SOCIALE MEDIA UPDATE: WHATSAPP

AL HET WHATSAPP-NIEUWS LEES JE HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die WhatsApp aankondigt. 

16 MEI

REAGEER MET EEN EMOJI OP EEN WHATSAPPJE

Sociale media kanalen die elkaars functies overnemen, kopiëren, stelen; het gebeurt bijna wekelijks. Ook deze keer hebben we een nieuwe overname opgemerkt. Zo kan je vanaf nu emoji-reacties plaatsen op het antwoord van jouw gesprekspartner. Zowel in individuele gesprekken, als in groepsgesprekken.

De roddel hing al langer in de lucht. Uiteindelijk ging deze update naar een testfase om dan nu te eindigen met de werkelijke release van de tool. Sneller dan verwacht, maar wij zijn eens te blij dat het nu kan.

WHATSAPP MAAKT LINKVOORBEELDEN MOGELIJK

Het was lang een frustratie bij vele WhatsApp-gebruikers. Wanneer je een link doorstuurt, moét jouw gesprekspartner de link aanklikken om te weten waar het over gaat. Daar brengen de makers van de app nu verandering in. Zo wordt het mogelijk om linkvoorbeelden te bekijken van de url die je doorstuurt in het bericht. -Dat wil zeggen-, jouw gesprekspartner krijgt in het verstuurde bericht een afbeelding van de homepagina te zien.

Deze functie werd al langer aangevraagd door de gebruikers. En binnenkort zal je het als actief WhatsApper ook effectief kunnen toepassen. Wanneer deze tool beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws bekend is, lees je het hier eerst.

9 MEI

WHATSAPP TEST GROTE EMOJI-UPDATE

De berichtendienst is bezig met de uitrol van emoji-reacties. Een belangrijke en te verwachten update. Het hing al een tijdje in de lucht. En nu is het eindelijk zover. Dit is dan ook een functionaliteit die de applicatie voor de gebruikers sterk zal kunnen veranderen. Dankzij deze update is het voor de gebruiker mogelijk om op een andere manier te reageren op berichten.
 
Deze functie is al langer mogelijk bij andere apps zoals Telegram, Messenger en Slack. WhatsApp liet al weten dat het zal beginnen met de uitrol van enkele standaardemoji's om daar later meer mogelijkheden aan toe te voegen.
 

3 MEI

BINNENKORT GEBRUIK JE WHATSAPP OP VERSCHILLENDE TELEFOONS TEGELIJKERTIJD

WhatsApp is bezig met het uitwerken van een nieuwe functie waarmee gebruikers de app zullen kunnen gebruiken op een 2e smartphone of tablet. Dat heeft WABetaInfo ontdekt in een testversie van de Android-variant van de app.

Momenteel is het zo dat je als gebruiker WhatsApp enkel kunt gebruiken op 1 smartphone tegelijkertijd. Maar via deze update zal je een tweede smartphone kunnen aansluiten met een geheime code. 

Vorig jaar bracht WhatsApp al een functie uit waarmee het mogelijk wordt voor gebruikers om de app te gebruiken op meerdere laptops tegelijkertijd. 

Het is nog niet duidelijk wanneer deze functie uitgerold wordt voor alle gebruikers.

22 APRIL

WhatsApp werkt aan abonnement met extra functies

Het speelt al jaren maar het nieuws wordt steeds concreter. Er komen naar alle waarschijnlijkheid abonnementen op WhatsApp. Die zullen het voor gebruikers mogelijk maken om te profiteren van extra functies. De focus ligt nu op WhatsApp Business om betalende functies te voorzien binnen het abonnement. Zo werken ze aan een multi-device-functie van maximum 5 in plaats van 4 schermen. 

En dat is nog maar het begin volgens de app. Wat de kosten zullen zijn voor de gebruikers die zo'n abonnement willen, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws is, leest u het hier eerst.

20 APRIL

ZO ZIEN POLLS IN WHATSAPP ERUIT

WhatsApp heeft getoond hoe de polls, dat is een nieuwe tool binnen de app, eruit zullen zien. Zo kunnen gebruikers binnenkort een soort van enquêtes houden met de leden van hun groepsgesprek. De screenshot komt uit de bètaversie. Dat wil zeggen dat de mogelijkheid tot polls nog niet actief is. Maar zo ziet het eruit.

Wanneer deze update realiteit wordt, is nog niet bekend. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier eerst.WhatsApp Polls

29 MAART

VERSTUREN WE BINNENKORT BESTANDEN VAN 2GB IN WHATSAPP

WhatsApp werkt aan een nieuwe versie van de app waar het mogelijk wordt om bestanden te sturen van maximum 2GB. Dat schrijven Wabetainfo en Tweakers. Nu is het nog zo dat die limiet ligt op 100MB voor het versturen van bestanden.

Dit gebeurt voornamelijk omdat de concurrerende app Telegram het in 2020 al mogelijk maakte aan haar gebruikers om bestanden van 2GB te versturen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze versie van WhatsApp naar Europa komt. Momenteel wordt ze enkel getest in de Verenigde Staten.

15 MAART

WHATSAPP VIA DESKTOP ZONDER KOPPELING MET SMARTPHONE

Het is niet meer nodig om jouw smartphone te koppelen aan jouw WhatsApp-account op de desktop. Dat is de nieuwste update binnen WhatsApp. 1 die er al langer aan zat te komen, en nu ook werkelijk mogelijk is bij het downloaden van de laatste WhatsApp-update.

Wanneer je de laatste update hebt gedownload, wordt je automatisch uitgelogd binnen WhatsApp. Daarna zal je nog 1 keer via de QR-code moeten inloggen, een bericht verzenden, en vanaf dan heb je de smartphone niet langer nodig. De gesprekken zullen zichtbaar blijven via back-ups. Het wordt wel aangeraden om jouw gesprekken daarom vaak op te slaan.é

8 MAART

WHATSAPP TEST POLL-FUNCTIE DIE END-TO-END ENCRYPTED IS

WhatsApp is momenteel bezig met het testen van een poll-functie die end-to-end encrypted is. Dat doen ze in een bètaversie voor IOS-gebruikers. De testers zullen in groepsgesprekken een soort van enquête kunnen maken waar de leden van de groep hun antwoord via de chatdienst kunnen insturen.

De werkelijke mogelijkheden van deze tool zijn nog niet duidelijk omdat er momenteel volop getest wordt. Vermoedelijk komt er later ook een bètaversie voor Android-gebruikers. Wanneer deze functie voor iedereen beschikbaar zal worden, is nog niet bekend.

LEER 1 dag GRATIS over sociale media in SOMEFLEX

3 MAART

BETAALFUNCTIE VOOR WHATSAPP BUSINESS IN AANTOCHT

E-commerce is meer en meer aan terrein aan het winnen op sociale media. Dat heeft ook WhatsApp Business begrepen. Zo komt er een betaalfunctie voor WhatsApp Business aan. Zo zal je naast het aanklikken van de catalogus binnen WhatsApp Business ook meteen kunnen afrekenen via de tool.

Het team dat daaraan werkt, Conversation 24, werkt aan de integratie, maar niet enkel voor WhatsApp Business. Ook voor onder andere Webchat zal het in de toekomst mogelijk zijn.

De eerste demo van deze tool wordt momenteel uitgerold. Wanneer de testfase afgerond is, is nog niet duidelijk. Vanaf dat wel het geval is, lees je het hier eerst.

28 FEBRUARI

WHATSAPP ZOEKFUNCTIE KRIJGT NIEUW DESIGN

Binnenkort mag je een nieuwe update binnen WhatsApp verwachten. De zoekfunctie zal er anders gaan uitzien. De vergrootglaspictogram is reeds aanwezig binnen de chat maar op de informatiepagina zal die er anders gaan uitzien. Op die manier kan je makkelijker op zoek naar concrete inhoud.

Wanneer deze tool gelanceerd zal worden, is nog niet bekend.

22 FEBRUARI

AUDIOBERICHTEN ZIJN NU OOK TE BELUISTEREN BUITEN DE CHAT

iPhone-gebruikers kunnen vanaf nu gebruikmaken van een handige tool op WhatsApp. De berichtendienst maakt het namelijk mogelijk om audioberichten vanaf nu te beluisteren zonder dat je nog actief bent in die chat of zelfs de app op zich. Hiervoor moet je enkel de nieuwste WhatsApp-update downloaden.

Momenteel is de feature enkel te gebruiken voor Apple-gebruikers. Het is nog onduidelijk wanneer deze tool ook zal uitrollen bij Android-gebruikers.

DOWNLOAD AFBEELDINGEN IN HOOGSTE KWALITEIT

WhatsApp maakt het mogelijk om in de toekomst afbeeldingen in de hoogst mogelijke kwaliteit te downloaden. De nieuwste update zorgt ervoor dat wanneer je afbeeldingen gaat versturen als document, WhatsApp die nu niet meer automatisch gaat comprimeren. Dat zorgde in het verleden voor kwaliteitsverlies.

Afbeeldingen als document versturen had altijd een groot nadeel. En dat was dat je geen voorbeeldweergave te zien kreeg. Maar ook dat hebben ze bij WhatsApp aangepakt.

Momenteel zit de functie nog in bèta. Wanneer dit naar alle gebruikers uitgerold wordt, is nog niet bekend.

14 FEBRUARI

WHATSAPP LANCEERT NIEUW DESIGN BIJ GROEPSBELLEN

WhatsApp maakt werk van een nieuw design bij groepsbellen binnen de app. Zo krijgt het een totale make-over. Een deel van de gebruikers kan deze tool nu al zien en gebruiken dankzij de bètaversie. Zo zal je vanaf nu duidelijk kunnen zien wie er aan het bellen is in de call binnen WhatsApp. Zo komen er geluidsgolven in beeld wanneer een persoon aan het spreken is.

Het is nog niet bekend of deze tool snel naar een breder publiek uitgerold zal worden. Voorlopig blijft ie nog even in de bètaversie zitten. Vanaf er meer nieuws is, lees je het hier eerst.

Check onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

25 JANUARI

WHATSAPP INTRODUCEERT FOCUSGROEPEN

In de berichtendienst WhatsApp kan je aan de slag met Focus-groepen. Dat zijn specifieke groepen of personen die je bepaalde zaken op kunt leggen. Dat klinkt een beetje vaag, we leggen het je uit:

Als je niet gestoord wil worden, behalve door een select aantal mensen, dan is de Focus-modus op iOS handig. Deze functie werkt nu ook met WhatsApp sinds de nieuwste update van de app. Op die manier kan jij zelf bepalen van wie jij wanneer berichten toelaat.

Deze functie is te gebruiken voor iedereen met de IOS 15-update.

24 JANUARI

STEL EEN VERVALDATUM IN VOOR WHATSAPP-BERICHTEN

Het achteraf wissen van WhatsApp-berichten is (nog) niet mogelijk. Maar WhatsApp geeft je wel de mogelijkheid in de toekomst om een vervaldatum in te stellen voor jouw berichten. We spraken er al over in een eerdere update. Maar nu is het werkelijkheid geworden.

De app heeft de mogelijkheid om berichten met een vervaldatum in te stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat al je appjes na 24 uur, 7 dagen of pas na 90 dagen automatisch verdwijnen.

Dit kun je instellen voor al je toekomstige chats in de app. Ga via de instellingen naar 'Account' en dan naar 'Privacy'. Daar vind je de optie 'Standaardtimer voor berichten'. Tik je hierop, dan kun je kiezen wanneer je berichten gewist worden in alle nieuwe chats die je in de toekomst begint.

En ja hoor, je kunt het ook gewoon doen per individueel contact. Daar moet je gewoon doorklikken in de chat met de persoon naar keuze. Daarna krijg je de optie ‘Berichten met vervaldatum’.

19 JANUARI

WHATSAPP KRIJGT NIEUWE LOOK OP WINDOWS 10 & 11

De bètaversie van WhatsApp voor Windows 10 en 11 heeft een vernieuwde ontwerpstijl gekregen. Wat betreft uiterlijk biedt het nieuwe framework enkele subtiele nieuwe mogelijkheden ten opzichte van het Universal Windows Platform. Zo heeft de nieuwe WhatsApp-bèta op basis van WinUI 2.6+ veel meer afgeronde hoeken, een designelement dat in heel Windows 11 terugkomt. Neowin meldt wel dat de veranderingen nog niet op alle aspecten van de applicatie zijn toegepast.

Het is nog niet bekend wanneer de daadwerkelijke vernieuwde WhatsApp-app uitkomt voor Windows 10 en 11. 

WHATSAPP LANCEERT GEANIMEERDE EMOJI’S

WhatsApp rolt vandaag geanimeerde hartjes uit voor een aantal testers van de applicatie. Vanaf vandaag zijn deze testers in staat om gekleurde, bewegende, hartjes te sturen naar hun contacten. De hartjes waren tot op heden alleen beschikbaar in het rood. Nu is het ook mogelijk om op WhatsApp een oranje, geel, groen of blauw hartje te sturen dat beweegt.

Of het bedrijf de feature eerst uitrolt voor iOS en later pas voor Android, of dat het eerst Android nog test, is nog niet bekend. Er is in ieder geval nog geen verwachte releasedatum voor de geanimeerde Emoji.

18 JANUARI

WHATSAPP TEST TEKEN OPTIE

WhatsApp zal in totaal drie nieuwe tekenpotloden toevoegen aan de ingebouwde editor. WABetaInfo heeft dat ontdekt in de meest recente (beta)versie van de Android-app van WhatsApp. Wat er exact veranderd, is nog niet bekend.

Zo zal je met verschillende soorten en vormen van digitale potloden te werk kunnen gaan. Op die manier kan je jouw afbeeldingen van dunne of dikken lijnen voorzien.

Hiermee worden er wel duidelijk meer deuren geopend voor mensen die WhatsApp vaak gebruiken voor het bewerken van bepaalde content. Tot op heden is het namelijk alleen mogelijk om de kleur van je potlood te veranderen.

Wanneer deze tool beschikbaar wordt voor iedereen is nog niet bekend.

LEER 1 dag GRATIS over sociale media in SOMEFLEX

14 JANUARI

WHATSAPP WORDT MEER ALS FACEBOOK

WhatsApp is druk bezig met een functionaliteit genaamd Reacties. Klinkt misschien niet heel spannend en als je de ontwikkelingen op de voet volgt heb je er waarschijnlijk al eens iets eerder over gehoord.

Met Reacties is het binnenkort mogelijk om een bericht, net als op Facebook, te voorzien van een emoji. Hierdoor hoef je dus niet de tekst te citeren en een antwoord te schrijven, maar ben je dus gewoon in staat om een kleine ‘like’ te geven. Dat is al sinds november vorig jaar bekend, maar nu lijkt het grondwerk voor een bredere uitrol gelegd te zijn.

Je krijgt dus standaard een melding wanneer iemand een hartje of een duimpje geeft op jouw bericht, maar dat is vervolgens ook weer uit te zetten. Wanneer deze tool officieel voor iedereen beschikbaar zal zijn is nog niet bekend.

BINNENKORT WEET JE WIE ER OVER JE PRAAT IN DE APP

Goed nieuws, want binnenkort stuurt WhatsApp je een melding als je naam ter sprake komt in een groepschat. Zo kan je dus meteen zien wat er voor jou relevant is. Voorlopig lijkt het erop dat de functie enkel in groepsgesprekken waar je zelf deel van uitmaakt zal werken. Dus neen, als twee van je vrienden het in een privégesprek over jou hebben, zal je daar niet van op de hoogte gebracht worden.

Wanneer deze functie officieel gelanceerd wordt, is nog niet bekend.

12 DECEMBER

WHATSAPP MAAKT WERK VAN SPRAAKBERICHTENSPELER

De populaire berichtendienst WhatsApp werkt momenteel aan een spraakberichtenspeler binnen de eigen app. Met deze speler kan je spraakberichten beluisteren zelfs als je wisselt naar een ander gesprek. De speler wordt momenteel uitgerold naar de iOS-bètaversie.

Je kan op elk moment het spraakbericht pauzeren, of beëindigen via die speler in WhatsApp. Deze speler is dan ook heel handig als je een erg lang spraakbericht hebt ontvangen. In dit geval kan je dan doorgaan met het versturen van appjes naar andere contacten terwijl je naar het spraakbericht luistert. Tenminste, als je twee dingen tegelijkertijd kunt doen natuurlijk.

22 DECEMBER

BINNENKORT MAAK JE NOG MAKKELIJKER GELD OVER VIA WHATSAPP

Als het aan WhatsApp ligt hoef je binnenkort de app niet meer uit om geld aan elkaar over te maken. Dat leren we op de techwebsite The Verge. De nieuwe betalingen verlopen via de digitale wallet Novi en bestaan in de vorm van de coin Pax. Dat is een dollar die gekoppeld is aan een cryptomunt.

Volgens ontwikkelaar Novi werkt het betalen net zoals het versturen van een bijlage: drukken op de paperclip, en verzoeken maar. 

De pilotversie van deze nieuwe tool wordt momenteel getest in de Verenigde Staten. Wanneer dat ook in Europa het geval wordt, is nog niet bekend.

WHATSAPP WERKT AAN PRIVACY MAATREGELEN

WhatsApp rolt binnenkort nog een nieuwe functie uit naar zijn gebruikers. Het wordt namelijk onmogelijk voor onbekenden om te zien wanneer je de laatste keer online was. 

De privacy in WhatsApp wordt daardoor een stukje verhoogd. Vroeger stond het standaard ingesteld dat iedere WhatsApp-gebruiker kon zien wanneer je voor het laatst online verscheen. In de toekomst worden deze instellingen zo gezet dat enkel je contacten kunnen zien wanneer je bent ingelogd.

Wanneer deze tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet bevestigd.

Check onze agenda vol interessante online opleidingen over sociale media

LUISTER WHATSAPP-SPRAAKBERICHTEN NU TERUG IN DE APP

WhatsApp-spraakberichten zijn vanaf nu eerst terug te luisteren voordat ze worden verstuurd naar één van je contacten of een groepschat. Ook is het nu visueel zichtbaar dat er iets wordt opgenomen. 

Hierdoor zal je nooit meer een kwartier volpraten om achteraf te ontdekken dat er niets is opgenomen. Op die manier kun je nog even luisteren of wat je zegt wel zo verstandig is, of als je bewoordingen wel juist zijn.

Kortom, deze vernieuwingen van de chat-app zijn enorm positief onthaald bij het publiek. Benieuwd hoe het werkt? Als je de nieuwste versie van WhatsApp hebt, dan zie je vanzelf de volume-lijntjes lopen wanneer je een voicebericht start.

Wil je hem terugluisteren, dan kun je -in plaats van op het verzendpijltje te drukken- juist op de rode stopknop drukken in het midden. Zo kun je terugluisteren en het dan alsnog met het verzendpijltje versturen.

MODERATORS VAN GROEPEN KRIJGEN MEER FUNCTIES OP WHATSAPP

WhatsApp krijgt binnenkort een nieuwe moderatiefunctie voor groepsgesprekken. Beheerders van groeps-chats kunnen binnenkort berichten van alle groepsleden verwijderen. Dat blijkt uit de nieuwste bètaversie van de chatdienst voor Android.

Wanneer een bericht wordt verwijderd door een groepsbeheerder, krijgen gebruikers de tekst 'dit is verwijderd door een admin' te zien.

De functie is nog volop in ontwikkeling en is dan ook nog niet beschikbaar gemaakt voor alle WhatsApp-gebruikers. Het is onbekend wanneer dat wel gebeurt, schrijft WABetaInfo.

7 DECEMBER

EXTRA OPTIES OM BERICHTEN TE VERWIJDEREN MET WHATSAPP

Gebruikers van WhatsApp hebben vanaf nu meer te zeggen over hoelang bepaalde berichten bewaard blijven. De chatdienst maakt dat bekend in een blogpost. Ze hebben het daarin over de mogelijkheden om uit te breiden.

WhatsApp heeft sinds vorig jaar een functie om berichten te versturen met een vervaldatum. Gebruikers konden tot nu toe zelf geen andere tijd instellen, maar daar komt nu verandering in. Zij kunnen vanaf nu kiezen uit verschillende termijnen: 24 uur, 7 dagen of 90 dagen.

Meer info vind je via nu.nl.

WHATSAPP VOEGT EXTRA EMOJI’S TOE

WhatsApp is op dit moment hard aan het werk door extra emoji’s te voorzien voor de gebruikers. Het moet de berichtendienst nog inclusiever maken.

Vroeger waren de emoji’s van WhatsApp heel simpel. Alle gezichten en personen waren geel. In 2015 kwam daar verandering in en werden er meerdere huids- en haarkleuren toegevoegd. 

Maar die konden nog niet iedereen vertegenwoordigen. Vooral bij koppels gaat het nog wel eens mis. Maar daar probeert het nu een oplossing voor te vinden.

WhatsApp test een nieuwe functie voor emoji’s met twee personen. 

Hierbij moet het nu mogelijk worden om zelf een koppel samen te stellen. Een aantal beta-gebruikers hebben al toegang tot de nieuwe feature, dat zegt want.nl.

Wanneer de tool officieel gelanceerd wordt, is nog niet duidelijk.

30 NOVEMBER

STRAKS MAAK JE ZELF STICKERS BINNEN WHATSAPP

WhatsApp is bezig om een functie uit te rollen waarbij jij zelf grappige stickers kunt maken en kunt versturen naar je vrienden. Nu is het nog zo dat je daar externe apps voor nodig hebt. Maar daar komt binnenkort dus verandering in, dat weet apparata.nl.

Op dit moment zit de functie nog in de bètaversie van WhatsApp voor desktops. Het zou ideaal zijn als de functie ook volgt voor de mobiele apps. Daar gebruik je de berichtendienst namelijk het meest mee. Het is echter nog onbekend of deze functie er wel officieel zal komen, en wanneer dat dan zal zijn.

LEER 1 dag GRATIS over sociale media in SOMEFLEX

GEBRUIK WHATSAPP VANAF NU OP 4 TOESTELLEN TEGELIJKERTIJD

Het is ein-de-lijk zover. WhatsApp rolt momenteel een nieuwe functie uit die het mogelijk maakt om de berichtendienst op maximaal vier verschillende toestellen tegelijkertijd te gebruiken. En volledig zonder dat die in verbinding hoeven te staan met je smartphone.

Het gaat nog altijd om een test van de nieuwe feature, maar in principe kan iedereen deelnemen aan die bèta. En omdat de functie nog in bèta verkeert, zijn de kwaliteit en de prestaties ervan wellicht nog niet altijd optimaal. Deze update zou heel binnenkort officieel gelanceerd moeten worden.

24 SEPTEMBER

WHATSAPP GEBRUIKEN OP MEERDERE TOESTELLEN DOE JE ZO

Het werd al een tijdje geleden aangekondigd, maar nu wordt het effectief werkelijkheid: je kunt WhatsApp vanaf nu gebruiken zonder verbinding met de telefoon. Het enige wat je moet doen, is de update downloaden. Daarna krijg je de mogelijkheid om de optie ‘op meerdere apparaten gebruiken’ in te schakelen, en je bent vertrokken, zegt manners.nl.

Zo zal je de app kunnen gebruiken op jouw smartphone, laptop en tablet. WhatsApp is die update op dit moment stelselmatig aan het uitrollen over de verschillende landen over de hele wereld.

Na maandenlange tests is het dus eindelijk zover. En dat is een positieve evolutie gezien de grote smeekbede van de gebruikers, en de tekortkomingen die het had tegenover Messenger, Instagram en Twitter.

Deel dit bericht op

Lees meer