SOCIALE MEDIA UPDATE: YOUTUBE

LEES AL HET NIEUWS OVER YOUTUBE HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die YouTube aankondigt.

26 SEPT

YouTube Create: De nieuwe app die je helpt om video's te maken met een vleugje AI

Heb je ooit gedroomd van het maken van YouTube-video's als een pro, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak kennis met ‘YouTube Create’, de nieuwste app die niet alleen je video's bewerkt, maar je ook helpt om ze te maken.

YouTube Create is niet zomaar een bewerkingsapp. Het komt met een AI-tool dat je inzichten geeft over je video's. Stel je voor dat je ideeën en scripts krijgt voor nieuwe video's, rechtstreeks vanuit de app. Dat is wat YouTube Create in petto heeft voor 2024. Bovendien heeft deze nieuwe app ook een 'Assistive Search'-functie waarmee je het perfecte muziekstukje voor je video vindt door gewoon een beschrijving in te typen.

Denk je: “Wow, dit al cool is!” Wacht dan tot je verder leest over 'Aloud'. Dit is nog een ander AI-tool van YouTube dat ingebakken zit in de app. Met Aloud kun je jouw video's namelijk dubben. Dus als je een video in het Nederlands maakt, kan Aloud een Engelse versie voor je maken.

Verder biedt deze tool ook mogelijkheden om scènes te retoucheren, zowel op het gebied van beeld als audio. Je kunt video's in verschillende aspectratio's knippen en je krijgt een scala aan emoji's en GIFs om je video's op te fleuren. En voor de liefhebbers van YouTube Shorts, er komt een 'Dream Screen'-functie waarmee je AI-gegenereerde achtergronden kunt maken.

Hou dus YouTube Create in de gaten, want het gaat je videocreaties naar een hoger niveau tillen. 

Bronnen:

TechPulse - Google introduceert YouTube Create-app met AI-mogelijkheden

12 SEPT

YouTube innoveert: Vertical Live Streaming en de opkomst van Shorts

Ben je klaar voor het nieuws uit YouTube-land? Zet je schrap, want hier zijn enkele interessante updates die je echt niet wilt missen.

YouTube is aan het experimenteren met verticale live streaming. Geen gedoe meer met draaien of kantelen van je telefoon, je volledige scherm wordt straks optimaal gebruikt voor een nog betere live-ervaring.

En dat is nog niet alles! Deze nieuwe verticale live-ervaring komt met een livestream-feed en gemakkelijk toegankelijke financieringsfuncties. Stel je voor, je bent live en je volgers kunnen direct financieel bijdragen, allemaal binnen dezelfde app. Bovendien zullen deze verticale streams ook verschijnen in jouw ‘YouTube Shorts’feed. Dus terwijl je door Shorts scrolt, kun je zomaar een livesessie tegenkomen die je volledige aandacht trekt.

Verder blijkt uit een rapport dat Shorts in volle opmars zijn, zelfs ten koste van langere video's. Korte, catchy filmpjes maken is duidelijk the-way-to-go. Dus als je nog niet bent begonnen met het maken van Shorts, waar wacht je nog op? TikTok had het al bewezen, maar nu is het overduidelijk dat korte content de toekomst is.

Deze verschuiving naar korte content heeft echter ook een keerzijde. De leiding van YouTube maakt zich zorgen omdat langere video's meer ruimte bieden voor advertenties en vaker leiden tot doorklikken naar webwinkels.

Ondanks deze zorgen blijft YouTube financieel gezond, voornamelijk dankzij hun Premiumabonnement en strengere maatregelen tegen advertentieblokkers.

Wat moet je nu met al deze info? Wel, als je jouw doelgroep wil blijven boeien, spring je best op deze twee trends. Overweeg verticale live streams om je volgers nog meer te engageren en duik in de wereld van Shorts voor die snelle, ‘snackable’ content.

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Launches Test of New Vertical Live Stream Presentation Format

TechPulse - YouTube Shorts populairder dan lange filmpjes

29 AUG

YouTube gaat all-in op Podcasts

YouTube Music, waar je al sinds begin dit jaar naar podcasts kunt luisteren, gaat next level. Tot nu toe was deze functie voor mensen in de VS, Canada en Latijns-Amerika beschikbaar. Maar hou je vast: dat gaat veranderen! Tegen het einde van het jaar kun je vanuit elke uithoek van de wereld je favo podcasts op YouTube Music beluisteren. Wereldwijde uitrol, mensen!

En er is meer! YouTube komt met een RSS-ondersteuning. Dus, heb je een eigen podcast? Straks upload je die gewoon via een RSS-feed en YouTube doet de rest. Je podcast verschijnt zelfs als video op het reguliere YouTube-platform. Twee vliegen in één klap!

Alsof dat nog niet cool genoeg is, wordt YouTube Music dé plek om alle podcasts te beluisteren. Dus niet alleen die van YouTube zelf, maar ook die van andere bronnen. En ja, je hoort het goed, automatische downloads zijn onderweg. Dus zeg maar dag tegen dat handmatige gedoe.

Dus, wanneer wordt dit allemaal werkelijkheid? Tegen het einde van het jaar. Nog even geduld, maar geloof ons, het wordt een knaller!

Bron: 

TechPulse - YouTube rolt podcasts wereldwijd uit, komt met RSS-ondersteuning

22 AUG

YouTube innoveert - Testen, updaten en inzetten op AI-Muziek

YouTube zit nooit stil en deze recente updates zijn daar het bewijs van. Innovatie is de naam van het spel, en YouTube speelt het spel goed. Laten we eens kijken wat er nieuw is. 

YouTube heeft hyperlinks uit Shorts verwijderd. Waarom? Om jou, de gebruiker, te beschermen tegen mogelijke frauduleuze links en scammers. Het is een gedurfde stap naar een veiligere en betrouwbaardere ervaring. En dat is precies wat we willen.

Mis je soms de nieuwste video's van je favoriete creators? YouTube biedt een oplossing! Met een 'channel shelf' in de abonnementenfeed zie je alle nieuwe video's op één plek. En dat is nog niet alles. Heb je ooit een deuntje in je hoofd gehad, maar kon je de naam niet vinden? YouTube's nieuwe muziekontdekkingstool laat je het nummer vinden door te neuriën. Het is net als Shazam, maar dan specifiek voor YouTube.

En last but not least, YouTube en Universal Music Group (UMG) slaan de handen inelkaar. Samen creëren ze een legaal kader voor AI-gegenereerde muziek. Stel je voor, een wereld waar AI en artiesten zoals Rosanne Cash, Yo Gotti en de erfgenamen van Frank Sinatra samenwerken. Een wereld waar technologie en creativiteit samenkomen. YouTube is bezig met het opzetten van een Music AI Incubator, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Of het nu gaat om het aanpakken van scammers, het testen van nieuwe manieren om content te ontdekken, of het verkennen van de grenzen van AI, YouTube blijft ons steeds verrassen.

Bronnen: 

TechPulse - YouTube haalt hyperlinks weg uit Shorts om scammers tegen te gaan

Social Media Today – YouTube testing a new display for subscription feed

TechPulse – YouTube door AI gegenereerde muziek 

14 AUG

Externe YouTube-links en TikTok-achtige Shorts

Zet je schrap, want YouTube heeft een reeks boeiende updates die jij niet wilt missen. Van het stabiliseren van je video's tot het introduceren van TikTok-achtige functies en meer, hier is alles wat je moet weten.

Eerst en vooral, die langverwachte uitbreiding van de linkvermelding voor kanalen? Het is eindelijk hier! Voeg tot wel 14 externe links toe aan jouw profiel. Of het nu je blog, webshop of andere sociale media profielen zijn, je kunt ze allemaal stijlvol weergeven, compleet met gepersonaliseerde titels en platformicoon.

Muzikanten, zet je schrap! Je nieuwste nummers en albums krijgen een speciaal plekje met de "Releases" tab. En voor de kennisdelers onder ons, de "Cursussen" tab is perfect om je educatieve content te laten schitteren.

We zijn er nog niet! Ben je het beu om telkens je volume aan te passen? Met 'Stable volume' is dat verleden tijd. Deze functie, vergelijkbaar met audionormalisatie in apps zoals Spotify, zorgt voor een consistent geluidsniveau. Vooral handig voor de muziekjunkies die genieten van Google's Music-dienst via YouTube.

Premium-leden, opgelet! AI-gedreven samenvattingen zijn onderweg om je te helpen sneller de juiste video's te kiezen. En geen zorgen, deze samenvattingen vullen de huidige beschrijvingen aan, ze vervangen ze niet.

En als laatste update, YouTube Shorts. Deze korte verticale video’s hebben een make-over gekregen en het is duidelijk dat ze een bladzijde uit het TikTok en Instagram Reels boek hebben genomen. Van Collab-video's en Q&A-stickers tot de Remix-functie en livebeelden in Shorts, het platform zit boordevol nieuwe functies die op je wachten. Ga dus zeker eens kijken, want het is de moeite!

Deze updates tonen aan dat YouTube vastbesloten is om creators de tools te geven die ze nodig hebben om op te vallen. Dus, of je nu een muzikant, leraar, vlogger of gewoon een enthousiaste gebruiker bent, er is iets nieuws voor iedereen. Duik erin, experimenteer en blijf vooral innoveren!

Bronnen: 

TechPulse - YouTube lanceert stable volume dit moet je weten

TechPulse - YouTube laat videos samenvatten door AI-systeem

TechPulse - Youtube Shorts krijgt nieuw TikTok-achtige functies

Social Media Today - YouTube will now let you add more links to your Channel

28 JUNI

YouTube beschermt creators en introduceert Thumbnail A/B-testen en een AI-dubbing tool!

YouTube blijft zich inzetten voor de veiligheid en het succes van creators. 

Aan de ene kant worden er nieuwe maatregelen genomen om YouTube creators te beschermen tegen nepaccounts en fraude. Zo zullen ze hun fanaccount-beleid aanscherpen. Vanaf 21 augustus 2023 moeten fanaccounts* namelijk duidelijk aangeven dat ze een 'fan' account zijn. *Fanaccounts zijn YouTube-accounts die gewijd zijn aan het ondersteunen en volgen van specifieke personen of kanalen. Deze accounts bootsen vaak het uiterlijk en de stijl van bekende figuren na. 

Het is van cruciaal belang om aan deze nieuwe eis te voldoen, omdat het niet naleven ervan kan leiden tot het verwijderen van je YouTube-account of kanaal. Op deze manier wil YouTube creators beschermen tegen nepaccounts en frauduleuze activiteiten, zoals bijvoorbeeld valse winacties.

Maar er is meer! YouTube heeft ook enkele spannende features voor creators in petto. Ze introduceren Thumbnail A/B-testen in de YouTube Studio. Met deze krachtige nieuwe feature kun je als creator tot wel drie verschillende thumbnails vergelijken en hun prestaties meten op basis van 'Watch Time'. Het kiezen van de juiste thumbnail is van essentieel belang om de aandacht van je kijkers te trekken en het aantal views te maximaliseren.

Daarnaast heeft YouTube een baanbrekend AI-tool geïntegreerd waarmee je jouw video's automatisch kunt laten dubben in andere talen. Stel je voor: binnenkort vertaal jij je content moeiteloos en bereik je een breder internationaal publiek! Dankzij een dergelijke functie hoef je niet meer afhankelijk te zijn van externe dubbing-providers of dure processen. YouTube werkt samen met Aloud, een AI-aangedreven dubbing-service, om het proces snel en eenvoudig te maken. Binnenkort wordt deze tool beschikbaar gesteld voor alle creators, en het beste van alles: het is helemaal gratis!

Bronnen: 

TechPulse - YouTube legt ‘fanaccounts’ aan banden

Social Media Today - YouTube Launches First Stage of Thumbnail A/B Testing in YouTube Studio

TechCrunch - YouTube integrates AI-powered dubbing tool

20 JUNI

YouTube opent de deuren voor nieuwe makers: minder eisen, meer kansen

Goed nieuws voor alle YouTubers! Het platform heeft de deuren wagenwijd opengezet voor nieuwe makers die willen verdienen aan hun creaties. De toelatingseisen voor het YouTube Partner Programma (YPP) – dat is de VIP-club waarin makers geld kunnen verdienen met hun video's – zijn nu een stuk vriendelijker 👇🏾

Je hebt voortaan slechts 500 trouwe fans nodig; je moet minstens 3 video's hebben gepost in de laatste 90 dagen; en je moet kunnen pronken met 3000 kijkuren in het afgelopen jaar of 3 miljoen ogen op je YouTube Shorts (de TikTok-achtige korte video's van YouTube).

Dat klinkt al een stuk beter dan de vorige hoge drempel van 1000 abonnees en 4000 kijkuren of een verbluffende 10 miljoen weergaven van Shorts​.

Het lijkt erop dat YouTube een oproep doet naar alle TikTokkers. Dus als je overweegt extra videokanalen in te zetten, dan is dit misschien wel het uitgelezen moment​.

Ook Twitch-streamers worden niet vergeten. Met de recente beperkingen bij Twitch grijpt YouTube de kans om deze makers te verleiden met een eenvoudiger pad naar inkomsten​.

En er is nog meer! YouTube vergroot de mogelijkheden voor makers om producten in hun video's te promoten. Als je meer dan 20.000 abonnees hebt, kun je producten van ruim 50 merken, zoals Nordstrom en Sephora, in je video's en Shorts tonen, en een mooie commissie opstrijken als een kijker het product koopt​.

Deze spannende veranderingen worden momenteel gelanceerd in landen zoals de VS, het VK, Canada, Taiwan en Zuid-Korea, maar YouTube heeft plannen om dit in de toekomst wereldwijd uit te rollen​. Dus neem alvast je camera bij de hand en laat je creativiteit de vrije loop!

Bronnen: 

Social Media Today - YouTube lowers entry requirements

31 MEI

We nemen afscheid van YouTube Stories: zet in op Shorts en Community Posts

Vanaf 26 juni is het gedaan met het delen van je Stories op YouTube. Deze functie, die in 2017 tot leven kwam, zal helemaal verdwijnen. Maar geen paniek, bestaande Stories blijven nog een weekje zichtbaar.

Waarom deze verandering, vraag jij je vast af? Wel, YouTube wil meer de spotlight zetten op Shorts en Community Posts. Denk aan Shorts als mini TikTok-video's, superleuk om snel een creatief idee te delen. Community Posts daarentegen zijn je ticket om een band op te bouwen met je publiek, of dat nu met een tekst, foto, video of zelfs een GIF is.

En check dit: Je hoeft geen massa's volgers te hebben om een Community Post te maken. De regel van minstens 500 abonnees is verleden tijd! Of je nu net begint of al een tijdje bezig bent, iedereen kan nu zijn ding doen.

Hou samen met ons YouTube in de gaten, want er komen blijkbaar dit jaar nieuwe functies voor Shorts en Community Posts. We weten nog niet precies wat, maar één ding is zeker: YouTube is hard aan het werk om het platform nog beter en interactiever te maken.

Bronnen: TechPulse

18 JANUARI

YouTube Shorts verdienmodel wordt uitgerold

Een nieuwe kopie binnen het sociale medialandschap. YouTube Shorts bestaat al langer. Maar nu gaat de TikTok-kopie ook adverteren mogelijk maken binnen de eigen tool. Makers die in aanmerking komen om advertenties te implementeren in hun content, kunnen vanaf 1 februari gebruikmaken van deze toevoeging.

Wie maakt er kans op deze tool?

Alle makers die meer dan 1.000 abonnees hebben en in de voorbije 90 dagen meer dan 10 miljoen weergaven hebben behaald. Vanaf dan kan je je aanmelden voor het advertentieprogramma. De volledige financiering van de ads wordt verdeeld op basis van de prestaties. In de loop van de tijd wil YouTube het proces verder verfijnen.

2 DECEMBER

YouTube Shorts test advertenties in Shorts

Als iets ontstaat, dan hoop je dat het succesvol wordt. Dat dachten ze ook bij Google toen ze hun eigen TikTok-variant lanceerden. En wat blijkt nu? YouTube Shorts zijn wel degelijk populair. Sterker nog, per dag worden er 30 miljard Shorts bekeken. Dat is een sterke stijging tegenover de voorbije maanden. En dat zorgt ervoor dat ze denken aan de nieuwe stap: advertenties.

Advertenties zullen ervoor zorgen dat Google binnen de tool een nieuwe vorm van monetization kan introduceren aan de gebruikers, creators, en ondernemers. Nu meer en meer mensen zich amuseren met het kijken van Shorts, spenderen ze minder tijd op YouTube waar ze langere, horizontale video's kunnen kijken. Daardoor missen ze heel wat inkomsten. Dat willen ze nu oplossen.

20 SEPTEMBER

YouTube wil Home-feed personaliseren

Bij YouTube werken ze hard aan het personaliseren van de Home-feed van een kanaal voor de gebruiker. Daarom zijn ze momenteel bezig met het ontwikkelen van aparte tabbladen voor 'video's, 'korte filmpjes', en 'live-updates'. Zo krijgt de indeling van elk tabblad een zo 'persoonlijk mogelijke' look voor de gebruikers.

Als gebruikers jouw video's aanklikken, worden ze rechtstreeks doorgestuurd naar het specifieke soort video. Klik je bijvoorbeeld een Short aan van jouw kanaal, dan komen ze rechtstreeks bij alle Shorts van dat kanaal. Zo willen ze beter aansluiten bij de kijkgewoonten van de gebruiker. Wanneer dit mogelijk wordt, is nog niet bekend.

23 AUGUSTUS

Shorts komt het anti-TikTok watermerk

Bij YouTube willen ze geen TikTok-video's op de Shorts-feed zien. Dat gebeurt momenteel nog te veel, en dat zorgt ervoor dat de creatie van Shorts beperkter blijft dan ze bij YouTube hopen. Dat pakken ze nu aan door een watermerk toe te voegen aan video's die rechtstreeks vanaf TikTok worden gepubliceerd op YouTube Shorts.

Zo wil YouTube ook zorgen voor een beperking binnen het algoritme voor video's die vanaf TikTok worden geplaatst op Shorts. Zo worden die video's hoe dan ook veel minder bekeken. Een nieuwe video krijgt volgens het algoritme veel meer steun vanuit YouTube Shorts. Wanneer deze maatregelen eraan komen, is nog niet bekend.

24 MEI

BINNENKORT KRIJG JE CLICKABLE ADS IN SHORTS

YouTube Shorts breidt verder uit en wordt een echte TikTok-concurrent. Om dat te benadrukken, heeft Google ook aangegeven dat er 3 vormen van clickable advertenties aan zitten te komen. Maar Google geeft wel aan dat, als je de advertenties niet wil zien, je gewoon kan verder swipen en blijven kijken naar de korte verticale filmpjes.

De eerste vorm is de ad voor makers van een app op de smartphone. Zij krijgen de mogelijkheid hun app te adverteren via een clickable link naar de Play-of Appstore. Later dit jaar wordt het mogelijk voor webwinkels om hun producten te adverteren binnen Shorts. Over de derde optie doet Google voorlopig nog geheimzinnig. Later meer.

16 MEI

SHORTS KRIJGEN NIEUWE UPDATES

Nu shortterm-video's zo populair worden, wil YouTube niet achterop blijven hinken met de uitrol van de eigen YouTube Shorts. Zo komen ze met 2 nieuwe updates. Wij lijsten ze voor je op.

  • YouTube Shorts brengt een greenscreen-optie uit; neem op met een fictieve greenscreen
  • Maak snel Shorts dankzij de knop 'Maken'

In de komende weken en maanden zal het duidelijk worden wanneer deze tools effectief gelanceerd worden. Houd onze kanalen in de gaten voor de laatste updates.

28 APRIL

YOUTUBE SHORTS KRIJGT ADVERTENTIES

Vorige week kondigde YouTube nog de komst van Shorts naar de desktop en tablet aan. En vandaag kondigen ze aan dat ze advertenties naar Shorts zullen brengen. Op die manier komen de ads die je nu ziet bij het bekijken van YouTube-video's ook naar de verticale video's op het platform.

Zo zegt Google dat ze bezig zijn met het testen van ads in de Shorts-feed. Momenteel bevindt het zich allemaal nog in een testfase. Vanaf wanneer we de officiële versie van deze update mogen verwachten, is nog niet bekend.

20 APRIL

YOUTUBE SHORTS KOMEN NAAR DESKTOP EN TABLET

YouTube Shorts worden steeds groter. De YouTube tegenhanger van TikTok wordt steeds belangrijker in het sociale mediagebruik van jongeren maar net zo goed volwassenen. Dat hebben ze bij het videobedrijf ook volledig begrepen. Zo maken ze het binnenkort mogelijk om YouTube Shorts te bekijken op de desktop en de tablet. Daarnaast zal het in de toekomst ook makkelijker worden om Shorts te maken op basis van andere video's. 

Hiermee wil het de concurrentie met TikTok nog meer aangaan. Wanneer deze tools beschikbaar worden, is nog niet bekend.

21 MAART

YOUTUBE LANCEERT NIEUWE LIVESTREAM FEATURES

YouTube Live heeft een aantal nieuwe updates aangekondigd. Dat doen ze om de noden van de creators in te vullen. Die vragen al jaren om meer mogelijkheden tijdens het streamen.

Zo komt de mogelijkheid voor het toevoegen van gasten aan jouw stream er snel aan. Er komt ook een nieuwe manier van berichtgeving voor iedereen die live gaat. Gebruikers zullen dan op een nieuwe manier een melding krijgen van die aankomende of huidige stream. Zo zal er een gekleurde ring rond de creator die live aan het gaan is, komen te staan.

Vanaf deze features in werking zijn, lees je het hier eerst.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer