruikers kan deze tool nu al zien en gebruiken dankzij de bètaversie. Zo zal je vanaf nu duidelijk kunnen zien wie er aan het bellen is in de call binnen WhatsApp. Zo komen er geluidsgolven in beeld wanneer een persoon aan het spreken is.

Het is nog niet bekend of deze tool snel naar een breder publiek uitgerold zal worden. Voorlopig blijft ie nog even in de bètaversie zitten. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier eerst.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

25 JANUARI

WHATSAPP INTRODUCEERT FOCUSGROEPEN

In de berichtendienst WhatsApp kan je aan de slag met Focus-groepen. Dat zijn specifieke groepen of personen die je bepaalde zaken op kunt leggen. Dat klinkt een beetje vaag, we leggen het je uit:

Als je niet gestoord wil worden, behalve door een select aantal mensen, dan is de Focus-modus op iOS handig. Deze functie werkt nu ook met WhatsApp sinds de nieuwste update van de app. Op die manier kan jij zelf bepalen van wie jij wanneer berichten toelaat.

Deze functie is te gebruiken voor iedereen met de IOS 15-update.

24 JANUARI

STEL EEN VERVALDATUM IN VOOR WHATSAPP-BERICHTEN

Het achteraf wissen van WhatsApp-berichten is (nog) niet mogelijk. Maar WhatsApp geeft je wel de mogelijkheid in de toekomst om een vervaldatum in te stellen voor jouw berichten. We spraken er al over in een eerdere update. Maar nu is het werkelijkheid geworden.

De app heeft de mogelijkheid om berichten met een vervaldatum in te stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat al je appjes na 24 uur, 7 dagen of pas na 90 dagen automatisch verdwijnen.

Dit kun je instellen voor al je toekomstige chats in de app. Ga via de instellingen naar 'Account' en dan naar 'Privacy'. Daar vind je de optie 'Standaardtimer voor berichten'. Tik je hierop, dan kun je kiezen wanneer je berichten gewist worden in alle nieuwe chats die je in de toekomst begint.

En ja hoor, je kunt het ook gewoon doen per individueel contact. Daar moet je gewoon doorklikken in de chat met de persoon naar keuze. Daarna krijg je de optie ‘Berichten met vervaldatum’.

19 JANUARI

WHATSAPP KRIJGT NIEUWE LOOK OP WINDOWS 10 & 11

De bètaversie van WhatsApp voor Windows 10 en 11 heeft een vernieuwde ontwerpstijl gekregen. Wat betreft uiterlijk biedt het nieuwe framework enkele subtiele nieuwe mogelijkheden ten opzichte van het Universal Windows Platform. Zo heeft de nieuwe WhatsApp-bèta op basis van WinUI 2.6+ veel meer afgeronde hoeken, een designelement dat in heel Windows 11 terugkomt. Neowin meldt wel dat de veranderingen nog niet op alle aspecten van de applicatie zijn toegepast.

Het is nog niet bekend wanneer de daadwerkelijke vernieuwde WhatsApp-app uitkomt voor Windows 10 en 11. 

WHATSAPP LANCEERT GEANIMEERDE EMOJI’S

WhatsApp rolt vandaag geanimeerde hartjes uit voor een aantal testers van de applicatie. Vanaf vandaag zijn deze testers in staat om gekleurde, bewegende, hartjes te sturen naar hun contacten. De hartjes waren tot op heden alleen beschikbaar in het rood. Nu is het ook mogelijk om op WhatsApp een oranje, geel, groen of blauw hartje te sturen dat beweegt.

Of het bedrijf de feature eerst uitrolt voor iOS en later pas voor Android, of dat het eerst Android nog test, is nog niet bekend. Er is in ieder geval nog geen verwachte releasedatum voor de geanimeerde Emoji.

18 JANUARI

WHATSAPP TEST TEKEN OPTIE

WhatsApp zal in totaal drie nieuwe tekenpotloden toevoegen aan de ingebouwde editor. WABetaInfo heeft dat ontdekt in de meest recente (beta)versie van de Android-app van WhatsApp. Wat er exact veranderd, is nog niet bekend.

Zo zal je met verschillende soorten en vormen van digitale potloden te werk kunnen gaan. Op die manier kan je jouw afbeeldingen van dunne of dikken lijnen voorzien.

Hiermee worden er wel duidelijk meer deuren geopend voor mensen die WhatsApp vaak gebruiken voor het bewerken van bepaalde content. Tot op heden is het namelijk alleen mogelijk om de kleur van je potlood te veranderen.

Wanneer deze tool beschikbaar wordt voor iedereen is nog niet bekend.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

14 JANUARI

WHATSAPP WORDT MEER ALS FACEBOOK

WhatsApp is druk bezig met een functionaliteit genaamd Reacties. Klinkt misschien niet heel spannend en als je de ontwikkelingen op de voet volgt heb je er waarschijnlijk al eens iets eerder over gehoord.

Met Reacties is het binnenkort mogelijk om een bericht, net als op Facebook, te voorzien van een emoji. Hierdoor hoef je dus niet de tekst te citeren en een antwoord te schrijven, maar ben je dus gewoon in staat om een kleine ‘like’ te geven. Dat is al sinds november vorig jaar bekend, maar nu lijkt het grondwerk voor een bredere uitrol gelegd te zijn.

Je krijgt dus standaard een melding wanneer iemand een hartje of een duimpje geeft op jouw bericht, maar dat is vervolgens ook weer uit te zetten. Wanneer deze tool officieel voor iedereen beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.

BINNENKORT WEET JE WIE ER OVER JE PRAAT IN DE APP

Goed nieuws, want binnenkort stuurt WhatsApp je een melding als je naam ter sprake komt in een groepschat. Zo kan je dus meteen zien wat er voor jou relevant is. Voorlopig lijkt het erop dat de functie enkel in groepsgesprekken waar je zelf deel van uitmaakt zal werken. Dus neen, als twee van je vrienden het in een privégesprek over jou hebben, zal je daar niet van op de hoogte gebracht worden.

Wanneer deze functie officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

12 DECEMBER

WHATSAPP MAAKT WERK VAN SPRAAKBERICHTENSPELER

De populaire berichtendienst WhatsApp werkt momenteel aan een spraakberichtenspeler binnen de eigen app. Met deze speler kan je spraakberichten beluisteren zelfs als je wisselt naar een ander gesprek. De speler wordt momenteel uitgerold naar de iOS-bètaversie.

Je kan op elk moment het spraakbericht pauzeren, of beëindigen via die speler in WhatsApp. Deze speler is dan ook heel handig als je een erg lang spraakbericht hebt ontvangen. In dit geval kan je dan doorgaan met het versturen van appjes naar andere contacten terwijl je naar het spraakbericht luistert. Tenminste, als je twee dingen tegelijkertijd kunt doen natuurlijk.

22 DECEMBER

BINNENKORT MAAK JE NOG MAKKELIJKER GELD OVER VIA WHATSAPP

Als het aan WhatsApp ligt hoef je binnenkort de app niet meer uit om geld aan elkaar over te maken. Dat leren we op de techwebsite The Verge. De nieuwe betalingen verlopen via de digitale wallet Novi en bestaan in de vorm van de coin Pax. Dat is een dollar die gekoppeld is aan een cryptomunt.

Volgens ontwikkelaar Novi werkt het betalen net zoals het versturen van een bijlage: drukken op de paperclip, en verzoeken maar. 

De pilotversie van deze nieuwe tool wordt momenteel getest in de Verenigde Staten. Wanneer dat ook in Europa het geval wordt, is nog niet bekend.

WHATSAPP WERKT AAN PRIVACY MAATREGELEN

WhatsApp rolt binnenkort nog een nieuwe functie uit naar zijn gebruikers. Het wordt namelijk onmogelijk voor onbekenden om te zien wanneer je de laatste keer online was. 

De privacy in WhatsApp wordt daardoor een stukje verhoogd. Vroeger stond het standaard ingesteld dat iedere WhatsApp-gebruiker kon zien wanneer je voor het laatst online verscheen. In de toekomst worden deze instellingen zo gezet dat enkel je contacten kunnen zien wanneer je bent ingelogd.

Wanneer deze tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet bevestigd.

Ontdek onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

LUISTER WHATSAPP-SPRAAKBERICHTEN NU TERUG IN DE APP

WhatsApp-spraakberichten zijn vanaf nu eerst terug te luisteren voordat ze worden verstuurd naar één van je contacten of een groepschat. Ook is het nu visueel zichtbaar dat er iets wordt opgenomen. 

Hierdoor zal je nooit meer een kwartier volpraten om achteraf te ontdekken dat er niets is opgenomen. Op die manier kun je nog even luisteren of wat je zegt wel zo verstandig is, of als je bewoordingen wel juist zijn.

Kortom, deze vernieuwingen van de chat-app zijn enorm positief onthaald bij het publiek. Benieuwd hoe het werkt? Als je de nieuwste versie van WhatsApp hebt, dan zie je vanzelf de volume-lijntjes lopen wanneer je een voicebericht start.

Wil je hem terugluisteren, dan kun je -in plaats van op het verzendpijltje te drukken- juist op de rode stopknop drukken in het midden. Zo kun je terugluisteren en het dan alsnog met het verzendpijltje versturen.

MODERATORS VAN GROEPEN KRIJGEN MEER FUNCTIES OP WHATSAPP

WhatsApp krijgt binnenkort een nieuwe moderatiefunctie voor groepsgesprekken. Beheerders van groeps-chats kunnen binnenkort berichten van alle groepsleden verwijderen. Dat blijkt uit de nieuwste bètaversie van de chatdienst voor Android.

Wanneer een bericht wordt verwijderd door een groepsbeheerder, krijgen gebruikers de tekst 'dit is verwijderd door een admin' te zien.

De functie is nog volop in ontwikkeling en is dan ook nog niet beschikbaar gemaakt voor alle WhatsApp-gebruikers. Het is onbekend wanneer dat wel gebeurt, schrijft WABetaInfo.

7 DECEMBER

EXTRA OPTIES OM BERICHTEN TE VERWIJDEREN MET WHATSAPP

Gebruikers van WhatsApp hebben vanaf nu meer te zeggen over hoelang bepaalde berichten bewaard blijven. De chatdienst maakt dat bekend in een blogpost. Ze hebben het daarin over de mogelijkheden om uit te breiden.

WhatsApp heeft sinds vorig jaar een functie om berichten te versturen met een vervaldatum. Gebruikers konden tot nu toe zelf geen andere tijd instellen, maar daar komt nu verandering in. Zij kunnen vanaf nu kiezen uit verschillende termijnen: 24 uur, 7 dagen of 90 dagen.

Meer info vind je via nu.nl.

WHATSAPP VOEGT EXTRA EMOJI’S TOE

WhatsApp is op dit moment hard aan het werk door extra emoji’s te voorzien voor de gebruikers. Het moet de berichtendienst nog inclusiever maken.

Vroeger waren de emoji’s van WhatsApp heel simpel. Alle gezichten en personen waren geel. In 2015 kwam daar verandering in en werden er meerdere huids- en haarkleuren toegevoegd. 

Maar die konden nog niet iedereen vertegenwoordigen. Vooral bij koppels gaat het nog wel eens mis. Maar daar probeert het nu een oplossing voor te vinden.

WhatsApp test een nieuwe functie voor emoji’s met twee personen. 

Hierbij moet het nu mogelijk worden om zelf een koppel samen te stellen. Een aantal beta-gebruikers hebben al toegang tot de nieuwe feature, dat zegt want.nl.

Wanneer de tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet duidelijk.

30 NOVEMBER

STRAKS MAAK JE ZELF STICKERS BINNEN WHATSAPP

WhatsApp is bezig om een functie uit te rollen waarbij jij zelf grappige stickers kunt maken en kunt versturen naar je vrienden. Nu is het nog zo dat je daar externe apps voor nodig hebt. Maar daar komt binnenkort dus verandering in, dat weet apparata.nl.

Op dit moment zit de functie nog in de bètaversie van WhatsApp voor desktops. Het zou ideaal zijn als de functie ook volgt voor de mobiele apps. Daar gebruik je de berichtendienst namelijk het meest mee. Het is echter nog onbekend of deze functie er wel officieel zal komen, en wanneer dat dan zal zijn.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

GEBRUIK WHATSAPP VANAF NU OP 4 TOESTELLEN TEGELIJKERTIJD

Het is ein-de-lijk zover. WhatsApp rolt momenteel een nieuwe functie uit die het mogelijk maakt om de berichtendienst op maximaal vier verschillende toestellen tegelijkertijd te gebruiken. En volledig zonder dat die in verbinding hoeven te staan met je smartphone.

Het gaat nog altijd om een test van de nieuwe feature, maar in principe kan iedereen deelnemen aan die bèta. En omdat de functie nog in bèta verkeert, zijn de kwaliteit en de prestaties ervan wellicht nog niet altijd optimaal. Deze update zou heel binnenkort officieel gelanceerd moeten worden.

24 SEPTEMBER

WHATSAPP GEBRUIKEN OP MEERDERE TOESTELLEN DOE JE ZO

Het werd al een tijdje geleden aangekondigd, maar nu wordt het effectief werkelijkheid: je kunt WhatsApp vanaf nu gebruiken zonder verbinding met de telefoon. Het enige wat je moet doen, is de update downloaden. Daarna krijg je de mogelijkheid om de optie ‘op meerdere apparaten gebruiken’ in te schakelen, en je bent vertrokken, zegt manners.nl.

Zo zal je de app kunnen gebruiken op jouw smartphone, laptop en tablet. WhatsApp is die update op dit moment stelselmatig aan het uitrollen over de verschillende landen over de hele wereld.

Na maandenlange tests is het dus eindelijk zover. En dat is een positieve evolutie gezien de grote smeekbede van de gebruikers, en de tekortkomingen die het had tegenover Messenger, Instagram en Twitter.

Deel dit bericht op

Lees meer