SOCIALE MEDIA UPDATE: YOUTUBE

LEES AL HET NIEUWS OVER YOUTUBE HIER

Sociale media veranderen continu. Volg hier de laatste updates. Hier lees je elke nieuwe functie die YouTube aankondigt.

11 JUNI

Thumbnail A/B testing, QR-codes en UGC YouTube Short effecten

Met een YouTubekanaal wil je vooral opvallen, kijkers inspireren en aantrekken. En net daarom heeft YouTube enkele nieuwe updates voor je klaarliggen. 

Na een jaar van ontwikkelen en testen is het eindelijk zover en kondigt YouTube het roll-outplan aan voor hun thumbnail A/B testing. Met deze functie kun je als creator experimenteren met verschillende thumbnails en zien welke het beste werkt.

De nieuwe 'Test and Compare' functie laat je tot drie verschillende thumbnails uploaden en vergelijken. Vervolgens laat YouTube deze gelijkmatig zien aan je kijkers en kiest de winnende thumbnail op basis van welke het meeste kijkers aantrekt en de meeste kijktijd genereert. En ja, thumbnails zijn zeker een belangrijk element om de aandacht te trekken van je publiek. Door dit te testen, kan je kanaal groeien. Grote YouTubers zoals MrBeast testen vaak tot 20 verschillende thumbnails per video, dus dit kan echt een verschil maken!

Je kunt binnenkort ook je eigen unieke QR-code terugvinden in de "You" tab in het onderste menu van de app. Zo kun je makkelijk je kanaal delen, zowel online als offline. Voorheen moest je de link van je kanaal kopiëren en plakken, wat lastig kan zijn, vooral offline. Met de nieuwe QR-codes kun je eenvoudig je kanaal promoten door de code te laten scannen.

Daarnaast experimenteert YouTube met nieuwe effecten voor Shorts. Een kleine groep creators kan nu hun eigen unieke effecten ontwerpen en publiceren. Andere gebruikers kunnen deze effecten vervolgens gebruiken in hun eigen Shorts. Net als bij Snapchat en Instagram kun je op de "Effects" knop tikken en door de verschillende effecten bladeren. Dit maakt het maken van Shorts nog leuker en creatiever. 

Tot slot breiden ze ook de toegang tot hun AI-gestuurde "Jump Ahead" feature uit. Deze functie detecteert de populairste delen van een video en laat gebruikers direct naar deze punten springen door dubbel te tikken op de vooruitspoel-knop. Dit kan handig zijn voor kijkers die snel de hoogtepunten van een video willen zien. Hoewel je zou denken dat deze functie de kijktijd kan verkorten, zegt YouTube dat er geen significant verschil is in de totale kijktijd. Creators kunnen deze functie ook uitproberen op hun eigen video's, zelfs als ze geen YouTube Premium hebben.

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Announces Roll out Plan for Thumbnail A/B Testing

Social Media Today - YouTube’s Testing QR Codes for Channels, User-Generated Shorts Effects

4 JUNI

Gamen op YouTube?

Binnenkort kun je spelletjes spelen op YouTube. Er zijn maar liefst 75 verschillende 'Playables' beschikbaar voor iedereen.

YouTube testte deze games vorig jaar met een klein groepje gebruikers. Na een succesvolle proefperiode kregen YouTube Premium abonnees toegang. Maar nu kan iedereen meedoen, of je nu betaalt voor een abonnement of niet.

Je vindt de 'Playables' in de zijbalk van YouTube, zowel op de website als in de Android- en iOS-apps. Bekende spelletjes zoals schaken, dammen, Angry Birds Showdown! en Cut the Rope zijn er allemaal.

YouTube volgt hiermee de trend van andere platformen zoals Netflix en LinkedIn, die ook spelletjes aanbieden. Maar bij YouTube kun je de games direct in je browser of app spelen, zonder iets te downloaden.

Bron:

TechPulse - YouTube Playables nu voor iedereen beschikbaar

28 MEI

YouTube strijdt tegen adblockers en introduceert zoekfunctie met neuriën

Deze week hebben we zowel leuk nieuws als minder goed nieuws.

Gebruik je een adblocker? Tja, dan gaat YouTube met je vechten. Het is een strijd waar ze strenger zullen optreden als je adblockers gebruikt. Hoe dan? Als je een video start met een adblocker, kan YouTube de video overslaan of het geluid uitschakelen. Deze stap zou ons moeten aanmoedigen om een YouTube Premiumabonnement te nemen, waarmee je video's zonder advertenties kunt kijken.

Maar gelukkig is er ook keileuk nieuws. Weet je soms de titel of artiest van een liedje niet? YouTube Music helpt je voortaan uit de nood!

Heb je een liedje in je hoofd en kun je het neuriën? Met de nieuwe functie in YouTube Music kun je de titel vinden door simpelweg te neuriën. Deze functie is momenteel beschikbaar op Android en werkt blijkbaar beter dan vergelijkbare functies van andere apps. En weet je wat het leuke is? Je hebt geen abonnement nodig om de functie te gebruiken.

Maar voor muziek zonder advertenties heb je dus wel een abonnement nodig.

Op deze manier blijft YouTube zich richten op het verbeteren van je ervaringen en ook het beschermen van hun inkomstenbronnen.

Bronnen:

TechPulse - YouTube slaat video's over en zet geluid uit voor wie kijkt met adblock

TechPulse - YouTube Music laat je nu muziek zoeken door te neuriën

21 MEI

YouTube krijgt QR-codes, richtlijnen voor overtredingen en test Dream Track

YouTube voegt iets nieuws toe aan zijn videoreclames: QR-codes. Tijdens het YouTube ‘Brandcast’ evenement introduceerde YouTube QR-codes die naast je advertentie verschijnen. Deze QR-codes bevatten het logo van het merk dat wordt gepromoot. Het idee is dat je de QR-code scant om meer te weten te komen over de geadverteerde producten of diensten, zonder dat je de video hoeft te onderbreken.

Dit betekent dat als je een promo interessant vindt, je snel meer informatie kunt krijgen door de QR-code te scannen. De QR-codes van YouTube zijn vooral ontworpen om phishingrisico's te minimaliseren en vertrouwen te wekken bij de gebruiker. Je moet dus nog steeds naar de reclame kijken, maar de QR-code biedt een extra laag van interactie en gemak.

Verder zetten ze ook stevig in op sportuitzendingen via YouTube TV. In de VS kun je nu al genieten van alle WNBA-wedstrijden. Dit is een slimme zet van YouTube, omdat sportuitzendingen veel kijkers aantrekken. Door meer sportevenementen aan te bieden, proberen ze hun publiek te vergroten en meer kijkers op het platform te houden.

YouTube brengt een grote verandering voor creators. Voortaan geeft YouTube exacte tijdstempels aan waarop regels zijn overtreden in geüploade video's. Dit helpt je als creator om precies te zien waar het probleem zit en deze aan te pakken om te voorkomen dat je minder of geen inkomsten uit advertenties krijgt.

Als een video bijvoorbeeld een geel icoon krijgt (beperkte of geen advertenties), kan de creator in beroep gaan en een expert de video laten beoordelen. De expert geeft dan aan waar in de video de overtredingen zijn gevonden, compleet met tijdstempels en de specifieke regels die zijn geschonden.

Dit maakt het veel makkelijker om te begrijpen waarom je content niet voldoet aan de regels en wat je kan doen om dit te verbeteren. Als een video echter in zijn geheel in strijd is met de regels, zoals bij gevoelige onderwerpen, zal YouTube dit aangeven zonder specifieke tijdstempels.

Tot slot test YouTube ook AI-gegenereerde instrumentale soundtracks voor Shorts, genaamd Dream Track. Dit geeft je meer mogelijkheden om je shorts te verrijken met muziek zonder dat je je zorgen hoeft te maken over copyright.

Voilà, van QR-codes in je ads tot gedetailleerde richtlijnen voor video-overtredingen. Eén iets is duidelijk, deze updates maken het platform gebruiksvriendelijker en veiliger.

Bronnen:

Techpulse - YouTube-reclame krijgt een QR-code

Social Media Today - YouTube Provides More Guidance on Rule Violations, Adds Instrumental AI Soundtracks

14 MEI

YouTube maakt het makkelijker om video's te promoten

YouTube heeft een nieuwe functie toegevoegd waarmee je eenvoudig je video's promoot via YouTube Studio. Deze nieuwe optie maakt het makkelijker om advertentiecampagnes op te zetten, zonder dat je gebruik hoeft te maken van Google Ads.

Met de nieuwe advertentie-tab in YouTube Studio kun je nu snel en eenvoudig een campagne starten om het bereik van je video's te vergroten. Deze functie is beschikbaar voor kanalen met meer dan 1000 abonnees die aan de vereisten voor geavanceerde functies voldoen.

"Met advertenties kunnen creators sneller meer views en abonnees krijgen. Ze kunnen ook meer views genereren op video's waarin ze een product of dienst laten zien. Of, een video promoten om een specifieke doelgroep te bereiken. Onze advertentiemodule is een extra hulpmiddel naast je organische bereik en zichtbaarheid op YouTube. Houd er wel rekening mee dat de abonnees en kijktijd die je via advertenties krijgt, niet meetellen voor het ‘YouTube Partner’ programma."

Dit nieuwe hulpmiddel is een geweldige manier om je clips een boost te geven. Het werkt eigenlijk net zoals de ‘Boost’ opties op Facebook, maar dan voor YouTube. Heb je een video die het goed doet? Met slechts enkele kliks kun je er advertentiegeld achter zetten om nog meer kijkers te trekken. En als de video goed blijft presteren, kun je eenvoudig je advertentiebudget verhogen.

De promotiefunctie is nu beschikbaar voor alle creators op desktop en wordt momenteel getest bij enkele creators in de mobiele app.

Bron:

Social Media Today - YouTube Adds Simplified Ad Campaign Creation Within Studio

7 MEI

Meer creativiteit en een betere kijkervaring met YouTube’s nieuwste AI-tools

Zit je soms vast of heb je geen inspiratie voor het maken van video’s? Of, zit je eindeloos te scrollen om het beste stukje van een video te vinden? Goed nieuws! YouTube's nieuwste AI-tools maken ons leven een stuk eenvoudiger.

Sneller brainstormen, slimmer creëren

Ben je van plan een video te maken, maar weet je niet waarover? YouTube's nieuwe AI-tool, nu beschikbaar voor een select aantal gebruikers in YouTube Studio, bied je een helpende hand. 

Voer je idee in, zoals 'reizen in Portugal', en de tool doet de rest. Je ontvangt een lijst met populaire suggesties, praktische tips voor de opbouw van je video en zelfs volledige content outlines. Dit alles is gebaseerd op kijkersgedrag en trending topics, wat betekent dat de ideeën die je krijgt, aansluiten bij wat jouw publiek graag wil zien.

Direct naar de hoogtepunten

Lang door video's scrollen is verleden tijd met YouTube's 'Jump Ahead'. Deze slimme functie scant video's en brengt je direct naar de populairste stukken. Perfect voor als je snel wilt leren of gewoon de beste momenten wilt beleven. 

Deze functie is niet alleen ideaal voor kijkers die snel informatie zoeken, maar ook voor contentcreators. Zie direct welke delen van je video's het best scoren en pas je content daarop aan. Dit houdt je publiek geboeid en trouw.

Ziezo, met deze slimme tools werkt YouTube hard om zowel het maken als het bekijken van video's te verbeteren. 

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Launches Live Test of AI Ideas Generator for Clips

Social Media Today - YouTube Expands Testing of its AI-Powered 'Jump Ahead' Option

30 APRIL

Nieuwe reclamevorm op YouTube, advertenties tijdens pauzes. 

Zet jij je YouTubevideo’s wel eens op pauze om snel iets anders te doen? Let dan op, want binnenkort verschijnt er iets nieuws op je scherm: een reclame. Dat klopt, Google is begonnen met het testen van advertenties die verschijnen zodra je de pauzeknop indrukt.

Even een voorbeeld: je bent midden in een spannend filmfragment en plots moet je naar de wc. Je drukt op pauze en voilà, een advertentie neemt het scherm over. Je video wordt kleiner gemaakt om plaats te maken voor reclame. Zodra je terugkomt en op 'play' klikt, verdwijnt de reclame en gaat je film verder. Google heeft deze methode al getest op tv en de resultaten zijn positief. Deze advertenties trekken namelijk veel aandacht, wat goed nieuws is voor merken. En dat betekent dat Google hogere prijzen kan vragen aan adverteerders.

We weten allemaal dat reclames soms vervelend kunnen zijn, dus probeert Google het zo pijnloos mogelijk te maken door ze alleen te tonen als je toch al pauzeert. Op die manier wordt je kijkervaring niet echt onderbroken. Maar het is nog even afwachten of deze advertenties stilstaande beelden of filmpjes zijn, en of je ze kunt overslaan.

Deze nieuwe manier van adverteren komt eerst naar smart-tv’s en mogelijk later naar je computer of telefoon. Niet zo'n fan van deze onderbrekingen? Misschien is het dan tijd om te denken aan YouTube Premium, waar je zonder advertenties kunt kijken, zelfs tijdens een pauze.

Bron:

TechPulse - Google tevreden over nieuwe vorm van YouTube-reclame tijdens pauzeren

16 APRIL

Van een nieuwe lay-out tot YouTube shorts in de spotlight en de strijd tegen adblockers

YouTube blijft volop innoveren om onze kijkervaring te optimaliseren. Van een frisse lay-out tot meer nadruk op YouTube Shorts en strengere maatregelen tegen adblockers, het platform zet grote stappen. 

Heb je het al gemerkt? YouTube experimenteert met een nieuwe lay-out. In deze testopstelling wisselen de aanbevelingen en reacties van plaats, waarbij de video’s onderaan komen te staan en de titel en informatie aan de zijkant verschijnen. Hoewel deze aanpassing gemengde reacties oproept, geeft het je de kans om meer van de videotitel en reacties te zien zonder dat je hoeft te scrollen. Handig of toch niet? Wil je snel zien wat anderen van een video vinden of ben je op zoek naar vergelijkbare content? Dan is deze opstelling wellicht handig. 

Daarnaast zet YouTube 100 percent in op het promoten van Shorts. Deze korte video’s krijgen voortaan een eigen carrousel naast de videospeler, waardoor ze nog prominenter in beeld komen. Dit niet alleen in de app, maar ook op de desktopversie van YouTube. Deze stap benadrukt YouTube’s ambitie om te concurreren met platformen zoals TikTok en Instagram.

Bron Techpulse en Blend.nl

Tot slot treedt YouTube harder op tegen het gebruik van adblockers. Het sociale mediakanaal wil gebruikers aanmoedigen om een abonnement op YouTube Premium te nemen door problemen te veroorzaken bij het afspelen van video’s via adblockers. Deze stap is onderdeel van een bredere strategie om de advertentie-inkomsten te beschermen en tegelijkertijd de kwaliteit van de service te handhaven. Als je dus zonder onderbrekingen wilt blijven genieten van content, is YouTube Premium misschien wel iets voor jou.

Met deze updates toont YouTube aan dat ze blijven streven naar een optimale gebruikerservaring, terwijl ze ook hun zakelijke belangen veiligstellen.

Bronnen:

TechPulse - YouTube verandert lay-out van videopagina

TechPulse - YouTube gaat veel vaker Shorts aanbevelen

Tweakers - YouTube treedt op tegen thirdpartyapps die advertenties blokkeren

19 MAART

YouTube zet in op transparantie met AI-content labels

Artificiële intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in ons leven, vooral op het gebied van video en muziek. En precies daarom introduceert YouTube enkele belangrijke updates. Ben jij een content creator, een fervent YouTube-kijker, of allebei? Dan is dit nieuws speciaal voor jou.

YouTube zet een grote stap in de strijd tegen misleiding en desinformatie door creators te verplichten om te onthullen wanneer hun content met AI is gemaakt. Of het nu gaat om een video of een synthetisch gegenereerde stem, YouTube wil dat je weet wat echt is en wat niet. Creators zullen een speciale marker moeten toevoegen aan hun uploads, een marker die aangeeft dat de content "is aangepast of synthetisch en realistisch lijkt". Deze marker zal zichtbaar zijn voor kijkers, zodat ze direct kunnen zien of de video al dan niet AI-gegenereerd is of zelfs bewerkt met AI.

De noodzaak voor deze transparantie is duidelijker dan ooit. Het onderscheid van wat echt of nep is, wordt steeds moeilijker. Van politieke campagnes die gebruik maken van gemanipuleerde beelden tot deepfakes die viraal gaan, de verwarring en misleiding is enorm. Daarom is YouTube's nieuwe beleid ontworpen om ons te beschermen en een fundament van vertrouwen te bouwen tussen creators en hun volgers.

Niet alle AI-gebruik valt onder deze nieuwe eisen. Scripts gegenereerd door AI, kleuraanpassingen, speciale effecten en schoonheidsfilters hoeven bijvoorbeeld niet gemarkeerd te worden. Het richt zich vooral op content die de kijker kan misleiden door de realiteit te vervormen. Om dit te handhaven introduceert YouTube een systeem waarmee kijkers AI-gegenereerde content kunnen melden, en werkt het samen met grote muzieklabels om een kader te scheppen voor AI-muziek, rekening houdend met auteursrechten en de wensen van contentliefhebbers.

Deze update markeert een belangrijke verschuiving en biedt duidelijkheid en transparantie waar digitale authenticiteit steeds meer onder de loep wordt genomen.

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Launches New AI Disclosure Requirements

TechPulse - YouTube toont vanaf nu AI-labels bij video’s

Tweakers - YouTube krijgt label als video generatieve AI bevat

TechCrunch - YouTube now requires creators to disclose when realistic content was made with AI

5 MAART

YouTube podcasts sorteren en picture-in-picture voor iedereen?

YouTube, de oneindige bron van videocontent en muziek, rolt enkele handige updates uit. En of je nu een podcastfan bent of niet zonder je dagelijkse video-dosis kan, er zit vast iets bij waar je blij van gaat worden.

We starten met de podcasts op YouTube Music. Het was altijd een beetje een zoektocht naar die speciale aflevering of het bijhouden van de nieuwste uploads, maar dat is nu verleden tijd. Android en iOS-gebruikers kunnen met een vers toegevoegde knop hun podcasts sorteren zoals ze dat willen. Of je nu de laatste aflevering als eerste wilt horen of terug in de tijd wilt duiken, het kan allemaal. En voor die podcasts die rechtstreeks op YouTube landen, krijg je zelfs nog meer sorteerplezier met opties als "Meest populair" en "Standaard". Scrollen tot je het beu bent is dus niet meer nodig.

En dan is er het nieuws over Google Podcasts dat de deuren sluit. Geen paniek, want YouTube Music neemt over. Podcasts luisteren, dat kan dus voortaan gewoon via YouTube.

Nu, hou je vast voor een mogelijke eyeopener: picture-in-picture zou zomaar eens gratis kunnen worden voor alle YouTube-gebruikers in Europa. Ja, je leest het goed. Die handige functie waarmee je video's kunt bekijken, terwijl je door je Instagram scrolt of een bericht typt, was eerst alleen voor Premium gebruikers. Maar er gaan geruchten dat sommige geluksvogels er nu zonder te betalen gebruik van kunnen maken.

Officieel is er nog niets bevestigd door Google, maar het zou zo maar eens kunnen dat deze functie voor iedereen beschikbaar wordt. In de VS genieten ze er al van, en het lijkt erop dat wij binnenkort misschien ook aan de beurt zijn.

YouTube blijft dus bezig met vernieuwen en het leven van de gebruiker net dat beetje makkelijker en leuker te maken. We zijn alvast benieuwd naar de officiële aankondiging en kunnen niet wachten om te zien wat YouTube nog meer voor ons in petto heeft.

Bronnen:

TechPulse - YouTube Music laat je eindelijk podcasts sorteren

TechPulse - YouTube maakt picture-in-picture mogelijk gratis in Europa

20 FEB

Een YouTube remix voor je Shorts en nieuwe look voor creators op tv

YouTube blijft de grenzen van online video verleggen met twee nieuwe updates. Binnenkort krijgen je eigen videocreaties een nieuwe dimensie met de kracht van muziekvideo's. En, het ontdekken van content op je TV wordt soepeler dan ooit. 

Remix je eigen YouTube Shorts

YouTube introduceert een innovatieve manier voor het integreren van muziekvideo's in Shorts. Wil jij je eigen content mixen met de vibes van officiële muziekvideo's? Wel, YouTube maakt het werkelijk met een nieuwe functie voor Shorts. 

Vanaf nu kun jij je video's een persoonlijke touch geven door ze te combineren met clips van je favoriete artiesten. Of je nu een achtergrond wilt die meebeweegt op het ritme, of je wilt de spotlight delen met je muzikale helden; het kan allemaal. Deze functie is een nieuw speelveld om te experimenteren, te delen en op te vallen. 

Een frisse look voor creators op de YouTube tv-app

De manier waarop je content ontdekt en beleeft op je televisie krijgt een make-over. YouTube heeft geluisterd naar de wensen van kijkers en creators en presenteert een vernieuwd ontwerp voor kanaalpagina's op de tv-app. Met een strakke, moderne uitstraling en een lay-out die je favoriete video's in de kijker zet, wordt jouw kijkervaring rijker en meeslepender. Het vinden en volgen van kanalen is nu eenvoudiger, zodat je moeiteloos kunt genieten van de content. 

Wat kun je verwachten? 

Direct toegankelijke actieknoppen - De "Abonneer" knop springt er nu uit als nooit tevoren, waardoor je met één klik verbonden blijft met je favoriete kanalen. Deze verbetering maakt het eenvoudiger om de creators die je bewondert te volgen en te steunen, direct vanaf je luie stoel.

Een meeslepende lay-out - De vernieuwde lay-out is ontworpen om de content die jij leuk vindt beter te presenteren. Met grotere, rijkere thumbnails en een intuïtieve indeling wordt het vinden van je volgende favoriete video of serie een visueel feestje.

Mix van videocontent - Stel je voor dat je een persoonlijke afspeellijst krijgt voorgeschoteld, samengesteld uit de beste video's van een kanaal. Deze optie biedt een naadloze kijkervaring, waarbij je van de ene boeiende video in de andere rolt, zonder dat je zelf hoeft te zoeken.

Voor creators betekent dit een prachtige kans om een groeiend publiek te bereiken dat meer en meer via het grote scherm kijkt. Dit is een win-win: een verrijkte kijkervaring voor jou en een groter podium voor de talenten van over de hele wereld.

 

Met deze features bevestigt YouTube zijn rol als een dynamisch platform dat zich blijft aanpassen aan de wensen van gebruikers – zowel creators als kijkers. Of je nu in de diepte duikt met je eigen creatieve expressie via Shorts of geniet van een verfijnde kijkervaring op TV, YouTube heeft voor ieder wat wils.

Bronnen:

TechCrunch - YouTube now lets you integrate music videos into your Shorts

TechCrunch - YouTube rolls out new channel pages for creators on its TV app

6 FEB

Stap in de kleurrijke wereld van YouTube

YouTube is absoluut niet bang om te experimenteren en te innoveren. Altijd op zoek naar vernieuwing, heeft het platform nu iets superleuk voor ons in petto. Klaar om wat kleur aan je YouTube-ervaring toe te voegen?

Eerst even een applausje, want YouTube heeft net de mijlpaal van 100 miljoen abonnees gehaald! Dit bevestigt dat YouTube dé hotspot blijft voor alles wat met video's te maken heeft. Of je nu een lekkende kraan wilt fixen of de avonturen van je favoriete vloggers wilt volgen, YouTube staat voor je klaar.

En jazeker er is meer! Stel je voor: je opent YouTube en kunt kiezen uit video's die schitteren in jouw lievelingskleur. Hoe tof is dat? YouTube is bezig met het testen van een nieuwe feature die je laat kiezen uit kleur gebaseerde feeds: rood, groen of blauw. Heb je behoefte aan een energieboost? Ga dan voor de rode feed vol passie en kracht. Of misschien heb je een ‘chill’ momentje nodig, en kies je de blauwe feed voor rust en ontspanning. Het is een vernieuwende manier om content te ontdekken die echt bij je past.

En nu denk je vast: "Waarom kleuren?" Kleur speelt een grote rol in hoe we ons voelen en wat we mooi vinden. Deze nieuwe feature speelt slim in op onze liefde voor kleur en hoe het onze keuzes kan beïnvloeden. Het is een frisse en unieke manier om je ervaring te personaliseren.

Of deze kleurrijke feeds nu een vast onderdeel worden van YouTube of niet, het toont aan dat YouTube er alles aan doet om onze manier van content ontdekken en genieten te verrijken. Dus, ben je al nieuwsgierig naar hoe zo’n groene feed eruitziet?

Bronnen: 

TechCrunch - Google says YouTube now has over 100 million subscribers

Social Media Today - YouTube Tests Alternate Color Feeds for Premium Users

The Verge - YouTube is experimenting with red, blue, and green video feeds

Techpulse - YouTube experimenteert met kleurgestuurde videofeeds

28 NOV

Ontdek de 'Ad Speedup' Extensie voor YouTube

Ben je een content creator, een organisatie, of een ondernemer die actief is op YouTube? Dan ken je vast het gedoe met lange advertenties die je kijkers kunnen afschrikken. Maar er is goed nieuws! Er is nu een slimme oplossing die het kijkplezier van jouw volgers vergroot zonder de noodzaak van een advertentieblocker. 

Maak kennis met 'Ad Speedup', de nieuwste extensie die die vervelende reclames in een flits voorbij laat gaan!

YouTube heeft het gebruik van advertentieblockers flink bemoeilijkt, maar Ad Speedup heeft dus voortaan het antwoord. Deze handige extensie versnelt advertenties tot wel 16 keer! Ja, je leest het goed: een reclame van 30 seconden is nu in slechts twee seconden voorbij.

Wat betekent dit voor jou? Meer tijd voor de content die je volgers echt willen zien, en minder wachten op advertenties. En het beste? Ad Speedup is bezig met updates om advertenties helemaal geluidloos te maken en zelfs de 'Overslaan'-knop slimmer te gebruiken.

De impact van Ad Speedup op de inkomsten van YouTube en contentcreators is jammer genoeg nog onduidelijk. Maar één ding is zeker: de YouTube-ervaring van je volgers wordt er een stuk beter op. Ad Speedup is Beschikbaar voor Google Chrome en Microsoft Edge. 

Bronnen:

TechPulse - Nieuwe extensie is doorspoelknop voor YouTube-reclame

21 NOV

YouTube pakt deepfakes aan

YouTube richt zich op het aanpakken van deepfakes. Ben jij een contentcreator? Dan wil je dit zeker weten!

YouTube introduceert een nieuw beleid waarmee acteurs en artiesten deepfakes van zichzelf offline kunnen laten halen. Dit is een grote stap in de strijd tegen misbruik via AI op het platform. Dus, als iemand een deepfake van jou maakt, heb je nu de macht om actie te ondernemen.

Daarnaast gaat YouTube video’s met AI-inhoud duidelijker labelen. Verwacht een grote banner die je vertelt wanneer je naar synthetische content kijkt. Als creator is het belangrijk om open te zijn over het gebruik van AI in je video's. Vergeet je dat, dan kun je zelfs je advertentie-inkomsten verliezen.

Met deze updates zorgt YouTube voor meer transparantie en bescherming op het platform.

Bron:

TechPulse — YouTube laat artiesten deepfakes offline halen

7 NOV

YouTube innoveert met nieuwe AI-chatfunctie en slimme samenvattingen

Ben je vaak aanwezig op YouTube en hou je van de nieuwste technologische snufjes? Dan is er goed nieuws! YouTube test momenteel nieuwe AI-functies die jouw kijkervaring nog interactiever gaan maken.

Voortaan probeert YouTube het makkelijker te maken om te zien waar mensen het over hebben in de reacties. Met AI-samenvattingen speel je in een oogwenk in op de verschillende onderwerpen in de reacties. Superhandig als je bijvoorbeeld zelf video's maakt en wilt weten wat kijkers interessant vinden.

Maar er is nog meer. Stel je voor, je kijkt een video en hebt een vraag. Met de nieuwe AI-chatfunctie van YouTube kun je direct je vraag stellen en meer leren over het onderwerp. YouTube geeft je zelfs suggesties voor vragen die je eventueel wilt stellen. Zo ontdek je nog meer over jouw favoriete onderwerpen.

Deze functies zijn nog nieuw en worden getest. En als je YouTube Premium lid bent, dan zou het best kunnen dat jij al kan meedoen aan dit experiment. 

 

Uiteindelijk wil YouTube met deze AI-tools onze ervaring verbeteren en zorgen dat we nog meer uit videocontent halen. Met deze nieuwe AI-mogelijkheden wordt het platform niet alleen leuker, maar ook leerzamer. Hou dus je ogen open en wie weet wat voor coole nieuwe functies je binnenkort kunt gebruiken!

Bron:

Social Media Today - YouTube test nieuwe generatieve AI-elementen, inclusief eigen in-stream chatbot

24 OKT

YouTube lanceert Nieuwspagina's en AI-covers

YouTube blijft innoveren en komt met spannende nieuwe functies. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van de multi-nieuwservaring? Of de nieuwe AI-functies van YouTube Music?

Voortaan klik je op een nieuwsvideo via YouTube en krijg je niet alleen die video te zien, maar ook andere fragmenten zoals livestreams, podcasts en zelfs Shorts over hetzelfde onderwerp. Alles op één plek! Handig, toch? Zo kun je vanuit verschillende invalshoeken meer te weten komen over het nieuws dat jou interesseert. Deze demonstratievideo laat alvast zien hoe de overstroming in Pakistan wordt samengevat in een speciaal nieuwsoverzicht. 

YouTube gaat ook meer doen met korte nieuwsfilmpjes, de zogenaamde 'Nieuws Shorts'. Ze hebben een speciaal programma opgezet om nieuwsorganisaties te helpen betere Shorts te maken. Denk aan snelle updates, leuke feitjes of achtergrondinfo in een filmpje van een minuut. YouTube steekt hier flink wat geld in en werkt hiervoor samen met nieuwsorganisaties uit verschillende landen.

Maar dat is nog niet alles! Voor de muziekliefhebbers heeft YouTube Music een nieuwe functie gelanceerd waarmee je met behulp van AI je eigen afspeellijst-cover kunt maken. Hoe cool is dat? Je kiest een thema, bijvoorbeeld dieren, en kunt dan een afbeelding van een mopshond krijgen "in de stijl van een middeleeuws gotisch schilderij". En er is meer! YouTube Music introduceert ook een nieuwe functie op het thuisscherm waarmee je snel je recente favorieten kunt terugvinden en beluisteren. En als kers op de taart is er ook een TikTok-achtige korte videofeed genaamd "Samples", waar je korte clips van aanbevolen nummers kunt bekijken.

Waarom doet YouTube dit allemaal? Simpel, ze willen dat jij als kijker en luisteraar de beste ervaring hebt. Of je nu het laatste nieuws volgt, muziek luistert of zelf filmpjes maakt voor je organisatie of volgers, YouTube blijft niet bij de pakken zitten.

Bronnen: 

YouTube Official Blog

TechPulse - YouTube gaat nieuwsvideo's samenvoegen

TechCrunch - YouTube Music now lets you create custom AI-generated playlist art

17 OKT

YouTube zet in op sneller doorspoelen, stabiel volume en meer!

YouTube lanceert een reeks nieuwe functies uit die zowel voor de kijker als voor de contentcreators het leven een stuk aangenamer maakt. Zin in meer? Duik dan even met ons mee in deze nieuwste YouTube-updates. 

Stel je voor, je kijkt een video en wilt even snel doorspoelen. Tik en houd vast, en voilà, je video speelt twee keer zo snel. En als je loslaat, ben je weer terug bij normale snelheid. Handig, toch? Maar wacht, er is meer! YouTube zorgt nu ook voor een stabiel volume over verschillende video's heen. Dus geen plotselinge geluidsexplosies meer als je van de ene naar de andere video gaat.

En voor de creators onder ons, YouTube heeft ook aan jou gedacht. Als je in je video zegt "druk op like en abonneer", dan worden die knoppen even extra in de spotlight gezet. Een slimme manier om je kijkers aan te moedigen actie te ondernemen.

Maar nu komt het: YouTube experimenteert met een nieuwe manier om liedjes te zoeken. Je kunt gewoon neuriën, zingen of een stukje spelen, en YouTube doet de rest. Wow, echt? Jazeker, dit is voor iedereen die dat ene catchy deuntje maar niet uit z’n hoofd krijgt.

Dus, waar wacht je nog op? Duik in je YouTube-app en ontdek zelf alle coole nieuwe features.

Bronnen: 

TechCrunch - YouTube is launching new playback and creator focused features

Tweakers - YouTube krijgt functies zoals stabiel volume en eenvoudiger vooruitspoelen

5 OKT

Optimaliseer je content met YouTube's nieuwste analysemogelijkheden

YouTube, het grootste videoplatform ter wereld, blijft innoveren om contentcreators te ondersteunen. Wil je weten wie er écht naar je YouTube-content kijkt? Of misschien wie er stilletjes vertrekt? 

YouTube's nieuwste analysetool onthult het allemaal! Je krijgt een helder beeld; Hoeveel kijkers zijn spiksplinter nieuwe volgers? Hoeveel van je trouwe volgers keren steeds terug voor meer? En, misschien wel het meest confronterend, hoeveel mensen haken er af? 

Deze inzichten zijn goud waard voor je contentstrategie. Stel, je merkt een instroom van nieuwe kijkers. Misschien is het dan tijd voor een welkomstvideo of een 'best of'-compilatie om hen snel up-to-date te krijgen. Of stel dat die teller van vertrekkende abonnees plots begint toe te nemen… Dan is het een duidelijk signaal om je content onder de loep te nemen. Wat werkt er niet meer?

Deze uitbreiding kwam er niet zomaar. Creators gaven aan hongerig te zijn naar meer kennis over hun publiek. En YouTube luisterde. Of je nu je publicatietijden wilt finetunen of je contentstrategie wenst aan te scherpen, deze features zijn je nieuwe beste vriend.

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Launches Subscriber Analytics to Assist Content Planning

Search Engine Land - YouTube audience insight tools: new & returning viewers

26 SEPT

YouTube Create: De nieuwe app die je helpt om video's te maken met een vleugje AI

Heb je ooit gedroomd van het maken van YouTube-video's als een pro, maar weet je niet waar je moet beginnen? Maak kennis met ‘YouTube Create’, de nieuwste app die niet alleen je video's bewerkt, maar je ook helpt om ze te maken.

YouTube Create is niet zomaar een bewerkingsapp. Het komt met een AI-tool dat je inzichten geeft over je video's. Stel je voor dat je ideeën en scripts krijgt voor nieuwe video's, rechtstreeks vanuit de app. Dat is wat YouTube Create in petto heeft voor 2024. Bovendien heeft deze nieuwe app ook een 'Assistive Search'-functie waarmee je het perfecte muziekstukje voor je video vindt door gewoon een beschrijving in te typen.

Denk je: “Wow, dit al cool is!” Wacht dan tot je verder leest over 'Aloud'. Dit is nog een ander AI-tool van YouTube dat ingebakken zit in de app. Met Aloud kun je jouw video's namelijk dubben. Dus als je een video in het Nederlands maakt, kan Aloud een Engelse versie voor je maken.

Verder biedt deze tool ook mogelijkheden om scènes te retoucheren, zowel op het gebied van beeld als audio. Je kunt video's in verschillende aspectratio's knippen en je krijgt een scala aan emoji's en GIFs om je video's op te fleuren. En voor de liefhebbers van YouTube Shorts, er komt een 'Dream Screen'-functie waarmee je AI-gegenereerde achtergronden kunt maken.

Hou dus YouTube Create in de gaten, want het gaat je videocreaties naar een hoger niveau tillen. 

Bronnen:

TechPulse - Google introduceert YouTube Create-app met AI-mogelijkheden

12 SEPT

YouTube innoveert: Vertical Live Streaming en de opkomst van Shorts

Ben je klaar voor het nieuws uit YouTube-land? Zet je schrap, want hier zijn enkele interessante updates die je echt niet wilt missen.

YouTube is aan het experimenteren met verticale live streaming. Geen gedoe meer met draaien of kantelen van je telefoon, je volledige scherm wordt straks optimaal gebruikt voor een nog betere live-ervaring.

En dat is nog niet alles! Deze nieuwe verticale live-ervaring komt met een livestream-feed en gemakkelijk toegankelijke financieringsfuncties. Stel je voor, je bent live en je volgers kunnen direct financieel bijdragen, allemaal binnen dezelfde app. Bovendien zullen deze verticale streams ook verschijnen in jouw ‘YouTube Shorts’feed. Dus terwijl je door Shorts scrolt, kun je zomaar een livesessie tegenkomen die je volledige aandacht trekt.

Verder blijkt uit een rapport dat Shorts in volle opmars zijn, zelfs ten koste van langere video's. Korte, catchy filmpjes maken is duidelijk the-way-to-go. Dus als je nog niet bent begonnen met het maken van Shorts, waar wacht je nog op? TikTok had het al bewezen, maar nu is het overduidelijk dat korte content de toekomst is.

Deze verschuiving naar korte content heeft echter ook een keerzijde. De leiding van YouTube maakt zich zorgen omdat langere video's meer ruimte bieden voor advertenties en vaker leiden tot doorklikken naar webwinkels.

Ondanks deze zorgen blijft YouTube financieel gezond, voornamelijk dankzij hun Premiumabonnement en strengere maatregelen tegen advertentieblokkers.

Wat moet je nu met al deze info? Wel, als je jouw doelgroep wil blijven boeien, spring je best op deze twee trends. Overweeg verticale live streams om je volgers nog meer te engageren en duik in de wereld van Shorts voor die snelle, ‘snackable’ content.

Bronnen:

Social Media Today - YouTube Launches Test of New Vertical Live Stream Presentation Format

TechPulse - YouTube Shorts populairder dan lange filmpjes

29 AUG

YouTube gaat all-in op Podcasts

YouTube Music, waar je al sinds begin dit jaar naar podcasts kunt luisteren, gaat next level. Tot nu toe was deze functie voor mensen in de VS, Canada en Latijns-Amerika beschikbaar. Maar hou je vast: dat gaat veranderen! Tegen het einde van het jaar kun je vanuit elke uithoek van de wereld je favo podcasts op YouTube Music beluisteren. Wereldwijde uitrol, mensen!

En er is meer! YouTube komt met een RSS-ondersteuning. Dus, heb je een eigen podcast? Straks upload je die gewoon via een RSS-feed en YouTube doet de rest. Je podcast verschijnt zelfs als video op het reguliere YouTube-platform. Twee vliegen in één klap!

Alsof dat nog niet cool genoeg is, wordt YouTube Music dé plek om alle podcasts te beluisteren. Dus niet alleen die van YouTube zelf, maar ook die van andere bronnen. En ja, je hoort het goed, automatische downloads zijn onderweg. Dus zeg maar dag tegen dat handmatige gedoe.

Dus, wanneer wordt dit allemaal werkelijkheid? Tegen het einde van het jaar. Nog even geduld, maar geloof ons, het wordt een knaller!

Bron: 

TechPulse - YouTube rolt podcasts wereldwijd uit, komt met RSS-ondersteuning

22 AUG

YouTube innoveert - Testen, updaten en inzetten op AI-Muziek

YouTube zit nooit stil en deze recente updates zijn daar het bewijs van. Innovatie is de naam van het spel, en YouTube speelt het spel goed. Laten we eens kijken wat er nieuw is. 

YouTube heeft hyperlinks uit Shorts verwijderd. Waarom? Om jou, de gebruiker, te beschermen tegen mogelijke frauduleuze links en scammers. Het is een gedurfde stap naar een veiligere en betrouwbaardere ervaring. En dat is precies wat we willen.

Mis je soms de nieuwste video's van je favoriete creators? YouTube biedt een oplossing! Met een 'channel shelf' in de abonnementenfeed zie je alle nieuwe video's op één plek. En dat is nog niet alles. Heb je ooit een deuntje in je hoofd gehad, maar kon je de naam niet vinden? YouTube's nieuwe muziekontdekkingstool laat je het nummer vinden door te neuriën. Het is net als Shazam, maar dan specifiek voor YouTube.

En last but not least, YouTube en Universal Music Group (UMG) slaan de handen inelkaar. Samen creëren ze een legaal kader voor AI-gegenereerde muziek. Stel je voor, een wereld waar AI en artiesten zoals Rosanne Cash, Yo Gotti en de erfgenamen van Frank Sinatra samenwerken. Een wereld waar technologie en creativiteit samenkomen. YouTube is bezig met het opzetten van een Music AI Incubator, en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Of het nu gaat om het aanpakken van scammers, het testen van nieuwe manieren om content te ontdekken, of het verkennen van de grenzen van AI, YouTube blijft ons steeds verrassen.

Bronnen: 

TechPulse - YouTube haalt hyperlinks weg uit Shorts om scammers tegen te gaan

Social Media Today – YouTube testing a new display for subscription feed

TechPulse – YouTube door AI gegenereerde muziek 

14 AUG

Externe YouTube-links en TikTok-achtige Shorts

Zet je schrap, want YouTube heeft een reeks boeiende updates die jij niet wilt missen. Van het stabiliseren van je video's tot het introduceren van TikTok-achtige functies en meer, hier is alles wat je moet weten.

Eerst en vooral, die langverwachte uitbreiding van de linkvermelding voor kanalen? Het is eindelijk hier! Voeg tot wel 14 externe links toe aan jouw profiel. Of het nu je blog, webshop of andere sociale media profielen zijn, je kunt ze allemaal stijlvol weergeven, compleet met gepersonaliseerde titels en platformicoon.

Muzikanten, zet je schrap! Je nieuwste nummers en albums krijgen een speciaal plekje met de "Releases" tab. En voor de kennisdelers onder ons, de "Cursussen" tab is perfect om je educatieve content te laten schitteren.

We zijn er nog niet! Ben je het beu om telkens je volume aan te passen? Met 'Stable volume' is dat verleden tijd. Deze functie, vergelijkbaar met audionormalisatie in apps zoals Spotify, zorgt voor een consistent geluidsniveau. Vooral handig voor de muziekjunkies die genieten van Google's Music-dienst via YouTube.

Premium-leden, opgelet! AI-gedreven samenvattingen zijn onderweg om je te helpen sneller de juiste video's te kiezen. En geen zorgen, deze samenvattingen vullen de huidige beschrijvingen aan, ze vervangen ze niet.

En als laatste update, YouTube Shorts. Deze korte verticale video’s hebben een make-over gekregen en het is duidelijk dat ze een bladzijde uit het TikTok en Instagram Reels boek hebben genomen. Van Collab-video's en Q&A-stickers tot de Remix-functie en livebeelden in Shorts, het platform zit boordevol nieuwe functies die op je wachten. Ga dus zeker eens kijken, want het is de moeite!

Deze updates tonen aan dat YouTube vastbesloten is om creators de tools te geven die ze nodig hebben om op te vallen. Dus, of je nu een muzikant, leraar, vlogger of gewoon een enthousiaste gebruiker bent, er is iets nieuws voor iedereen. Duik erin, experimenteer en blijf vooral innoveren!

Bronnen: 

TechPulse - YouTube lanceert stable volume dit moet je weten

TechPulse - YouTube laat videos samenvatten door AI-systeem

TechPulse - Youtube Shorts krijgt nieuw TikTok-achtige functies

Social Media Today - YouTube will now let you add more links to your Channel

28 JUNI

YouTube beschermt creators en introduceert Thumbnail A/B-testen en een AI-dubbing tool!

YouTube blijft zich inzetten voor de veiligheid en het succes van creators. 

Aan de ene kant worden er nieuwe maatregelen genomen om YouTube creators te beschermen tegen nepaccounts en fraude. Zo zullen ze hun fanaccount-beleid aanscherpen. Vanaf 21 augustus 2023 moeten fanaccounts* namelijk duidelijk aangeven dat ze een 'fan' account zijn. *Fanaccounts zijn YouTube-accounts die gewijd zijn aan het ondersteunen en volgen van specifieke personen of kanalen. Deze accounts bootsen vaak het uiterlijk en de stijl van bekende figuren na. 

Het is van cruciaal belang om aan deze nieuwe eis te voldoen, omdat het niet naleven ervan kan leiden tot het verwijderen van je YouTube-account of kanaal. Op deze manier wil YouTube creators beschermen tegen nepaccounts en frauduleuze activiteiten, zoals bijvoorbeeld valse winacties.

Maar er is meer! YouTube heeft ook enkele spannende features voor creators in petto. Ze introduceren Thumbnail A/B-testen in de YouTube Studio. Met deze krachtige nieuwe feature kun je als creator tot wel drie verschillende thumbnails vergelijken en hun prestaties meten op basis van 'Watch Time'. Het kiezen van de juiste thumbnail is van essentieel belang om de aandacht van je kijkers te trekken en het aantal views te maximaliseren.

Daarnaast heeft YouTube een baanbrekend AI-tool geïntegreerd waarmee je jouw video's automatisch kunt laten dubben in andere talen. Stel je voor: binnenkort vertaal jij je content moeiteloos en bereik je een breder internationaal publiek! Dankzij een dergelijke functie hoef je niet meer afhankelijk te zijn van externe dubbing-providers of dure processen. YouTube werkt samen met Aloud, een AI-aangedreven dubbing-service, om het proces snel en eenvoudig te maken. Binnenkort wordt deze tool beschikbaar gesteld voor alle creators, en het beste van alles: het is helemaal gratis!

Bronnen: 

TechPulse - YouTube legt ‘fanaccounts’ aan banden

Social Media Today - YouTube Launches First Stage of Thumbnail A/B Testing in YouTube Studio

TechCrunch - YouTube integrates AI-powered dubbing tool

20 JUNI

YouTube opent de deuren voor nieuwe makers: minder eisen, meer kansen

Goed nieuws voor alle YouTubers! Het platform heeft de deuren wagenwijd opengezet voor nieuwe makers die willen verdienen aan hun creaties. De toelatingseisen voor het YouTube Partner Programma (YPP) – dat is de VIP-club waarin makers geld kunnen verdienen met hun video's – zijn nu een stuk vriendelijker 👇🏾

Je hebt voortaan slechts 500 trouwe fans nodig; je moet minstens 3 video's hebben gepost in de laatste 90 dagen; en je moet kunnen pronken met 3000 kijkuren in het afgelopen jaar of 3 miljoen ogen op je YouTube Shorts (de TikTok-achtige korte video's van YouTube).

Dat klinkt al een stuk beter dan de vorige hoge drempel van 1000 abonnees en 4000 kijkuren of een verbluffende 10 miljoen weergaven van Shorts​.

Het lijkt erop dat YouTube een oproep doet naar alle TikTokkers. Dus als je overweegt extra videokanalen in te zetten, dan is dit misschien wel het uitgelezen moment​.

Ook Twitch-streamers worden niet vergeten. Met de recente beperkingen bij Twitch grijpt YouTube de kans om deze makers te verleiden met een eenvoudiger pad naar inkomsten​.

En er is nog meer! YouTube vergroot de mogelijkheden voor makers om producten in hun video's te promoten. Als je meer dan 20.000 abonnees hebt, kun je producten van ruim 50 merken, zoals Nordstrom en Sephora, in je video's en Shorts tonen, en een mooie commissie opstrijken als een kijker het product koopt​.

Deze spannende veranderingen worden momenteel gelanceerd in landen zoals de VS, het VK, Canada, Taiwan en Zuid-Korea, maar YouTube heeft plannen om dit in de toekomst wereldwijd uit te rollen​. Dus neem alvast je camera bij de hand en laat je creativiteit de vrije loop!

Bronnen: 

Social Media Today - YouTube lowers entry requirements

31 MEI

We nemen afscheid van YouTube Stories: zet in op Shorts en Community Posts

Vanaf 26 juni is het gedaan met het delen van je Stories op YouTube. Deze functie, die in 2017 tot leven kwam, zal helemaal verdwijnen. Maar geen paniek, bestaande Stories blijven nog een weekje zichtbaar.

Waarom deze verandering, vraag jij je vast af? Wel, YouTube wil meer de spotlight zetten op Shorts en Community Posts. Denk aan Shorts als mini TikTok-video's, superleuk om snel een creatief idee te delen. Community Posts daarentegen zijn je ticket om een band op te bouwen met je publiek, of dat nu met een tekst, foto, video of zelfs een GIF is.

En check dit: Je hoeft geen massa's volgers te hebben om een Community Post te maken. De regel van minstens 500 abonnees is verleden tijd! Of je nu net begint of al een tijdje bezig bent, iedereen kan nu zijn ding doen.

Hou samen met ons YouTube in de gaten, want er komen blijkbaar dit jaar nieuwe functies voor Shorts en Community Posts. We weten nog niet precies wat, maar één ding is zeker: YouTube is hard aan het werk om het platform nog beter en interactiever te maken.

Bronnen: TechPulse

18 JANUARI

YouTube Shorts verdienmodel wordt uitgerold

Een nieuwe kopie binnen het sociale medialandschap. YouTube Shorts bestaat al langer. Maar nu gaat de TikTok-kopie ook adverteren mogelijk maken binnen de eigen tool. Makers die in aanmerking komen om advertenties te implementeren in hun content, kunnen vanaf 1 februari gebruikmaken van deze toevoeging.

Wie maakt er kans op deze tool?

Alle makers die meer dan 1.000 abonnees hebben en in de voorbije 90 dagen meer dan 10 miljoen weergaven hebben behaald. Vanaf dan kan je je aanmelden voor het advertentieprogramma. De volledige financiering van de ads wordt verdeeld op basis van de prestaties. In de loop van de tijd wil YouTube het proces verder verfijnen.

2 DECEMBER

YouTube Shorts test advertenties in Shorts

Als iets ontstaat, dan hoop je dat het succesvol wordt. Dat dachten ze ook bij Google toen ze hun eigen TikTok-variant lanceerden. En wat blijkt nu? YouTube Shorts zijn wel degelijk populair. Sterker nog, per dag worden er 30 miljard Shorts bekeken. Dat is een sterke stijging tegenover de voorbije maanden. En dat zorgt ervoor dat ze denken aan de nieuwe stap: advertenties.

Advertenties zullen ervoor zorgen dat Google binnen de tool een nieuwe vorm van monetization kan introduceren aan de gebruikers, creators, en ondernemers. Nu meer en meer mensen zich amuseren met het kijken van Shorts, spenderen ze minder tijd op YouTube waar ze langere, horizontale video's kunnen kijken. Daardoor missen ze heel wat inkomsten. Dat willen ze nu oplossen.

20 SEPTEMBER

YouTube wil Home-feed personaliseren

Bij YouTube werken ze hard aan het personaliseren van de Home-feed van een kanaal voor de gebruiker. Daarom zijn ze momenteel bezig met het ontwikkelen van aparte tabbladen voor 'video's, 'korte filmpjes', en 'live-updates'. Zo krijgt de indeling van elk tabblad een zo 'persoonlijk mogelijke' look voor de gebruikers.

Als gebruikers jouw video's aanklikken, worden ze rechtstreeks doorgestuurd naar het specifieke soort video. Klik je bijvoorbeeld een Short aan van jouw kanaal, dan komen ze rechtstreeks bij alle Shorts van dat kanaal. Zo willen ze beter aansluiten bij de kijkgewoonten van de gebruiker. Wanneer dit mogelijk wordt, is nog niet bekend.

23 AUGUSTUS

Shorts komt het anti-TikTok watermerk

Bij YouTube willen ze geen TikTok-video's op de Shorts-feed zien. Dat gebeurt momenteel nog te veel, en dat zorgt ervoor dat de creatie van Shorts beperkter blijft dan ze bij YouTube hopen. Dat pakken ze nu aan door een watermerk toe te voegen aan video's die rechtstreeks vanaf TikTok worden gepubliceerd op YouTube Shorts.

Zo wil YouTube ook zorgen voor een beperking binnen het algoritme voor video's die vanaf TikTok worden geplaatst op Shorts. Zo worden die video's hoe dan ook veel minder bekeken. Een nieuwe video krijgt volgens het algoritme veel meer steun vanuit YouTube Shorts. Wanneer deze maatregelen eraan komen, is nog niet bekend.

24 MEI

BINNENKORT KRIJG JE CLICKABLE ADS IN SHORTS

YouTube Shorts breidt verder uit en wordt een echte TikTok-concurrent. Om dat te benadrukken, heeft Google ook aangegeven dat er 3 vormen van clickable advertenties aan zitten te komen. Maar Google geeft wel aan dat, als je de advertenties niet wil zien, je gewoon kan verder swipen en blijven kijken naar de korte verticale filmpjes.

De eerste vorm is de ad voor makers van een app op de smartphone. Zij krijgen de mogelijkheid hun app te adverteren via een clickable link naar de Play-of Appstore. Later dit jaar wordt het mogelijk voor webwinkels om hun producten te adverteren binnen Shorts. Over de derde optie doet Google voorlopig nog geheimzinnig. Later meer.

16 MEI

SHORTS KRIJGEN NIEUWE UPDATES

Nu shortterm-video's zo populair worden, wil YouTube niet achterop blijven hinken met de uitrol van de eigen YouTube Shorts. Zo komen ze met 2 nieuwe updates. Wij lijsten ze voor je op.

  • YouTube Shorts brengt een greenscreen-optie uit; neem op met een fictieve greenscreen
  • Maak snel Shorts dankzij de knop 'Maken'

In de komende weken en maanden zal het duidelijk worden wanneer deze tools effectief gelanceerd worden. Houd onze kanalen in de gaten voor de laatste updates.

28 APRIL

YOUTUBE SHORTS KRIJGT ADVERTENTIES

Vorige week kondigde YouTube nog de komst van Shorts naar de desktop en tablet aan. En vandaag kondigen ze aan dat ze advertenties naar Shorts zullen brengen. Op die manier komen de ads die je nu ziet bij het bekijken van YouTube-video's ook naar de verticale video's op het platform.

Zo zegt Google dat ze bezig zijn met het testen van ads in de Shorts-feed. Momenteel bevindt het zich allemaal nog in een testfase. Vanaf wanneer we de officiële versie van deze update mogen verwachten, is nog niet bekend.

20 APRIL

YOUTUBE SHORTS KOMEN NAAR DESKTOP EN TABLET

YouTube Shorts worden steeds groter. De YouTube tegenhanger van TikTok wordt steeds belangrijker in het sociale mediagebruik van jongeren maar net zo goed volwassenen. Dat hebben ze bij het videobedrijf ook volledig begrepen. Zo maken ze het binnenkort mogelijk om YouTube Shorts te bekijken op de desktop en de tablet. Daarnaast zal het in de toekomst ook makkelijker worden om Shorts te maken op basis van andere video's. 

Hiermee wil het de concurrentie met TikTok nog meer aangaan. Wanneer deze tools beschikbaar worden, is nog niet bekend.

21 MAART

YOUTUBE LANCEERT NIEUWE LIVESTREAM FEATURES

YouTube Live heeft een aantal nieuwe updates aangekondigd. Dat doen ze om de noden van de creators in te vullen. Die vragen al jaren om meer mogelijkheden tijdens het streamen.

Zo komt de mogelijkheid voor het toevoegen van gasten aan jouw stream er snel aan. Er komt ook een nieuwe manier van berichtgeving voor iedereen die live gaat. Gebruikers zullen dan op een nieuwe manier een melding krijgen van die aankomende of huidige stream. Zo zal er een gekleurde ring rond de creator die live aan het gaan is, komen te staan.

Vanaf deze features in werking zijn, lees je het hier eerst.

Ontdek ons online leer-aanbod met de GRATIS DAGPAS

Deel dit bericht op

Lees meer